Unuttuğum bir gözlemimi daha aktarayım:
2 yıldan beri, fidanların arasını hiç sürdürmüyorum, diskaro bile çektirmiyorum, ayrıca granül leonardit ve humik asit veriyorum zeytinliğime..Topraktan verdiğim 3x15 gibi takviye gübrelemeler yerine, ağırlıklı olarak yapraktan denizyosunu veriyorum..sonuçlar oldukça olumlu..
Kasım ayı başlarında fidanlığımda, nergis ve yavru lale soğanlarını ekerken çok dikkatimi çeken birşey oldu..Kazma ile soğanları gömeceğim çizgileri açarken neredeyse her 10 santimde bir iri iri solucanlar çıktı..toprak adeta solucan kaynıyor..istemiyerekte olsa kestiğim solucanlar için üzüldüm hep..
Sanıyorum bu leonardit ve humik asit uygulamaları, toprağın biyolojik yapısını oldukça değiştirmiş ve bol bol solucan üremiş..solucanlar bedava çiftçi benim için..çok sevindim bu duruma..
Bu yıl ayrıca 15 çeşit kadar yem bitkisi tohumu, fiğ, yonca serptim toprağa..çabuk çimlensinler diye toz humik asitle hafif nemlendirip attım onları..her taraf kilit gibi 20-30 çeşit ot çeşidiyle dolsun istiyorum..onları bahar aylarında motorlu tırpanımla biçeceğim nasip olursa..iyi bir malçlama olacağını sanıyorum..
|