![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Karadut- Bedri Rahmi Eyüboğlu
Araştırırken karşıma çıkan yazının bir kısmını burada görünce Sn. Hassoman'ın yazısına şu eklemeyi yapmak istedim: Bedri Rahmi'nın karısı Eren aslında bir Fransız ve eşinin sevgilisinin yaptığı büstü evinde tutacak kadar da özverilidir. ______________________________ "Sevilen biri için yazıldığı çok açık olan bu şiir şairin sevgisinin büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Mehmet Kaplan Şiir Tahlillerinin ikinci kitabında “Karadut” adlı şiiri değerlendirmesine “Karadut şiirinde Bedri Rahmi Eyuboğlu karısına karşı olan sevgisini ifade ediyor.” cümlesiyle başlıyor(6). Oysa bu şiir Bedri Rahmi’nin karısı için değil, evliyken sevdiği bir Ermeni kızı için yazılmıştır. Bedri Rahmi’yle akademide heykel öğrencisi olan Mari Gerekmezyan’ın aşkı bilinmiyor olsaydı şiirdeki verilere göre elbette Bedri Rahmi’nin karısına duyduğu sevginin şiiri olduğuna herkes katılacaktı. Çünkü Bedri Rahmi ve karısı Ernestino Letoni’nin de büyük bir aşk öyküleri vardı. 1932’de Paris’te başlayan ülkelerine dönmelerinden sonra birkaç yıl mektuplarla süren bu aşk Bedri Rahmi’nin ailesinin gönülsüz kabülüyle 1936’da evliliğe ulaşmıştır. Karısına karşı böyle büyük bir aşk besleyen Bedri Rahmi daha sonra Mari’ye de âşık olmuştur. Bu aşktan, evlendikten sonra adı Ernestino’dan Eren’e dönüşen karısının haberi vardır. Kendisi de bu aşkı gizlememiştir. ........................................... ..... Eşi Eren ise, çok kırılmasına rağmen olgun davranmış, oğlu için evliliğini sürdürmüştür. Daha da önemlisi, bezgin Bedri Rahmi’yi yaşama bağlamaya, sanata döndürmeye çalışmış ve bunu başarmıştır. Mari’nin yaptığı Bedri Rahmi büstünü evlerinin baş köşesinde tutması, özverisinin bir başka göstergesidir." Kaynak:http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TU...Aydogan_04.pdf (Kaynak aslında B.R.Eyüboğlu'nun şiirlerinde kullandığı meyvelerle ilgili bilgiler içeren araştırma yazısından alıntı.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2006
|
Bunlar da benim dut fidanlarım. İlk 5- 6 yapraktan sonra (biri dışında) kıvrımlı bir yapıda büyümeye başladılar,tohumdan çıkanlarda yozlaşma mı oluyor? ![]() Üçü de bu anaç duttan alınan tohumlardan çimlendiler.İlerde aşılatmamız gerekir mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Evet tohumdan çimlendirmiştim.Küçüklüğümden beri hayran kaldığım bir ağaç.Tüm çabam onun gibi olmaları için. Çelik almak için hangi mevsim uygun,nasıl hazırlamalıyım tavsiyelerinizi bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
çimlerdirdiğiniz karadut aşı değilse yine karadut olacaktır. Örneğin; beyaz duta karadut aşılanmışsa, siz onu çimlendiriseniz beyaz dut olur, kara değil. Başka bir örnek, bir arkadaşım baş parmak kadar iri bademi çimlendirmişti. Küçücük tane verdi ve acı badem çıktı. Çünkü aşı yapılan anaç, acı bademdi. Siz çimledirmişsiniz. Emeğiniz boşa gitmesin. Onları istediğiniz kara duta aşılayın. Emeğiniz boşa gitmesin. Bu çok kolay, kendiniz de yapabirisiniz. Hem 'aşı yapmak, deliyi akıllandırmak kadar iyidir'; der büyüklerimiz. Hatta bir ya da iki dalına başka çeşitler aşılamanız harika olur. Eğer çelikten üretmek istiyorsanız, nisan/ mayıs gibi, yani gözler uyanmadan almalısınız. Gelişmiş ağacın orta yerlerinden bir genç dal bulup keserseniz ve gübreli toprağa dikerseniz hemen o bahar uyanacaktır. Aşılamaya gerek kalmıyacaktır. Aşılamada bir sorun daha çıkabilir. O da aşı uyuşmazlığıdır. Başka duta, karadur ya da ekşi karadut aşılandığında aşı bölgesinin üzeri hızla büyür ve kalınlaşırken, aşı altı ince kalabiliyor. Aşı bölgesi 'top' gibi görüntü alabilir. Biz bir sakıncasını görmedik ama... Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim Halil Bey. Anaç dut kasinlikle aşı değilmiş, dedemden onay aldım ve sevincim bir kat daha arttı. ![]() Aşılama işi çok istememe rağmen boyumu geçiyor.Eskilerin deyimiyle daha kırk fırın ekmek yemem lazım. Çelik için yazdıklarınızı bu bahar hayata geçirmeyi düşüyorum.Yalnız aklıma gelen bir şey oldu bu önerinizi hemen uygulamak.Ağaç yapraklarını dökünce bahsettiğiniz şekilde hazırlayıp serada uyanmasını sağlamak(üzüm çelikleri için yapıyoruz) nasıl olur?Baharı beklemem şart mı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Ançak ağaçların _aşı alınacak anaç_ kış uykusuna yatması gerektiği unutulmamalı. Erken kesilmesi zorunlu olan üzüm çeliklerinin toprağa gömmenin sebebi; onları zamanı gelinceye kadar uyutmak, yaşını (ıslaklığı) korumak ve beslemektir. Üzüm çeliği yaşını çabuk kaybeder. Bence gözler uyanmadan, kabarmaya başladığında kara dutan çelik alırsanız daha iyidir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Özellikle badem örneğiniz çok çarpıcı! Acı ve küçük meyve veren anaca aşılanmış iri ve tatlı badem, çimlendirilip, meyve verince acı ve küçük badem oluşturuyor! Tohumun bademin kendisi olduğunu zannediyoruz ama hiç de öyle olmayabiliyor. Bu çok ciddî bir durum. Aşı nedeniyle bademin meyvesi kendi DNA'sı yerine aşı anacının DNA'sını devam ettiriyor. Bir çeşit taşıyıcı annelik durumu. Aynı şekilde; beyaz anaca aşılanmış karadut'un meyvesi karadut oluyor ancak çimlenince (hep) beyaz dut ağacı oluşuyorsa, aşı konusunun doğada çok çok özel bir yeri var demektir. gece aşı konusundaki engellerini aşmayı aklına (aslında arka cebinin 'umutlar' listesine) koyan forum kişisi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
gerçekten emeğinize sağlık .dut ağacı o kadar sevabı çok olan bir ağaçtırki .kuşlar ,böcekler insanlar herkes yiyebiliyo ...kozak yaylasında genelde çeşme kenarlarına dikerler .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
MAYHOŞ KARADUTUM ÜZERİNDE ADETA KİREÇ SÜRÜLMÜŞ GİBİ YER YER LEKELER OLUŞTU; Bu hastalıktan karadutumu nasıl hangi ilaçla kurtarabilirim.Bana ilaç tavsiye edebileceklere şimdiden çok teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2011
|
*** üstatlar bizim köyde bir tane kara dut var benim dedem bilmiyormuş nezaman dikildiğini ben çocukken bile gövdesi kurumuş içi boşalmıştı okadar yaşlıki anlatamam ama hala meyve veriyor meyvesini de olgunlaştıktan sonra bile kopartırken zorlanıyorsunuz. Sanırım dutlar anadoluda türklerden önce yaşamış uygarlıklar tarafından dikilmiş SORUM ŞU; Bu ağacın meyvesinden tohum alabilirmiyim? Aldığım tohumları nasıl saklamalıyım ne işlemlere tabi tutmalıyım? tohumdan aynı duttan yetiştirmem mümkünmü? konuyla ilgili bilgileriniz için şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2011
|
sayın yakup ÜNAL bahsettiğiniz dutun olduğu köyünüz Ankaraya yakınmı? böyle orjinal dut ağacından çelik almak çoğaltmak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2009
|
Karadut çelikden üretiliyor niye tohumla uğraşıyorsun ki?Saksıda bile kökleniyor.Hiç bir işlemede gerek duymadan direkt toğrağa dik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2011
|
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Karadutun yapraklarında oluşan bu lekelerin sebebi ne olabilir? İncelediğim kadarıyla yaprak altlarında böcek ya da larva benzeri bir canlı yok.Filiz uçlarından itibaren kuruma var.Mayıstan beri bu şekilde. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
1000 yıllıdan büyük olduğu söylenen köyümüzdeki dut ağacı yıllara meydan okuyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Sayın feriha; Bu güzel ekşi karadutu gören herkes balkon, terasta yetiştirmeye yönelecektir. Gerçekten de bu meyveler ve güzelliği için denemeli. Dutunuzun saksısını yaprağını dökünce, biraz daha büyütüp; ilkbaharda sert budamalarla ben diyeyim beş, siz deyin yedi sene meyvesini yersiniz. Saksısını güneş ısısından koruyacak tedbirleri de almalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Karadut (morus nigra ) Avustralya karadutu
Bu yılın meyveleri Haziranın 15 de hasad edilip, gecikmeden yapılan budama bitkinin tekrar meyveye yatmasına sebebiyet verdiği gibi avustralya dutunun fazla gelişip büyümesi de önlenip bodur bir form alması sağlanmış oldu. ![]() Haziran göz aşılarıda gayet sağlıklı gelişiyorlar........ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Sadece senede iki defayla kısıtlı değil meyve tutumu mayıs sonundan eylül ayına kadar ..budama yaptığınız her dalda yenilenen genç filizlerde meyve görmek mümkün ...subtropik iklimlerde mükemmel sonuç verdiği kuşkusuz ama bu demek değildir ki kara iklimlerde (ankara) hiç yetişmez .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
sn. denizakvaryumu Bahsettiğim dut çeşidi ülkemizde avustralya karadutu diye tanınıyor . Yanılmıyorsam ; bu ismin verilme nedeni avustralyalı gurbetçi bir vatandaşımızın ülkesine gelirken yanında getirdiği dal çeliğinden çoğaltılıp yaygınlaşması . Gerçek botanik ismi merak edenler için "dwarf mulberry" (cüce dut ) olduğunu belirtmek isterim ... http://site.mynet.com/gojiberry/GOJI/id2.htm http://www.daleysfruit.com.au/plant/Dwarf-Mulberry.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Ekşi karadut yukarıda 11 numaralı mesajda sayın sinan1005 in getirdiği fotoğrafta olan duttur. Meyveleri dala yapışık gibidir. Bildiğimiz beyaz dut ve tatlı olan karadut biter akabinde bu dutlar başlar. Sayın Kalbala mesajında ağacı iyi anlatmıştır. Ekşi kara dutun ağacı makina gibidir, toplamakla bitiremezsiniz, devamlı üretir. Ben bu duttan haziranın ortasında almaya başladım pazardan, bu hafta geç kaldım ama bir paket bulabildim gene de. Köylüye sordum haftaya getirebilecekmisin diye, az da olsa bir miktar olabilir dedi. Kaba hesap ile 1,5 ay devam eden bir üretim görünmekte. Yarım kiloluk seffaf plastiklerde 3,00 YTL.den sattılar düne kadar, dünkünü 5,00 YTl. den sattı. Her geçen gün meraklısı artmakta. Bu duttan dikmek niyetindeyin bende. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
karadut |
|
|