![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Biberler net yeterli kalsiyum alamamış. Bu durum toprakta kalsiyumun az olduğu anlamına gelmez. Pek çok sebebi olabilir. Diğer katyonların (potasyum ve magnezyum) çok olması, sulamanın düzensiz olması vs. buna sebep olabilir. Domatesteki çatlamalar da sulama düzensizliğine delalet. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olmuşlar. Fasulyelerdeki lezyonların iki sebebi olabilir. Biri, pis kokulu yeşil böcekler. Varsa dikkatli bakın görürsünüz.Yaklaşınca meyvenin yaprağın arkasına geçerek saklanırlar. Bu böcekler fasulyeyi çok sever (domatesi de severler). Emgi yaptıkları noktalara toksik bir madde salgılarlar ve bu gibi çürüntülere sebep olurlar. Diğer sebep de muhtelif mantar hastalıkları. En çok rastlanılanı fasulye antakrozu (Colletotrichum spp.). Tohumdan geçiyor. Lekelerin sayısına ve çaplarına bakarsak anktakroz olması daha büyük olasılık. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
-Aslında çok da düzensiz değil. Haftada iki kere sulanıyor. Çoğunlukla da araya 3 gün koyuyorum. Örnek: Pazar-çarşamba(bazen de perşembe) şeklinde. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olanlar da evde kendi kendine uldu(çürüdü). -Fasulyelerle ilgili de, fasulyedeki bu lekeler hariç, antraknoz belirtileri hatırlamıyorum. Yaprakta ya da sapta renk değişimleri görmedim. Belki de dikkat etmedim. Gidince bakarım. Kültürel mücadele tohum alma aşamasında ve toprak hazırlığı aşamasında yapılıyor galiba. Konuyla ilgili bulduğum en masum ilaç da (%70 Propineb) bu: https://www.mentatarim.com/urunler.p...id=3&urunid=26 Kokulu böcek (bizde o.uruk böceği denir) dikkatimi çekmedi bakarım. Bilgilendirme için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Szin koşullarınızda sulama aralıkları olması gerekenden fazladır belki. Kök bölgesi iyice kuruyup ondan sonra birden bol su buna sebep olabilir. Çoğu zaman kızarmaya yüz tutmuş, kabuğu artık meyve ile birlikte büyüme esnekliğini kaybetmiş durumda olan domateslerin üzerine bol su bırakan yağmur yağdığında böyle çatlamalar olur. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu yarıklarla ilgili bir yerlerde kalsiyum eksikliğinin de sebep olabileceğini okumuştum. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
|
Alıntı:
Patlıcanlarda büyüme durdu, çiçeklense de meyveye dönmüyor. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
-Patlıcanları verecek yer arıyorum, o kadar çok.(maşallah) -Biberler de çok iyi, 3 garık. Aşağı yukarı 1-1,5 garık topluyorum, 1 boya kovası doluyor. Ger kalanını (Karaisalı salçalık biberi) kızarmaya bıraktım. -Sorun kabak, hıyar ve acurlarda verim düştü. Kabaklar ve hıyarlar çok az veriyor. Acur şekilsiz meyveler veriyor, büyümüyor. Su ile ilgili sorun varmış, yeni fark ettim. Birçok meme tıkanmış. Memeler akara hale geldi. Bundan sonra tekrar bir gözlem sürecine giriyorum. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
|
Alıntı:
Yinede güneşte kalanlar kurudu. (Bir komşumda toprak kili. onun domatesleri iyi durumda ama verim tatsız.) Kuruyan türleri seneye ekmeyeceğim. İklime uyum gösterecek, lezzetli tür arıyorum. (Henüz bulamasam da.) Salatalıklarım büyüyemedi bile. (Dikenli köy salatalığı) İzmir topan acuru fide boyunda. Patlıcanlar 50-60 cm boyunda. Tek tük veriyor o kadar. Biberler döküp duruyor. Ama bu sorunlar bana özgü değil. Bölgemiz benzer durumda. Bu kış kar gördük. İlkbahar hem geç geldi hemde dengesiz sıcaklık değişimleri oldu. Bitkilerin bahar gelişimleri iyi olmadı, sıcaklar bastırınca da gelişemiyorlar. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kabak-hıyar hariç verim sorunum yok aslında. Yukarıda da belirttim, eşe dosta, komşuya ikram ediyorum. Geçen sene en çok fasulyede sorun yaşadık. Bu sene şimdilik fasulye de iyi gidiyor. Bitkilerde kuruma ya da güdük kalma problemi yaşamadım. Tür konusunda size katılıyorum. Bölgeye uygun ya da dayanıklı türler seçilmeli. Domateslerin bir türünde çatlama ve mantar hastalığı yoğunken diğer birkaç tür çok iyi gidiyor. Bu sene iyi verim aldığım, hastalığa dayanıklı türlerden tohum alacağım. Seneye onlardan ekerim. Şimdilik oturak türlerden vaz geçtim. Fasulyede de aynı. Annemden aldığım kırmızı çizgili barbunyanın hem yeşil yemesi hem de kurutması hem de verimi çok iyi. Ayrıca Tozaklı Yağlı Fasulyeyi, diğer fasulye kadar verimli olmasa da, de beğendim. Oturak fasulyeden vaz geçtim. Seneye bu ikisiyle yola devam. Patlıcan konusunda da karar verdim. Adana Patlıcan bence en lezzetlisi, verimli de. Kabak ve hıyarda da netleştim. Kara kabak ve dolmalık top kabak iyi. Herhangi bir balkabağı da ek olarak olur. Dikenli salatalık ve Beith Alpha şimdilik hıyar olarak beni doyurur. Etiketleme ve hafıza sorunum olduğu için birçok bitkinin adını unuttum. Mesela kavun. Ektiğim türün adını hatırlamıyorum. Etiketini de bulamadım. Yeşil ve olmamış görüntülü. Kestim, sulanmamış, taş gibi, elma yer gibi ye ama çok lezzetli. Seneye ekilecek. Karpuzlara yakında karar vereceğim. Bamyaya da... Aslında kırmızı bamya ve Yalova idi galiba..Verim ve lezzet olarak iyi. Nem ölçen cihazı TCM de tavsiye etti, aklımda. Burası Adana, ne kadar sularsan sula azdır. Dediğim gibi, "Türkiye'de cehenneme en yakın yer." Ama yine de yarım saat civarında sulayarak düzen kurmaya çalışıyorum.Düzenleyen halcur : 22-07-2022 saat 21:54 |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- Kabaklar muhtemelen pazar günü cenaze töreni düzenleyeceğiz. Dost ve ahbaplar davetlidir. - Fasulyeler için babam, "Tohuma bırakırsan ürün vermez artık." demişti, fasulyeler yine de tohuma bırakmıştım, onlar da son günlerini yaşıyor gibi, atağa geçer, hayata döner mi bilmem. -Biberlerde şimdilik verim güzel ama özellikle Karasalı salçalık biberlerde dip çürüklüğü var. Yumurta kabuğu sıvısı verdim 2 gün önce, bugün de kül suyu, fazla olduysa bilmem. -Domatesler, özellikle Hafize ve Bulgar çok güzel. Bu arada domatesleri iğfal eden alçağı yakaladım. Kokulu böcek! Etkili ama zararsız ya da az zararlı bir uzaklaştırma yöntem bilen varsa, desteğinizi bekliyorum. -Kırmızı bamya çok verimli. Listeme girdi. -Patlıcanlar gümbür gümbür. Bir kaç aile beraber yiyoruz/Herkese ikram ediyoruz. Devam eder inşallah. -Yeşil yeşil görünmesine bakmadan kavunlardan birini apardım. Birazdan yerim. -Bradford karpuzumda bir meyve vardı. Nedendir bilmem ulmuş. Yediğim karpuzun çekirdeğinden ektiğim karpuzun tadına baktım, güzel. Üç adet eve getirdim. Bugün-yarın lezzet testine girecek. Salbaş karpuzu da yakında sahneye çıkar. -Mümkün olursa fotoğraflar gelecek. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Doğrusu kabak zaten çok ilgimi çekmiyor. En son 2 sene önce yedim o da çocuklar motive olsun diye. Fakat balkabağı fırın tatlısı dikkatimi çekti, beğendim. Balkabağı için ek kontenjan açabilirim. Acurlardan güzel turşu oluyor. Tohum paylaşımından geldi. Gayet verimli. Tazeyken çok lezzetli, olgunlaşınca bile baya lezzetli. Gözüme girdi. Seneye yne beraberiz ama bu sene yenilemeyeceğim. Hıyarlarda dediğinizi yaptım. 5 ocak ektim. Önümüzdeki hafta da bir kaç ocak daha ekeceğim. Ek olarak kavun ve karpuz da düşünüyorum. |
|
|
|
|
![]() |
|
|