agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni221Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-02-2010, 21:47   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2007
Galeri: 1
Wink

Merhabalar arkadaşlar,
Karadut ve Akdut türlerinin yetiştirilmesi ile ilgili bilgi almak istiyorum. Forumdan ve diğer internet sitelerinden takip ettiğim kadarıyla "Dut" en iyi olarak çelik ile verimli çoğalma sağlıyor. Çelik alımı da ilkbaharda toprağa su yürümeden birkaç hafta önce yapılıyor. (Yaklaşık Mart ayı ortası ve sonuna doğru) Hem fidanı üretme hem de yetiştirme konusunda, çelik zamanı, sulama, gübreleme ve ışık miktarı bakımından bilgiye ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim, ben de yeni şeyler öğrendikçe eklerim, dut hakkında bir veritabanı oluşturmaya çalışırız.

Bir de bu konuya ilgilenme nedenimi belirten özel durumumu bildireyim;

Bizim köyümüzde de asırlık dut ağaçları var (karadut). Çok verimliler ve çok iyi meyve veriyorlar. Onlardan çelik almak istiyorum. Fakat Eskişehir'in bir köyündeyim ve iklimi biraz karasal, toprak çok su göremiyor. Bu durumda nasıl bir metot izlemeliyim nasıl bir gübreleme yapmalıyım? Teşekkür ederim şimdiden

Bir de duyduğuma göre köyümüzde yetiştirmeye çalışan birçok kişi dutu yetiştirememişler, fakat sadece bir kişi yetiştirebilmiş o da çelik almış ve at gübresi ile dikmiş fidanı. Bilmiyorum bilimsel açıdan hakikatı var mıdır... At gübresinde özellikle dut yetiştirme açısından özel organik materyal bulunuyor mudur?

seratblyz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 00:27   #2
Ağaç Dostu

Çok teşekkür ediyorum bahtiyar02, özellikle 3 sayfadaki bilgiler çok faydalı olacağa benziyor. Ben bulamamıştım bu sayfayı. Bir de dolaylı yoldan ulaştığım bir alıntı var onu vermek istiyorum:

-alıntı- Tekin
Alıntı:
DUT çimlendirmek için illada tohumları kurutup yasdıklamaya gerek yok.
Yediğimiz DUT ları yere düşüp yemediklerimizi anında alıp elde yoğuşturark tohmları çıkarıyoruz sonra torfla karıştırıp ekiyoruz 7 gün sonra filizlenmeye başlıyorlar.
Ama bu demek değildir ki bundan kara DUT **** ak DUT elde edeceğiz bunları ananç olarak kullanıp aşılamalıyız.
çelikden üretmeliyiz çelikden üretim kolay ve köklenme yüzdesi yüksekdir.
ŞUBAT ayında bir yaşındaki filizlerden aldığın 15 20 cm veya dört beş göz çlikleri alt tarafı toprağa gelecek kısmı yatay kesdikden sonra yukarıdan aşşağı doğru iki cm uzunluğunda kabuk kısmına falçatayla 3 adet çizik çekip torf veya suyu iyi tutan toprağa dik nemini koru ikinci yaza DUT yiyebilirsin başarılar dilerim..
http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=736&page=6

Eski 26-02-2010, 08:31   #3
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Ekşi karadut için çelikden üretmek hemen hemen mümkün değil.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 12:28   #4
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Ekşi karadut için çelikden üretmek hemen hemen mümkün değil.
Sevgili dostum bu bölgede ekşi kara dut çok.Ancak sizin dediğiniz gibi çelikten üreteni hiç duymadım.Ama bende deneme mahiyetinde 3-4 adet çeliği torf ve perlit karışımına sizden aldığım köklendirici hormonu kulanarak diktim.Umarım tutar.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 11:07   #5
Ağaç Dostu

Benim istediğim de ekşi karaduttu zaten. Sevgili Selahattin Yılmaz ekşi karadut için çekirdekten mi denemeliyim? O zaman akdut için geçerli çelik yöntemi daha çok...?

Eski 26-02-2010, 12:17   #6
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Ekşi kara dut için tohumdan çöğür yetiştirip kalem aşısı veya göz aşısı yapmalısınız. Elimde şu an 1000 kadar çöğür var ve kalem **** göz aşsıyla aşılayıp sonbahara fidan olarak çıkartacağım. O kadarda kolay değil üretimi geçen yıl yaptığım aşışların çoğu tutmadı.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
karadut

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025