agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Zeki Yağlı / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21267.htm)

Zeki Yağlı 29-05-2011 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim4 (Mesaj 812182)
Sevgili zeki abim,bu bahar geç geldi görüntü çok güzel.

Evet Sevim hanım,

Bugün bu sene yetiştirdiklerimizin dikimini tamamladık sayılır.

Gözlerinin içine bakıp bekleyeceğiz.

Selamlar

Zeki Yağlı 29-05-2011 21:36

Crataegus laevigata 'Paul's Scalet'

5 Eklenti(ler)
Crataegus laevigata 'Paul's Scalet' - Pembe çiçekli Alıç

On altı yıl önce bahçemi oluşturmak için kitapları karıştırırken bu alıç ağacını gördüm ve vuruldum.

Crataegus laevigata 'Paul's Scalet' - Pembe çiçekli Alıç AGM (Awards of garden Merit) ödüllü.

Boyu 5-6 metre varan bir alıç ağacı.

Baharın geldiğinin simgelerinden biridir.

Mayıs ortasından Haziran ortasına yaklaşık bir ay boyunca katmerli pembe çiçekleri, çıkmaya başlayan yapraklarla beraber tüm ağacı kaplar, kocamaaan bir pembe top olur.

Crataegus'un açmasını her sene heyecanla bekleriz:

Eklenti 218111

Eklenti 218109

Eklenti 218110

Eklenti 218112

Eklenti 218113

Zeki Yağlı 29-05-2011 21:47

Kolkwitzia amabilis 'Pink Cloud'

3 Eklenti(ler)
Kolkwitzia amabilis 'Pink Cloud'

Kolkwitzia amabilis de bizim bahçede baharın çoşkulu müjdelerinden biridir.

Boyu ve eni 3 metreyi bulan, yaprağını döken bir çalıdır.

AGM (Awards of garden Merit) ödüllüdür.

Bahar çan şeklindeki pembe beyaz çiçekleri tamamını kaplar ve çok güzel bir görüntü verir:

Eklenti 218125

Eklenti 218126

Eklenti 218127

Adalet Yağcı 29-05-2011 21:55

Güzel fotoğraflar gelmiş, gerçekten tablo gibi güzellikler yaratmışsınız, ellerinize sağlık Zeki bey.
Kolkwitzia amabilis ve pembe çiçekli alıç müthiş, ödülü hak etmişler doğrusu.

Clematisleriniz açmadı mı?

Zeki Yağlı 29-05-2011 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 812748)
Güzel fotoğraflar gelmiş, gerçekten tablo gibi güzellikler yaratmışsınız, ellerinize sağlık Zeki bey.
Kolkwitzia amabilis ve pembe çiçekli alıç müthiş, ödülü hak etmişler doğrusu.

Clematisleriniz açmadı mı?

Adalet hanım teşekkür ederim.

Bu sene mevsim onbeş gün kadar geç kaldı.

Clematis de tomurcukta. Herhalde gelecek hafta ilk çiçekler açar.

Ben de işlerim dolayısyla biraz geç kaldım.

Bakalım bundan sonra tefrikayı aksatmadan sürdürebilecek miyim:)

Kiraz 30-05-2011 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 812174)

Zeki Bey, yerdeki beyaz çiçekler nedir?

Kolkwitzia amabilis çok güzel, çoğu bahar çiçeği gibi güzel kokulu mu?

Pembe çiçekli alıç, çok dikkat çekici, beklemeye değiyormuş.

Zeki Yağlı 30-05-2011 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 812907)
Zeki Bey, yerdeki beyaz çiçekler nedir?

Kolkwitzia amabilis çok güzel, çoğu bahar çiçeği gibi güzel kokulu mu?

Pembe çiçekli alıç, çok dikkat çekici, beklemeye değiyormuş.

Sevgili kiraz,

Yerdeki beyz çiçekler bildiğimiz menekşe. Mor beyaz karışık.

O kadar coştular ki atmaya kıyamadım.

Kolkwitzia maalesef kokmuyor.

Görüntüsü yetiyor.

S

gülsu 30-05-2011 10:40

Sn Zeki bey cehaletimi bağışlayın AGM Ödüllü bitkiler nedir. Bu konu ile ilgili ufak bir bilgi **** kaynak verirmisiniz.Zamanınızı aldığım için şimdiden özür dilerim. Hürmetler.

Cumhur Tonba 30-05-2011 12:17

İngiltere bahçecilik ödüllü Award of Garden Merit (AGM).
(Bahçe başarı ödülü)

Zeki Bey daha detaylı bir açıklama yapar herhalde.

Zeki Yağlı 30-05-2011 13:59

AGM = Award of Garden Merit

3 Eklenti(ler)
AGM ödülü= Award of Garden Merit

AGM ödülü İngiltere Royal Horticultural Society'nin (Kraliyet Bahçecilik Derneği) bahçeler için en uygun olan bitkilere amatör bahçecilerin seçimlerini kolaylaştırmak için verdiği bir ödüldür.

Ödül ve ödülün veriliş hakkında detaylı bilgiyi İngilizce olarak bu linkte bulabilirsiniz.

Aşağıda bu sayfanın Seçim Kriterleri kısmının tercümesini sunuyorum.

Seçim kriterleri

AGM amatör bahçeciye pratik bir fayda sağlamak amaçlar. Bunun için aşağıdaki kriterlere uyan bitkiler verilir:
• Normal bir bahçe kullanımı veya süslemesi için üstün mükemmellikte olmalıdır
• Piyasada bulunabilmelidir
• İyi bir yapıda olmalıdır
• Çok özel uzman yetiştirme ve bakım koşulları gerektirmemelidir
• Bir hastalık veya zararlıya özellikle duyalı olmamalıdır
• Bitkisel ve çiçek özellikleri makulü aşan derecede bozulmaya eğilimli olmamalıdır

Meyve ve sebzeler dahil tüm bitkiler AGM ödülüne aday olabilir. AGM ödüllü bir bitki kullanım veya süs için yetiştirilebilir. İngiliz adalarında kışa dayanıklı veya yalnız ısıtılmış cam seralarda yetiştirmeye uygun olabilir. Boyut mertebesi Sequoiadendron giganteum‘den Cornus canadensis‘e kadar geniş olabilir. Yetiştirme şartları ve bitki cinsleri farklı olabilir ancak ödülün amacı hep aynıdır: amatör bahçeciye bulabilen en iyi bitkileri vurgulamak.

Seçim özel uzmanlardan oluşan komitelerce RHS bahçelerinde uzun denemelerden sonra yapılmaktadır.

AGM ödülü alan bitkileri üretenler bitkinin tanıtımında AGM logusunu kullanabilirler.

Şubat 2011 e kadar aşağıdaki logo kullanıldı:

Eklenti 218298

Şubat 2011 den beri yeni logu aşağıki:

Eklenti 218299

Eklenti 218300

Bugüne kadar AGM ödülü almış tüm bitkileri listesini bu linkte bulabilirsiniz.

Ben seçim imkanım olduğunda hep AGM ödüllü bitkileri tercih ettim.

Sizlere de hararetle tavsiye ederim.

gülsu 30-05-2011 15:38

Sn Zeki bey hocam AGM ile verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Size sorduktan sonra bende araştırdım ama ingilizce açıklamalar ile karşılaştım. Sizin anlatımınız daha aydınlatıcı oldu. Bu ödüllü bitkileri doğrusu merak ettim. Sitenizden isimlerini alarak araştıracağım. Bahçembe özel çiçeklerin olması beni çok memnun edecek. Sayenizde araştıracak bir konu daha buldum. Aslında imkanım olsada bir botanik bahçesi kursam içinde dünyadaki bütün bitkileri yaşatabilsem ama tabii bu bir hayal ben şimdilik küçük bahçembe idare edeceğim. Hayallerim çok büyük ama elimden bu kadar geliyor. İlginiz için çok teşekkür ederim. Hürmetler.Sağlıcakla kalın.

gülsu 30-05-2011 15:40

Sn Cumhur Tonba açıklamanız için çok teşekkür ederim.

sevim.K 30-05-2011 16:26

Özlemişim bu bahçeyi ne zamandır dolaşamamıştım. Genel görünüm ne kadar güzel. Pembe beyaz çiçeklere bayıldım. Emeklerinize sağlık Zeki bey:)

loveflower 30-05-2011 19:11

Sevgili Zeki Yağlı,tohumdan bitki yetiştimeye çabalarken, tohumdan bitki yetiştirme konu başlığı altında sorularıma verdiğiniz cevaplar ile bilgilerinizden faydanlandım.Teşekkür ederim.Ne zamandır bahçe sayfanızı gezmek istiyordum ama öyle üstün körü olsun istemediğim için,geniş bir zaman ayırmak istiyordum.Bugün işe gidemedim,raporluyum,evde dinlen dedi eşim=doktorum.Yatıyormuyum diye her saat başı kontrol edince (kendimi balkona atıp bütün günü bitkilerimle geçirebildiğimi gördüğünden ve bildiğinden) ben de Ağaçlar nette geçirdim zamanımı.Sizin bahçenizi de uzun uzun gezme fırsatı oldu benim için.

Bahçenizin ve sizin hakettiğiniz herşey söylenmiş,arkadaşların ifade ettikleri her söze katılmamak mümkün değil.Bahçenizi her mevsim yaşatıyorsunuz,her mevsim ayrı güzel.Verdiğiniz özene,emeğe,bilgiye hayran kalmamak elde değil.Sayenizde bizler de bu güzellikleri görmeye nail olduk.Maşallah ve ellerinize,emeğinize,sevginize sağlık:)

Ve bahçeniz bizleri sadece görsel şölen ile karşılamıyor aynı zamanda her bitkiyi tanıtıp bizleri bilgilendiriyorsunuz.Kitap okur gibi okudum yazdıklarınızı.Burda hazine saklı gerçekten,tüm bu bilgiler ve bilgiler ışığında ortaya çıkarılmış güzellikler.Başucu kitabı gibi dönüp dönüp okunacak:) Ve endişe buyurmayın ki verdiğiniz bilgiler okuyanlara yeni ufuklar açıp o bitkileri edinme, yetiştirme isteği uyandıyor.Ve bunun anlamı da; paylaşımcı yüreğiniz amacına ulaşıyor demektir.Henüz bahçem yok ama ileride hayal ettiğim bahçe için daha şimdiden notlarımı aldım bile.

Yaşamınız güzelliklerle coşsun:)Sevdiklerinizle beraber sevgiyle kalın.

Zeki Yağlı 01-06-2011 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 813215)
Özlemişim bu bahçeyi ne zamandır dolaşamamıştım. Genel görünüm ne kadar güzel. Pembe beyaz çiçeklere bayıldım. Emeklerinize sağlık Zeki bey:)

Hoşgeldiniz Sevim hanım

Vakit bulabildikçe o dönemin ilginç görüntülerini sunuyor, farklı bitkileri tanıtmaya çalışıyorum.

Zeki Yağlı 01-06-2011 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 813280)
Sevgili Zeki Yağlı,tohumdan bitki yetiştimeye çabalarken, tohumdan bitki yetiştirme konu başlığı altında sorularıma verdiğiniz cevaplar ile bilgilerinizden faydanlandım.Teşekkür ederim.Ne zamandır bahçe sayfanızı gezmek istiyordum ama öyle üstün körü olsun istemediğim için,geniş bir zaman ayırmak istiyordum.Bugün işe gidemedim,raporluyum,evde dinlen dedi eşim=doktorum.Yatıyormuyum diye her saat başı kontrol edince (kendimi balkona atıp bütün günü bitkilerimle geçirebildiğimi gördüğünden ve bildiğinden) ben de Ağaçlar nette geçirdim zamanımı.Sizin bahçenizi de uzun uzun gezme fırsatı oldu benim için.

Bahçenizin ve sizin hakettiğiniz herşey söylenmiş,arkadaşların ifade ettikleri her söze katılmamak mümkün değil.Bahçenizi her mevsim yaşatıyorsunuz,her mevsim ayrı güzel.Verdiğiniz özene,emeğe,bilgiye hayran kalmamak elde değil.Sayenizde bizler de bu güzellikleri görmeye nail olduk.Maşallah ve ellerinize,emeğinize,sevginize sağlık:)

Ve bahçeniz bizleri sadece görsel şölen ile karşılamıyor aynı zamanda her bitkiyi tanıtıp bizleri bilgilendiriyorsunuz.Kitap okur gibi okudum yazdıklarınızı.Burda hazine saklı gerçekten,tüm bu bilgiler ve bilgiler ışığında ortaya çıkarılmış güzellikler.Başucu kitabı gibi dönüp dönüp okunacak:) Ve endişe buyurmayın ki verdiğiniz bilgiler okuyanlara yeni ufuklar açıp o bitkileri edinme, yetiştirme isteği uyandıyor.Ve bunun anlamı da; paylaşımcı yüreğiniz amacına ulaşıyor demektir.Henüz bahçem yok ama ileride hayal ettiğim bahçe için daha şimdiden notlarımı aldım bile.

Yaşamınız güzelliklerle coşsun:)Sevdiklerinizle beraber sevgiyle kalın.

İfadenizdeki özen, samimiyet ve coşku için teşekkür ederim.

Aynı özen ve coşkuyu balkonunuz/bahçeniz için de göstermek için vakşt ayırabilirseniz çok güzel neticeler alacağınızdan hiç kuşkum yok.

Bu hedef doğrultusunda bir katkıda bulunabilirsem mutlu olurum.

Selamlar

Zeki Yağlı 01-06-2011 12:53

Geum chiloense 'Blazing Sunset' - Kırmızı karanfil otu

4 Eklenti(ler)
Geum chiloense 'Blazing Sunset' - Kırmızı karanfil otu

Geum chiloense bu mevsimde yaklaşık 3-4 hafta süre ile açan bir çok yıllık.
Adından kökeninin Şili olduğu anlaşılıyor.

50-60 boyunda, 30-40 cm eninde güneş isteyen bir bitki.

Turuncuya çalan kırmızı ve sarı göbekli karanfil benzeri çiçek veriyor:

Bu sene yerlerini değiştirdiğim için gereçk coşkulu halinde değiller. O hallerini görün diye eski yerlerindeki bir görünümüde alta koydum:

Eklenti 219249

Eklenti 219242

Eklenti 219243

Yer değiştirmeden önceki ve muhtemelen gelecek seneki hali:

Eklenti 219252

Zeki Yağlı 01-06-2011 13:03

Veronica teucrium 'Royal Blue' - Yavşan Otu cinsi

3 Eklenti(ler)
Veronica teucrium 'Royal Blue' - Yavşan Otu cinsi

Veronica teucrium 'Royal Blue' AGM ödüllü 'Kral mavisi' çok yıllık bitki.

Yaklaşık 40 cm oyunda 50-60 eninde mavi çiçekleri var.

Güneş ve yarı gölgede yetişiyor.

Eklenti 219253

Eklenti 219254

Eklenti 219255

nurcanaybay 01-06-2011 13:22

Zeki bey ;

Royal Blue çok güzelmiş ,çiçeklenme dönemini de öğrenebilirmiyim .

Zeki Yağlı 01-06-2011 13:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 814495)
Zeki bey ;

Royal Blue çok güzelmiş ,çiçeklenme dönemini de öğrenebilirmiyim .

Bu mevsim, 3-4 hafta.
Maalesef, birçok çok yıllık gibi:(

nurcanaybay 01-06-2011 13:43

Üzüldüm ,belirttiğiniz gibi beğendiğimiz pek çok bitki kısa süreli çiçekleniyor.
Teşekkür ederim.

loveflower 02-06-2011 08:15

Bahçem yok fakat balkonuma sizin ve diğer üye arkadaşların bilgilerinden faydalanarak özen ve coşkuyla koşuyorum.Tohumdan yetştirdiğim karanfil,sardunya,biber,domates,fesleğen,yıldız çadırı,sabah sefasının gelişimleri çok güzel,teşekkür ederim.Balkonum küçük,fazla gelen fideleri eşe dosta hediye ettim.Bir büyük gül(fide halinde dikmiştim 2 sene önce) bir bodur gülüm ,iki kırmızı sardunya bir pembe sakız sardunya,kokulu bordo karanfilim var.10 tane ceylan sardunya çeliği ,maviş,diktim,umarım tutarlar.Ektiğim frezya soğanlarım gelişti tomurcuk verdiler:)Lilium casblancalar gelişiyor.Kır çiçekleri ekmiştim büyükçe saksıya,çok güzel geliştiler.Geçen yıldan sadece büyük gülüm, kırmızı sardunyam ve salon çiçeklerim vardı.Diğer bitkilerin hepsini bu yıl ektim,diktim.Aslında balkonum daha çok seneye baharda renklenecek .Ağaçlar net ve sizin bilgi ve tecrübelerinizden çok faydalandım.Bu bağlamda hiç şüphesiz ki katkı
nız çok büyük bana ve ağaçlar neti okuyan herkese.Umarım ben de hedefim doğrultusunda gerekli özen ve coşkuyu gösterebilmek için yeterince vakit ayırabilmişimdir küçük balkonumu süsleyen bitkilerime.
Sevgiyle kalın.

fatma sunay 02-06-2011 20:13

Zeki bey yavşan otu çok güzel görünüyor. Vapur dumanı çiçeğinin renginden...

Yaylacı 02-06-2011 21:40

Zeki bey, çok mükemmel bir bahçeniz ve özenle seçilmiş bitkileriniz var. Bahçe dizaynı, bitkilerin uyumu özenle yapılmış. Çok emek verdiğiniz belli, benimde hayalimde bir botanik bahçesi düşüncesi yer alıyor fakat önce sizin ve diğer değerli üyelerin bilgilerini iyici özümlemem gerekiyor. Elinize sağlık...

gtatas 10-06-2011 17:55

Zeki abi bahçeniz süper ötesi tebrikler elinize sağlık.

nurcanaybay 11-07-2011 11:06

Zeki bey ,

salvia'larımla ilgili sorun yaşıyorum .Alt yaprakları sararıp dökülüyor ,yaprak üzerin de siyah noktalar görünce kırmızı örümcekten şüphelenip ilaçlamıştım.Bugün üzerinde açık toprak renginde böceklere rastladım ve tekrar ilaçladım.Ama bu böcekler belkide yararlı olanlardandır, bilmiyorum.

Bu konuda bir bilginiz var mı ?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.

Zeki Yağlı 11-07-2011 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 834429)
Zeki bey ,

salvia'larımla ilgili sorun yaşıyorum .Alt yaprakları sararıp dökülüyor ,yaprak üzerin de siyah noktalar görünce kırmızı örümcekten şüphelenip ilaçlamıştım.Bugün üzerinde açık toprak renginde böceklere rastladım ve tekrar ilaçladım.Ama bu böcekler belkide yararlı olanlardandır, bilmiyorum.

Bu konuda bir bilginiz var mı ?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.

Nurcan hanım merhaba,

Salvia'lar da ben oek soruna rastlamadım.
Bir fotoğraf gönderiri misiniz? Hem genel hem de alt yapraklar ve kök tarafı yakın plan olursa belki bir fikir yürütebilirim.

Selamlar

cemo 11-07-2011 11:37

2 Eklenti(ler)
Zeki bey, sizden bahceme gelen hızla büyüyen, iki güzel.
Çok teşekkür ediyorum.
İsimler yine karıştı tabiii;):p

günebakan 11-07-2011 11:58

2 Eklenti(ler)
Bunlar da benden olsun rudberica ve careopsis'ler careopsislerin çiçekleri çok küçük belki saksı da oldukları içindir ama her zaman çiçekli:) Çok teşekkürler

Eklenti 233084

Eklenti 233085

Zeki Yağlı 11-07-2011 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 834439)
Zeki bey, sizden bahceme gelen hızla büyüyen, iki güzel.
Çok teşekkür ediyorum.
İsimler yine karıştı tabiii;):p

Sevgili cemo,

Üstteki Rehmannia elata = Çin digitalisi
Tohumdan çok kolay ürer, döküldüğü yerden bile ertesi sene çıkar

Alttaki Verbena rigida=???
Tohumdan çok kolay ürer, kök sürgünleri ile yayılır

İkisi de AGM ödüllü.

Ben bahçemde ikisinden de vazgeçemiyorum.

Senin de seveceğini umuyorum.

Selamlar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025