Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Pınarbaşılı
Merhabalar,
Bu sezon Manisa saruhanlı Pınarbaşı köyündeki 7 dönümlük arazime domat zeytini dikeceğim. Bu konuda ufakçapta araştımalar yaptım. Ancak konunun uzmanı olan arkadaşlardan aşağıdaki sorularım için yardım istiyorum.
1) Alacağım fidanlar 1,5 veya 2 yaşında fidan olacak.
|
Eğer kepçe temin etmekte güçlük çeker ve işçi gücü ile fidan çukuru açtırmak zorunda kalırsanız size tavsiyem şu:
Fidan dikeceğiniz araziyi yazın 110 beygirlik güçlü bir traktörle, 80-90 santime dalabilen tekli ve topuzlu patlatmayla enine boyuna hiç olmazsa 2 kez sürdürün..ama..traktörcüye fazla güvenmeyin..bu işi yaptırırken binin siz de traktöre ve tekli patlatmanın gırtlağına kadar toprağa gömülüp gömülmediğini gözlemleyin ve gerekirse uyarın..
Toprak iyice havalansın..geçirgenlik kazansın..altı üstüne gelsin..
Ondan sonra ilk yağmurlar başlayıp toprak tavlanınca çukurları açtırırsınız..toprak tepikliğini kaybedip, kabardığı için işçiler çukurları bel küreğiyle daha hızlı açacaktır..
eğer bunları yaparsanız fidan çukurlarını 40x40 açtırmanız yeterli olur..
Ayrıca size önemle tavsiyem, 1 yaşında körpe fidan dikin..ufak fidan çok çabuk gelişir..çünkü 2 yaşında boylu fidanlar ufacık torbalarda yeri dar geldiği için kökleri daire şeklinde dolanıp,sarmallaşmıştır..Eğer 2 yaşında fidan dikmek zorunda kalırsanız, fidanın poşetini yırttıktan sonra toprağın çevresinde daire şeklinde dolanan kökleri mutlaka kesin derim..
Ayrıca 1 yaşında fidan dikerseniz fidana daha az para ödemiş olursunuz..
Kolay gele..