agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   SDurul / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17576.htm)

Sevgi Durul 10-08-2012 22:42

5 Eklenti(ler)
Son görüntülerimiz, eski evimizin bahçesinden kızımın kırmızı gülü.

Eklenti 324699

Üzümler yavaş yavaş olgunlaşıyor.

Eklenti 324702

Eklenti 324700

Eklenti 324701

Domateslerde verim güzel. Domates suları ve salça yapımına başlandı.

Eklenti 324703

Adalet Yağcı 11-08-2012 15:03

Sevgili Durul, 3. üzümün fotoğrafı bendeki üzüme çok benziyor, bendeki çekirdeksiz.
İlk defa bu sene dört salkım üzüm verdi, cinsini bilmiyorum, bu cinsin adı ne dir acaba?

Adalet Yağcı 11-08-2012 19:59

1 Eklenti(ler)
Sevgili Durul, bu gün üzümlerin fotoğrafını çektim, çekirdeksiz hoş kokulu ve çok sulandığı halde tadı güzeldi.
Yukarıda fotoğrafı olan üzüme çok benziyor değil mi?

Eklenti 324788

Sevgi Durul 11-08-2012 22:36

1 Eklenti(ler)
Sevgili Adalet Hanım, evet üçüncü fotoğraftaki üzüm, çekirdeksiz kara. Burada böyle diyorlar, başka adı da vardır belki, ben bilmiyorum.

Bu omca geçen sene bir salkım vermişti, onu da kuşlar kapmıştı.:rolleyes: Bu sene üzerinde bayağı çok üzüm var.

Sizin üzüm daha iri ve dolgun salkımlı. Bizdeki hem taneleri küçük, hem seyrek. Kokulu değil ayrıca.

O fotoğrafın biraz daha yakın çekilmişini yüklüyorum, karşılaştırma açısından.

Eklenti 324819

Adalet Yağcı 11-08-2012 22:56

Sevgili Durul, kokulu derken yoğun kokulu demek istemedim.
Hafif kendine has bir kokusu var.
Dört yıldır gözünün içine baktım, bu sene gönlü oldu da 4 salkım verdi :)
Belki az verdiği için büyük salkımlı ve taneli olmuştur bendekiler.

Sevgi Durul 11-08-2012 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1008098)
Sevgili Durul, bu gün üzümlerin fotoğrafını çektim, çekirdeksiz hoş kokulu ve çok sulandığı halde tadı güzeldi.
Yukarıda fotoğrafı olan üzüme çok benziyor değil mi?

Eklenti 324788

Belki de aynıdırlar, sevgili Adalet Hanım. Ama şu kadarını söylemeden geçemem, sanki sizin çekirdeksiz kara, daha hoş görünüyor. Ben sulandığı ayrıntısını kaçırmışım. Bizimki damlamalar kurulana kadar sulanmıyordu. Damlamalar da epey geç kuruldu.:)

Kokusuna ayrıca dikkat ederim, geçen sene kuşlar bize fırsat tanımamıştı ki. Tad ve koku konusunda yanılıyor olabilirim.:o

smnunal 13-08-2012 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1008157)
Belki de aynıdırlar, sevgili Adalet Hanım. Ama şu kadarını söylemeden geçemem, sanki sizin çekirdeksiz kara, daha hoş görünüyor. Ben sulandığı ayrıntısını kaçırmışım. Bizimki damlamalar kurulana kadar sulanmıyordu. Damlamalar da epey geç kuruldu.:)

Kokusuna ayrıca dikkat ederim, geçen sene kuşlar bize fırsat tanımamıştı ki. Tad ve koku konusunda yanılıyor olabilirim.:o

Sayın SDurul,
Sizin üzümünüz Adalet hanımın üzümüyle aynı değil sizdeki tür uslu cinsi erkenci seyrek ve küçük taneli olur. Salkım verimi çok fazla olur aynı cins üzüm benim bahçede mevcut bizim burada temmuz ayının ilk yarısında olgunlaşmaya başlıyor. Kuşlar özellikle karatavuk kuşu başından hiç ayrılmazlar eğer kuşlardan kalırsa tadına anca bakabilirsiniz.

Muğladan selamlarımla.

attar 13-08-2012 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1008098)
Sevgili Durul, bu gün üzümlerin fotoğrafını çektim, çekirdeksiz hoş kokulu ve çok sulandığı halde tadı güzeldi.
Yukarıda fotoğrafı olan üzüme çok benziyor değil mi?

Eklenti 324788


bu üzümün cinsi nedir acaba?

smnunal 13-08-2012 12:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi attar (Mesaj 1008556)
bu üzümün cinsi nedir acaba?

Sayın attar,
sorduğunuz üzümün cinsi ,Flame Seedless olarak geçen renkli çekirdeksiz üzümdür.

TuRaÇ 14-08-2012 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 862282)
Yaklaşık 35-40 dakikada ceviz tamamen kabuğundan çıkmış oluyor.

Eklenti 247508

Makinadan alt kısımdaki kapağa çuval yanaştırarak boşaltılıyor.

Eklenti 247509

Yorulmadan kabuğundan kısa sürede temizlenen cevizler.

Eklenti 247510

Elde olsa bu kadar ceviz bu sürede soyulmazdı.

Eklenti 247511

Hem kaolin güneş yanığını engelledi, hem de yeşil kabuğun içinde hiç beklemediği için cevizde sonuç yüz güldürücü.

Eklenti 247512

Ablacığım hem size hem abime hemde bahçenize kocaman MAŞALAHHH.Ürünlerinizi sağlıkla sıhhatle kullanın, böylesi bol bereketli ürünler olsun her daim:))

musculus 17-08-2012 22:46

Abla cevizlerde son durum nasıl? Meyveli resimlerini çekip ekleyebilirmisin?

Sevgi Durul 21-08-2012 21:59

4 Eklenti(ler)
Sayın musculus, taze yenecek cevizleri yarın toplamaya başlayacağız. Diğerleri olgunlaşmayı bekliyor. Bahçeye gittiğimizde fotoğraf çekerim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1007833)
Hangi ağaçtan alınmış bilemediğim, fasulye sırığı yeşermiş.:)

Eklenti 324660

Fasulye sırıklarının ikincisi de yapraklandı. Bunların iğde ağacından alındığını öğrendim. Eğer kurumazlarsa seneye iğde ağaçlarımız çoğalacak.:p

Eklenti 326544

Eklenti 326541

Eklenti 326542

Fasulyelerimiz türlü yapmaya ancak yetecek.:)

Eklenti 326543

Sevgi Durul 21-08-2012 22:17

4 Eklenti(ler)
Domateslerimiz bayağı iyi ürün veriyor, biberler de öyle. Salça, turşu uğraşıp duruyoruz.

Eklenti 326560

Eklenti 326561

Tohum takas etkinliği domatesi.

Eklenti 326563

Salçamızı hiç kaynatmadan güneşte yapıyoruz.

Eklenti 326562

Sevgi Durul 21-08-2012 22:23

4 Eklenti(ler)
Acı süs biberlerimiz sarı çiçekler gibi.:rolleyes: Toplaması zaman alıyor. Çareyi sapsız toplamada bulduk.

Eklenti 326569

Eklenti 326570

Eklenti 326571

Mısırlar olmaya başladı.

Eklenti 326572

Sevgi Durul 21-08-2012 22:40

5 Eklenti(ler)
Eklediğim görüntüler bayramdan önce çekilmiş görüntülerdir. Bazılarının üzerindeki tarihlerden de belli.:rolleyes:

Geç şeftalimiz. Oldukça iri, bir kısmını hemen konserve yaptık.

Eklenti 326578

Eklenti 326579

Eklenti 326580

Eklenti 326581

Eklenti 326582

günebakan 21-08-2012 22:52

Öncelikle bayramınızı kutlarım Allah daha nice bayramlara çıkarsın İnşallah. Mahsul harika görünüyor özellikle biberler müthişler ellerinize sağlık Sevgili Sdurul:)

Sevgi Durul 21-08-2012 23:05

5 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz günlerde cevizlere üçüncü tur aşı yapıldı. Gözleri İnegöl'den, ceviz soyma makinasını aldığımız kişi gönderdi.

Eklenti 326583

Eklenti 326584

Tutan kalem aşılardan.

Eklenti 326585

Antep fıstıkları.

Eklenti 326586

Hünnaplar çok irileşmiş.

Eklenti 326587

loveforlife 21-08-2012 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1010773)
Domateslerimiz bayağı iyi ürün veriyor, biberler de öyle. Salça, turşu uğraşıp duruyoruz.

Eklenti 326560

Eklenti 326561

Tohum takas etkinliği domatesi.

Eklenti 326563

Salçamızı hiç kaynatmadan güneşte yapıyoruz.

Eklenti 326562

Sevgi Ablacığım,

Yaramaz çocuklar misali parmaklarımı daldırarak yiyesim geldi salçadan... Yer bereketi denir ya, bereketi bol maşallah. Ellerine sağlık!

Sevgi Durul 21-08-2012 23:18

5 Eklenti(ler)
Sevgili Neslihan, inanın bayramın birinci günü bizim yaramaz ufaklık dediğin şeyi yaptı. Ben şimdi tattırmaz mıyım sana o salçadan? Teşekkür ederim. Sevgiler...

Biraz görüntü daha ekleyelim. Asmalar,

Eklenti 326588

Eklenti 326589

Bahçede fazla vakit geçirmeye başlayınca yeni şeyler öğreniyorum. Geçenlerde zeytinlere ilaç hazırlarken suyun PH değerini ayarlayan bir ilaç kullanıldı. Ve su alması gereken rengi aldı.

Eklenti 326590

Eklenti 326591

Eklenti 326592

Sevgi Durul 21-08-2012 23:24

4 Eklenti(ler)
Bu sene tohumlarda başarılı olamadım. Çimlendiler çimlenmesine ama şaşırttıktan sonra yaşamadı bir çoğu.

Az çiçeklerimden bir kaç görüntü.

Eklenti 326593

Eklenti 326594

Taş duvarda kendiliğinden çimlenen şebboy.

Eklenti 326595

Eklenti 326596

Sevgi Durul 21-08-2012 23:31

4 Eklenti(ler)
O gün onca işin arasında, önceden hazırladığım gübre şerbetine düşmüş bir kelebek gördüm. Canlıydı ve ben onu oradan çıkardım. Zinniaların yanına götürdüm, fotoğraf için.:rolleyes: Kaçtı, kuru yapraklara kondu. Sonra gözden kayboldu.

Eklenti 326597

Eklenti 326598

Eklenti 326599

Eklenti 326600

loveforlife 22-08-2012 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1010792)
Sevgili Neslihan, inanın bayramın birinci günü bizim yaramaz ufaklık dediğin şeyi yaptı. Ben şimdi tattırmaz mıyım sana o salçadan? Teşekkür ederim. Sevgiler...

Ablacığım, çok teşekkür ederim ama inan ki hiç gerek yok. Sitede adım yüzsüze çıkacak ama:dilli: Yemiş kadar oldum, inan ki...

Sevgilerimle...

Nevzat 22-08-2012 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1010773)
Domateslerimiz bayağı iyi ürün veriyor, biberler de öyle. Salça, turşu uğraşıp duruyoruz.

Eklenti 326560

Eklenti 326561

Tohum takas etkinliği domatesi.

Eklenti 326563

Salçamızı hiç kaynatmadan güneşte yapıyoruz.

Eklenti 326562



Salça çok güzel görünüyo...

aheste 22-08-2012 10:54

Her şey çok güzel, ellerinize sağlık. Sevgiler.

Adalet Yağcı 22-08-2012 20:34

Sevgili Durul, başlığın ismini değiştirip, "Bereket bahçesi" koydum.
Tek kelime ile mükemmel bir bahçe, ağaçların ve bitkilerin görünüşünden ne kadar özenli bakıldığı belli, eşinizin ve sizin, varsa yardımcılarınızın ellerine sağlık.

Salça nefis görünüyor, kaynatmadığınız için rengi, kokusu tadı hiç bozulmadan tüketeceksiniz.
Yalnız merak ettim, zamanla bozulmaz mı?

Bu arada, kelebeğin çok hoşmuş :)

Sevgi Durul 27-08-2012 11:58

Sevgili Adalet hanım, elimde olmayan sebeplerle geciken cevabım için özür diliyorum öncelikle.

Bahçemizde, her şeyi güzel gören gözlerinize, yüreğinize sağlık.:)

Bereket Bahçesi adını çok sevdim. Gerçekten de öyle ama. Meyvelerin birini toplamadan öteki atağa geçiyor. Önümüzdeki günler bizim için çok yoğun geçecek. Bademler kabuk çatlatmaya başladı. Taze yenecek cevizler bir yandan toplanıyor. Diğerleri sırasıyla geliyor. Ve bütün bunları yaparken yükün büyüğü eşimin omuzlarında. Bazen yetişemediği durumlarda yevmiyeci tutabiliyoruz.

Salça, iki sene bile dayanabiliyor. Tuzu biraz baskın, yemeklere tuz koyarken bunu hesap edip az koymaya dikkat ediyorum. Ayrıca kavanozun üzerine bir parmak zeytinyağı ekliyoruz. Hava almayınca sorun olmuyor.:)

Bizim usûl salça tarifi burada.:)

jineop 27-08-2012 12:10

Bereket bahçesi gerçekten çok yakışmış. Uzun zamandır yoktum. Şimdi keyifle bu senenin bereketlerine dalacağım:p

Sevgi Durul 27-08-2012 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 1010903)
Sayın öğretmenim,

Bu konuyu biraz daha açıp izah edebilirmisiniz?

Saygı ve sevgilerimle. Her şey gönlünüzce olsun.


Sayın OSMAN45, aslında suyun PH değerinin ayarlanmasının önemini eşime sorup yazacaktım. Ama daha derli toplu anlatıldığı için, buradan kopyaladım. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Saygılar...

"İLAÇLAMA SUYU pH" ININ ÖNEMİ


Tarım İl Müdürlüğümüz; bitki hastalık ve zararlıları ile kimyasal mücadelede gözden kaçırılan ancak etkinliği ve ekonomik boyutu yönüyle önem arzeden, ilçe ve köylerimizde ilaçlamada kullanılan su kaynaklarının pH değerlerinin tespitine yönelik çalışma başlattı.

İl Müdürü Sn. Necati POYRAZ’ın 2010 yılı hedeflerine yönelik yapılan hazırlıklarla ilgili olarak Bitki Koruma Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar anlatıldı.

Bitki Koruma Şube Müdürü H.Ali DİNÇER sunumlarında aşağıdaki noktalara dikkat çekti:

“Bir zararlıyı veya hastalığı kontrol etmek için ilaçladığımızda beklediğimiz oranda başarı sağlayamamızı, ilacın dozundan, kullanılan aletlerdeki problemlerden, zararlı böceğin veya hastalığın direnç kazandığından, yanlış teşhis edildiğinden, hatta tarım ilacından kaynaklandığını düşünürüz. İlacı karıştırdığımız suyun pH’nı kontrol etmek aklımıza gelmez. Hâlbuki ilaçlama tankına koyduğumuz suyun pH’ı tarım ilaçlarının ve gübrelerinin etkili veya etkisiz olmasını doğrudan belirlemektedir.. Suyun pH’ının yüksek olması tarım ilaçlarının çoğunun etkinliğini düşürürken bitkiye verdiğimiz bitki besin elementlerinin alınabilirliğini olumsuz etkiler. Bu yüzden üreticilerin ilaçlama ve gübreleme yapmadan önce kullanacakları suların pH değerlerini bilmeleri ve ayarlamaları gerekir.
İlaçların büyük kısmı 7 ve üzerindeki pH değerlerinde etkilerini çok kısa bir sürede kaybederken bunun altındaki değerlerde etki süreleri önemli oranda artmaktadır. Örneğin; etken maddesi “malathion” olan bir ilacın pH değeri 10 olan bir su ile verilmesi halinde etkisinin %50 sini 17 saatte kaybetmesine karşın pH’ı 6 olan bir su ile verilmesi halinde etkinliğinin %50 si ancak 55 gün sonra kaybolmaktadır.
Suyun pH sını düşürmek için piyasada birçok ürün satılmaktadır.Ancak sitrik asit (limon tuzu),fosforik asit, nitrit asit, sülfirik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır.Bunların seçiminde ise;kullanımının kolay,ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini(fosfor,azot ve kükürt) sağlarlar.Sitrik asit hem ucuz olması hemde güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.Ayrıca MAP gübresi hem pH düşürücü hemde yaprak gübresi olarak ta iyi bir seçimdir.

Çiftçimizin ilaçlama suyunda pH düşürücü kullanması;

- Kullanılacak ilaçların etkisinin tam ve uzun süreli olmasını sağlar.
- İlaç uygulama sayısı azalır.
- Daha az ilaç ve daha az emek sarf ettiğinden parası cebinde kalır.
- İşçilikten tasarruf sağlar.
- İlaç uygulama sayısı azalacağından çevreye daha az zarar verir.

Sonuç olarak ilaçlama suyunun pH’ını 5,5– 6,5 Aralığına ayarlamak tarım ilaçlarından en iyi sonucu alabilmenin en ekonomik ve kolay yoludur.

Sudenur 27-08-2012 15:57

Sevgili Durul, kış konservelerinizi sağlıkla tüketmenizi temenni ediyorum. İştah açıcı bir bahçeniz var, o domates salçasına ne güzel de ekmek banılır. ;) Afiyet bal şeker olsun, sevgiler.. ;)

Sevgi Durul 27-08-2012 17:47

5 Eklenti(ler)
Teşekkürler, sevgili Sudenur. Sevgiler...

Dün çektiğim bazı görüntüler...

Geçen sene altın çilekler olgunlaşmadan hava soğumuştu. Bu sene domateslerin yanında bol güneş alarak oldular galiba. Ne zaman toplanacağı hakkında hiç bir fikrim yok.

Eklenti 327551

Eklenti 327552

Ayva üzüm komşuluğu.

Eklenti 327553

Hünnaplar kızarmaya başlamış.

Eklenti 327554

Sevgili jineop'un gönderdiği hüsnüyusuf tohumlarının arasında çimlenen bu bitki açtı. Bunun çin karanfili olduğunu düşünüyorum ya da :confused:

Eklenti 327555


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025