![]() |
5 Eklenti(ler)
Maalesef ektğim tohumlardan çimlenen bitkiler ve aldığım bazıları balkonda kırmızı örümcek zararlısından kötü etkilendiler. Sellukamın tüm yaprakları döküldü, şimdi yeni yapraklar çıkarıyor. İlaçlıyorum bakalım yararı olacak mı?
Bahçedekiler ise, bazıları yeni açmaya başladı, bazıları tekrar açıyor.:) Görelim. Eklenti 320700 Eklenti 320702 Eklenti 320703 Eklenti 320701 Havuza kurbağa gelmiş, kovma yolları arıyoruz.:rolleyes: Eklenti 320704 |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Kesinlikle her bahçede olmalı, soğuktan sıcaktan etkilenmiyor. Zararlısı yok. Açtıkça açıyor. İyi ki almışım dediğim, coreopsis grandiflora. Türkçe adını bilmiyorum maalesef.
Eklenti 320709 Bahçede gördüğüm bir böcek. Adını bilmiyorum. Eklenti 320710 Geçenlerde çektiğim kelebeğin aynısı, bu sefer kanadı sağlam. Yine aynı yere gelmiş. Eklenti 320711 Kayısılar konserve edilmeden önce. Sincapların yediği kadar var. Eklenti 320712 Hünnaplar meyve oluşturmuş. Meyve ve çiçek bir arada. Eklenti 320713 |
5 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Son olarak, üzümlere alaca düştü.
Eklenti 320729 Kuzumuzun kuzusu, biriciğimiz tam bir yaşında ve artık yürüyor. Eklenti 320727 Bahçede toprağa attık, toprağı iyice inceledi. Eklenti 320728 |
Sayın SDurul,
çiçekleriniz ve meyvelerinizde inşallah verdiğiniz emeğin karşılığını fazlasıyla alırsınız. Sabah sefası tohumlarını bizler için alırmısınız sizdekilerrin renkleri bizlerde yok bilginize. Muğladan selamlarımla. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Önce minik kuzucuktan başlayayım. Ben yerim onu, o tombalak elleri ayakları ısıra ısıra yerim:) Sevgili SDurul, dünyalar güzelini iyi günlerde büyütün. Toprağı ellemiş ya tamam artık iflah etmez. Büyükanneye yardımcı geliyor:)
Aaaa, yadırgamak ne kelime, tabii arada yemekleri görmek iyi oluyor. Biz bitki de severiz, güzel yemek görmeyi de, yemeyi de:) Kaç gün gözümün önünden geçti sizin o muhteşem kızartma görüntüleri. Kurufasulye toprak kapta yavaş yavaş pişip nasıl lezzetli olmuştur. Ellerinize sağlık, afiyetler olsun. En lezzetli yemekler ağır ateşte, hatta odun ateşinde pişenler oluyor. Püf noktası yavaş pişme olayı sanırım. Herhalde lezzetler yavaş pişmeyle pekişip kaynaşıyor. Toprak güveci önce döküm tencereye benzettim. Özellikle mi böyle karartılmış? Şimdiye dek hiç böyle siyah renklisini görmemiştim. Kavanozlar dolmaya başlamış. Kolay gelsin. Biraz zahmetli oluyor gerçi ama tadı da bir başka oluyordur insanın kendi yaptığı şeylerin. Tertemiz, sağlıklı, lezzetli. Yazın bereketini kışın afiyetle kullanın. Sevgili SDurul, kırmızı örümcek konusunda ne ilaç yapıyorsunuz bilmiyorum ama biraz inatçı oluyorlar. Kimyasal kullanmazsanız önünü almak zor. Yalnız geçenlerde Feriha bana bir yapıştırıcı verdi. İlacın içine kattığınızda etkisini pekiştiriyor. Geçen yıl küpelilerimde beyaz sinekle hiç başedememiştim. Ne kullandıysam hiç bir şey fayda etmemişti. Sanki beslemişim gibi ürediler de ürediler. Bu yıl NeemAzalın içine yapıştırıcı karıştırıp kullandım, epeydir bir görünmüyorlar. Aklınızda olsun onun organiği de varmış. Belki kırmızı örümcekte de işe yarar. |
Sevgili Durul'cuğum, bir süredir fazla kalamıyorum sitede, neler kaçırıyormuşum meğer.
İyi ki bu gün şöyle bir dolaşayım hızlıca demişim. Kuzularımızın kuzuları ile ne yapacağız bilmem. Bunların sevgileri ana kuzularınkini bastırdı, nasıl bastırmasın ki, sevgili Nevsune'nin yazdığı gibi, tam ısırmalık. Doğum günü kutlu olsun, Allah tüm sevenleri ile birlikte sağlıklı uzun ömürler versin. Şu senin konservelerine de bayılıyorum, bunca işle tek başına uğraşıyorsun sanırım. Ellerine sağlık, Allah ağız tadı ile yemek nasip etsin. |
1 Eklenti(ler)
Sevgili nevsune, güzel sözleriniz ve iyi dilekleriniz için teşekkürler öncelikle. Babaanneye yardımcı geldi gelmesine de, yardımcı en çok dedeyi seviyor. Bu durumda, babaanneye de kıskanmak düşüyor.:rolleyes:
Bu sene bahçede daha çok vakit geçirir olduğumuz için bazen yemeği orada yapıyorum, hem de odun ateşinde daha lezzetli oluyor, dediğiniz gibi.:) Toprak tencere biraz eski, otuz otuz beş senelik, belki de daha fazla. Ateşin isinden kararmış, bir de köy fırınına et sürünce, en az beş altı saat fırında kalıyor. Dolayısıyla zaman içerisinde yüksek ısı ve isten böyle kararıyor. Yıkamakla da çıkmıyor.:o Kavanozlar ve şişeler dolmaya başladı, dağıtmakla ve yemekle tükenmeyince değerlendirmek gerekiyor. Bu konserve işi bizde yeni değil, geleneksel hale geldi neredeyse. Bizim sattığımız bir meyve bahçemiz daha vardı. Burada su yokken, oradan su getirmek amaçlı almıştık. O da ayrı bir hikâye, aradaki elalemin tarlalarına boru döşeterek bahçeye su getirmiştik. İşte içinde beş altı vişne ağacı olan, o yeri aldığımız yıl sabahlara kadar vişne suyu çıkarmakla uğraşmaktan, üst baş vişne boyası, bîtap düşmüştüm. Doğru dürüst kendimiz içsek gam yemem. Ziyan olmasın diye uğraşıyoruz işte.:p Dün yine konserve günüydü. Herkese tavsiye ederim, tazesini aratmıyor. Kırmızı örümcekler için çiçekçimin kendi hazırladığı bir karışımı kullanıyorum. Mavi renkli bir sıvı, içinde besin de varmış. Tamamen bilinçsizce bir savunma sistemi. Neemazali de araştırmak lâzım. Ben bir de size enzim konusunu danışacaktım. İlgili başlığı okudum, aklım sarmadı, telâşeli geldi bana. Bir yerde galiba siz yazmıştınız, basite indirgeyerek nasıl hazırlayabiliriz? Mesaj yazmışken, geçenlerde yapılan göz aşısı tutmuş, çok sevindik. Eklenti 321115 |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bir sene çabucak geçti, büyüdük işte. Allah cümlemizin evlâtlarına sağlıklı uzun ömürler versin. Benim yardımcı büyüyene kadar tek başıma uğraşıyorum, bakalım yardım edecek mi? Son konserveler burada Adalet Hanım. Sevgiler... Geç ektiğimiz için ancak çiçekleniyorlar, olacakları şüpheli.:rolleyes: Fasulye ve kavun çiçekleri. Eklenti 321130 Eklenti 321131 |
Geçtiğimiz haftalarda annemlere gittiğimde hayatımda ilk defa göz aşısı denedim. Beyaz duta, ekşi karadut aşıladım 3-4 farklı dala. Eşimde ben çabalarken dalga geçti, uzman olmuşum da aşı da yaparmışım da diye. ;)
Sdurul Ablacığım, sizin aşınızın tutup tutmadığı ne kadar sürede belli oldu. Öyle çok istiyorum ki aşılarımın tutmasını. Şöyle ağacımızın yarısının ekşikara yarısının beyaz dut olmasını. ;) |
Sevgili sakdag, bu mesajımda yazmışım aşıların yapıldığını. Ayın 11 ya da 12 sinde yapılmış, on dört on beş günde tutmuş oluyor.
Yalnız yapılan pek çok aşıdan ilk tutan bu. Menengece Antep fıstığı. Diğerleri de tuttukça paylaşırım. Yarısı ekşikara yarısı beyaz dutunuzu seneye yersiniz büyük ihtimâl. Göz aşılarında başarı yüzdesi daha yüksek oluyormuş. |
Alıntı:
Kendinizi toprağa çok kaptırdığınızı kuzucuk da anlamış ki, şişe konserve olmaktansa toprağa atılmayı yeğ tutmuş..:))). Kuzular toprağa/tarlaya salınır diye size söyleyecek çağa gelmeyi bekliyor... Acaba bir torun tatlı ve bereketli geldi de toprak anadan bir medet daha mı...? Her şey çok güzel. Beyefendiye selâm saygı lütfen. Sağlıkla cümleten inşallah. Saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Toprakla ilgili Aşık Veysel ne de güzel söylemiş, üzerine söylenecek söz kalmamış. Toprakla ilgili Aşık Veysel ne güzel söylemiş. |
Alıntı:
Hep söylüyorum, şimdi olsa belki sayfamı açamazdım, agaclar.net'te gezilip görülecek öyle çok güzel bahçe var ki. Bizim ki az buçuk çiçekleri olan bir meyve bahçesi işte.:rolleyes: Ama, başladığım bir işi yarım bırakmayı sevmem, beğeniler olduğu sürece paylaşımlarıma devam etmeyi düşünüyorum.:rolleyes: Sevgiyle... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Sevgili SDurul yazınızı şimdi gördüm. Geceleri uykuya yenik düştüğüm için enzim konusunda size yardımcı olabilecek özet bilgileri yarın yazacağım. Hiç zor değil inanın. Hele sizin gibi ufacık meyve suları hazırlayıp şişe kapatmalarla bile uğraşan birine çocuk oyuncağı gelecek:) Bütün zorluk, atıkları yıkayıp ufaltarak şişeye doldurmak ve iş bittikten sonra süzmek. Gerisi kendiliğinden halloluyor zaten. Sonuçta harika bir besin elde edeceksiniz:)
|
Alıntı:
|
Sevgili Durul, uzun saatlerdir bahçenizi turluyorum, gezdim gezdim bitiremedim inanın, "Beğen" butonunu tıklatmayı dahi unuttum çoğu vakit. ;) İlgi alanım çoğunlukla süs bitkileri ve çiçekler olmuş olsa da meyve ve sebzelerinizin göz alıcılığı dikkatimden kaçmadı. Öncelikle canı yürekten kocaman bir "Maaşallah!" diyor ve ağız tadıyla tüketmenizi temenni ediyorum mahsüllerinizi. Gönlünüzden geçen her şey gerçek olsun. Sevgiler..
|
Alıntı:
Tamam ÇİÇEK ADANIZI ne yapacaksınız, nasıl olacak merakla bekliyorum. Herşey çok güzel idi. Bundan sonra da güzellikleri inşallah takip edeceğim. Herşey GÖNLÜNÜZCE. |
Sevgili YeniGine, benden önce davranmış. :eek: Çiçek Adanızın güncel halini bende soracaktım. :D Clamatisleriniz ne durumda? Gülleriniz için ne tür bir bakım uygulamaktasınız? Maşallah öyle sağlıklı ve güzeller ki bir dalda beş altı gonca saydım, renklerine formlarına, sağlıklı yapraklarına hayran kaldım. Ve her fotoğrafı incelerken sık sık maşallah demeyi ihmal etmedim. ;)
|
Eveet; geldim Sayfa 74 e; çook güzel bir gezinti oldu benim için. Geç oldu çıkmam gerek onun için inşallah yarın gece 73 ten tekrar izlemem gerekecek. Zira incelemem gereken yazılar var benim için... Teşekkür ediyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sevgili SDurul gece yatmadan önce son düşüncem bu olmuş ki, rüyama bile girdiniz:D Şimdi gelelim enzim yapımına:
Bize gerekli olan malzemeler: 5 lt.lik su bidonu, 3 lt. içme suyu (hani dışkısız olması tavsiye edilir:p), 900 gr. evsel atık (sebze meyve kabukları vs.), 300 gr. pekmez/ kahverengi şeker/melas seçeneğinden biri . Ben kahverengi şekerden tam randıman alamamıştım, melas bulma imkanım da yoktu. Bu durumda pekmez benim için en doğru seçenek. Kullanabileceğimiz malzemeler konusunda, buradaki listede NPK oranları ile ilgili çok güzel bilgiler var. Yapacağımız enzimde aşağı yukarı bir NPK dengesi tutturmamız için bu listenin el atında olması iyi olur. Örneğin Mayıs ayı sonlarına doğru hazırladığım enzim için ben; yeşil yonca, bezelye kabuğu, muz kabuğu, patates kabuğu, elma kabuğu, portakal kabuğu, salatalık kabuğu (kavun piyasada yok gibiydi çok istediğim halde kullanamadım, bu aralar en iyi malzemelerden biri), karnabahar kökü, kivi kabuğu, yumurta kabuğu, toz deniz yosunu, ceviz kabuğu, kemik unu kullandım. Biraz daha zenginleştirmek adına evdeki hümik asitten 2 kaşık kadar ilave ettim. Siz çok şanslısınız, bu dönemde elinizin altında bir yığın malzeme vardır. Şimdi gelelim yapılışına: 900 gr. Meyve, sebze atıkları ve diğer malzemeleri yıkayıp mümkün olduğunca ufaltarak (ben sebze meyveleri doğrayıcıdan geçiriyorum, ceviz kabuklarını mümkün olduğu kadar kırıyorum, yumurta kabukları zaten ufalanıveriyor) 5 lt.lik bidonun içine dolduruyoruz. Üstüne 3 lt. temiz içme suyu ve 300 gr. Pekmez ilave edip, bir-iki tatlı kaşığı kadar da toz maya ekliyoruz. Tamam bitti işte;) Şimdi ağzını kapattığımız bidonu bir kenara koyup enzimin oluşmasını bekleyeceğiz. Fermantasyon sırasında gazın çıkabilmesi için birçok yöntem var. Ben balon yöntemini kullanıyorum (aslında çok güzel bir musluk sistemi var, onu almak iyi olacak da nerede satıldığını unuttum). Yalnız balona dikkat edip arada gözlemek iyi olacak. Birkaç günde bir balonlar yırtılabiliyor. Zaten bir süre sonra anlıyorsunuz balonun kaç gün dayanabileceğini. Bu yüzden ben birkaç balonu hep el altında tutuyorum. Balonu birkaç yerinden delip bidonun ağzına kapattınız, tamam bırakın artık fermantasyon başlasın. Duruma göre 20 gün ile 3 ay arasında bir sürede fermantasyon bitecektir. Bunu balonun sönmesinden anlayacaksınız. Benim bu son yaptığım enzimin fermantasyonu hava sıcak olmasına karşın 2 ay sürdü ama valla harika bir şey çıktı ortaya diyebilirim. Berrak tertemiz bir sıvı besin yapmışım:rolleyes: Yazının uzunluğundan atom bombasını parçalıyormuşuz duygusuna kapılmayın. Hani vardır ya, yeni bir şey alırız da kullanma kılavuzunda 8 sayfa okuyup bir şey anlamayız ama alt tarafı 2 düğmeye basılacaktır. İşte aynen böyle. Enzimi yapmak, bu yazıyı okumaktan çok daha kolay;) Kolay gelsin diyorum, sevgiler:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025