agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   SDurul / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17576.htm)

Sevgi Durul 27-08-2012 17:55

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1010091)
Abla cevizlerde son durum nasıl? Meyveli resimlerini çekip ekleyebilirmisin?

Cevizlerde son durum.

Eklenti 327556

Önümüzdeki hafta bademler toplanır.

Eklenti 327557

Üzümler pekmez olacaklar.

Eklenti 327558

Eklenti 327559

Eklenti 327560

Sevgi Durul 27-08-2012 18:02

4 Eklenti(ler)
Ağustos kır çiçeği.

Eklenti 327562

Horoz ibiği çiçeğini büyütüyor.

Eklenti 327561

Oya ağacım tomurcuklanmış. Bu sene açacağını sanmıyordum, sürpriz oldu.

Eklenti 327563

Sayın tturt'un gönderdiği tohumlardan açan sabah sefasının değişik bir rengi.

Eklenti 327564

Sevgi Durul 27-08-2012 18:17

4 Eklenti(ler)
İncirimiz bu sene çok döktü yine de ağırlıktan dalı kırılmış. Meyveleri de bozuk olmuş, nazarlık olsun diyelim.

Eklenti 327565

Eklenti 327566

Kirazların aşıları büyümüş.

Eklenti 327567

Son görüntümüz, bulutsuz bir havada gün batımı. Herkese... Huzurla... Sağlıkla...

Eklenti 327568

Sakaki 27-08-2012 20:09

Sn SDurul

Bahçenizi gezerken acıktım, iyi mi :)
Elinize sağlık.

Adalet Yağcı 27-08-2012 21:30

Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah.
Pekmez bile var bu bahçede :)

PH konusunda yazdıkların çok önemli, ben PH konusunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum.
En kısa zamanda suyumuzun PH derecesini öğrenmeye çalışacağım.
Ellerine sağlık canım.

Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin.
Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş.

Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider.
Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum.

mrduran 27-08-2012 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1012345)

..........Üzümler pekmez olacaklar.

Eklenti 327558

Eklenti 327559

Eklenti 327560


Merhaba efendim,

Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen.

Cüretimi mazur görün, bir çok şeyi bilfiil yapan biri olarak algıladığımdan dolayı size öneriyorum.

Dün(26.08.2012), TRT2 ' de ''Anadoluda Zaman'' programında ''Eğil pestilinin'' yapımı vardı.

Oğlum, şu anda kendi bilgisayarının ağırlaştığını söylediğinden dolayı araştırıp linkini veremiyorum(müşterek kullanımdan dolayı).

Diyarbakır sayfası elimin altında, izniniz ile ekliyorum.

Sağlıkla kalın inşallah, eşinize selâmlar.

Saygılarımla lütfen.

İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak.

Adalet Yağcı 28-08-2012 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 1012448)
(Suyun pH sını düşürmek için piyasada birçok ürün satılmaktadır.Ancak sitrik asit (limon tuzu),fosforik asit, nitrit asit, sülfirik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır.Bunların seçiminde ise;kullanımının kolay,ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini(fosfor,azot ve kükürt) sağlarlar.Sitrik asit hem ucuz olması hemde güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.

Detaylı açıklamanız için teşekkürler Osman bey.

Mesajınızın koyulaştırdığım bölümünü şöyle anladım;

pH düşürmek için kullanılan ürünlerden, "fosforik asit, nitrik asit, sülfirik asit, fosfor, azot ve kükürt sağlarlar" diyorsunuz.
"Ucuz ve güvenli olması nedeni ile" Sitrik asiti tavsiye ediyorsunuz.

Sitrik asit dışındaki ürünleri kullanmak, toprağa sağlayacağı fayda göz önüne alındığında daha iyi gibi anladım, yanılıyor muyum?

Sanırım bu konuda açılmış bir başlık yok, ya da ben bulamadım.
Konuya hakim olan üyelerimiz(siz de) böyle bir başlık açabilirlerse, çok faydalı olur kanaatindeyim.
Sevgiler, selamlar.

Fatoş 31-08-2012 13:52

Sevgili arkadaşım, uzun süre bahçeleri dolaşamamıştım. Bahçemden ,çiçeklerimden de uzak kalmıştım. Bahçeni dolaşmak bana çok iyi geldi. Kış hazırlığını da bitirmek üzeresin, bahçen her zaman çok güzel . Meyvalar, sebzelerden yaptığın konserveler hoşaflar salçalar çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Selam ve sevgilerimle.

serkanhoca 31-08-2012 20:58

Merhabalar,

Bilgilerinizden faydalanmak adına gene size başvuruyorum, özelinize yazamadığım için sayfanıza yazmak zorunda kaldım.

Antep Fıstığı ağaçlarına bir defa ilaçlama yaptık ve yeterli oldu gibi. Bu zamana kadar

meyve alamayışımızın nedeni ilaçlama yapılmamasıymış. Meyveleri toplarken olgun olanları

artık ayırabiliyoruz. Ancak;

* Meyvelerin hep olmuşlarını tek tek mi toplayacağız? Zeytin gibi hepsi bir anda

olgunlaşmıyor mu?

*Meyvelerin bazıları kabukları çatlamış olarak çıkarken, çoğu çatlamamış oluyor. Bu

topladığımız meyveleri hangi işlemlerden geçirmeliyiz?

Şimdiden çok teşekkürler.

Sevgi Durul 01-09-2012 16:00

2 Eklenti(ler)
Sayın serkanhoca, sorunuz tam da Antep fıstıklarının olgunlaşmışlarını topladığımız güne denk geldi.:) Olgunlaşanları dün eşim toplamış, hemen kabuklarından ayırdık. Toplandıktan sonra kabuklu halde beklememesi gerekiyor.

Tereddüte düştüğünüz bir konu olursa yine sorabilirsiniz.

Eklenti 328860

Eklenti 328861

Herkesin faydalanabilmesi için burada cevapladım. Umarım açıklayıcı olmuştur.


Cuma günü pekmezimiz oldu, hikâyesini ve arkadaşların mesajlarını zamanım olduğunda cevaplayacağım. Antep fıstığı ile ilgili sorunun aciliyeti olduğu için hemen yazdım. Olgunlaşanlar kabuğunda uzun süre kalırsa, bozuluyor çünkü.

sakdag 04-09-2012 09:39

Pekmez yapmak en sevdiğim işlerden biridir, bir ritüel gibi; ;) önce beyaz toprak buluruz, sonra bağa gider üzümleri toplar, sonra da yapım aşamaları başlar. Herşey çok güzel de üşüşen arılar rahat vermiyor insana. ;) Bizde 10 gün sonra yapacağız inşallah. Resimlerinizi bekliyoruz Sdurul Abla. Özellikle kullandığınız toprağı, ilave şeker kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum. Pekmezin kıvamının olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?

sibelim 04-09-2012 12:15

sevgili sdurul bahçe maşallah güzel ve bereketli . allah ağız tadı, sağlık, huzur versin inşallah. bu güzelim hasadı toplamak yorar insanı. karın tokluğuna çalışmaya gelirim herşey öyle nefis görünüyor ki :)

tturt 04-09-2012 16:38

Sayın Sdurul,

Buradan yazmak durumunda kaldım kusuruma bakmayın. Size mesaj göndermeye çalıştım gönderemedim. Size nasıl ulaşabilirim özelden yazarmısınız.

nazlı hilal 05-09-2012 04:04

Antep fıstığı konya ikliminde yetişirmi fidesini nereden bulurum bilgilendirirmisiniz :)

Sevgi Durul 06-09-2012 09:52

Sevgili nazlı hilal, Konya ikliminde menengiç yetişiyorsa Antep fıstığı da yetişir. Menengice aşılanıyor çünkü.:)

Fidanını satan yerle ilgili link vermek istedim, öyle çok satan yer var ki yanlış yönlendirmek istemedim. Googledan araştırırsanız, size en uygun gelecek satıcıyı bulabilirsiniz.:)

Sevgi Durul 06-09-2012 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sibelim (Mesaj 1015002)
sevgili sdurul bahçe maşallah güzel ve bereketli . allah ağız tadı, sağlık, huzur versin inşallah. bu güzelim hasadı toplamak yorar insanı. karın tokluğuna çalışmaya gelirim herşey öyle nefis görünüyor ki :)

Sevgili sibelim, teşekkürler... Yorucu kısmını hiç sormayın, bizi sonuçları dinlendiriyor.:)

Hiç karın tokluğuna çalıştırır mıyız sizi, buyrun meyveleri dalından yemeye gelin.:)

Sevgi Durul 06-09-2012 11:02

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1012414)
Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah.
Pekmez bile var bu bahçede :)

Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin.
Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş.

Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider.
Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum.

O gün pekmez kaynarken mis gibi kokusunu aldıkça, hep aklımdan geçtiniz Adalet hanım. Keşke yakın olsaydık.

Bu sene pekmezi kendimiz yapmaya karar vermiştik, kesin olarak kendimiz yapacaktık.:rolleyes:

Çarşamba günü kara üzümleri toplayarak, suyunun sıkılması için dünürlere götürdük. Onların üzüm suyunu sıkacak mengeneli bir aletleri var. Perşembe günü üzüm suyunu almaya gittiğimiz dünürlerin bahçesinde bizim pekmez ocağa yerleşmiş, neredeyse kaynamaya başlamıştı. Size zahmet oluyor desek de, ne kadarcık şey zahmet olmaz dediler. Anlayacağınız biz yine hazıra konmuş olduk.:rolleyes: Yapılış aşamalarını pek görüntüleyemesem de bir kaç görüntü aldım.

Ama daha üzüm çok, yapımını öğrendik, bir posta da kendimiz yapıp pekiştireceğiz inşallah.

Eklenti 330048

Eklenti 330049

Eklenti 330050

Altın çileklerin bir tanesi dalından düşmüş ve biz onu ikiye bölerek tadına baktık. Değişik ve hoş bir tadı vardı.

Eklenti 330052

Eklenti 330051


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1014929)
Özellikle kullandığınız toprağı, ilave şeker kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum. Pekmezin kıvamının olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?

Sevgilisakdag, pekmez toprağı buralardan bir yerden kazılıp getiriliyor. Yukarda anlattığım gibi o aşamalarını ben de görmediğim için ekleyemiyorum.

Şeker ilâve edilmiyor, sadece üzüm suyu ve pekmez toprağı. Kıvamı ise bir tabağa çok az pekmez dökülüyor, ortasına parmakla bir çizik atılıyor. Oluşan çizgi pekmezle birleşmezse olmuş demek oluyor.

Bir de kaynarken oluşan sarı köpüklerin renk değiştirerek biraz kızarması gerekiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 1012447)
Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen.

İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak.

Pekmezi bir alnımızın akıyla halledelim, sırada onlar da var.

İpe dizili cevizli sucuk tarifini arkadaşımdan almıştım, ipe dizmek zor gelirse tepside de olabiliyormuş. Zaman bulup denemek lâzım.

Hatırlatma için teşekkürler, sayın mrduran.

attar 06-09-2012 11:04

birkaç gün önce zamansız bir ani ziyaretle bahçenize baskın gerçekleştirdik, bahçenizi eşiniz gezdirdi,çok memnun olduk, çoluk çocuk hep beraber gezdik yedik, eşinizden teknik bilgiler aldık, bir de bahçenizde hazır tuttuğunuz poşetlere meyve sebzelerimizi doldurduk döndük istanbula, üzümleri hala yiyoruz, acı biberler çok fazla geldi gerisini turşu yaptık, çok teşekkür ederiz

Sevgi Durul 07-09-2012 10:15

Sayın attar, elimde olmayan sebeplerle bu ziyaretinizde bulunamadım. Yine de bahçemizi ziyaretinizden memnun oldum. Eşim ve ben bir sonraki gelişinizde, ailenizle birlikte sizi ağırlamak isteriz.

Üzüm ve biberler için teşekküre değmez, afiyet olsun. Eşim, konservelerden vermek aklına gelmediği için üzüldü. Biz de, bıraktığınız ballı bitkisel karışım için teşekkür eder, yine bekleriz.

Eşinize selâmlar...

Sevgi Durul 07-09-2012 10:44

5 Eklenti(ler)
Açan sabah sefalarım,

Eklenti 330200

Eklenti 330201

Eklenti 330202

Eklenti 330203

Eklenti 330204

tturt 07-09-2012 10:47

Sayın SDurul,

Eğer altın çilekleriniz bu şekildeyse rengi biraz daha kavuniçine kaçınca hemen hasat yapabilirsiniz. Sarı ve Kavuniçi olunca tamamdır.

tturt 07-09-2012 10:49

Sabah sefalarınız maşallah çok renkli ve keyifli. Lütfen tohumlarını alın ki tohum paylaşımı yapabilelim.

Sevgi Durul 07-09-2012 11:13

4 Eklenti(ler)
Sayın tturt, altın çileklerimiz sadece bir kök ve birkaç meyvesi sararmış. Seneye kesinlikle daha çok ekilecek.

Bu güzel sabah sefalarının tohumlarını gönderdiğiniz için bir kez daha teşekkür ederim. Hepsinin isimlerini etiketlemiştim fakat karıştılar. Elbette, tohumları Tohum Takas Etkinliğinde paylaşıma açılacaklar.

Bir kaç renk daha...

Eklenti 330206

Eklenti 330207

Eklenti 330208

Eklenti 330209

Ayşe Yıldız 07-09-2012 11:30

Sabah sefalarınız çok muhteşemler sevgli Sdurul. Bana gönderdiğiniz tohumlar bu sene annemin bolkonunu şenlendirdiler. Bu vesileyle tekrar teşekkür etmek istedim.

Sevgi Durul 07-09-2012 11:30

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatoş (Mesaj 1013729)
Sevgili arkadaşım, uzun süre bahçeleri dolaşamamıştım. Bahçemden ,çiçeklerimden de uzak kalmıştım. Bahçeni dolaşmak bana çok iyi geldi. Kış hazırlığını da bitirmek üzeresin, bahçen her zaman çok güzel . Meyvalar, sebzelerden yaptığın konserveler hoşaflar salçalar çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Selam ve sevgilerimle.


Sevgili arkadaşım, uzun bir aradan sonra bahçemize hoş geldin.

Bahçenden ve çiçeklerinden uzak kaldın ama dünyanın en güzel çiçeğine kavuştun. Fotoğraflarını bekliyoruz.:)

Geçenlerde bahçede börek yaptık. Sizin Kozak yaylalarında da köy fırınları vardır sanırım. Belki sana eskileri hatırlatır. Börek elde açılmadı, hazır yufkadan.:rolleyes:

Eklenti 330210

Eklenti 330211

Eklenti 330212

Eklenti 330213

Ayşe Yıldız 07-09-2012 11:34

Hazır yufka farketmez ben sonuca bakarım. Böyle fırınlar artık köylerde bile azaldı gibi. Ancak nostaljik yaşamak isteyenlerin evlerinde veya eski usulden sıyrılmak istemeyenlerin evlerinde mevcut. Bu da çok az..

tturt 07-09-2012 12:55

2305 Numaralı mesajda ki 3. fotoğrafta ki ve 2308 numaralı mesajda ki 2. fotoğraftaki sabah sefaları Japon Morning Glory (japon sabah sefası) bunlar özel türler bunlardan benim için bir kaç tohum ayırmanızı rica edeceğim.

Yine 2305 Numaralı mesajda ki 2. fotoğrafta ki sabah sefası hariç diğerleri de özel türlerdir.

Kısmet olursa size seneye ekmeniz için farklı renklerde sabah sefası tohumlarıda göndermek isterim.

Sabah sefaları da hibiscuslar gibi özel ilgi gösterdiğim bir bitkidir. Bu nedenle çevremizde sitemizde ne kadar çok bahçede ne kadar çok çeşidini görürsem o kadar mutlu oluyorum.

Plumeri'nın durumu nasıl eğer sorun varsa size tutmuş çeliklerden tekrar gönderebilirim.

Fatoş 07-09-2012 21:28

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1016121)
Sevgili arkadaşım, uzun bir aradan sonra bahçemize hoş geldin.

Bahçenden ve çiçeklerinden uzak kaldın ama dünyanın en güzel çiçeğine kavuştun. Fotoğraflarını bekliyoruz.:)

Geçenlerde bahçede börek yaptık. Sizin Kozak yaylalarında da köy fırınları vardır sanırım. Belki sana eskileri hatırlatır. Börek elde açılmadı, hazır yufkadan.:rolleyes:

Eklenti 330210

Eklenti 330211

Eklenti 330212

Eklenti 330213

Sevgili arkadaşım, sitemize şöyle girip kaçıveriyorum, bu gün Kozak burnumda tütmüştü, İzmir'de olsaydım bu akşam orada olabilirdim:o Şimdi kucağımda tatlı bir cadıcık uyumakta. Onu nasıl bırakıpta İzmir'e döneceğim diye kara kara düşünüyorum:( Dediğin gibi bebekler dünyanın en güzel çiçekleri:)

Bahçem küçük kızımın dediği doğruysa eşim öğlen sıcağında çiçek ve sebzelerimi üsten suluyormuş oysa temmuz da bahçe yarışmasında birincilik almıştı,( ödülümüde sokak hayvanlarına mama için bağışlamıştım) şimdi ise perperişanmış:dilli: Ama hiç üzülmüyorum en büyük ödül kucağımda tekrar çalışır eski haline getiririm.
Bahçendeki çalışmalarına özenerek bakıyorum arkadaşım, bu sene tarhana, konserve yapamadım. Birde gecen seneden kalan zeytinyağından sabun yapacaktım, bağdan gelen üzümlerle de pekmez ve pestil yapmayı düşünüyordum. Geldiğimde havalar soğumazsa bahçede bunların bir kısmını yapmayı planlıyorum:)

Bu gecenin bu vakti senin sayen de canım börek çekti, mis gibi odun ateşinde onun kokusu sinmiş sıcak sıcak yanında odunlu semaverden çay.
Vallahi şimdi Kozakta olsaydım o fırını yakar böreği pişirir yerdik. Ellerine sağlık arkadaşım.

Evet en güzel çiçeğim Sevgi teyzesi'nin elini öpmeye geldi . Sevgiler.

Eklenti 330307

Sevgi Durul 07-09-2012 21:40

Sevgili arkadaşım, yüzümde gülümseme ile, Zeynep'cik sayfama hoş gelmiş, görünce duygulandım. Maşallah, Allah nazardan saklasın, sizlere bağışlasın. O'nu çok öpüyorum.:)

Aslında şöyle bir bakmak için açmıştım, mesaj falan yazasım yoktu. Çünkü biberlerle boğuşuyorum, biber ayıklayıp dizmekten sıkıldım, mola vermek istedim ve bu güzellikle karşılaştım.

Sevgili Güler hanım'ın kabak görmek istemiyorum sözlerine çok hak verdim bu günlerde. Bir gün turşu, bir gün salça, bir gün dizme, ben de artık biber görmek istemiyorum.:dilli:

Boş ver bahçeyi falan, diğer işleri de boş ver. En güzel çiçeğiniz kucağınızda, bahçeyi nasılsa yeniden düzenlersin.

Seni ve Elif'i yeniden kutluyor, bebişin maviş gözlerinden öpüyorum. Sevgiler...

Sevgi Durul 10-09-2012 17:44

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tturt (Mesaj 1016156)
2305 Numaralı mesajda ki 3. fotoğrafta ki ve 2308 numaralı mesajda ki 2. fotoğraftaki sabah sefaları Japon Morning Glory (japon sabah sefası) bunlar özel türler bunlardan benim için bir kaç tohum ayırmanızı rica edeceğim.

Yine 2305 Numaralı mesajda ki 2. fotoğrafta ki sabah sefası hariç diğerleri de özel türlerdir.

Kısmet olursa size seneye ekmeniz için farklı renklerde sabah sefası tohumlarıda göndermek isterim.

Sabah sefaları da hibiscuslar gibi özel ilgi gösterdiğim bir bitkidir. Bu nedenle çevremizde sitemizde ne kadar çok bahçede ne kadar çok çeşidini görürsem o kadar mutlu oluyorum.

Plumeri'nın durumu nasıl eğer sorun varsa size tutmuş çeliklerden tekrar gönderebilirim.



Sayın tturt, sabah sefalarının bazıları tohum yapmıyor, sanırım hibrit. Bundan sonra verirlerse ve şimdiye kadar tohum yapmış olanlardan gönderirim.

Göndereceğiniz yeni çeşitler için sevinirim. Sabah sefalarını, çiçek ömrü kısa olsa da ben de seviyorum.

Bunlar da açan diğer renkleri.

Bunu, yüksekte açtığı için bu kadar çekebildim.

Eklenti 330698

Eklenti 330699

Plumeriayı aniden güneşe çıkarınca buradaki yaprakları tam açamadan yandı. Şimdi yeniden yaprak çıkarıyor.:) Sanırım tuttu, yeniden gönderme teklifinize teşekkür ederim.

Son durumu budur.

Eklenti 330700

Eşinize Selâmlar... Ege'ye Sevgiler...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025