![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-04-2020
|
Günaydın, En alttan ikinci resimde gözüken saksıda 1 yetişkin adayı 4 tanede yavru salatalık var.Benim tavsiyem diğer 4 taneyi ayrı ayrı saksılara alarak ayırmanız. Çünkü birden gelişim başlıyacak ve siz geç kalmış olacaksınız.Köklere zarar vermeden ve ekerken de çok sıkıştırmadan. ![]() Bir de sakın ilk çiçek ve meyveleri koparmaya çekinmeyin çünkü ileride çok daha güzelliklerle karşılaşacaksınız. ![]() Daha ilerki safhalardada en alttaki yaşlı yaprakları ve aralardan havalanması için koltukları almayı unutmayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-05-2020
|
Alıntı:
Diğer fideleri 5 ya da 10 litrelik su şişelerine taşımayı düşünüyorum. Kökleri zarar görmesin diye su kaplarının etrafını bir şeylerle kaplayacağım. 15-20 tane 30-40 litrelik saksı var halihazırda ama bir o kadar da çeşit var ektiğim, yer kalmayınca hepsini böyle alt alta üst üste dikiyorum. Evde başka saksı koyacak alan da yok. Bu arkadaş bir süredir terasın korkuluklarına ağını yapıyor, ben de sesimi çıkarmıyordum. Hem böcekleri de yakalıyor, bana yardımcı oluyor, daha ne olsun. İkidir koltukların arasına ağ örüyor. Bu sefer attım evden artık, kendi kaşındı, efendi efendi dursaydı yerinde ellemiyordum. ![]() Çözüm bulmam gereken konulardan biri de kırmızı biberlerim. Kışın paketlerini açtığım için baharda hepsini ektim. Sonraya kalırsa belki heba olurlar diye düşündüm. Böyle de hepsi büyüyor, çok sayıda saksı ihtiyacım olacak gibi. En kötü ihtimal iyi semrilenleri bırakıp diğerlerini atacağım ne kadar üzülsem de. ![]() ![]() Ektiğim bir diğer haylazlar grubu da bu arkadaşlar. Yine tamamı Türkiye'den aldığım soldakiler kekik, ortadakiler nane, sağdakiler fesleğen. Kendimce aromalı koku saksısı yaptım ama ektiğim onca tohumdan çıkan 3-5 tanesi oldu. Doğru düzgün büyümeden ekmek elden su gölden yaşıyorlar bakalım. ![]() Aslında biraz da ben sabırsızlık yapmaya başladım haksızlık ediyorum sanırım bitkilere. Tam limonların da resmini koyup size şikayet edecektim ki önceki yoğurt kabında çimlendikleri halleri aklıma geldi. Doğal ortamlarından uzak ufacık saksılarda yine iyi büyüyüp gidiyorlar. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
Son mesajlarda yakınmalarımdan da anlayacağınız gibi zaman içerisinde yer sıkıntısı başgöstermeye başladı. Başta hatunun dediğim balkonu da işgal ettim, ilk mesajda fotoğraflarını paylaşmıştım boştu. ![]() ![]() Son hal böyle. Daha da sıkıştırmak istemiyorum, nefes alacak alan olsun. Terası saksılarla çevreleme planım olmadı. Yanda ızgara gibi görünen yerlerde klima üniteleri var. Çok sıcak hava üfürüp öldürebilir diye düşündüm bitkileri, vazgeçtim. Bayağı saksı ve alan kaybı oldu o sebeple, 6 saksı eksildi ilk planladığıma göre. Mısırlardan vaz mı geçsem diye düşünüyordum, evde mantıklı gelmedi. Ama forumda araştırınca bazı videolara denk geldim. Adamlar benim saksılardan bile daha küçüklerinde koca koca mısırlar yetiştirmişler, gaza geldim gittiği kadar büyüteceğim. ![]() Kız arkadaşım şu bitkiyi yetiştirmeye çalışıyor. ![]() Yeşil soğan mı dedim, değil diyor. Bir türlü kalınlaştıramadık. İnce uzayıp gidiyor. Yeşil soğanla benzerdir dedim, biraz araştırdım ama bulamadım neyi yanlış yapıyoruz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
İşlerim yoğunlaştı tekrardan bahçeye fazla zaman ayıramıyorum. Zaten haberler de pek iyi değil. Bu sene rüzgardan kafamızı kaldıramadık. İlk ekimi yaptığım marttan sonra da soğuklar uzun süre devam etti bulunduğum bölgede. Kanije savunmasına devam ettik. ![]() Örtünün altında bir yandan güneşten kavruldu bitkilerim, bir taraftan rüzgarla dayak yediler. Biber gidici gibi. ![]() Normal salatalık diye ektiklerim kornişon çıktı. Çoğu çiçek dökülüyor, arada tek tük böyle meyve veriyor. ![]() Nihayet domatesler de salatalığa ayak uydurdu ve çiçek açtı. ![]() Sarı biberlerde de bir hareketlilik var ama ilk çıkan çiçek kısa sürede döküldü. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
|
Neyse, gelelim asıl meseleye. Yaprak bitleriyle başlayan sene beyaz sinekler ve yeşil kurtla devam etti. Salatalığa neyin dadandığını daha bulamadım bile. ![]() Domates yapraklarında oluşan delikleri önemsemedim. Bakındım bir zararlı göremedim, kendi hallerine bıraktım öyle. Sonuç: ![]() Bunları tek tek öldürüyorum ama zaten 5-6 tane domates oluştu, üçünü yediler bile. Zirai ilaç kullanmadan ne yapılabilir bakacağım, sanırım uğur böceği en doğal çözüm. Nereden bulacağım bilmiyorum. Kız arkadaşımın yubese dediği bizde olmayan bir bitki var. Çok güzel yetişip gidiyorlardı, ta ki beyaz sinekle tanışana kadar. Onların da yapraklar delik deşik. Forumda gördüğüm bir videodaki yöntemi uyguladım. Sarı bir poşete kızartmadan artan yağı sürüp koydum saksının kenarına. ![]() Mantık basit. Sarı renk bu böceklerin ilgisini çekiyor, gelip konuyorlar, sonra yağa yapışıp tekrar uçamıyorlar. %80-90 azalttı ama bitirmedi sinekleri. Tek tesellim diğer saksılara geçmemiş olmaları. Makro çekim yapmadan göstermek zor ama fikir vermesi için: ![]() Su salatalıkları da bu işlerden nasibini aldı ama daha kaynağını bulamadım onun derdinin. Bakalım hangi zararlıyla mücadele edeceğiz. ![]() Marul olmadı bir türlü, tek bir tanesi büyümeye başladı ama sanırım direk güneş ışığı aldığı için yaprakları yanmaya başladı onun da. ![]() Tahmin ediyorum bütün yeşilliklerde(marul, maydanoz, tere, roka, semizotu, nane, fesleğen, kekik) başarısız olmamın sebebi direk güneş alan üst katta olmaları. Alt katta olsa büyük ihtimal hepsi büyüyüp gidecekti. Forumdan @Zeki Yağlı'nın konusu var tohumdan bitki yetiştirmeyle ilgili. En başta kullanılacak toprağın fırında ısıtılmasını, bu sayede içlerinde olabilecek zararlıların baştan etkisiz hale gelmesini öneriyor. Ben çok önemli bu adımı atladım. Tahminim şu anda boğuştuğum envai çeşit haşere kullandığım topraktan geliyor. İyi ders oldu. Durumlar böyle. Bayağı heves kırıcı bir yaz oldu, eylülde tekrar ekimler yapıp şansımı deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|