agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Zeki Yağlı / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21267.htm)

Zeki Yağlı 12-09-2010 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 693667)
Rehmannia elata, Çin digitalisi:
Salvia patens 'Cambridge Blue':
Gaura lindheimerii:
Campanula ssp
Salvia greggii 'Dark Dancer'
Salvia patens 'Royal Blue'
Salvia barrelierii,
Dahlia 'David Howard':
Dahlia 'Moonfire',
Althernanthera
Salvia lar - Adaçayları IV
Bunlara benzettim;)

Güngör hanım,

Bu kadar karmaşık bir fotoğraftan seçmek için uğraşmanıza ve bu kadar çoğunu bilmenize hayran oldum.

Birkaç düzeltme:

Rehmannia eleta, Gaura lendheimerii ve Salvia patens ler yok.

Salvialar - Adaçayları ndan

Salvia guaranatica 'Blue enigma', Salvia Salvia farinacea x longispicata 'Indigo Fire' , Salvia coccinea 'Coral nymph' var.

Katılımınız için teşekkür ederim.

Güngör Salman 12-09-2010 16:28

O zaman çok azını bilmişim, bu güzellikler için ben teşekkür ederim.

Zeki Yağlı 12-09-2010 16:35

3 Eklenti(ler)
Hava çook yağmurlu.

Allahtan fotoğraflarımı dün çekmiştim.

İşte size haftanın yeni güzelleri:

Begonia grandis ssp. evansiana. Bu begonianın özelliği çok yıllık olması. Çok şaşırtıcı değil mi? Her sene baharda tekrar geri gelecek.
İşte ben de bunun için bu sene ilk defa tohumdan yetiştirdim.
50-60 cm boyunda, gölgeyi seven, yaz ortasından sonbahara kadar çiçek açan yumrulu bir bitki. Kendi kendine tohumdan çimlenip etrafı işgal ettiği söylentisi var ama bazıları için bu avantaj bile olabilir:

Eklenti 170151

Eklenti 170152

Eklenti 170153

Zeki Yağlı 12-09-2010 16:54

Aconitum carmichaelii

3 Eklenti(ler)
Aconitum carmichaelii güzel, tıbbi kullanımı olan ama, biz amatörler için zehirli sınıfında bir bitki.

Bu özelliği dolayısıyla bitkiyi elledikten sonra mutlaka elleri yıkamak gerekli yoksa bitkinin herhangi bir parçasını yemedikçe fazlaca bir zararı yok.

Bu özelliğinden ötürü bizim bahçede biraz horlanıyor, bahçenin en fazla gölge yerlerine sürülüyor ve hakettiği bakımı görmüyor. Bunun için de biraz şekilsiz gelişiyor. Fotoğrafını çekmek için elle düzeltmeye çalıştım. Onun için çiçeğin yönü sizi şaşırtmasın:)

Aconitum, gölgeyi seven, yumrulu, 1,5 metreye yaklaşan boylu aslında çok güzel bir bitki:

Eklenti 170154

Eklenti 170155

Eklenti 170156

Siz karar verin:)

Zeki Yağlı 12-09-2010 17:13

Alstroemeria pscittacina

2 Eklenti(ler)
Alstroemeria pscittacina sonbaharda açan bir cins.

Çok farklı ve güzel renkleri var. Ama bahçedeki yeri fazla gölge ve kalabalık.

Onun için bu Alstromeria biraz cılız, çelimsiz. Sonbaharda yeri değiştirilecekler arasında o da var.

Alstroemeria pscittacia (=papağan gibi):

Eklenti 170160

Eklenti 170161

Eğer başarılı olursam size gelecek sene size daha güzel fotoğraflarını gösterebileceğimi sanıyorum:)

Zeki Yağlı 12-09-2010 17:28

Çok yıllıkların sonbaharda ikinci kere çiçeklenmesi

5 Eklenti(ler)
Çok yıllık bitkiler genelde bahar belli bir süre açarlar ve sonra bitki geçer.

Ama bazı bitkiler iyice geçmeden, solan çiçekleri budanırsa sonbaharda biraz daha küçük, biraz daha az ama yine de çoşku verecek şekilde açarlar.

İşte birkaç örnek:

Solidago ssp, minik bir kelebek ziyaretçisi ile:

Eklenti 170162

Platycodon grandiflorus:

Eklenti 170164

Dianthus graetianopolis:

Eklenti 170163

Helenium 'Rubinsweg':

Eklenti 170165

Eklenti 170166

Anlayacağınız çok yıllıklara bakmak faydalı bir şeyler:)

nazlı06 13-09-2010 12:05

Haklısınız nasılsa seneye açacak deyip kenarda bırakmamalıyız. Sizinkiler çok güzel olmuş

Kiraz 13-09-2010 19:27

Zeki Bey, güzel fotoğraflar yanında bilgilerini de almak faydalı oluyor, çok güzel bitkilerle tanışıyoruz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 675290)
Zeki Bey, verbana rigida çiçeğinden toplantıda alamamıştım ama favorilerim arasına girdi.

Toplantıda getirdiğim altın başak (Solidago virgaurea)'ları dikebildiniz mi? Belki biliyorsunuz ama ben bu sene öğrendim, sonraki seneye inanılmaz yayılıyorlar, sökülmesi de biraz zor oluyor. Her ne kadar sebze bahçeme taşıdıysam da, eski yerinde yine çok var. Bana geldiğinde üç köktü, bir senede onlarca oldu, kökün sürgünlerinden mi, dökülen tohumlardan mı çoğaldığına emin olamadım.

Mesajımda bahsettiğim çiçek; son mesajınızdaki solidago (altınbaşak otu) sanırım sizde daha önce de vardı. Yayılması tohumla mı, kökten mi oluyor geçen sene anlayamadım. Bir çoğunu taşıdığım halde yine de eski yerinde çok miktarda çıktı, kökü de kolay sökülmüyor. Gözleminizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Zeki Yağlı 13-09-2010 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 694063)
Zeki Bey, güzel fotoğraflar yanında bilgilerini de almak faydalı oluyor, çok güzel bitkilerle tanışıyoruz.

Mesajımda bahsettiğim çiçek; son mesajınızdaki solidago (altınbaşak otu) sanırım sizde daha önce de vardı. Yayılması tohumla mı, kökten mi oluyor geçen sene anlayamadım. Bir çoğunu taşıdığım halde yine de eski yerinde çok miktarda çıktı, kökü de kolay sökülmüyor. Gözleminizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Hoşgeldiniz sevgili Kiraz,

Üretmek için çok gayret sarfetmedim. Birkaç tane bölerek ürettim.

Galiba çelikle de kolay üretilibiliyor.

Şöyle bir belge buldum. Belki faydalanabilirsiniz.

Selamlar

Zeki Yağlı 13-09-2010 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazlı06 (Mesaj 693911)
Haklısınız nasılsa seneye açacak deyip kenarda bırakmamalıyız. Sizinkiler çok güzel olmuş

İlk baharda açan çok yıllıkların sonbaharda kendilerini toparlayıp canlanmaları ve ertesi sene için umut vermeleri heyecan veriyor bana.

Selamlar

Kiraz 14-09-2010 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 694084)
Hoşgeldiniz sevgili Kiraz,

Üretmek için çok gayret sarfetmedim. Birkaç tane bölerek ürettim.

Galiba çelikle de kolay üretilibiliyor.

Şöyle bir belge buldum. Belki faydalanabilirsiniz.

Selamlar

Belge için teşekkürler.

Belgeden bir not:
"Ülkemizde ve dünyada solidago çok eskiden beri bilinmekle birlikte kesme çiçek
olarak kullanımı yenidir. Solidago kesme çiçek olarak daha çok diğer çiçeklerle birlikte
dolgu maddesi denen yeşillik olarak kullanılır. Aranjmanların değişmez kesme
yeşilliklerindendir."

Sizin aranjmanınızı da çok beğendim.

NazMurat 19-09-2010 17:23

ellerinize yüreğinize sağlık. verdiğiniz emekler boşa çıkmamış ve bahçenize girdiğimizde Amaaan Allaaahııııım dedirtiyor güzellikler. hepsi de bir harika ayrıca ihtiyaç fazlası tohum paylaşımları ile bu güzellikleri türkiyenin dört bir yanına eriştirmenizde takdireşayan.
paylaşımlarınız (resimler ve tohumlar) için sonsuz teşekkürler.

Zeki Yağlı 03-10-2010 11:56

5 Eklenti(ler)
Sonbahar geldi!
Sıcaklarla keyifisiz birçok bitki kendi toparladı, güzelleşti.

İşte bahçeden birkaç genel görünüm:

Eklenti 173562

Eklenti 173563

Eklenti 173564

Eklenti 173565

Eklenti 173566

Zeki Yağlı 03-10-2010 12:01

3 Eklenti(ler)
Sıcaklardan en çok zarar gören Dahlia 'Bishop Landaff' ve Dahlia 'Bishop of Canterburry' nihayet güzel çiçekler açmaya başladılar. İlaçlamadığım için biraz bolca külleme var ama olsun:)

Eklenti 173567

Eklenti 173568

Eklenti 173569

Zeki Yağlı 03-10-2010 12:13

5 Eklenti(ler)
Sonbahar Salvia'lar için en güzel mevsim.

İşte size birkaç örnek:

Minyatür Salvia Coahuliensis:

Eklenti 173570

Eklenti 173571

Salvia greggii 'Dark Dancer':

Eklenti 173572

Salvia coccinea 'Coral Nymph'

Eklenti 173573

Salvia 'Indigo Spires' ve sağında 'Coral Nymph'

Eklenti 173574

ciceksever70 03-10-2010 13:28

Zeki bey yine tablo gibi görüntüler paylastiniz, elinize saglik.

acemifüsun 03-10-2010 21:40

Zeki bey değişik ve çok güzel çiçeklerinizi bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkürler:)Saygılar.

Kiraz 04-10-2010 10:49

Her mevsim yaşayan bahçenizde, sayenizde salvia tutkunu olacağım. Emeğinize sağlık.

Peynirçiçeği 04-10-2010 12:03

Zeki Bey emeğinize ve tükenmez sabrınıza hayran kaldım. Sizin bu muhteşem uğraşınızı görünce kendi birkaç çiçeğime daha bi şevkle bakmaya başladım.Paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Sitedeki diğer yazılarınızı da bulmaya çalışıyorum umarım bitkilerin bakımı hakkında da bilgilerinizi paylaşmışsınızdır.

günebakan 04-10-2010 13:19

Sonbaharın en güzel görüntüleri. Çok teşekkürler bizimle paylaştığınız için:)

Zeki Yağlı 04-10-2010 17:33

5 Eklenti(ler)
Dün bir ara resim yükleyemedim. sebebini bilmiyorum.
Bu hafta sonu kalanlardan birkaç güzel fotoğraf daha yüklüyorum:

Cleome hassleriana'nın, kendiliğinden geçen sene dökülen tohumlardan çıkıyor.
Bazen gelişi güzel çıkan tohumlar boşluğu iyi dolduruyor. Birçok çiçek geçtikten sonra hala canlı renkleri ile makbule geçiyor:

Eklenti 173714

Aconitum charmichaelii yi daha önce formunu düzeltip resmini koymuştum. Pek güzel durmuyordu. Şimdi artık şakulünü buldu. Gerçek güzelliğini şimdi seyredebilirsiniz.

Taze Nandina domestica yaprağı altında:

Eklenti 173715

ve komple güzel bir salkım:

Eklenti 173716

Sedum spectabile 'Autumn Joy' sonbahar rengini aldı. Yalnız gariban arkasındaki Salvia'nın gölgesinde kaldı. Bu sebepten yeterince kızaramadı. Bir de salvia'nın çiçekleri sürekli üzerine dökülüyor, o yüzden biraz kirli yüzlü.
Ama yine de fena değil!

Eklenti 173717

Begonia grandis = Çok yıllık begonya. Bu sene tohumdan çimlendirdim. Şu anda çok iyi görünüyor. Aynı görüntünün gelecek sene kendiliğinden yine gelecek olmasını düşünmek hoşuna gidiyor insanın. Ama bakalım bekleyip görelim başkaca bir sorun çıkaracak mı?

Eklenti 173718

Zeki Yağlı 04-10-2010 17:35

3 Eklenti(ler)
Anemone jaopnica ların bu haftaki keyifleri de yerinde:)

Eklenti 173724

Eklenti 173723

Eklenti 173722

Zeki Yağlı 04-10-2010 17:41

2 Eklenti(ler)
Hydrangea quercifolia= Meşe yapraklı Ortanca'nın yaprakları kızarmaya başladı.

Gelecek haftalarda daha güzel fotoğraflarını gösterebilmeyi umuyorum.

Eklenti 173725

Eklenti 173726

sevim.K 04-10-2010 18:14

Harika, çok güzel. Hem bitkiler hem de fotoğraflar. 395. mesajda ikinci fotoğraf çok ilginç bir bitki:)

aygün 09-10-2010 20:33

Merhaba Zeki bey,
Bahçenize daldım gittim yine. Hani "şarap gibi" deyimi vardır...Bahçeniz bunu anımsattı. Sonbaharın da dinginliği ayrı bir hava katmış.

Zeki Yağlı 10-10-2010 11:57

Bahçemi ziyaret edip görüş bildiren dostlara teker teker cevap yazmakta gecikiyorum.

Zaten amaç da herkesin kendine göre keyif alıp mutluluk duyması ve bahçe konusunda kendisine yeni bir hedef koymaya yardımcı olması.

Umarım bahçem bu amaca hizmet ediyordur.

Tüm dostlara teşekkür ederim.

Selamlar sevgiler.

Zeki Yağlı 10-10-2010 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 701411)
Her mevsim yaşayan bahçenizde, sayenizde salvia tutkunu olacağım. Emeğinize sağlık.

İnşallah olursunuz:)

Pişman olmazsınız:)

Güngör Salman 10-10-2010 12:28

Nandina domestica, sevdiğim bitkilerden biri, tohumdan 3-4 tane yetiştirdim şu an boyları 10 cm.

Ayşe Yıldız 10-10-2010 13:38

Sayfanızı izlemeye başlarken çok rahattım bitirdiğim zaman ağzımı zor topladım epeyce açılmış :) ne kadar çok çeşit böyle bazılarını yeni görüyorum. emeklerinize sağlık güzel seyirlik bir bahçeniz var.

Kiraz 12-11-2010 15:37

Zeki Bey, bütün yapraklar dökülmeden, sonbahar renklerini tekrar bahçenizde görebilecek miyiz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025