![]() |
|
![]() |
#1771 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
En son eylül başında köydeydim.. Nisandan bu yana beşinci defa DoktorTarsa'nın Proton adındaki denizyosununu yapraktan verdim zeytinlere.. Ayrıca bu kış her zeytin etrafına (borlu ve çinkolu) granül leonardit ile yine zeytin izdüşümlerine DoktorTarsa'nın toz humik asitini (DoktoHümate) sulandırarak topraktan verdim.. Yaptığım sulama geçen yıl ile aybı..2 defa suladım..Çekirdeğin sertleşme döneminde ve ağustos başlarında.. Fakat bu yıl zeytin taneleri geçen yıla göre şimdiden %50-60 oranında daha iri ve etli.. Bunu büyük bir olasılıkla denizyosununa borçlu olduğuma inanıyorum.. Bakalım..erken hasat ve yağ oranı üzerine etkisi ne olacak? Daha şimdiden renk değiştrenler var.. Seneye yine topraktan dekara 30 kilo kadar leonardit ve dekara 200 gram kadar da toz humik asit vereceğim.. Her yıl kışın dekara 20 kilo verdiğim 3x15 gübreyi vermeyeceğim.. Çiçeklenme öncesinden başlayarak yine 4-5 defa denizyosununu yapraktan vermeğe devam..(16 litreye 20-25 gram) Sadece yapraktan denizyosunu vererek bu güzel sonucu yine alacağıma inancım arttı.. Zeytin çeşitleri ve hastalıklarıyla ilgili görsel bir döküman: https://docs.google.com/viewer?a=v&q...FEeb6jRC8QZygA |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1772 |
Ağaç Dostu
|
Sayın pria, Ürününüzün bol hasadınızın verimli olmasını temenni ediyorum. Zeytininizin cinsi nedir çekirdeği biraz uzun gibi görünüyor bazı çeşitlerde tane iriliği çeşide göre değişmekle beraber birde kullandığınız ürünlerin karşılığını aldığınız görünüyor. Siz bu sene bildiğim kadarıyla derin bir budama yapmıştınız onunda meyve iriliği üzerinde bir etkisi olacaktır. Birde sizden öğrenmek istediğim borlu ve çinkolu granül leonarditi nereden alıyorsunuz, ambalajı ve fiyat bilgileri nelerdir. Bende zeytin ağaçlarımda kullanmak istediğimden bulunduğum bölgeden temin etmekte güçlük çekiyorum. Yardımcı olmanız beni memnun edecektir. Muğladan selamlarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1773 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın smnunal.. Zeytinlerimin tamamı Gemlik.. Haklısınız; biraz kuvvetli budama yapmıştım geçen yıl..ama önceki yıllarda da kuvvetli budamalar yaptığım halde bu yılki gibi göze çarpan netice pek alamamıştım..Bu yıl çok belirgin bir tane iriliği ve ürün bolluğu var.. Ürün bolluğunu sağlayanda çinko ve denizyosunu bence.. Ayrıca bu yıl tane dökümü çok çok az oldu..tane tutumu çok iyi.. Ben çinkolu ve borlu leonarditlerin 25 kilosunu 20 liradan alıyorum.. İster borlusunu ister çinkolusunu alabilirsiniz.. Çuvallarda OR-GÜB organik gübre yazıyor.. Düzenleyen pria : 12-09-2012 saat 21:44 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1775 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-06-2012
|
Uzun süredir yazılmamış maalesef |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1776 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Karamürsel_su (kalamata) çeşidini topladık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1777 |
Ağaç Dostu.
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1778 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Sn. Meyvelitepe, Lezzet olarak çok cazip gelmese de albenisi yüksek bir çeşit. Sofrada görmek istiyor insan. Veriminin yüksek olmaması bilgisi ne kadar doğru, acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1779 |
agaclar.net
|
Aromasının farklılığından dolayı lezzeti de kişiye göre değişiyor. Bir çok tanıdığım bu zeytini tüm diğer çeşitlere tercih ediyor. İşleme ve tüketme şekli de farklı. Bu bölgede bu mevsim işlenmemişi çok satılır. Bilenler 5-6 kilo alıp çizerek 10-15 günde tatlandırır ve beklemeden öyle tüketir. Başka benzer iri çeşitler de var ama buradakiler vaktiyle burada yaşayan rumların Yunanistanın belirli bir yerinden getirilen kalemlerden aşılanmış. Periosite göstermesi diğer çeşitlere göre daha fazla. Bazı yıllar çok az verirken bazı yıllar çok fazla verir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1780 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Görsellik olarak Sofrada insan elinin gideceği ilk zeytin olacak gibi duruyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1781 |
agaclar.net
|
Evet, fazlasını çizmeden salamura yapıyorum. Bunları siyahlaştığında değil, renkleri yeşilden kırmızıya dönerken toplarım. Acısı 4-5 ayda tamamen çıkar ama hafif baharlı kalması daha çok tercih edilir. Erik gibi, kütür kütür bir zeytin olur. Halen bir fıçı böyle salamuraya yatırdım. Salamurasında diğer zeytinlerden farklı olarak sirke de kullanılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1782 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir elde kürdan, diğerinde buz gibi malt, O fıçıda kim olmak istemez... Sofraları bu zeytinle şendirmek lazım. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1783 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-09-2010
|
domat zeytini ekim sıklığı nasıldır?sık dikim uygunmudur.5,5 dönumde 200 ağaçlık ve 7 yasında bir bahçe var alınırmı dıye arastırıyorum.bana cok sık geldi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1784 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Alıntı:
Merhaba , domat zeytini sulak yerler için uygun olup , dikim aralığı en az 6,5 x 6,5 olmalıdır. Sık dikim yaparsanız ağaçlar birbirine girer , hem işlemesi zor olur , hemde verim alamazsınız. 5,5 dönüm içerisinde 200 ağaç var ise bu dikim aralığının 5 x 5 veya 5,5 x 5,5 gibi olduğunu düşündürüyor , eğer öyleyse sık dikilmişler demektir , ağaçlar büyüdükçe sorun yaratır. Ben bahçemdeki domat zeytinlerini 6,5 x 7 m. aralıklı olarak diktim. Selamlar . . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1785 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-09-2010
|
evet 5 e 5 ekilmiş ve ruzgar gelen taraftakilerde dal kanseri oluşmuş,bugun baktım tarla guzel ama sık dikim ve dal kanseri nedeniyle vazgectim.tesekkurler.sizin bahcenızde hayırlı olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1786 |
Ağaç Dostu
|
Büyük taç yapmasına (doğası böyle) izin verirseniz seyrek dikime 7x7 izin verilmeli. Küçük tac yapmasına (ipler sizin elinizde) izin verirseniz sık dikimi tercih ederim. Toplaması, ilaçlaması, budaması, güneşlenmesi ve meyve besleme yolu kısa oluşu sebebiyle bana uygun geliyor. Sulanması olmazsa olmazı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1787 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
|
Izmir Dikili tarafinda 300 agac gemlik zeytinligim var. Biraz evvel telefonda konustum. Iri zeytinin Kg 1.20 den aliyorlarmis. Ayni zeytini gemlikte taris üyesinden 6 TL ye aliyormus. Bölge zeytin alici doldu. Ziraatci dükkanlari bile alici pozisyonunda. Akhisar, gemlik, istanbul adina piyasadan aracilar topluyor. Anlasilan bu aracilardan kurtulmanin tek yolu zeytini kendimizin basmasi olarak gözüküyor. Zeytinligi satmaktan daha iyi bir cözüm olacagi kesin... Akhisarda cok evde halkin kendi kuyulari oldugunu hep duyardim. Basabilmek icin gerekli malzemeler, nereden tedarik edilebilir? Nasil yapsak, daha iyi olabilirdi ? Bu aracilarin emege olan saygisizligini kirmak icin konuyu bilen arkadaslarin bilgisine ihtiyacim var. Simdiden ilgi gösteren herkese tesekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1788 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2008
|
Arkadaşlar SAMANLI ve KARAMÜRSEL SU Zeytin fidanı vardır.İsteyen arkadaşlara duyurulur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
Ağaç Dostu
|
Sayın HALİL ERDOĞAN duyurunuzu ilgili başlık altında yapmanız yerinde olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1790 |
Ağaç Dostu.
|
1-10 kasım tarihleri arasında zeytinlerimi topladım tek başıma..Günlük 80 kilo altına düşmedim..Sabah 6.45'ten akşam 5.30 a kadar..Öğle yemeği,istirahat yok..Allah'a şükür sıkı bir idman yaptım keyifle.. Yine Çanakkale-Lapseki-Umurbey beldesindeki yağhanede sıktırdım.. Geçen yıl birlikte hasat yaptığımız komşular bu yıl benimle birlikte hasatlarını yapamadılar.. Benim zeytinler kömür karası gibi iken onlarınki hala kızıldı..(Gemlik tipi) Bunu DoktorTarsa'nın ''Proton'' adlı denizyosununa borçluyum..15-20 gün kadar erken hasat yapmamı sağladı.. Yağ oranım geçen yıl 5 te 1 idi..Bu yıl biraz daha iyi..4.7 kilo zeytine 1 litre yağ.. Yağım daha güzel, daha yoğun ve aromalı bu yıl.. Sanırım artık denizyosunu uygulamasından vazgeçemiyeceğim.. Yapraktan 5 kez verdim bu yıl.. Gelecek yıl, topraktan değil, sürekli yapraktan gübreleme yapmayı deniyeceğim..maliyetleri azaltmak için.. Ayrıca, son iki yıl leonardit uygulaması yaptım..bu yıl yine maliyetleri azaltmak için leonardit yerine yine DoktorTarsa'nın Docto-Humate isimli toz humik asitini uygulayacağım büyük olasılıkla: Organik Gübreler | DRT TARIM Düzenleyen pria : 20-11-2012 saat 00:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1791 |
Ağaç Dostu
|
Günde 80 kg. iyi spor yapmışsınız. Stres de kalmamıştır. Yağ oranının Gemlik için daha yüksek olmasını beklerdim. Erken toplamış olabilirmisiniz? İyi günlerde sağlıcakla tüketiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1792 |
Ağaç Dostu.
|
Benim fidanlık tam poyraza karşı sayın Zeytinci.. Belki daha fazla yağ verebilir ama benim fazla geç kalma durumum yok..Havalar soğumadan, sert soğuk poyrazlara kalmadan ılıkça havalarda bitirmem gerekiyor bu işi.. Son olarak sıyırmayı unuttuğum dallar var mı diye serin poyrazda çalıştım bir gün..İnanın rüzgardan dallar sallandıkça benim kafam sallanıyor gibime geliyordu..Rüzgarda çok zor yani.. Bu yıl Çanakkale'de lodos felaketi oldu..Bende de lodos döküntüsü oldu ama yağhanenin bulunduğu Lapseki-Umurbey yörelerinden yağhaneye gelen zeytinlerin yarıdan çoğu lodos döküntüsü ve ham..Bu yüzden o yörenin üreticileri 7-8 kiloda 1 litre alabiliyordu.. Sıkım sırası benden önce olan Lapsek'ili bir üretici 1440 kilo ( sanırım Edremit tipi) zeytinden 210 litre yağ aldı.. Kıyaslarsak, benim durumum fena değil..Bunada şükür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Ağaç Dostu
|
Sayın pria, Mahsulunüz bereketli olsun. Ekim ayı aşırı sıcak olmasından dolayı bazı bölgelerde yağ verimi düşük. Dün Muğla Göktepe köyünden sıkmış olduğumuz gemlik tipi zeytinden 4 kg'dan 1 kg (Litre değil) yağ verimi elde ettik. Bu zeytinliğin olduğun yörenin rakımı yaklaşık olarak 800 metre. Rakımı düşük olan yerlerde ortalama 5 ile 5,5 kg arasında zeytinden 1 kg şu an için yağ alınabiliyor. Bende dün 4 yıllık olan gemlik tipi zeytinlerimin bir kısmını toplayıp bugün yağ çıkardım ortalama 5'de 1 verdi. Ayrıca fabrikalarda litre ile (sayaç) ölçüm kanunen yasak. Bizim buralarda kesinlikle müsaade edilmiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1794 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-06-2012
|
18-46 gübre kullanımı
Arkadaşlar bu hafta içi denizliye kış gelmeye başladı zeytinliğim var ve ilk KIŞLARI olacak ağaçların soguk vurmasın diye üstüne poşet kapatcam altınada kucuk 1 tane delık deleyım dıyorum ama poşetı koyarkende 18-46 gübre atmayı planlıyorum ama hangı ölçude ne kadar atmalıyım bilmiyorum 1 çay bardagı yeter dıye dusunuyorum aslında ağaçları dıkelı 8 ay oldu ve ılk gubresını atayım dıyorum tabı ben bılgısızım acemıyım o yuzden abılerıme ablalarıma sormak ıcın bır yazaym dedım benı bılgılendırırsenız sevınırım toprak analızı dersenız eğer vaktım yok malesef o yuzden 18-46 dusunuyorum seneye analız yaptırcam en uygununu atcam veya önerebılecegınız kök gubresı varmı sonuçda bu ağaçlardan meyve almıcaz daha o yuzden önerılerınız olursa dınlerım persembe gunune kadar alıp gubrelemeyı ve poşetlemeyı planlıyorum yardımlarınızı beklıyorum not : ağaç sayısı 420 öğrenciyim ve ailem destekleyemıyor pek tamamen kendı ımkanlarım ıle en uygun şeyı yapmaya çalısıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1795 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-12-2012
|
Zeytin ile ilgilenen herkese selamlar, sevgiler. Siteye yeni üye oldum. Yazmaya başlamadan önce forumaki tüm mesajları okudum. Zeytin hakkında hiçbir şey bilmiyorken değerli tecrübeleriniz ve bilgilerinizle bir yerlere geldiğimi düşünüyorum. Fethiye'de, denize kuş uçuşu 2km, rakımı 1100m olan bir köyde 4 dönüm toprağım var. Buraya kendine yeten bir bahçe kuracağım. Henüz toprak analizi yaptırmadım ama ilk fidan toprağa dikilmeden yaptıracağım. Toprak açık kahverengi, kumlu, kolay dağılan, derin bir yapıya sahip. Tütün yasaklanmadan önce tütün ekimi yapılıyormuş. Arazi meyilsiz, doğu-güneydoğu cepheli, deniz etkisine açık batısı alçak bir tepeye yaslı. Yıllık ortalama yağış 820mm. Kışları yağışlı ve Fethiye'ye göre nispeten soğuk(yaklaşık 5-6 derece daha az) Yazları kurak geçiyor. İlkbahar başında sislenme olabiliyor. Kışın Ocak ve Şubat aylarında sıcaklık zaman zaman 0 derecenin altına düşüyor ancak kar yağmıyor. Nadiren de olsa -7 dereceye kadar düştüğü söylendi. Köyde kimse denememiş ve köylüler burada zeytin yetişmeyeceğini söylüyorlar. Yetişmemesinin bir nedeni de kışın fazla yağış aldığı için taban suyu yükselmesinin kökleri boğması olabilir. Drenaj yapılarak bunun önlenebileceğini düşünüyorum. Öğrendiklerimden anladığım kadarıyla bu rakımda zeytin yetişmiyor. Dikmeyi planladığım zeytin ağacı sayısı 8 adet olacağı için ağaçların gövdesini mısır saplarıyla sarmak, sera naylonu örtmek, henüz formülünü bilemediğim ama imal etmenin mümkün olduğunu düşündüğüm dallara sürülecek doğal solüsyonlarla ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1796 |
Ağaç Dostu.
|
Unuttuğum bir gözlemimi daha aktarayım: 2 yıldan beri, fidanların arasını hiç sürdürmüyorum, diskaro bile çektirmiyorum, ayrıca granül leonardit ve humik asit veriyorum zeytinliğime..Topraktan verdiğim 3x15 gibi takviye gübrelemeler yerine, ağırlıklı olarak yapraktan denizyosunu veriyorum..sonuçlar oldukça olumlu.. Kasım ayı başlarında fidanlığımda, nergis ve yavru lale soğanlarını ekerken çok dikkatimi çeken birşey oldu..Kazma ile soğanları gömeceğim çizgileri açarken neredeyse her 10 santimde bir iri iri solucanlar çıktı..toprak adeta solucan kaynıyor..istemiyerekte olsa kestiğim solucanlar için üzüldüm hep.. Sanıyorum bu leonardit ve humik asit uygulamaları, toprağın biyolojik yapısını oldukça değiştirmiş ve bol bol solucan üremiş..solucanlar bedava çiftçi benim için..çok sevindim bu duruma.. Bu yıl ayrıca 15 çeşit kadar yem bitkisi tohumu, fiğ, yonca serptim toprağa..çabuk çimlensinler diye toz humik asitle hafif nemlendirip attım onları..her taraf kilit gibi 20-30 çeşit ot çeşidiyle dolsun istiyorum..onları bahar aylarında motorlu tırpanımla biçeceğim nasip olursa..iyi bir malçlama olacağını sanıyorum.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1797 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fidan araları haricindeki alanları işliyorsunuz. Bu durumda bedava çiftçiler kıyma oluyor... ![]() Onları telef etmeden otları ile doğal mücadeleniz oldu mu? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1798 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Zeytinci.. Geçen yıl sadece zeytin dalları izdüşümündeki yerlere otlar çok körpeyken çok hafif bir ot ilacı attım..Zeytin toplarken kolaylık olsun, kilimi rahatlıkla yayayım diye.. Bunun haricindeki yerlere hiç müdahale etmedim, sürdürmedim, şimdi kuru, iri otlarla kaplı.. Zaten bu dikili kuru otlar yüzünden bu yıl afet düzeyinde yağan aşırı 2 yağışa rağmen , fidanlığım oldukça meyilli olduğu halde erozyon, su yarmaları hiç olmadı.. Bu yıl otlanma daha çok olsun diye ayrıca yem bitkisi tohumları ve fiğ saçtım humik asite bulaştırıp.. Baharda otlar yükselince, fazla kartlamadan benzinli tırpanımla biçeceğim..malçlama amacıyla..Artık ot ilacı falan da atmayacağım.. 5250 metre kare fidanklıkta çapa ve kazma vurup, sevgili solucanları zorunlu olarak ölmelerine, parçalanmalarına neden olduğum alan sadece 70-80 metrekare..Gerçi yaşarlarmı bilmem ama, ben o parçaladığım solucanları elimle alıp toprağa gömdüm yine.. Yani,nergis ve lale ektiğim yerlerin dışında toprak işlemesi yok.. Solucanlarım huzur içinde faaliyetlerini sürdürebilirler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1799 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Baştan söylemediğiniz çin, sizi takip edenler, kimyasal ilaç kullanan biri olarak yanlış anlayabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1800 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Fiğ, havadan azot fikse eden bir kış örtüsü. Yulaf veya arpa ile beraber harika bir kış örtüsü olur. İlk yazda tohum döktürmeden biçip, bir yaz örtüsü ekilirse (örn. karabuğdağ), çıkacak otu da da kontrol etmiş olursunuz. Başka otlar barınamaz, yeşil gübre olur, organik madde hızla artar, erozyon olmaz. Bu yaz karabuğdayın yanı sıra bir yerde maş fasulyesi de deneyeceğim. Alleopatisi başka otları baskılıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|