agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Zeki Yağlı / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21267.htm)

Zeki Yağlı 19-11-2010 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 716536)
İyi ki de yapmışım :) Zeki Bey, bu mevsimin fotoğraflarını kaçırırsam yazık olacakmış. En az ilkbahar kadar sonbaharı ve renklerini de seviyorum. Bahçeniz de bunun için şölen yeri.

Yapılacak daha çok var da, hani derler ya yerim dar!:)

Zeki Yağlı 19-11-2010 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 716693)
Bahçeniz gerçekten çok güzel. Sanki bahçeniz tuval, siz de bitkilerle bir sanat eseri yaratmışsınız. Tebrikler. Sayfaları tekrar tekrar dolaşıyorum. Her baktığımda yanı keyifi alıyorum. Bu güzellikler için teşekkürler.:)

Teşekkürler sevgili zenfree, cesaret veriyorsunuz. Aslında sanatçı yönüm zayıftır, ama bitkileri ihtiyaçlarına göre yerleştirince, biraz renk uyumuna dikkat edince güzel görüntüler ortaya çıkıyor.
Ah bir de sizin kadar üretken olabilsem:)

Selehattin 67 19-11-2010 10:56

çok güzel bir bahçe olmuş zeki bey ellerinize emeklerinize sağlık

karalale 19-11-2010 12:59

Bahçeniz cennet gibi Zeki bey, muhteşem. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık. Bayramınızda mübarek olsun, hayırlı bayramlar.

Zeki Yağlı 20-11-2010 03:41

Teşekkürler selehattin 67 ve karalale, Yine beklerim

Zeki Yağlı 20-11-2010 04:22

Osmanthus heterophyllus

3 Eklenti(ler)
Sonbahar her bitkinin mevsiminin sonu değil!

Evimizin girişini yaz kış süsleyen yaprağını dökmeyen güzel bir çalı var: Osmanthus heterophyllus.

3 metre boyunda, enini 1,5 civarında tutmaya çalışıyorum.

Sonbaharda bu Osmanthus minik beyaz çiçeklerle donanıyor. Öyle güzel kokuyorlar ki girip çıkarken şöyle bir güzel içime çekip mutlu oluyorum.

Resimler üç hafta öncesinden, 31 Ekimden, ama bugün hala tek tük çiçekleri var.

Osmanthus heterophyllus:

Eklenti 180557

Eklenti 180558

Eklenti 180559

Zeki Yağlı 20-11-2010 04:43

Sonbaharda salvia'lar

5 Eklenti(ler)
Sonbahar birçok Salvia (=Adaçayı) cinsinin en güzel mevsimi!

İşte tanıdık salviaların sonbahardan görüntüleri:

Salvia guaranatica 'Blue Enigma':

Eklenti 180560

Salvia greggii 'Dark Dancer':

Eklenti 180561

Salvia coccinea 'Coral Nymph' :

Eklenti 180562

ve tabii Salvia coccinea 'Hot Lips' = Ateşli Dudaklar:

Eklenti 180563

Eklenti 180564

Zeki Yağlı 20-11-2010 04:52

Sonbahar'da salvialar

3 Eklenti(ler)
Salvia coccinea 'Coral Nymph' in dökülen tohumları bahçeye serpiliyor ve ertesi sene bulundukları yerlerden hoş bir şekilde çıkabiliyor.

Bunu isterseniz normal üretim şekli olarak da kullanabilirsiniz ama kendiliğinden beklenmedik bir yerde çıkıp, orayı doldurması hoş bir sürpriz de olabiliyor. Siz yine de isterseniz söküp başka bir yere dikebilirsiniz:

Eklenti 180572

Eklenti 180573

Eklenti 180574

Zeki Yağlı 20-11-2010 05:10

Sonbahar da salvia lar

4 Eklenti(ler)
Salvia'ların sonbahar görüntülerine devam:

Salvia neurapia:

Eklenti 180575

Salvia 'Blue Enigma' nın başka bir güzel görüntüsü:

Eklenti 180576

Salvia 'Indigo Spires' Ekim ayındaki kuvvetli rüzgarlarda biraz hırpalandı heybetli dalları kırıldı. Kalanları güzel açmaya devam ediyor:

Eklenti 180577

Eklenti 180578

Zeki Yağlı 20-11-2010 16:20

Salvia karvinskii

5 Eklenti(ler)
Salvia'lar genel olarak baharda, yazın açmaya başlıyorlar.

Bir tanesi var ki tam bu mevsimde açıyor ve eğer rüzgar izin verirse Şubat ayına kadar açıyor.

Bu salvia'nın adı Salva karvinskii. Üç metre boyunda, bir buçuk metre eninde, çok yıllık otsu. Baharda yerden sürgünleri çıkmaya başlıyor, boyları 3 metreye kadar uzuyor ve Kasım ortasında çiçek vermeye başlıyor.

Bence her mevsim göz alıcı ama bu mevsimde canlılık ve bu çiçek rengi kendini farkettiriyor.

Salvia karvinskii genel görünüm.

Bu resim çok güzel değil, tam olarak çiçeklenmedi daha, ayrıca gün ışığı da güzel fotoğraf için uygun değildi. İleride daha güzel genel fotoğraflarını koyacağım:

Eklenti 180628

Çiçek salkımları:

Eklenti 180629

Eklenti 180630

Eklenti 180631

ve tomurcuk:

Eklenti 180632

Nasıl?

Kiraz 20-11-2010 17:45

Zeki Bey çok güzelmiş, daha sonra dipten mi buduyorsunuz? Ne zaman budamak gerekiyor?

Zeki Yağlı 21-11-2010 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 717103)
Zeki Bey çok güzelmiş, daha sonra dipten mi buduyorsunuz? Ne zaman budamak gerekiyor?

Sevgili kiraz,
Çiçek geçince dallar kuruyor, toprak seviyesinden heprsini kesiyorum.
Zamanı biraz kışın şiddetine bağlı. Şubata kadar süreblir.

fikreteren 22-11-2010 17:56

Zeki bey çicekleriniz be bahçeniz harika.Söyleyecek kelime bulamıyorum.

Benol Hazaroğlu 23-11-2010 16:09

Her gün merakla bekliyorum Zeki bey bu gün ne muhteşem görüntüler sergileyecek bize diye.
Gözlerimize çektiğiniz bu güzellikler için çok teşekkürler.

Zeki Yağlı 23-11-2010 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikreteren (Mesaj 717879)
Zeki bey çicekleriniz be bahçeniz harika.Söyleyecek kelime bulamıyorum.

Teşekkür ederim Fikret Bey çok naziksiniz.
Ben ise fırsat bulup dolaşamıyorum bahçeleri:(

Zeki Yağlı 23-11-2010 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazarolu (Mesaj 718239)
Her gün merakla bekliyorum Zeki bey bu gün ne muhteşem görüntüler sergileyecek bize diye.
Gözlerimize çektiğiniz bu güzellikler için çok teşekkürler.

Benol hanım teşekkür ederim.

Beni cesaretlendiriyorsunuz ama ben hem biraz yetişemiyorum, hem de bir ansiklopedi gibi sıkıcı olmaktan korkuyorum:)

Selamlar sevgiler

Sevgi Durul 23-11-2010 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 718272)
Hem de bir ansiklopedi gibi sıkıcı olmaktan korkuyorum:)

Sayın Zeki Yağlı, hem bahçeniz, bitkileriniz çok güzeller, hem onlarla ilgili bilgileri okumak, öğrenmekten kendi adıma ben memnunum. Diğer arkadaşların da sıkılacaklarını sanmıyorum. Paylaşımlarınızın devamı dileğiyle, saygılar...

Orhan Özbilgiç 23-11-2010 17:52

Zeki bey;
Benden 15 yıl önde olduğunuzu, Osmantus' u görünce iyice anladım. Zira ben daha bu gelişimde diktim. Ben diyeyim 25 cm. Siz deyin 30. demekki birkaç metre olması için 15 sene gerekiyor.
Ben beklemek isterim dee..:p

Bu Salvia' ları sanırım çok kişiye siz bulaştırdınız. Tabii şükranla anacaklardır. Harika çeşitleri varmış.;)
Sağlıkla keyfini sürün. :)

Zeki Yağlı 24-11-2010 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 718280)
Sayın Zeki Yağlı, hem bahçeniz, bitkileriniz çok güzeller, hem onlarla ilgili bilgileri okumak, öğrenmekten kendi adıma ben memnunum. Diğer arkadaşların da sıkılacaklarını sanmıyorum. Paylaşımlarınızın devamı dileğiyle, saygılar...

Teşekkürler sevgili SDurul,

Elimden geldiğince ilgi çekebileceğini düşündüğüm konuları aktarmaya devam edeceğim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı 24-11-2010 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 718282)
Zeki bey;
Ben beklemek isterim dee..:p

Orhan beyciğim,

Allah hepimize yaptıklarımızın keyfini sürme imkanı versin.

Alıntı:

Bu Salvia' ları sanırım çok kişiye siz bulaştırdınız. Tabii şükranla anacaklardır. Harika çeşitleri varmış.;)
Salvia sevdasına tutulmanıza sevindim.

Sevda'nız karşılıksız kalmayacak, bunu bilin:)

Selamlar sevgiler

nergis06 24-11-2010 17:09

Zeki Bey, Bahçenizi demin inceleme fırsatım oldu.İlk resmi açar açmaz şoka uğradım, keskin bir ıslık çalmışım farkında olmadan.Böylesine güzel bir bahçeyi kartpostallarda bile görmemiştim.Bu güzellikleri yaşatıp bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Herşey gönlünüze göre olsun.

neslihan@ 24-11-2010 17:33

Zeki bey merhaba
Ağaçlar.net sayfasına çok eski üye olmama rağmen uzun bir süre ilgilenemedim..Bahçemi büyütüp yeniden düzenlemek gerekliliği oluşunca yeniden sayfaya başvurdum..Sizin harika bahçenizle tanıştım...Ellerinize yüreğinize sağlık..Hayalimdeki bahçeyi oluşturmuşsunuz..
Eğer kabul ederseniz bahçemi düzenlerken sizin fikrinizi almak isterim..Teşekkür ederim...

bettyycim 24-11-2010 19:44

1 Eklenti(ler)
Merhabalar Zeki bey, bahçeniz muhteşem demekten başka bir şey yok :p (aslında burada kıskançlıktan çatırdama sesleri geliyor benden, ama allahtan duaymıyorsunuz :D) benim size soracağım şudur ki ben GENTIANA ACAULIS çimlendirmeye çalışıyorum, bu tohumu denediniz mi hiç, denediyseniz deneyimleriniz benimle paylaşırmısınız :confused:

Zeki Yağlı 24-11-2010 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nergis06 (Mesaj 718735)
Zeki Bey, Bahçenizi demin inceleme fırsatım oldu.İlk resmi açar açmaz şoka uğradım, keskin bir ıslık çalmışım farkında olmadan.Böylesine güzel bir bahçeyi kartpostallarda bile görmemiştim.Bu güzellikleri yaşatıp bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Herşey gönlünüze göre olsun.

Teşekkür ederim nergis06.
Sizin de herşey gönlünüzce olsun.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı 24-11-2010 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neslihan@ (Mesaj 718745)
Zeki bey merhaba
Eğer kabul ederseniz bahçemi düzenlerken sizin fikrinizi almak isterim..Teşekkür ederim...

Sevgili nesihan@
Uzaktan yardım etmek çok zor.
Ama yine de düşündüklerimi elimden geldiğince söylerim.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı 24-11-2010 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 718803)
Merhabalar Zeki bey, bahçeniz muhteşem demekten başka bir şey yok :p (aslında burada kıskançlıktan çatırdama sesleri geliyor benden, ama allahtan duaymıyorsunuz :D) benim size soracağım şudur ki ben GENTIANA ACAULIS çimlendirmeye çalışıyorum, bu tohumu denediniz mi hiç, denediyseniz deneyimleriniz benimle paylaşırmısınız :confused:

Sevgili bettycim.
İltifatınıza teşekkür ederim.
Gentiana acaulis çimlendirmeye soyunduğunuza göre siz bu işte yakında herkesi kıskandıracak duruma geleceksiniz:)

Ben Gentiana sınıfından iki çeşit tohumu çimlendirmeye kalktım geçmişte, ikisinde de beceremedim.

Kitap çimlendirme şartları için şunları söylüyor.

Tohumları nemli bir şekilde üç ay 5 derecede (buzdolabı sebzelik) sonra üç ay 20 derecede ( normal oda sıcaklığı) ondan sonraki üç ay da tekrar 5 derecede tutarsanız çimlenmeye başlıyor. Ve %25-30 civarında tohum çimleniyor.

Tohumları nemli tutmak için şu yolları deneyebilirsiniz.
1) Bir naylon torba içine çok ince ıslak kum ile karıştırıp torbanın ağzını sıkıca kapatarak
2) kağıt havluyu ıslatıp katlayıp iki kat arasına tohumları serpiştirip sonra bir naylon torba içine koyup ağzını iyice kaparatak
3) çok kumlu bir harca tohumları yüzeysel olarak ekip ağzını bir naylon torbanın içine koyup ağzını iyice kapatarak.

Tabii bir iki haftada bir kontrol etmek gerekiyor.

Bu çevrim bu bitkinin natürel yaşama alanı olan yüksek irtifalı dağların benzeri ortamı iklimi yaratmak için yapılıyor.

Ben niye mi başaramadım?

Yukarıdakileri harfiyen yapmadığım için:)

Kolay gelsin!

Selamlar sevgiler

bettyycim 24-11-2010 20:39

Çok teşekkür ederim Zafer bey, bana gelen kullanma talimatında ise 4- 6 hafta 5 derecede buzdolabında bekletin sonra direkt güneş almayan bir yere çıkarın yazıyordu, bunları yaptım şuanda bir tane çimlenmiş 2 cm kadar bir Gentianam var, benim derdim bunu öldürmeden kurtarabilirmiyim ki diye hevesim kursağımda kalmasın istiyorum da ;)

Sevgiler bizden efendim :)

dağ çiği 24-11-2010 23:07

Zeki bey bahçenizi her gezişimdi azım açık hayranlıkla izliyorum.Yazı başka güzel sonbaharı başka.O kadar doğal o kadar ince bir zevk gizliyorki için de.

maktas61 25-11-2010 15:35

Zeki Bey; bahçeniz, daha doğrusu botanik bahçeniz mükemmel. Bu sitede sadece sizin bahçenizde Osmanthus heterophyllus rastladım (diğer üyelerde varsa kusura bakmasınlar ben atlamışımdır) Bu ağacın turuncu renkte açanını (Osmanthus fragrans) yakınen tanıdım.
gerçekten güzel kokuyor. Bu iki türün fidesine sahip olmak istesem nereden bulabilirim .Yardımcı olursanız sevinirim

nergis06 25-11-2010 18:58

Merhaba Zeki bey, Bende bahçenizin müdavimlerinden oldum.Bugün detaylı inceleyeyim derken dergilerle ilgili önerilerinizi gördüm.Bu dergiler sayesinde hem bitkiler konusunda bilgilenirim hemde ingilizcemi ilerletirim diye düşündüm.Yeni yıldan itibaren North America Rock Garden Society (NARGS) üyesi olmaya karar verdim.İnternettenmi üye oldunuz? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Not:35 dolar yıllık ücretmi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025