![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sayın bluecrop, Ekşi karadutun iyi bir müşterisiyim. Meyveyi ve ağacı iyi tanırım ama bilimsel bir açıklama yapacak bilgim yok. Sizin yukarıda yer alan 22 numaralı mesajınıza ekli dutların ekşi karadut ile ilgisi olamaz. Meyveler uzun ve sapları nerede ise meyve boyunda. Ekşi karadut topandır ve sapını zor görürsünüz. Bu sebepten olgun olmayan bir ekşi karadutu dalından almak zordur, koparayım derken tüm elleriniz ve üstünüz kıpkırmızı olur. Ama olgun olanını nazikçe avuçlarsanız, üzmeden avcunuza düşer ( ekşi karadutun ellerden çıkaran yine kendisidir. Onun az olgunları ile eller ovulursa az bir kırmızılık kalır. Onu toplayan köylü, birazda leke panzehiri toplayayım der. Ayrıca limon kolanyası da çok güzel temizler ellerdeki lekesini). Yeni yeni manavlarda kara böğürtlenler görmekteyim. Uzaktan birebir ekşi karadut ile aynı meyve. Hatta geçenlerde bir kasa bir manava indiriyorlardı, heyecandan kasaya yapışacak idim, karadut ne kadar dedim manava, abi böğürtlen bunlar dedi. Bir paket aldım deneyeyim diye ama bir daha sadece faydalı bir meyve diye alırım bundan böyle. Ekşi karadutun ağacını ve meyvesini iyice görmek istiyor iseniz, sayın hassoman'ın dün açtığı karadut isimli formu ziyaret edin. Orada göreceğiniz ağaç ve meyve size ayrıntılı bilgi verecektir. Ama görüldüğü üzere bu konuda bilgi sahibi olan bir başka arkadaşımız da yukarıda fidan dahi temin edebilirim diye açıklamada bulunan sinan1005 rumuzlu arkadaşımız. Çünkü onunda koyduğu fotoğraf has ekşi karadut fotoğrafıdır. Hoşçakalınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
/
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 17
|
ekşi kara yetiştiriyorum
Ben de doğal olarak bütün öğretmenler gibi falanjit(ağız ve boğaz rahatsızlığı) hastalığı olduğundan bu hastalığa da ekşi karanın iyi geldiğini duyunca ben bu işe merak sardım.Fidan yetiştiriciliğine başladım.yaklaşık olarak 10 yıldır bu iş ile uğraşıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 272
|
Gökçeada da çok iri meyveleri olan siyah dut gördüm.Suyunun 1.5-2 lt. sini 20-25 liradan satıyorlardı.Meyvesinden tattım,çok güzel tadıvar.Suyuda çok mükemmel.8-10 yaşlı ağaç görebildim,kaderine terk edilmiş.Meyveleri geriye doğru bükülerek koparılıyor,aksi halde üzeriniz kan revan olmuş gibi oluyor.Tohumlarını aldım ve çimlendirdim.Elimde bir fidan var. Bolu da yetiştirebilirmiyim deneyeceğim.Bana söylenen tohumdan aynı özellikte meyve olmazmış.Doğru mu? Birde bu sitede üye olan GÖÇEADA lılara mesajım var:Lütfen bu duttan yetiştiriniz.Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Kara dut Kilis ve Gaziantepte'de var bildiğim kadarı ile bir tek orda yetiştiriliyor ama muhteşem bir tadı vardır. Reçelide çok güzel olur bizim oralarda Şamıdut olarak bilinir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Zeytinliğimde bu ilkbaharda yaptırdığım aşı: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 711
|
Benim bahçedeki kara dut.
Uzun süre meyve verir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
/
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 17
|
ekşikara ve dutların üzerinde oluşan beyaz kabuklu bitlerin nasıl yok edildiğini biliyormusunuz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
/
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 17
|
eşikara
Bu konuda bilgisi olanlara. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
/
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 17
|
fidanlar ve ana agaç yeni açıyor mayıs ayının ilk haftasında yaprak ve dutları ile koyaçagım. selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Eğer yediğiniz meyve Orjinal bireyden se Aşı gerekmeyecek. Orjinal meyveden aşılandı ise anac bitkinin özelliklerini alacak. Yani açılım göstererek aslına anasına dönecek. Ozaman aşı gerekecek. Daha önce çimlendirip yüklediğim resimler. http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=736&page=6 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Bu hafta kırmızı dutlar dallar da sarkıyor. Ekşi karadut olabilir mi? Ergin olanları yerlere dökülmüşler. Haftasonu resim çekebilirim. Düzenleyen nazlı06 : 29-04-2009 saat 20:29 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Bu dutun cinsi ekşi karadutmudur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
/
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 17
|
evet ekşikara dutudur selamlar ben şahabettin hoca |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Teşekkürler Şahabettin hocam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
KARADUT: Az olgun meyveleri kırmızı ve koyu kırmızı, çok olgun meyveleri siyahımsı kırmızı olan SULU, asidik-EKŞİ dutlar “KARADUT” olarak tanımlanır. Diğer dutlardan ayrılan en belirgin özelliği bol sulu ve eşsiz şeker asit dengesi yani aromasıdır. Karadutun yöresel isimlerinde de çeşitlilik gözlenir. Örneğin karadut; Tokat-Erbaa taraflarında “ekşiare”, Kahramanmaraş, Malatya ve çevrelerinde “urumdut”, Manisa dolaylarında “şurupluk dut” ve Hatay-Antakya civarında “tuti” olarak adlandırılır. Pakistan’da Urduca dilinde “toot” olarak, ingilizcede ise yine karadut anlamında “black mulberry” olarak adlandırılır. Karadutun taze tüketimi raf ömrünün sınırlı olmasından dolayı çok azdır. Daha çok meyve suyu, reçel, marmelat, özellikle Kahramanmaraş’da dondurma ve Şebinkarahisar’da pekmezi yapılarak değerlendirilir. Bu amaçla hasattan sonra meyveler hemen işlenmeyecekse şoklama ünitelerinde kullanılacağı zamana kadar bekletilir. Kaynak : http://www.karadut.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=114 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-07-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 1
|
istanbulbeylikdüzünde gerçek ekşi karadut
gerçekten şifa tam zamanı yemek isteyenler buyursun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu.
|
sevgili dostlar ekşi dut dediğiniz güney doğuda özellikle Adıyaman,G.Antep ve Ş.urfada urmu dut diye adlandırılır.bu illerimizde çoğunlukla vardır. dut hakkında geniş bilgi verilmiş. http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=660&page=4 aşısız veya aşılı dut ağaçlarına kalem veya göz aşılarıyla çoğaltılmaktadır.meyvaları yeşil, koyu kırmızı ve tam olgunlaştığında siyah rengi alır.Çok lezzetli hafif ekşimtrak bir tada sahiptir.Yurdumuzda zeytine kostik kimyevi maddesi koyanlar olduğu gibi , dut(Urmu dut) şerbetinede limon tuzu katılması doğal tatını değiştirir.bu meyvayı bilenler farkı anlar. En doğalı bence meyvayı tabi doğal şekilde yemektir.orjinal tabiriyle urmu dut sinan1005 ve hosseda dostların yüklediği resimlerdeki dutlardır. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
karadut |
|
|