![]() |
Sevgili Sudealp,
Muhteşem haberler veriyorsunuz. İnanıyorumki Ağrı gibi bir ilde soğuklarda da olsa ev ortamında heleki Hoya gibi ve nadir özelliklede bizim Ülkemizde çok nadir bulunması ve bu Hoyaya ilk Sizin çiçek açtırabilmeniz. Sıcacık Bahar tessümü gibi birşey biz görsellerini seyredenler için. Ellerine Yüreğine sağlık, biliyorumki Türkiye'de Hoya eskimo çiçek açabiliyor, Muhteşem bir duygu bu benim için. Bana gelince ben çiçek tomurcuklarıyla sevinmeyle yetiniyorum bu aralar:D Birçok nadir türlerde çiçek tomurcukları oluşumu başladı. Tek korkum 23 ocakta Antalya'da bulunmam gerekiyor Babam için, yaklaşık 1 hafta Hoyalarımdan uızak kalacağım düşüncesi korkutuyor. Babamın sağlığındaki seyir yeterki güzel haberlerle geri dönebileyim isterim. Çiçek tomurcuklarını bile görebilmek inanki o kadar çok Mutlu ediyorki anlatılamaz, ancak yaşayanlar anlayabilir benim ruh halimi. Dilerim Hoya eskimo yine Evinizde sıcak büyülü havaya bürünsün kokusuyla. Teşekkür ederim, Sevindirici ve Mutluluk verici haberin içiniz için. Ricam çiçeklerini çekerken bir oran verebilirmisiniz, mesela elinize alıp görselleyinizki, Bizlerde lacunosa ile bağlantısını çiçek öbeklerinde tahminnen aradaki farkı görebilelim.;) |
Sevgili mismenas
Haklısın ablacığım bazı duygular anlatılamaz yaşanır. Hoya sevgisi de benim için öyle bir şey belkide beni çocukluğuma götürmesine hayranım o tanıdık kokuya. Ben kendimi bildim bileli annemin carnosası hep bir köşeyi süslerdi.O günler aklıma geliyor. İnşallah baharda yeni alacağım hoyalarım da beni severler ve mutlu ederler. Sürekli başka hoya arzusu bana da bulaştı ablacığım ne yapmalıyım sen iyi bilirsin bu duyguyu...:)
|
Sevgili mismenas
3 Eklenti(ler)
İşte benim hoya kerrii ve hoya kerrii albomarginata sana görünmek istediler.
|
Ablacım 1 hafta nedirki, göz açıp kapayıncaya kadar geçecek ve bize Antalya' dan babanızdan hayırlı haberlerle döneceğinize inanıyorum. Allah' ım ailenize ve sevdiklerinize sağlık sıhhat nasip etsin.
|
Sayın sudealp hoya başlı başına bir tutkudur. Başlayınca insan kendini dizginleyemiyor, bu arada hoyalarınız çok güzel, çiçeklerini hep birlikte (canlı canlı olmasa da) görmek dileğiyle aramıza hoşgeldiniz.
|
Babanıza sağlık ve afiyet duası ediyoruz.
|
Sevgili mismenas
Hiç üzülme ablacığım 1 hafta su gibi geçecek babanız iyi olacak inşallah.Döndüğünüzde hoyalarınız size sürpriz çiçekler verecek eminim...:)
|
Sayın delete61
Haklısınız hoya sevgisi bir tutku.Temennileriniz için teşekkür ederim.
|
Sevgili Sudealp,
Hoya kerrilere şaşkın şaşkın baktım durdum ne yazacağımı bilemeden:p Kocaman bir bravo benden, mükemmel gelişim göstermiş. Özelliklede variegata olan tür çok zor gelişim gösteriyor çünki. İklim farklılığından böylesi güzel gelişim olduğunu düşünmüyorum. Canım bu senin başarın çünki, Kutluyorum Seni... Temennileriniz için Teşekkür ederim, Arkadaşlar bende umutla gidip Sevinçle geri dönmeyi umuyorum. |
Sevgili missmenas, Babaniza acil sifalar en kisa zamanda sagligina kavusmasini dilerim., Sevgiler
|
sevgili missmenas, bende babanıza allah tan acil şifalar dilerim , hayırlı haberlerinizi almak ümidiyle...
|
Sayın missmenas babanıza allahtan acil şifalar dilerim, güzel haberlerle dönün inşallah.İşleriniz de kolaylıklar dilerim.
|
sayın missmenas . bende babanıza acil şifalar dilerim , iyi haberlerle dönün geçmiş olsun .
|
4 Eklenti(ler)
Geçmiş olsun dilekleri için Temennide bulunan Dostlarıma Teşekkürlerimi sunuyorum.
Antalya'dan taşındıktan sonra, birçok Anaç Hoyalarımda adaptasyon sorunu yaşadım. Gözlem altında gelişimlerini takipteydim. Taşındığımız gün Güneş yanığına maruz kalması nedeniyle Yaprakları yanmıştı ve ciddi renk kayıbı yaşamıştı. Bu süreçte Sizlerde buna benzer sorun yaşayacak olursanız, Sizlere tavsiyem, hiç gecikmeden çeliklenmesi taraftarıyım ben. En azından alınan çelikler hala sağlıklı iken bu işlemi yapmakta çeliklerdeki başarılı köklenme oranı artar. Çeliklemem gereken yaklaşık olarak saymadım çünki acayip can sıkıcı oluyor, 15 e yaklaşmak üzre. Beni en çok üzen Hoya bogor ve onchoidesler oldu. Öylesine üzücüki üzerindeki çiçek saplarını görünce Ağlamaklı oluyorum. Resimleyip paylaşmak bile çok üzüyor. Bu deneyimi özellikle paylaşmam gerekiyorki Sizlerde yaşamış olacağınız üzücü kayıplarda fazla beklemeden çeliklemeniz olacaktır. Yoksa çelikleri bile yaşatamazsınız. Hoya bogor 2010 yılında bahar ayında agaclara üye olduğum gün ortak siparişe katılarak Hollanda'dan maceralı bekleyişin sonunda edindiğim göz ağrım diyebilirim. Gözağrım çünki ilk defa hayallerime kavuştuğum ve çelikleri yaşatmadaki başarımdan sonraki süreçte, Sizlernen kaynaşmamıza vesile olmuştu. İlk defa Türkiye'de çiçeklerini açtırabilen kişi olarakta anısı çok hoş. Son 2 yıldır, yaz aylarında sürekli çiçekleriyle Mutluluk vermişti:( Bugünkü görselleri Dün gece çeliklemeye başladım üzüntüden bırakıverdim birazdan çeliklemeye devam edeceğim ve köklerini kontrol edeceğim, olası zararlı veya kök çürüğümü var diyede görselleyip paylaşacağım. |
Paylaşmanın acıyı hafiflettiğini ve Mutluluk verici paylaşımlarında Mutluluğu pençirleştiğini düşünüyorum.
En son Aralık Ayındaki Tayland siparişimimdende paylaşımları bu Akşam yapacağım. Kayıplar taabikine var yaşanları birlikte gözlemleyeceğiz;) |
Sn. Missmenas duygularınızı paylaşmanız acınızı hafifletmez ama teselli bulacağınıza eminim..
Bu kadar büyük bir bitki, size birçok yavru bitki olarak geri dönecek.. Geride kalan yıllara aldırmayın lütfen.. Bitkinin tamamen ölmesinden daha iyidir sanırım.. Hem ülkemizde ilk siz çiçeğini görmüşsünüz.. Başka hedef kalmış mı? Rekor halen sizde :) Siz her durumda güçlüsünüz ve başarıyorsunuz :) Sizi seviyoruz.. :) |
sevgili hatice hanım içim cız etti ya allah size sevdiklerinize sağlık versin .. üzülüyorum çünki kocaman olmuşlar o sancılı süreç büyütmek için onca çaba , onca bekleyiş o kadar gözünün içine bak... teselli hafifletir mi üzüntünüzü; cidden sizin sağlığınız yerinde olsun onlar yine toparlar bardağın dolu tarafı, bu acı size yeni bir tecrübe kazandırdı kötü bir tecrübe bir şey daha öğrendiniz diyelim.. hem söylendiği gibi yeni yeni yavrular oldu diyelim.. ne olur üzmeyin kendinizi siz iyi olun en önemlisi o ...
|
Sevgili missmenas, öncelikle babanıza geçmiş olsun.
Böylesine gelişkin bir hoyanın sararıp solması gerçekten üzücü. Ben de size tek yetişkin hoyam olan carnosanın, kurtuluş aşamasındaki sevincimle deneyimimi yazayım. Ağustos sıcağında yaptığım zamansız saksı değişimi sonucu paylaştığınız fotoğraftaki gibi sararıp solmuş, yaprakları yumuşamıştı. Üzülüp üzülüp dururken aklıma saksıyı su dolu bir kovaya oturtmak geldi. Humik asit ve enzim de verdim bu arada. İnanır mısınız, carnosam öyle bir atağa geçti ki, yaprakları eski canlılığına kavuştu, yeni sürgünler de vermeye başladı. Şimdi açmasına sıra geldi.:) Neden böyle zamansız saksı değişimi yaptınız diye sorarsanız, daha küçük saksıya aldım ki, bir an önce açsın diye. Şimdi bekliyorum, tülün arkasından sabah güneşi aldığı yeni yerinde beni sevindireceği günü.:) Bunu sonradan ekliyorum. Benim yaptığım işlemi yapsanız belki kurtulur diyorum ben.:) |
Sevgili mismenas
Ablacığım gerçekten üzüntünü anlayabiliyorum. Özellikle hoya bogor çok yavaş ilerleyen bir tür. Benimkinin gözünün içine bakıyorum ama çok yavaş ilerliyor. Böyle bir türü bu kadar büyütmek çok emek istiyor haklısın. Ama olmuş artık üzülme canın sağ olsun. Eminim ki çeliklediklerin gene öyle büyür ve seni çiçekleriyle mutlu eder...
|
5 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim Arkadaşlar samimi temennileriniz için, Sağlık olsun demekten başka yapacak bir şey kalmamıştı.
Köklerini inceledim köklerinde sorun vardı kalın ana köklerde dahil olmak üzre kılcal kökler zaten bitmişti sanırım kök çürüğü olsa gerek artık bilemiyorum. Sevgili İlkin i aradım ondan fikir alabilmek için. Nede olsa İlkin hanım eski Hoyacılardan belki başına böylesi bir sorun gelmiş olabilirmi diye. Kendisine burdanda Teşekkürlerimi sunuyorum. Bütün hatam adaptasyon sorunu geçirdiği dönemde belkide köklerini kontrol etmem gerekiyordu ozaman belki çeliklemeden kurtarabilirdim. Sevgili SDurul, deneyim tecrübenizi paylaştığınız için çok Teşekkür ederim. Kulağıma küpe yaptım, tavsiyelerinizi. Ben biraz geç kaldım belki bir umut düzelir diye beklerken kökleri elden gitmiş maalesef. Hoya archboldiana pink saksıda 2 köktü aynı sorunla karşı karşıya kalınca onuda çeliklemek zorunda kaldım. Keşke açıklayıcı yazınızı daha önce okumuş olsaydım en azından denerdim, Sağlık olsun... Aynı kaderi paylaşan diğer hoyalarımda mutlaka deneyeceğim. Hoya carnosa nızı kurtarabildiğinize çok sevindim. Oysa saksı değişimi için Hoyalarda belli bir zaman farketmiyor Sadece değişim sonrası su vermemek gerekiyor toprağı nemli olması yeterli birkaç gün sonrası su vermek gerekiyor. Saksı değişimindede kayıplar verdim çünki;) Hoya bogor ve Hoya archboldiana pink çeliklendi... Kök kısımlarındaki bütün kökler temizlendi yapraklarıda dahil olmak üzre oksijenli ılık suyla güzelce toprağından arındırıldı. Yarın lav taşlarına dikim yapacağım belki taze kök gelişimi gösterebilir. Şansımı deneyeceğim olaki çeliklerde başarı sağlayamazsam en azından kök kısımlarında denenmiş olacak. Hoya archboldiana pink, çeliklenmeden önceki görseli... |
5 Eklenti(ler)
Hoya bogor ve Hoya arcboldiana nın kök kısımları ve son köklerden arındırılmış halleri.
Lav taşlarında yeniden kök gelişimi yapacakmı birlikte gözlemyeceğiz. |
5 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz Aralık Ayında son siparişimden Mutluluk tabloso:p Çıkmamış candan ümid kesilmez bu olsa gerek.
Görsellerini Sizlernen paylaşmıştım içler acısıydı, bugün Mutlu edebiliyor. Hoya multiflora (SV-406) (EPC-527)Kök kısmı tprak ortamında yeniden hayata bağlandı, çeliklerden birtanesinde filiz çıkartmak için çaba sarfediyor. Eklenti 362537 Eklenti 362538 Hoya Lii (EPC-124) (H.multiflora olarak satılan) North Tayland. Kök kısmı yeniden hayata bağlandı. Eklenti 362539 Hoya imperialis Alba ''White'' kök kısmı hayata bağlandı 2 tane filiz büyütme çabasında. Çelikleri hala umutsuz vaka:( Eklenti 362540 Hoya coronaria'' Red Flowers'', Kök kısmı yeniden hayata bağlandı. Çeliklerdede maalesef hiç yaprak kalmamasına rağmen hala sağlam duruyorlar. 3 haftaya kadar kök gelişimi varmı diye kontrol edeceğim. Eklenti 362541 |
4 Eklenti(ler)
Hoya spartioides, kök kısmında hiç yaprak mı artık dalmı nedir belli değil:Dçok enteresan bir Hoya, dalları sarartıp dökmüştü. Hala sağlam gözüken kök kısmındaki o azıcık görüntüde bir kıpırtı yok maalesef.
Üzrinden aldığım tek çelikte lav taşında kaybettim. Eklenti 362552 Şimdi bu kırılmış kargo paketindeki dalıda denemek için atmamıştım dikmiştim, Sizce kök gelişiminden sonra dalda çıkartırmı? Bu garipliği birlikte zaman içerisinde gelişmelerini izleyeceğiz. Hoya spartioides:D Eklenti 362553 Eklenti 362554 Hoya campanulata, Koleksiyonumda olmasını çok istediğim bir hoya. Nihayet kök kısmı yeniden hayata bağlandı, aldığım çelikleri maalesef kaybettim. Gelişim göstermeye başlayınca mutlaka yedekleyeceğim bir tür, çiçekleri tam bir şölen edasında seyirlik çünki;) Umarım bu defa başarabilirim. Eklenti 362555 |
Sevgili mismenas
Ablacığım iki konu hakkında senin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Birincisi benim evde yer sıkıntım yüzünden Hoya pubicalyx(Royal Hawaiian Purple), Hoya pubicalyx(Silver Pink) ve Hoya pubicalyx(Red button) hepsi aynı saksı daydı. Değişip ikisini gene aynı birini farklı saksıya mı eksem bilemedim. Bunların yaprak şekilleri aynı olanlarımı birleştirsem,yoksa çiçek rengi aynı olanı mı bilemedim bir fikir verirsen sevinirim. İkincisi hoyaları sardırma olayını bir türlü çözemedim. Demiri yuvarlayıp toprağa saplayarak denedim. Çiçek ağırlaşınca sallanıyor ve çiçeği sararken elim deyince bitki büyümüyor. Senin gibi saksılarım seramik değil telin yanlarını saksıya sabitle yemiyorum. Metal merdiven satan yerler mi bulsam bilemiyorum. Kira olmasa iple duvara tırmansın diyeceğim oda olmuyor.Sinir oldum sürekli elim değdiği için bitkinin büyümesi yavaşlıyor. Bitki aynı yerde sayıyor. Acaba ne yapmalıyım bir fikir verirsen sevinirim...
|
Sevgili Sudealp,
Hoya pubicalyx(Royal Hawaiian Purple) i ayrı saksıya dikmeni tavsiye ederim. Bunun çiçekleri çok koyu olması nedeniyle diğerlerinden farklılığı var çünki. Köklerin aynı saksıda olması, acaba diyorum renginde olumsuz etki yeretırmı bilemiyorum. köklerin karışması neticesinde türlerde olumsuz etki yaratırmı diye bir deneyimim olmadı çünki. Her ihtimale karşı bu türü koruman gerektiği için ayrı saksıya almanı tavsiye ederim. Sardırma tellerindeki Sorunu kolay aşabilmem için tavsiye: toprağa telleri gömeceksen kare şeklindeki çit tellerini daire şeklinde yuvarlayıp saksı genişliğinde saksıya daire şeklinde gömebilirsin, bu şekilde sabit kalır. Çember yapacaksan şayet, saksıların nasılsa plastikten olması nedeniyle, kenarlarından çelik şişle ısıtıp delik açabilirsin 4 tane karşılıklı. Açılan delikten galvaniz telle, bunu ancak sanayide bulabilirsin dışı plastikle kaplanmış olanları tercih etmeni tavsiye ederim. Sıkıca ince tellerle bu açılan deliklerden istediğin ölçüde yükseletebilirsin ve sabitlemem için ayrıca ince tellere ihtiyacın olacak yoksa yine yanlara devrilir zamanla. Veya büyük yapı marketlerde satılan plastik veya bambu çubukları satın alabilirsin. Bu desteklerin U şeklinde birde merdiven şeklinde yelpaze gibi olanları vardır, benim başlığımda görebileceğin şekilde araştırma yapabilirsin. Hatta en güzel çözüm kendi deneyimindir. Hoya başlıklarını biraz gezinip farklı fikirlerde edinebilirsin. Birçok üyemizin farklı çözümlerdeki desteklerinden faydalanabilirsin. Kolay gelsin Hoya sayfalarındaki gezintin:D |
5 Eklenti(ler)
Bu gece Antalya'ya arabayla yola çıkıyorum gelecek hafta çarşambaya kadar Hoyalarımdan ayrı kalacağım.
O kadar çok Hoyamda çiçek tomurcukları belirdiki, üzücü kayıpların yanı sıra Mutlu edici taraflarıda var taabikine. Acaba diyorum bu 1 haftada eşim Hoyalarımı sabote edermi:D çünki sürekli kendisine bu kadar değer vermediğimi söyleyip duruyor. Köpeğimiz Şirin bile çok kıskanıyor bütün Aile fertleri yani buna dahil:D Ya söz verdiği gibi Akşamları sobayı yakmazsa, ya komşum söz verdiği gibi gündüzleri serayı açıp havalandırıvermezse diye, sürekli kuşku ve endişe duyuyorum. Şakaylada olsa Eşimin şakasını ciddiye alıp nerdeyse gitmekten vazgeçeğim. Gitmek zorundayım Babam Bizler için tedaviyi kabul etti, yanında olmak zorundayım:( Nihayetinde canlıda olsa Hoyalarımın telafisi var deyip, kararlı bir şekilde yola hazırlanıyorum. Veee kaybedeceğimi düşünüp anı olarakta olsa çiçeklerin açmamış halini hem Sizlernen paylaşıp hem kendime arşiv yapıyorum.:rolleyes: Hoya hypolasia saksını çeliklemek için masaya koyduğumda 1,5 ay oluyor bu tomurcukla karşılaştım ve kıyımdan kurtuldu:D Sürgünlerdeki yaprak oluşumlarını sürekli kaybediyordı, yaklaşık 1m kadar olan kısmında hiç yaprak yok ve ilk yaprağını korumaya karar verdiği gözdede bu çiçek sapını süpriz olark göstermişti... Sanki bana kıyma dercesine, Hoya hypolasia tomurcuğu... Eklenti 363432 Eklenti 363433 Hoya macgillavrayi, birçok koleksiyoncunun bu türü korumadaki sorunlu sürecini çok şükür ben yaşamadım ve bugünkü hali çiçek sapında tomurcuk oluşumu başladı bile. Hiç çelik almadım edindiğim günden beridir. Hoyaları çok kolay büyüyen tür olarak düşünen Arkadaşlara dır bu görsel 2 Yılda ancak bu kadar büyüyebildi. Ne olacak alt tarafı 15 dolara alınan çelik deyipte ucuz nasılsa yine alınır diyenlere, kesinlikle çok zor köklendiği gibi korumasıda ve bugüne getirebilmeside bir o kadar külfetli çünki. Süpriz haber bu türde birkaç tane çelik alacağım umarım başarabilirim. Bu türü düşünenler yaza hazırlansın:D Hatırlıyorum bir üyemiz üzeri çiçekli pubicalyx i bir çeliğe hazırdı takas yapmak için çiçekli pubicalyxini bu güzellik için feda etmişti, hala sitede ise mutlaka bu mesajımı okuyacaktır:D Hoyalardaki Aşk işte budur fedakarlığı ve çok isteyipte yaşatamamak mesela. Yaşayan ilk çeliğimi kendisine hediye edeceğim çünki böylesi bir takas talebinde bulunan, hediye olarak hak eden birisi bana göre. Hoya macgillavrayii... Eklenti 363434 Eklenti 363435 Hoya erythrina IML0511 ''Kedah Peak, Malaysia'' 2.bireysel siparişimimde değer verdiğim koleksiyoncu apodagis ten aldığım çelik bugün beni Mutlu edebiliyor, çiçek açmamış olsa bile bu çiçek sapını görmek inanınki bana yetiyor. Koleksiyonumdaki yeri bana göre başkadır hem yaprakları hem çiçeği güzel olan bir tür bence. 2 yaşında anaç hoya, Hoya erythrina IML0511 ''Kedah Peak, Malaysia'' tomurcuğu... Eklenti 363436 |
5 Eklenti(ler)
Hoya pachyclada ''Red Corona''Yine 2011 baharda aynı koleksiyoncudan çelik olarak edindiğim tür.
Bu türün beyaz koranalısını Sevgili Karalale açtırabilmişti, kokusunu mükemmel bir koku olduğunuda belirtmişti. Bakalım bu defa kaybetmeden kokusu benide mest edebilecekmi:p Hoya pachyclada ''Red Corona'' 3 tane çiçek tomurcuğu açma çabasında... Eklenti 363441 Eklenti 363442 Eklenti 363443 Eklenti 363444 Geçenlerde çeliklemek zorunda kaldığım Hoya obtusifolia çeliğimden birtanesi hayata bağlanandan. Hoya obtusifolia... Eklenti 363445 |
5 Eklenti(ler)
Hoya onychoides, 2011 de eşimin Sevgililer gününde aleya garden a ilk bireysel siparişimi hediye olarak onaylaması sonucu edindiğim çelik olarakta, epeycene uğraştığım türler hepsi mantar hastalığına yakalnmış olarak elime geçmişti çünki.
Netten satınaldığım canlı bakteri ile mantarlarını yok edip yaşatabildiğim tür... Anaç olanı maalesef üzerinde 4 çiçek sapıyla çeliklemek zorunda kalmıştım. Buda yedeğim, Hoya onychoides tomurcuğu. Dilerim bundan bari çiçek görebiliriz... Hoya onychoides, tomurcuğu... 1 yaşında yedeğim. Eklenti 363447 Eklenti 363448 Hoya aff. Albiflora, 2. çiçek açamasına acaba şahit olabilecekmiyim. Kokusu çok güzeldi çiçekleride bir okadar güzeldi:p Eklenti 363449 Hoya cv Kamuki, süprize hazırlanıyor;) Eklenti 363450 Hoya macrophylla ''Snow Queen'' yedeklerim. Yaprakları muhteşem güzellikte. Eklenti 363451 |
Sevgili arkadaşım önce babacığına ALLAHtan acil şifa diliyorum çok geçmiş olsun babacığın dualarımda olacak, Hoyalarının hepsi muhteşem canlı pırıl pırıl çok güzeller maşaALLAH tomurcukları açınca kimbilir nasıl güzel olacaklar ellerine sağlık seni kutluyorum canım..:)
|
5 Eklenti(ler)
paylaşıma devam derken, Hoya australisin çiçek tomurcuklarını ilaçlama nedeniyle dökmüştü yeniden süpriz yapıyor.
VEEE sulavesi diye onca yıl baktığımız Hoya australisin varyetesininde aynı şekilde tomurcukta olması muhteşem bir görsellliğe bürünürken kokularının birbirine karışmasıda, çok hoş olacak:p Eklenti 363452 Eklenti 363453 Eklenti 363456 Hoya flagellata ''TN 99-024'' 2. denemede nihayet başardım galiba. En son siparişimden köklü kısmı yeniden hayata bağlanıp yaprak oluşturuyor. Çeliklerde başarılıyım bu türde. Birde gelişip çiçek açarsa oh be diyeceğim:D Eklenti 363454 Bahara hazırlana Hoya kerrii ler:cool: Geçtiğimiz yıl anaç kerrii nin birisini kaybetmiştim onun çeliklerinden kalanlar;) Eklenti 363455 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025