Biberlerime yaprak bitleri dadanmıştı.
Müdahale etmek için çok geç kaldım. Bir süre elle, kürdanla, tazyikli suyla yok etmeye çalıştım sonradan. Bir kısmı öldü.
Tek tek öldürmeyle başa çıkamayacağımı anlayınca çözümleri araştırdım. Arap sabunuyla ve/veya sigara izmaritiyle evde yapılan ilaçları buldum. Ancak bu yöntemlere pozitif yaklaşanlar olduğu kadar uzun vadede zararlı olduklarını iddia edenler de var. En doğal çözüm uğur böceği ancak bulmak zor. Neem ağacından üretilen organik bir ilaç olan Neemazal'ı alıp kullandım.
3-4 gün oldu bir sonuç elde edemediğim gibi yaprak bitleri bu sefer de çilek ve salatalıklarıma dadandı. Biberi diğer bitkilerden ayırmamıştım, sanırım hata ettim. Bugün ilacın dozajını artırıp tekrar uyguladım. Bakalım sonuç ne olacak...
Güncelleme: Ölünce beyaz beyaz oluyor bu bitler yukarıdaki fotoğrafta paylaştığım gibi. Bugün baktığımda beyaz olmasalar da keyifleri pek yerinde değildi bitlerimin, melül melül bakıyorlar sanki. Gandalf'ın dediği gibi beşinci günün şafağında doğuya bakmak lazım bu ilacı kullanınca sanırım