View Single Post
Eski 09-12-2012, 00:59   #1795
BurakSozer
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-12-2012
Zeytin ile ilgilenen herkese selamlar, sevgiler.

Siteye yeni üye oldum. Yazmaya başlamadan önce forumaki tüm mesajları okudum. Zeytin hakkında hiçbir şey bilmiyorken değerli tecrübeleriniz ve bilgilerinizle bir yerlere geldiğimi düşünüyorum. Fethiye'de, denize kuş uçuşu 2km, rakımı 1100m olan bir köyde 4 dönüm toprağım var. Buraya kendine yeten bir bahçe kuracağım. Henüz toprak analizi yaptırmadım ama ilk fidan toprağa dikilmeden yaptıracağım. Toprak açık kahverengi, kumlu, kolay dağılan, derin bir yapıya sahip. Tütün yasaklanmadan önce tütün ekimi yapılıyormuş. Arazi meyilsiz, doğu-güneydoğu cepheli, deniz etkisine açık batısı alçak bir tepeye yaslı. Yıllık ortalama yağış 820mm. Kışları yağışlı ve Fethiye'ye göre nispeten soğuk(yaklaşık 5-6 derece daha az) Yazları kurak geçiyor. İlkbahar başında sislenme olabiliyor. Kışın Ocak ve Şubat aylarında sıcaklık zaman zaman 0 derecenin altına düşüyor ancak kar yağmıyor. Nadiren de olsa -7 dereceye kadar düştüğü söylendi. Köyde kimse denememiş ve köylüler burada zeytin yetişmeyeceğini söylüyorlar. Yetişmemesinin bir nedeni de kışın fazla yağış aldığı için taban suyu yükselmesinin kökleri boğması olabilir. Drenaj yapılarak bunun önlenebileceğini düşünüyorum. Öğrendiklerimden anladığım kadarıyla bu rakımda zeytin yetişmiyor. Dikmeyi planladığım zeytin ağacı sayısı 8 adet olacağı için ağaçların gövdesini mısır saplarıyla sarmak, sera naylonu örtmek, henüz formülünü bilemediğim ama imal etmenin mümkün olduğunu düşündüğüm dallara sürülecek doğal solüsyonlarla, toprak için benzer önlemler almak gibi işlemlerin dona karşı alınabilecek tedbirler olduğunu ve külfet getirmeyeceğini tahmin ediyorum. Her zaman yerli çeşitlerin korunması ve dikilmesinden yanayım. Eğer varsa, yukarıda açıklamaya çalıştığım koşullara uygun yerli çeşitler düşünüyorum. Bornova Zeytin Araştırmaları Enstitüsü'ne mail atmıştım, malesef bir yanıt alamadım. Benzer koşullarda zeytin yetiştiren ya da bu koşullar için tavsiyesi olan varsa yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

BurakSozer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön