agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Zeki Yağlı / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21267.htm)

tabus 19-01-2012 11:45

Teşekkürler

'Durur menatıki duşizeyi tahayyül' denilen bu olsa gerek.Benim tahayyülümün ötesinde. Yalnızca koku ve renk cümbüşü için kurulmuş bir bahçe olduğunu gördüm ya, artık gam yemem. Ellerinize sağlık. Dilerim sağlıkla ve uzun yıllar keyfini çıkarırsınız.
Bizimle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler.

jineop 27-02-2012 12:02

Sayın Zeki Yağlı, emeklerinize seneler ne güzel karşılık vermişler. Bahçenizden çok şey öğrendim. Geraniumlarınızın ve clematislerinizin hepsine hayran kaldım.
Ama özellikle,
Sollya heterophylla
Campanula takesimana, Penstemon Petroraghia, Kalmia latifolia, Fuschia riccartonii, Hydrangea quercifolia ve Browallia speciosa muhteşem.
Ellerinize sağlık. Sağlıkla, mutlulukla uzun yıllar keyfini sürmenizi dilerim.

sevim.K 27-02-2012 12:19

Sanırım kış mevsimi ara verdirmiş fotoğraflarınıza. Çok keyifle, çok severek izlediğim bir bahçe sn Zeki Yağlı. Çalıların birbirine geçmiş görüntülerinde renkler arasındaki uyum. Daha küçük bitkilerdeki canlılık, renklilik, çeşitlilik...

Ben bu bahçeyi seviyorum:))

Adalet Yağcı 14-04-2012 17:55

Bu güzel bahçe ne zaman açılış yapacak?

Merhaba Zeki bey, uzun kışı bitirdik çok şükür, ellerimiz toprakla tohumla kavuştu.

Gönderdiğiniz tohumları 25 gün önce ektim, en acelecisi rudberkhialardı, çok güzel çimlendiler.
Geraniumda henüz ses yok, ama bahçeye diktiklerim minik yapraklar vermeye başlamış, biraz daha gösterişli hale geldiklerinde fotoğraflarını paylaşacağım.

Dostlarımdan gelen her bir bitki, her bir tohum benim için çok değerli, onlara çok iyi bakacağım inşallah.

Bahçenizdeki güzellikleri görmeyi bekliyorum, sağlıklı ve bereketli bir sezon diliyorum size.
Sevgiler.

Adalet Yağcı 14-04-2012 20:14

İlk sayfadan başladım, saatlerdir bahçeyi geziyorum, olağanüstü bir emek, pırıl pırıl fotoğraflar, eksiksiz bilgiler.

Tekrar incelediğimde, tüm arazinin 590 m² olduğunu yazmışsınız, oysa baktığımda en az 2-3 dönüm gibi görünüyor.
Anladım ki geniş görünmesi için plânlamalar yapılmış, ağaçlar, çalılar çok yerli yerinde, ayrıca yumuşak kavislerle yaptığınız yollar ve bordürler bu etkiyi güçlendirmiş.

Hepsinin üzerine bitkileri öyle seçmişsiniz ki, aynı boyda bitkiler kümeler halinde, yani 80 cm. uzayan bitkinin yanına tutup da 20cm. bitkiler dikmemişsiniz, renk uyumları harika.

Evet, bence bu bahçe kitap gibi, tekrar tekrar okunmalı, öğrenecek çok şey var.

Zeki Yağlı 14-04-2012 21:31

Adalet hanım,

İltifatınız için çok teşekkür ederim.

Söylediklerinizden sonra tekrar makineyi elime almam gerekecek anlaşılan:)

Yarından tezi yok bahsetmeye değer bulduklarımı yayınlamaya çalışacağım.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı 15-04-2012 07:52

5 Eklenti(ler)
Adalet hanıma söz verdim, anlaşılan beklenti de var, kolları sıvayalım bakalım:)

Önce bahçenin bu sabahki durumundan görüntüler sunayım.
Bahar yeni uyanıyor. Ortalıkta daha gösterişli pek bir şey yok.
Ama bahçem yavaş yavaş uyanıyor.

Eklenti 283129

Eklenti 283130

Eklenti 283131

Eklenti 283132

Eklenti 283133

Zeki Yağlı 15-04-2012 08:07

4 Eklenti(ler)
Ortalıkta görünmediğim zamanlarda yan gelip yattığımı sanmayın:)
Bu kış bahçemde epey değişiklikler yaptım.

Ön bahçenin toprağı fazla killi idi. Yazın öğleden sonrası güneşinin altında taş kesiliyordu. Bunu fırsat bilip tüm ön alt bahçemdeki çok yıllık bitkileri söktüm. Toprağa bol torf ve epey de kum katarak iki kere derin bellettim. Galiba toprak gönlümce oldu.
Bu vesile ile bitkileri de bir güzel yeniden yerleştirdim.
Bakalım hep beraber göreceğiz neticeyi.

Eklenti 283137

Eklenti 283134

Eklenti 283135

Eklenti 283136

Zeki Yağlı 15-04-2012 09:08

2 Eklenti(ler)
Ama esas büyük değişikliği arka bahçemde yaptım.

Orası daha önce Kasım 2010 yılında böyle idi:

Eklenti 283142

Arka plandaki çalıların arkasında depo gibi kullandığım aslında hiçbir şeye yaramaya geniş bir alan vardı. Hem onu kazanmak hem de daha farklı bir düzenlemek yapmak için orasını bu hale getirdim:

Eklenti 283143

Tabii mevsim aynı değil, tam olarak karşılaştırmak için biraz beklemek lazım.
Dolgu olarak da çok kumlu bir malzeme kullandım.
Ve bitkilerimi de yerleştirmeye başladım.

Bakalım, göreceğiz:)

ciceksever70 15-04-2012 09:27

Zeki bey yeni resimlerinizi uzun zamandir bekliyordum. Lütfen cicekler acinca da resim eklemeye devam edin. Sizden cok sey ögreniyoruz. Tohum basliginiz acildigindan beri tohum cimlendirme oranim %90 lari buldu diyebilirim. Cok az kaybim oluyor o da kizilcanak gibi sert tohumlu bitkilerde. Size bir sorum olacak danaburnu sorunu bahcenizde oluyor mu buna karsi aldiginiz bize de örnek olacak bir önlem var mi? Sevgiler.

Adalet Yağcı 15-04-2012 10:06

Yeni fotoğraflar gelmiş, yeni fikirlerle birlikte :)

Zeki bey, önce bu yoğun çalışmalarınıza kolay gelsin, hiç birimiz sizin yan gelip yatacağınızı düşünmüyoruz zaten.

Benim de bir sorum olacak izninizle.
Yıllardır sebze bahçemi damlama sistemi ile suluyorum, şebeke suyu kullandığımız için hem zahmetsiz hem de fazla tüketimi önlemek açısından çok iyi bir çözüm.

Süs bitkilerimi yetiştirdiğim giriş kısmına da damlama döşetmiştim, ama hiç bir zaman kullanmadım, sebebi ise; ya yeterince sulanmazlarsa endişesi.

Sizin döşediğiniz damlamalara baktım, göz kararı 60-70 cm. mesafelerde döşemişsiniz, damlamaların arası kaç cm. bilemiyorum ama 20 cm. olduğunu düşünüyorum.

Siz bitki kümeleri yapıyorsunuz, bu yoğun dikimde damlamanın suyu yeterli oluyor mu?
Haftada kaç kez ve kaç dakika açıyorsunuz damlamayı.

Yeni damlama hortumu aldım, eskileri söküp, yıprandılar çünkü, yenisini döşetmek istiyorum.
Bu konuda önerilerinizi alabilirsem çok sevinirim.

Bahçenin hazırlanma aşamasındaki fotoğraflarınız çok fikir veriyor bizlere.
Her şey için teşekkürler.
Kolay gelsin.

Zeki Yağlı 15-04-2012 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 947090)
Zeki bey yeni resimlerinizi uzun zamandir bekliyordum. Lütfen cicekler acinca da resim eklemeye devam edin. Sizden cok sey ögreniyoruz. Tohum basliginiz acildigindan beri tohum cimlendirme oranim %90 lari buldu diyebilirim. Cok az kaybim oluyor o da kizilcanak gibi sert tohumlu bitkilerde. Size bir sorum olacak danaburnu sorunu bahcenizde oluyor mu buna karsi aldiginiz bize de örnek olacak bir önlem var mi? Sevgiler.

Sevgili ciceksever70,

Yayınladıklarımın işe yaramasına memnun oluyorum.
Elimden geldiğince deneyimlerimi aktarmaya ve yeni bitkilerimi tanıtmaya çalışacağım.

Bahçeye ilk başladığım dönemde, 16 yıl önce, dana burnu oluyordu.
Dana burnu için özel bir zehirli ilacı kepek ile topak yapıp gezindiği yerlere koydum.
O dönem evcil hayvan yoktu çekinmedim. Ama daha sonra kedimiz dolayısıyla korkarak yaptım. Bir süre sonra da kesildi.

Sizin orada ilaç kullanma kuralları daha sıkıdır. Ama herşeyin de bir çaresi vardır. En iyisi bir gartenzentrum'a danışın.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı 15-04-2012 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 947111)
Yeni fotoğraflar gelmiş, yeni fikirlerle birlikte :)

Zeki bey, önce bu yoğun çalışmalarınıza kolay gelsin, hiç birimiz sizin yan gelip yatacağınızı düşünmüyoruz zaten.

Benim de bir sorum olacak izninizle.
Yıllardır sebze bahçemi damlama sistemi ile suluyorum, şebeke suyu kullandığımız için hem zahmetsiz hem de fazla tüketimi önlemek açısından çok iyi bir çözüm.

Süs bitkilerimi yetiştirdiğim giriş kısmına da damlama döşetmiştim, ama hiç bir zaman kullanmadım, sebebi ise; ya yeterince sulanmazlarsa endişesi.

Sizin döşediğiniz damlamalara baktım, göz kararı 60-70 cm. mesafelerde döşemişsiniz, damlamaların arası kaç cm. bilemiyorum ama 20 cm. olduğunu düşünüyorum.

Siz bitki kümeleri yapıyorsunuz, bu yoğun dikimde damlamanın suyu yeterli oluyor mu?
Haftada kaç kez ve kaç dakika açıyorsunuz damlamayı.

Yeni damlama hortumu aldım, eskileri söküp, yıprandılar çünkü, yenisini döşetmek istiyorum.
Bu konuda önerilerinizi alabilirsem çok sevinirim.

Bahçenin hazırlanma aşamasındaki fotoğraflarınız çok fikir veriyor bizlere.
Her şey için teşekkürler.
Kolay gelsin.

Adalet hanım ben 2004 ten beri damlama kullanıyorum.

Tabii burasının su ihtiyacı sizin oraya göre farklı olabilir ama büyük kolaylık, üstten sulamaya göre daha doğru ve suyun doğru kullanılmasını sağlıyor.

Ben damlıklık aralıkları 30 cm olan hortum kullanıyorum.

Hortumların arasını da 30 ila 40 cm yapmaya çalışıyorum.

Hafta iki kere, pazartesi ve perşembe sabahları saat 5 te otomatik olarak çalışıyor.

En sıcak ve kuru dönemlerde iki saat süre ile.

15 Ağustostan sonra da giderek süreyi azaltıyorum.

Tabii yağmur yağacağı/yağdığı zamanlarda da sulamayı kapatıyorum.

Bence tereddüt etmeden kullanın.

Suyun eksik geldiği yerler olursa biraz elle takviye yaparsınız.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı 15-04-2012 18:31

5 Eklenti(ler)
Günü hem maç seyredip hem de günün birkaç güzel bitki fotoğrafını ekleyerek kapatalım.

Erysimum cheirii iki aydan fazla süredir açıyor.
Bu mevsimde açan pek birşey yokken yeterince kullanmadığımızı düşünüyorum.
Seneye bundan daha geniş alanlara ekeceğim.

Bitki ikinci yıl açtığı için Temmuz Ağustos gibi ekmek gerekecek.

Eklenti 283229

Dicentra spectabilis'i tanıtmaya gerek yok. Bu mevsimin en güzellerinden:

Eklenti 283230

Eklenti 283231

Eklenti 283232

Pulmonaria officinalis bahçemin bu seneki yeni misafirlerinden.

15 cm yüksekliğinde orman alanı bitkilerinden. On beş gündür açıyor.

Bir de mavi renkli kardeşi vardı. Ama onun çiçeği erken geçti.

Eklenti 283233

Zeki Yağlı 15-04-2012 18:48

4 Eklenti(ler)
Bu Erysimum cheirii alanı önünde Fritillaria imperialis var.

Eklenti 283241

Eklenti 283238

Fritillaria persica 'Adıyaman' daha yeni açıyor:

Eklenti 283236

ve Iberis sempervirens. Bu sene taşınmalarla çok hırpalanadı ama seneye toparlanır. Herdem yeşil, her bahçede bulunmalı:

Eklenti 283237

Zeki Yağlı 15-04-2012 18:53

5 Eklenti(ler)
Ve tabii Camellia japonicalarım.
İki aydır açıyorlar desem ihtişamı daha iyi anlarsınız:

Eklenti 283243

Eklenti 283244

Eklenti 283245

Eklenti 283246

Eklenti 283247

ciceksever70 15-04-2012 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 947304)
Sevgili ciceksever70,

Yayınladıklarımın işe yaramasına memnun oluyorum.
Elimden geldiğince deneyimlerimi aktarmaya ve yeni bitkilerimi tanıtmaya çalışacağım.

Bahçeye ilk başladığım dönemde, 16 yıl önce, dana burnu oluyordu.
Dana burnu için özel bir zehirli ilacı kepek ile topak yapıp gezindiği yerlere koydum.
O dönem evcil hayvan yoktu çekinmedim. Ama daha sonra kedimiz dolayısıyla korkarak yaptım. Bir süre sonra da kesildi.

Sizin orada ilaç kullanma kuralları daha sıkıdır. Ama herşeyin de bir çaresi vardır. En iyisi bir gartenzentrum'a danışın.

Kolay gelsin.

Tesekkür ederim Zeki bey ancak simdi farkettim soruyu yanlis sormusum kadi lokmasi yerine dana burnu yazmisim. Ilaclar konusunda haklisiniz. Zehirli ilaclar siki denetimlerle satiliyor. Nematod öneriliyor bunlara karsi ama onlar da cok pahali satiliyor. Simdilik saksidakileri toplayip imha ettim. Umarim bahcede yoktur. Sevgiler.

Benol Hazaroğlu 15-04-2012 19:19

Sayın Zeki bey,

Kamelyalarınız yağmurdan etkilenmiyor mu? Benim de bahçede 2 kamelyam var Yağmurlarda tomurcuklar açılmadan paslanmış gibi olup dökülüyor.
Güzel çiçeklerini çok az açmış görebiliyorum.

Zeki Yağlı 15-04-2012 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 947362)
Sayın Zeki bey,

Kamelyalarınız yağmurdan etkilenmiyor mu? Benim de bahçede 2 kamelyam var Yağmurlarda tomurcuklar açılmadan paslanmış gibi olup dökülüyor.
Güzel çiçeklerini çok az açmış görebiliyorum.

Benol hanım,

Bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadım.

Mutlaka bir sebebi olmalı.

Biraz araştırdım. Sizin oraya uyabilecek sebep fazla su.

Yağmuru engellemek mümkün değil ama iyi bir drenaj ile suyun etkisini azaltmak mümkün.

Bir de, çok önemli, bu durumda tomurcukları seyreltmek, genellikle çift olan tomurcuklardan birini, ele geldiği zaman, sonbaharda almak lazım.

Mail ile birkaç fotoğraf gönderirseniz belki başka birşey de aklıma gelir.

Selamlar

fikreteren 15-04-2012 20:18

Zeki bey muhteşem.Yine bayram ettik.Ellerinize sağlık.

Benol Hazaroğlu 15-04-2012 21:05

Tomurcukları 4 den 2 ye indiriyorum. Resim göndereceğim.
Teşekkürler.

neslihan0602 14-05-2012 23:40

Zeki bey bayıldım bahçenize. Kalemle çi<zilmiş gibi simetrik veya çok düzenli peyzajları sevmiyorum,doğanın ahengine uyum sağlayan irili ufaklı bitkileri birarada görmek daha güzel..zoraki bir sırayla dizilmiş gibi duran şehir peyzajlarını da sevmiyorum..Sizin bahçeniz, İngiltere de gördüğüm bahçelere benziyor;Hiçbir bitki eğreti durmuyor ,çok ahenkli,yerlerinden ve sahiplerinden memnunlar anlaşılan:) Emek verilmiş ama asla yapmacık değil..Sizi kutlarım

Adalet Yağcı 15-05-2012 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 947330)
Günü hem maç seyredip hem de günün birkaç güzel bitki fotoğrafını ekleyerek kapatalım.

Erysimum cheirii iki aydan fazla süredir açıyor.
Bu mevsimde açan pek birşey yokken yeterince kullanmadığımızı düşünüyorum.
Seneye bundan daha geniş alanlara ekeceğim.

Bitki ikinci yıl açtığı için Temmuz Ağustos gibi ekmek gerekecek.

Eklenti 283229

Dicentra spectabilis'i tanıtmaya gerek yok. Bu mevsimin en güzellerinden:

Eklenti 283230

Eklenti 283231

Eklenti 283232

Pulmonaria officinalis bahçemin bu seneki yeni misafirlerinden.

15 cm yüksekliğinde orman alanı bitkilerinden. On beş gündür açıyor.

Bir de mavi renkli kardeşi vardı. Ama onun çiçeği erken geçti.

Eklenti 283233

Sayın Zeki Yağlı;

İlgili başlıkta sorduğum bu bitkim sizin bahçenizdeki Dicantraya çok benziyor, henüz açmadığı için emin olamadım, sizce bu bitkim Dicantra olabilir mi?

Bitki Jineop'tan gelmişti, haseki küpesi olarak, Jineop'un bahçesinde de Dicandra olduğu için, inşallah öyledir diyorum :)

Bana bu müjdeyi verirseniz çok sevineceğim.
Sevgiler.

SAVAŞYASEMİN 15-05-2012 09:56

bahçe çok güzel , çok beğendim ben böle bi bahçeye pek rastlamadım harika olmuş.

ilksenozturk 15-05-2012 11:13

zeki bey;
bahçenize ilk defa yazıyorum.
bol bol çiçek, bol bol renk de güzel ama sonbaharda da albenisi olan bahçeleri daha bir beğenirim ben. sizinkisi 'hüznü de güzel olan' bahçelerden sanki.
ellerinize sağlık.

Zeki Yağlı 15-05-2012 14:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 966430)
Sayın Zeki Yağlı;

İlgili başlıkta sorduğum bu bitkim sizin bahçenizdeki Dicantraya çok benziyor, henüz açmadığı için emin olamadım, sizce bu bitkim Dicantra olabilir mi?

Bitki Jineop'tan gelmişti, haseki küpesi olarak, Jineop'un bahçesinde de Dicandra olduğu için, inşallah öyledir diyorum :)

Bana bu müjdeyi verirseniz çok sevineceğim.
Sevgiler.

Sevgili Adalet hanım,

Sanki müjdeli haber vermeyeceğim: bitkiniz bence Dicentra sepctabilis değil.

Yaprakları Thalictrum minus'e benziyor.

Bırakın çiçek açsın. Belki güzel bir şeydir.

Selamlar

Zeki Yağlı 15-05-2012 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neslihan0602 (Mesaj 966306)
Zeki bey bayıldım bahçenize. Kalemle çi<zilmiş gibi simetrik veya çok düzenli peyzajları sevmiyorum,doğanın ahengine uyum sağlayan irili ufaklı bitkileri birarada görmek daha güzel..zoraki bir sırayla dizilmiş gibi duran şehir peyzajlarını da sevmiyorum..Sizin bahçeniz, İngiltere de gördüğüm bahçelere benziyor;Hiçbir bitki eğreti durmuyor ,çok ahenkli,yerlerinden ve sahiplerinden memnunlar anlaşılan:) Emek verilmiş ama asla yapmacık değil..Sizi kutlarım

Neslihan hanım teşekkür ederim.

Behçemi her geçen gün geliştirmeye çalışıyorum.

Ama her mevsim yeni değişik bitkiler denemeyi seviyorum.

Yerleştirmeler konusunda da "hep daha güzeli" arıyorum. Üşenmiyorum.

Sonsuz, ama çok hoşuma giden bir döngü.

Selamlar

Zeki Yağlı 15-05-2012 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAVAŞYASEMİN (Mesaj 966436)
bahçe çok güzel , çok beğendim ben böle bi bahçeye pek rastlamadım harika olmuş.

Teşekkürler Savaş Bey,

Zeki Yağlı 15-05-2012 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 966473)
zeki bey;
bahçenize ilk defa yazıyorum.
bol bol çiçek, bol bol renk de güzel ama sonbaharda da albenisi olan bahçeleri daha bir beğenirim ben. sizinkisi 'hüznü de güzel olan' bahçelerden sanki.
ellerinize sağlık.

İlksen hanım merhaba,

Demek bahçemi gizli gizli gezenlerdensiniz:)

Bahçemi her mevsime uygun, kendi güzelliğinde tutmya çalışıyorum.

Teşekkür ederim.

Selamlar

smnunal 15-05-2012 14:49

Sayın Zeki bey,
bahçeniz çok güzel gezdikçe insana huzur veriyor. Sevdiklerinizle beraber yeşili bol sağlıklı günler temennisiyle selamlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025