Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Biberler net yeterli kalsiyum alamamış. Bu durum toprakta kalsiyumun az olduğu anlamına gelmez. Pek çok sebebi olabilir. Diğer katyonların (potasyum ve magnezyum) çok olması, sulamanın düzensiz olması vs. buna sebep olabilir.
Domatesteki çatlamalar da sulama düzensizliğine delalet. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olmuşlar.
Fasulyelerdeki lezyonların iki sebebi olabilir. Biri, pis kokulu yeşil böcekler. Varsa dikkatli bakın görürsünüz.Yaklaşınca meyvenin yaprağın arkasına geçerek saklanırlar. Bu böcekler fasulyeyi çok sever (domatesi de severler). Emgi yaptıkları noktalara toksik bir madde salgılarlar ve bu gibi çürüntülere sebep olurlar. Diğer sebep de muhtelif mantar hastalıkları. En çok rastlanılanı fasulye antakrozu (Colletotrichum spp.). Tohumdan geçiyor. Lekelerin sayısına ve çaplarına bakarsak anktakroz olması daha büyük olasılık.
|
-Biber konusunda, sizlerden edindiğim bilgilere göre, ben de aynı görüşteyim. Belki de potasyumu fazla kaçırmış olabilirim. Sirke ile hazırladığım yumurta kabuğu 4 gündür erimeye çalışıyor. Yapraktan verirsem, öğrendiklerimden hatırladıklarıma göre, magnezyum-potasyum-su dengesizliğinden etkilenmeden kalsiyum ihtiyacı karşılanır.
-Aslında çok da düzensiz değil. Haftada iki kere sulanıyor. Çoğunlukla da araya 3 gün koyuyorum. Örnek: Pazar-çarşamba(bazen de perşembe) şeklinde. Çatlayan yerlerden enfeksiyon olanlar da evde kendi kendine uldu(çürüdü).
-Fasulyelerle ilgili de, fasulyedeki bu lekeler hariç, antraknoz belirtileri hatırlamıyorum. Yaprakta ya da sapta renk değişimleri görmedim. Belki de dikkat etmedim. Gidince bakarım. Kültürel mücadele tohum alma aşamasında ve toprak hazırlığı aşamasında yapılıyor galiba.
Konuyla ilgili bulduğum en masum ilaç da (%70 Propineb) bu:
https://www.mentatarim.com/urunler.p...id=3&urunid=26
Kokulu böcek (bizde o.uruk böceği denir) dikkatimi çekmedi bakarım.
Bilgilendirme için teşekkürler.