![]() |
Şimdi bayılacağım. Bu ne güzellik Zeki bey ellerinize gönlünüze sağlık.
|
Alıntı:
|
Baktım bir ayı devirmişim yazmayalı.
Hafta içinde işimden hafta sonunda da her seferinde başka bir sebepten geciktim. Aslında arada sırada fotoğraflar çektim ama bir sürü derleyip siteye fırsatım olmadı. Allah'tan sevgili kiraz hatırlattı (fırça attı diye de anlayabilirsiniz) da bahçemde geçmekte olan sonbahar görüntülerini koymaya vakit ayırmaya karar verdim. Bayram tatili uzun. Yavaş yavaş çektiğim resimleri koymaya çalışacağım. Bu arada daha önce cevap veremediğim sayın ayşe_afyonlu, asiye ye selamlar. İzlemeye devam etsinler. Her zaman yararlanacakları birşeyler bulacaklar. Satı hanım, anemone ları sevdiğinizi not ettim. Umarım sizin de olur:) Şimdi gelelim bahçemin sonbahar hallerine! |
Sonbahar Genel Görüntüler
5 Eklenti(ler)
Önce ön bahçemin sonbahardaki genel görünümünden görüntüler verelim.
Sonbahar havası çöktü. Geçenler geçti, gelecek seneyi bekliyor. Herdem yeşiller meydanı boş buldu kendilerini daha çok gösteriyorlar. Ama kendini en çok gösteren sonbahar kızıllığına bürünmüş Liquidambar styraciflua = Amerikan sığlası Genel görüntülerden sonra Liquidambar'ın çok değişik fotoğraflarını göstereceğim. Eklenti 179867 Eklenti 179868 Eklenti 179869 Eklenti 179870 Hey gidi uzun tarh hey, sonbahar sana da gelmiş ama hala güzelsin! Eklenti 179871 |
Sonbahar Genel Görüntüler II
4 Eklenti(ler)
Arka bahçemin ve taş bahçesinin durumu ise şöyle:
Burada kızarıp kendini gösterenler, Acer palmatum 'Heptalobum', Hydrangea quercifolia, Euonymus europeus, Euonymus alatus compactum. Bunları da ilerideki başlıklarda yakından göreceğiz. Eklenti 179874 Eklenti 179875 Eklenti 179876 Eklenti 179877 |
Sonbaharda yaprağı kızaran ağaçlar
Sonbaharda yaprağını döken ağaçların yaprakları önce sararır sonra düşerler.
Sarı renk tüm yaz boyunca zaten yaprak içinde vardır ancak klorofil'in yeşil rengi üstün gelir. Sonbaharda bitkinin klorofil üretimi durunca sarı renk ön plana çıkar. Bazı ağaç ve çalıların yaprakları ise sonbaharda kızarır. Bunların kısa listesini ileride bir yerde vereceğim. Kızarma, turuncunun değişik tonlarından, kızılın ve vişnenin değişik tonlarına uzanır. Yaprakların kızıla bürünmesi klorofilin kesilmesinden sonra yapraklar içindeki bazı maddelerin ayrı renk veren başka maddelere dönüşmesinden olur. Bu dönüşümler gece ile gündüz ısılarının farkı ne kadar yüksek ise o kadar çok olur. Yani bitkinin cinsinin yaprağı kızaran cins olması yetmez ayrıca gündüzleri bol güneşli, ama geceleri ayaz geçen bölgelerde bulunması gerekir. Tabii ayrıca yaprağı dökecek şiddette sonbahar rüzgarlarının olmaması lazım. Özetle aynı bitki her sene farklı kızarır, her sene aynı güzellikte olmayabilir. Yaprağı kızaran bitkilerin kızarma özelliğini elde etmek için gece gündüz farkı ve yukarıda söylediğim noktalar önemlidir. |
Liquidambar stryraciflua = Amerikan sığlası
5 Eklenti(ler)
Liquidambar styraciflua = Amerikan sığlası, boyu 25 metreyi eni 12 metreyi bulabilen görkemli bir ağaçtır.
Benim bahçemdekinin boyu 12, eni 5 metreyi buldu. Yazın canlı yeşil yaprakları, o sene o bölgedeki gece gündüz sıcaklık farkları ne kadar çok ise o kadar güzel olmak üzere, kızarır. Gövdesi ve dallarının etkileyeci kanatları vardır: Bahçe içinde konumu: Eklenti 179882 Genel sonbahar görünümü: Eklenti 179883 Gövdesi: Eklenti 179884 Dalı: Eklenti 179885 Dal yakın planı: Eklenti 179886 Bundan sonraki görünümleri ile de bu ağacı seveceğinizi umuyorum. |
Liquidambar stryraciflua = Amerikan sığlası II
5 Eklenti(ler)
Şimdi bu güzel ağaçtan çeşitli sonbahar renkleri:
Eklenti 179889 Eklenti 179892 Eklenti 179890 Eklenti 179893 Eklenti 179894 |
Liquidambar stryraciflua = Amerikan sığlası III
5 Eklenti(ler)
Birkaç Liquidambar sonbahar renkleri fotoğrafı daha:
Eklenti 179895 Eklenti 179896 Eklenti 179899 Eklenti 179897 Eklenti 179898 |
Acer palmatum 'Heptalobum' = Japon akçaağacı
5 Eklenti(ler)
Acer palmatum 'Heptalobum' eni ve boyu 5 metreyi bulan, yetiştirmesi kolay bir japon akçaağacı. Heptalobum, yedi loblu (=parmaklı) demek.
Bahçemdeki 4 metreyi buldu. Heptalobum hızlı ve kolay büyüyor. İstenmeyen yönlere giden dalları cesurca kesilip kısa sürede istenilen şekil verilebilir. Kışın dökülen yaprakları yazın güzel bir açık yeşil rengidir. Sonbaharda, eğer gece ve gündüz ısı farkları yeterince fazla ise, yaprakları sarı, turuncu, kırmızı ve kızılın çeşitli tonlarında bir renk cümbüşüne döner. Bu seneki cümbüş şöyle oldu: Eklenti 179908 Eklenti 179909 Eklenti 179910 Eklenti 179911 Eklenti 179912 |
Hydrangea quercifolia = Meşe yapraklı ortanca
5 Eklenti(ler)
Hydrangea quercifolia = Meşe yapraklı ortancadan umarım sıkılmamışsınızdır:)
Sonbahar renkleri bir başka güzel. Siz karar verin: Eklenti 179913 Eklenti 179914 Eklenti 179915 Eklenti 179916 Eklenti 179917 |
Eonymus alatus compactum
3 Eklenti(ler)
Euonymus alatus compactum 1 metre boyunda 3 metreye varan eninde, gövdesi ve dalları kanatlı, yazın mavi-yeşil olan yaprakları dökülmeden önce cart bir pembe kırmızı renge bürünen bir çalıdır.
Kolay bir bitkidir. Eğer gece gündüz sıcaklıkları yeterli miktarda fazla ve o sene böcekler fazla hırpalamamışlarsa sonbaharda şu hale geliyorlar: İyi güneş almış olan: Eklenti 179921 Eklenti 179922 Daha az güneş alıp biraz geç kalmış olan: Eklenti 179923 |
Euonymus europaeus
4 Eklenti(ler)
Euonymus europaeus 3 metre boyunda ve 2 metre eninde koyu parlak yeşil yaprakları dökülmeden önce koyu kırmızı olan, aynı zamanda çiçek de açan bir çalı/ağaç.
Bu mevsimde aşağıdaki gibi oluyor: Eklenti 179930 Eklenti 179929 Eklenti 179927 Eklenti 179928 |
Euonymuslar nefis Zeki Bey. Kisin yaprak döküyorlar mi?
|
Sayın Zeki Yağlı, ben Sonbaharı Emirgân Korusu yerine sizin bahçede dolaşmaya karar verdim.
Herşey o kadar güzel ve dinlendirici ki. Renk cümbüşü bambaşka. Ellerinize sağlık, gönlünüze bereket. |
Meslekdaşıma baçesinde önerilerim.
Alıntı:
Yetiştirmiş olduğunuz ağaçlar topraklarınızın ve bitkilerinizin ihtiyacı oldukları besin maddelerini kendileri sağlamanın yanında sizlerede küçük bitki ve sebzelerinize besin sağlıyacak artık maddeler (yapraklar dal ve budama artıkları) ile sizi dışardan organik bitki besini sağlamanın külfetinden kurtarmış olmalılar. Size sormak istediğim nokta bahçenizin bu artıkları nasıl bir değerlendirme yaptığınızdır., sevgilerimle hoşça kalın. |
Mükemmel....
|
Zeki bey bahçenizde sonbaharın muhteşem renklerini bize izlettiğiniz ve değerli bilgileriniz için sonsuz teşekkürler:)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Orada muhtemelen bu kızaran bitkiler yok. Olsa da koru Güneye bakıyor ve korumalı, muhtemelen gece gündüz ısı farkı yeterli olmaz. Bahçeme her zaman beklerim. Selamlr sevgiler |
Alıntı:
Bahçemin artıklarını kompost yapıyorum. Hem atmak için sıkıntıya girmiyorum, hem de ciddi organik madde sağlıyorum. Kompost yapmak için düzenim pek mükemmel değil. Kümes telinden 1,5x1,5x1,5 boyutlarında. Normal yazlarda nemini kaybediyor onun için çabuk çürümüyor. Ama bulunduğumuz bölgede bir kompost merkezi kurulmasına önayak oldum. Yaklaşık 550 bahçenin atığını parçalayıp kompost yapıyoruz. Bir mevsimde çok güzel oluyor. Selamlar, sevgiler |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yine beklerim |
Kompost konusudaki çalışmalarınız.
Alıntı:
|
Sayın Zeki Yağlı, sonbahar resimleri muhteşem, resmen tablo gibi.
Anemon için sonsuz teşekkürler saygılar. |
Gingko biloba
5 Eklenti(ler)
Gingko biloba 30 metreyi bulan, dünyayın bilinen en kıdemli ağacı.
Uzak doğun kökenli. Örneğin Tokyo caddelerini, çınarların bizim caddelerimizi süslediği gibi, görkemli bir şekilde süsler. Tıptaki faydaları pek çok. Benim yanımızdaki yeşil alana diktiğim çok yavaş büyüyor. 10 senede 5 metreye ancak geldi. Yaprakları dökülmeden önce de çok güzel ama sonbaharda muhteşem sarı bir renge bürünür. Gingko biloba yazın yeşil yaprakları ile: Eklenti 179975 Eklenti 179977 Gingko biloba sonbaharda sarı yaprakları ile. Bu sene sıcak yaz ve aşırı lodos dolayısıyla yapraklar lekelendi ve daha erken döküldü. Yoksa bu sonbahar görüntülerinin çok daha lekesiz açık sarı olması gerekiyordu. Eklenti 179978 Eklenti 179979 Eklenti 179980 |
Sequoia sempervirens
2 Eklenti(ler)
Bahçede yalnız yaprağını döken ağaç ve çalılar yok.
İğneli yapraklı olarak Sequoia sempervirens(= Sahil sekoyası)['lerim ve Sequoiadendron giganteum(= Mamut ağacı)'un hikayelerini bu konu ile ilgili başlıklarda yukarıdaki ağaçların adlarını tıklayarak görebilirsiniz. Aslında tüm ağaçlar yapraklarını döküp değiştirir. Sequioa sempervirens Temmuz ayında bir dönemde yoğun bir şekilde döker yapraklarını. Sürekli temizlemek isterseniz altını biraz zahmetlidir ama güzel yaprak dökümü manzaraları verir. Tıklayın bakın görün. Yeşil alandaki sequoia'ları çalı formundan biraz ağaç formuna dönsün diye birkaç hafta önce birinin dört gövdeden ikisini, diğerinin üç gövdeden birini kestim ve alt dallarını budadım. Çok daha güzel görkemli görünüyorlar şimdi. Eklenti 179998 Eklenti 179999 |
Cedrus deodora 'Aurea' = Altuni Himalaya sediri
2 Eklenti(ler)
Ağaçlardan bahsederken Himalaya sedirimden bahsetmeden olmaz.
1995te diktiğimde çapı 10-12cm boyu da herhalde 2,5 metre kadardı. Bugün boyu 15 metreyi buldu, muhteşem oldu. Küçük bahçelerde büyük ağaçların gölgesi sorun yaratıyor. Bahçedeki güneşli alan ve güneş miktarı azalıyor. Ben çözümü ağaçlarımın alt dallarını kesmekte buluyorum. Tabii ki ağacın estetiğinden birşeyler gidiyor. Ama aksi takdirde bahçede bir şey yetiştirmek mümkün olmuyor. İşte Cedrus deodora 'Aurea' nın son hali: Eklenti 180018 ve arka planda Sequoia sempervirens'ler ile: Eklenti 180019 |
Alıntı:
Kızım iki yaşındayken sonbaharın kırmızı-sarı-mor yapraklarını toplayıp demet halinde vazoya koymuştuk ki, bütün kış bakalım diye. O ağacın çınar yapraklı akçaağaç olduğunu sanıyorum. Bahçenizdeki amerikan sığla ağacına bakarken o yaprakları hatırladım. Amerikan sığla ağacının sonbahar renkleri yanında dallarının da çok güzel olduğunu sizin fotoğrafınızda gördüm. Ayrıca ağacın bulunduğu yer de çok güzel, bütün çarpıcılığı ile dikkatleri topluyor. Siz bahçede çok daha iyi hissetmişsinizdir, bu sene son günlerin uzun süreli lodosu, yaprakları iyice kuruttu ve ufacık bir rüzgarla bile yere dökülürken çıkardıkları ses çok güzel. Sokağımızdaki küçük huş ağacı, hafif bir rüzgarla yapraklarını dökerken köpeğim bile sese heyecanlandı, ben de bu sesi ilk defa bu kadar duydum. Meşe yapraklı ortanca da neredeyse bütün sene seyirlikmiş. |
Bahçeniz gerçekten çok güzel. Sanki bahçeniz tuval, siz de bitkilerle bir sanat eseri yaratmışsınız. Tebrikler. Sayfaları tekrar tekrar dolaşıyorum. Her baktığımda yanı keyifi alıyorum. Bu güzellikler için teşekkürler.:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025