Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi
Damlamadan çok su akması iyi fikir olmayabilir. Toprak nemi ölçen cihaz var. Benim kullandığım pilsiz, basit iki elektrodu olan türden. Daha kısık debiyle ve daha uzun süre suladığım zaman derin topraktaki nem yükseliyor. Yaklaşık olarak saniyede 1damla (2 lt lik damlamalar için) ile 2 saate yakın suluyorum. Göllenme olmuyor, su toprağa karışıyor. 25 cm derinliği ölçebiliyorum.
Yinede güneşte kalanlar kurudu. (Bir komşumda toprak kili. onun domatesleri iyi durumda ama verim tatsız.) Kuruyan türleri seneye ekmeyeceğim. İklime uyum gösterecek, lezzetli tür arıyorum. (Henüz bulamasam da.)
Salatalıklarım büyüyemedi bile. (Dikenli köy salatalığı) İzmir topan acuru fide boyunda.
Patlıcanlar 50-60 cm boyunda. Tek tük veriyor o kadar.
Biberler döküp duruyor.
Ama bu sorunlar bana özgü değil. Bölgemiz benzer durumda. Bu kış kar gördük. İlkbahar hem geç geldi hem de dengesiz sıcaklık değişimleri oldu. Bitkilerin bahar gelişimleri iyi olmadı, sıcaklar bastırınca da gelişemiyorlar.
|
Geçmiş olsun, bahçenizdeki sorunlar en kısa zamanda sona erer umarım.
Kabak-hıyar hariç verim sorunum yok aslında. Yukarıda da belirttim, eşe dosta, komşuya ikram ediyorum. Geçen sene en çok fasulyede sorun yaşadık. Bu sene şimdilik fasulye de iyi gidiyor.
Bitkilerde kuruma ya da güdük kalma problemi yaşamadım.
Tür konusunda size katılıyorum. Bölgeye uygun ya da dayanıklı türler seçilmeli. Domateslerin bir türünde çatlama ve mantar hastalığı yoğunken diğer birkaç tür çok iyi gidiyor. Bu sene iyi verim aldığım, hastalığa dayanıklı türlerden tohum alacağım. Seneye onlardan ekerim. Şimdilik oturak türlerden vaz geçtim.
Fasulyede de aynı. Annemden aldığım kırmızı çizgili barbunyanın hem yeşil yemesi hem de kurutması hem de verimi çok iyi. Ayrıca Tozaklı Yağlı Fasulyeyi, diğer fasulye kadar verimli olmasa da, de beğendim. Oturak fasulyeden vaz geçtim. Seneye bu ikisiyle yola devam.
Patlıcan konusunda da karar verdim. Adana Patlıcan bence en lezzetlisi, verimli de.
Kabak ve hıyarda da netleştim. Kara kabak ve dolmalık top kabak iyi. Herhangi bir balkabağı da ek olarak olur.
Dikenli salatalık ve Beith Alpha şimdilik hıyar olarak beni doyurur.
Etiketleme ve hafıza sorunum olduğu için birçok bitkinin adını unuttum. Mesela kavun. Ektiğim türün adını hatırlamıyorum. Etiketini de bulamadım. Yeşil ve olmamış görüntülü. Kestim, sulanmamış, taş gibi, elma yer gibi ye ama çok lezzetli. Seneye ekilecek.
Karpuzlara yakında karar vereceğim. Bamyaya da... Aslında kırmızı bamya ve Yalova idi galiba..Verim ve lezzet olarak iyi.
Nem ölçen cihazı TCM de tavsiye etti, aklımda.
Burası Adana, ne kadar sularsan sula azdır. Dediğim gibi, "Türkiye'de cehenneme en yakın yer."

Ama yine de yarım saat civarında sulayarak düzen kurmaya çalışıyorum.