22-07-2022, 21:54 | #211 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- Kabaklar muhtemelen pazar günü cenaze töreni düzenleyeceğiz. Dost ve ahbaplar davetlidir. - Fasulyeler için babam, "Tohuma bırakırsan ürün vermez artık." demişti, fasulyeler yine de tohuma bırakmıştım, onlar da son günlerini yaşıyor gibi, atağa geçer, hayata döner mi bilmem. -Biberlerde şimdilik verim güzel ama özellikle Karasalı salçalık biberlerde dip çürüklüğü var. Yumurta kabuğu sıvısı verdim 2 gün önce, bugün de kül suyu, fazla olduysa bilmem. -Domatesler, özellikle Hafize ve Bulgar çok güzel. Bu arada domatesleri iğfal eden alçağı yakaladım. Kokulu böcek! Etkili ama zararsız ya da az zararlı bir uzaklaştırma yöntem bilen varsa, desteğinizi bekliyorum. -Kırmızı bamya çok verimli. Listeme girdi. -Patlıcanlar gümbür gümbür. Bir kaç aile beraber yiyoruz/Herkese ikram ediyoruz. Devam eder inşallah. -Yeşil yeşil görünmesine bakmadan kavunlardan birini apardım. Birazdan yerim. -Bradford karpuzumda bir meyve vardı. Nedendir bilmem ulmuş. Yediğim karpuzun çekirdeğinden ektiğim karpuzun tadına baktım, güzel. Üç adet eve getirdim. Bugün-yarın lezzet testine girecek. Salbaş karpuzu da yakında sahneye çıkar. -Mümkün olursa fotoğraflar gelecek. |
|
23-07-2022, 10:09 | #213 |
Ağaç Dostu
|
Pazardan alıp yediğimiz karpuzun çekirdek/tohumundan ürettiğimiz karpuz. Bol sulu, az ve küçük çekirdekli, lezzetli orta büyüklükte bir karpuz. Seneye devam... Bu da kavun açılımı. Türüne bakacağım, kimden aldığıma da... Dışı badanalı gibi yeşil beyaz karışımı, içi balkabağı görünümünde, gevrek, çıtır çıtır, şekerli (tatlı demiyorum, sanki birsi şeker dökmüş gibi) bir kavun. Muhtemelen olgunlaşmadan kopardık, ben beğendim ama diğerler çok beğenmedi. Kalanları koparmadan bekliyorum, olgunlaşsın. |
27-07-2022, 23:30 | #214 |
Ağaç Dostu
|
Domatessss... Fotoğraftakiler Bulgar domates. Çok lezzetliler. En öndeki 700 gr geçer de fazlası da olabilir. Tartamıyorum. Tartımız Bunlar tohumluk. İnşallah erken koparmamışımdır. Kapya ve Karaisalı biberler yanyana. Öndekiler kapya üsttekiler Karaisalı biber. Kapyalar tam büyümeden kopardık çünkü bitki kaldıramıyordu, dallar yerdeydi. Karasalı biberin alameti farikası biberin uç kısmının üç burun şeklinde olmasıymış. Bir de biraz acı olurmuş. Bu arada Karaisalılar çok güzel oldu. Bitkinin fotoğrafını çekemedim ama çok bereketli/verimli ve gösterişli. Geçen sene Sn TCM'den gelen Buena Mulata biberlerinin yanında şüpheli biberler vardı. İri biber yazılmıştı ismi ama bana bu çıktı. Sivri biber şeklinde, uzun(20 cm civarı) etli, koyu yeşil, tatlı. Beğendim. Seneye birkaç kök ekilecekler listesinde ama izolasyon önlemi alınmadığından paylaşıma koymayacağım. NOT: Kaolin kili oldukça yoğun bir şekilde kapladı bitkileri. Hatta aralarında gezerken beyaz tozlar uçuşuyor. Normal mi bilmem. |
31-07-2022, 13:56 | #215 |
Ağaç Dostu
|
Kurutmalar. Güneşte kurutmayın, deniyor ama gölgede çürüyor. Biraz gölge biraz güneş, karışık kurutuyoruz. Bu arada kabaklardan sonra fasulye de sizlere ömür. Kabaklarda umut kalmayınca söküp fasulye ektim. O yüzden fasulye kurutması yok. NOT: Hıyar ve acur da sanki yaşayacak gibi. Domatesler fena değil. Mantar ya da böcek kaynaklı çürümeler var ama geçen seneki gibi değil. Şimdilik bolca domates var ama dallanma ve çiçeklenme durumunu iyi yönetemedim, yakında ürün sıkıntısı yaşarız gibi. Tohum alıp 1-2 gün fermente ediyorum. Sonra kurutacağım. Üst soldaki ve alt sağdaki karpuz yerli. Salbaş karpuzu sanırım. Komşudan almıştım tohumunu. Çekirdekleri küçük, çok sulu ve lezzetli. Bu karpuzun en iyi tarafı küçük olduğu için sık meyve veriyor. Karpuzsuz kalmıyorsun. Ayrıca küçük olduğu için bitrme/yeme sorunu da yok. Bir oturuşta bitiyor. Üstte sağdaki kavun. Önceki yazılarda bahsettim, yiyenler tarafından balkabağı denen. Kütür kütür, aşırı şekerli, olgunlaşmadan tatlanan kavun. Oldukça bereketli. Sararıyor, olgunlaşıyor, lezzetinin yanı sıra tadı da kavuna benziyor ama yeterince büyüyemeden yarılıyor. Alt soldaki de Bradford olmalı. Bakalım nasılmış. NOT: Geçen sene çok az yaşadığımız bu sene sıklıkla karşılaştığımız sorun: Karpuz ve kavunlar çatlıyor, yarılıyor. Sonra da börtü böcek orayı yuva yapıyor, çürütüyor. |
31-07-2022, 16:40 | #217 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada bana gelen Bradford karpuz tohumlarının biri krem renkte diğeri de kahverengiydi. Biri sizden diğeri de Ömer Bey'den (İlgili paylaşım ) geldi. Dağıtılan tohumlar da ilginç. İlgisi var mı bilmem. İreniwaki desem tam ona da benzemiyor. (İreniwaki'nin tohumu farklı zaten, kırmızı.) Diğer karpuz türleri ile iç içe tozlaşmış olabilir mi acaba? İkisinden de birer ocak ektim. Yetişirse kıyaslama yaparız. Düzenleyen halcur : 02-08-2022 saat 06:55 |
|
02-08-2022, 11:03 | #218 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Alttakiler bradford tohumuna benziyor. Üsttekiler kesin değil. Ben neredeyse üç yıldır sadece braford ekiyorum ama hala yıllar önce ekilen karpuzlara benzeyen tek tük karpuz da çıkıyor. Geçen seneden kalan tohumlar çimlenmiş misal, biri alacalı. Geçen sene hala ay-yıldız karpuz olduğunu gördüm. |
20-08-2022, 14:36 | #220 |
Ağaç Dostu
|
Aşağıdaki böceklerin ne olduğunu bilen var mı? Acurları ele geçirmiş durumda. Çözümü nedir? (Ben Brown Citrus Aphid'e benzettim ama uzmanları dinlemeyi tercih ederim) Biberlerle ilgili de sorunlar görüldüğü gibi. Bitkinin uçları kuruyor. Biberler şekil ve renk bakımından garip hallere giriyor. Biber sapından başlayan kurumalar var. |
20-08-2022, 20:19 | #221 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 764
|
Alıntı:
|
|
21-08-2022, 01:34 | #222 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 730
|
Sevgili Halcur İklimlerimizin benzer olması nedeniyle dikkatle izliyorum yaptıklarınızı. Gözlemimi paylaşmadan edemiyeceğim. İzninizle. O kadar çok şeyi bir arada denemek sorunları çağırıp, durumu karmaşıklaştırmayı getirir. Doğa konusunda öğrendiklerimizin büyük çoğunluğu sınama yanılma yöntemini gerektiriyor. Laboratuar koşullarında elde ettiğimiz her türlü bilgi uygulamada yine-yeni-yeniden değişiklikler ile sınırlanmış sonuçlar oluşturuyor. Üstelik bu sonuçlar, değişen koşullar nedeniyle, bölgesel olarak da özel durumlar yaratabiliyor. Merakınızı bir an önce giderebilmek için bir çok uygulamayı aynı zamanda yaparsanız etkenlerin sayısını arttırırsınız. Herhangi bir sorununuz; topraktan, sudan, sulama sıklığından, tohumdan, iklimden, çevrede bulunan canlılardan (bitki, hayvan) vb vb etkilenmiş olabilir. Bunları kontrol edebildiğimiz ölçüde sonuçlara ulaşabiliriz. Örneğin, bir kaç kaynaktan tohum sağladık. Tohum ile yayılan hastalıkları bahçemize aktarmış oluruz. Hayvan gübresi kullanmak da benzer. Bu arada çevremizdeki hastalık ve zararlıları da gözardı etmemiz gerekli. Böcekler döllenmeyi sağladıkları kadar hastalık taşıyıcısıdırlar. Kaynaklarımız önemli. Bu nedenle kaynaklarımızın içerdiği koşullar da önemli. (Uyguladığımız tüm yöntemleri kaynaklarımız olarak nitelendirebiliriz.) Girdileri kontrol edebileceğimiz düzeyde tutabilirsek, çıktıları yorumlayabiliriz. Bir dönümlük bahçede domateslere bunu uyguladım, biberlere de böyle bir farklı yöntem denedim diyemiyoruz. Etkileşirler. Yan bahçedeki bitkiler ile de etkileşirler. Siz aynı dönemde,farklı bitkilere farklı uygulamaları deniyorsunuz. Nasıl kontrol edebiliriz ki ? Bu guruba bu uygulamayı yaptım, yeterince uzaktaki guruba farklı uygulamayı yaptım. Sonuç şu oldu diyemiyoruz. Hepsi içiçe. Sabırlı, daha kontrollü, asla merakı kaybetmeden. Yaşadıkça öğreneceğiz. Ömrümüz uzun olsun |
21-08-2022, 14:02 | #223 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Her tür için ya da bazı tür bitkiler için farklı uygulamalar yaptığımı ifade ettiğimi hatırlamıyorum. Yanlış anlaşıldım herhalde. Bu yıl bostan için yaptıklarım genel olarak şunlar: -Ekim-dikim-fideleşme sürecinde bordo bulamacı. -Ekim-dikim sürecinde solucan gübresi, yumurta kabuğu tozu, -Sulama -Sulamayla beraber 20.20.20 sıvı gübre -Daha önce bahsettiğim mantar-mildiyö için ilaç/zehir -LAB ya da Em.A -Gülleci bulamacı -1-2 kere kül suyu -1 defa da süt + oksijenli su Gerçi bunlar da oldukça fazla görünüyor ama yaptığım bu işlemlerin tamamını tüm bostana aynı anda uyguladım. |
|
22-08-2022, 02:40 | #224 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 730
|
Alıntı:
Sıvı gübreyi ve bakteriyi(Em.A) birlikte vermek : Oranlar ne olmalı? Sıralama, aradaki süre ne olmalı ? Bu uygulamalar sırasında sulama programı ne olmalı ? vb. Her bitki türü için farklı da olabilir. Hangi uygulama diğerini nasıl etkiliyor, hangi bitkide ne tür etkilere yol açtı ? Hangi etkenin, ne ölçüde değerli olduğu konusunda birikim oluşturmak, bu koşullarda olanaksız. En azından bunların uygulanmadığı kontrol gurupları oluşturmadığınız için, toplu uygulamanın, her bitki türüne etkisini de göremiyor olabilirsiniz. Süt, oksijenli su, gülleci bulamacı, bordo bulamacı. Hangisi ne ölçüde etkili oldu, birbirini etkiledi mi ? Eksik ya da fazla uygulama olabilir mi ? Öyle bir durum ki, her şeyi denedim ama hiç bir şey olmadı diyebilirsiniz. Biri diğerlerini ters etkilemiş olabilir. Neyin neden olduğunu kavramak için kontrol edebilmemiz gerek. Her yöntemin artıları olduğu kadar eksileri vardır. Çünkü doğal döngüye dışarıdan etken olarak giriyoruz. Zararlılar da dışarıdan etken olarak giriyor ama/fakat bizim uygulamalarımız da. Uygulamanın içine kimya giriyor ise kesinlikle kontrol gurubu oluşturmamız gerek. Onlar, içeride nelere yol açtığını bilmeden sonuçlarını değerlendirmeye çalıştığımız olgular. Olabildiğince sınırlı etkileşimler tasarlamalıyız ki akıl yürütebilelim. Bir çok iyi geleni bir araya getirince atom bombası oluşturuyor da olabiliriz. |
|
02-09-2022, 20:19 | #226 |
Ağaç Dostu
|
Bu limon hastalıktan kurtulamadı. Bu püseren dedikleri herhalde, değil mi? Kullandım bir ilaç ama çok faydası olmadı. Etkili bir ilaç/zehir biliyorsanız beklerim. Bu yapraklarda küllemenin ilerlemiş hali galiba. |
24-09-2022, 19:34 | #227 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dallar bile siyahlaştı. Bu kavun 3-4 hafta önce ekildi. Onun da yaprakları siyahlaştı ? |
|
24-09-2022, 19:37 | #228 |
Ağaç Dostu
|
Ayvalarda da küçük delikler var. Çözümü nedir ? Bilen var mı? Burada, 21.sayfada bir şeyler buldum. Fikrinizi almak istiyorum . https://www.sorhocam.com/uploads/doc...ilar-99487.pdf |
26-09-2022, 16:27 | #229 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2018
Şehir: İzmir
Mesajlar: 278
|
Sn. Halcur patlıcan yapraklarındaki siyahlasma beyaz sinek zararına benziyor. Bizim köydeki patlıcanlarda da vardı, önce beyaz sinek geldiğinde mücadele edilmezse, sayıları hızla artıp adeta istila yapıyorlar. Beslenme sırasında tatlı bir madde salgılıyor ve yapraklar üzerinde siyah bir tabaka oluşturuyor.lar.Bitki ölmüyor ama verim epey düşüyor. Mücadelesi zor bir zararlı. Bahçeye ilk geldiğinde hemen mücadeleye başlayıp, çoğalmasın önüne geçmeye çalışmak gerekiyor. |
18-11-2022, 19:08 | #231 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 380
|
Merhaba, bilenyum domatesler hakkında bir dönüt alabilir miyim sizden? Akıbeti ne oldu, görselliği bozulmadan korundu mu merak ediyorum. Birde sulu tadı elbette... |
22-11-2022, 16:43 | #232 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İşin doğrusu bu dönütü siz hatırlatmadan yapsam daha iyi olurdu. Kusura bakmayın. Tespitlerim/gözlemlerim şu şekilde: -Öncelikle sayfanızdaki(Burası) fotoğraflara uygun ürünler aldım. Şekli rengi aynı diyebilirim. -Küçük, koyulaşan bir rengi var. Ekşimsi, salataya süper yakışan bir tadı var. Bizimkiler sulu ve ekşimsi domates sever. Çok beğendiler tadını. -Sizin fotoğraflarda göründüğü gibi çatlamalar, bende, bolca oldu. Toplamayı geciktirme durumunda ya da bir süre beklediğinde bu çizgi-yarıklardan çürüme başlıyor. -Verimli bir tür. Ben sürgün-çiçek-meyve dengesini kuramadım, düzenli bakamadım ama buna rağmen hiç eksik olmadı. Şu vakitte bile domates aldığım iki türden biri. Yukarıda 230 numaralı mesajda görülenler olgun ve ham Bilenyum domatesler. Belki yanılıyorum ama diğerleri kadar hastalık bulaşmadı gibi geliyor bana. Diğerlerindeki ulma-çürümeleri bu türde pek az gördüm gibi. Hasılı velkelam ben memnun kaldım. Tekrar ekmeyi de planlıyorum ama tohum almadım. Sizden gelen tohumdan bir miktar kaldı onları kullanmayı düşünüyorum ama şimdi yanlış mı yaptım acaba diye düşünmeye başladım. Çünkü kendi bahçemden tohum alsaydım bölgeye uyum sağlama aşamasındaki bir tohumum olacaktı. Neyse kısmet. Tohumlar için tekrar teşekkürler. |
|
22-11-2022, 16:52 | #233 |
Ağaç Dostu
|
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ders Notları Yenilebilir Otlar Zeytin Mektebi Narenciye Eğitim Günleri Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bitki Hastalık ve Zararlıları ile Biyolojik Mücadele ve diğerleri VİDEOLAR ---------->>>>>> |
22-11-2022, 19:35 | #234 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 380
|
Çok teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için. Bu yıl bende epey dikmeme rağmen aksilik yüzünden domatesini alamadım. Sağda köşede 3-5 tohum bulabilirsem mutlu olacağım Beğenmenize sevindim. |
25-11-2022, 14:27 | #235 |
Ağaç Dostu
|
İlginçtir bende de sanki hiç tohum kalmamış. Tamamını ekmediğime eminim ama biraz önce depoyu karıştırdım, tohum bulamadım. İşin garip tarafı ekilecekler listemde yerini almıştı. Hafta sonu tüm tohumları tek tek elden geçirmek farz oldu. |
26-11-2022, 20:46 | #236 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar bu bir tür fasulye. Bu bitki tek kök. Gördüğünüz gibi evin damına kadar çıkmış; genişlemiş, yayılmış. Ev sahibi gelen giden topluyor, çok verimli, diyor. Özellikle kavurup sarımsaklı yoğurtla yeniyormuş. Normal yeşil fasulyesi pek beğenilmemiş galiba. Meze olarak da beğeniliyormuş, özellikle isteyenler varmış. Tür ismini bilmiyorum, bilen varsa yardım ederse sevinirim.(Sayın Mahon67'nin satışını yaptığı Lablab Sümbül Fasulyenin birebir aynısı gibi) Ev sahibi eskiden beri ekilen bir tür olduğunu söylüyor. Normalde bu sene tohum paylaşım etkinliğine katılmayacaktım ama az da olsa bu tohum gelince 4'er 5'er tane göndermeyi düşünüyorum. (Önce çimlenme testi yapacağım) Fasulyelerin şekli ve büyüklüğü bu şekilde. Bu vakit hala yoğun çiçek var.(26 Kasım 2022) Tohumu getiren akraba bir yemeklik de toplamış, uygun zaman tadım testi yapacağız. Bu da tohumları. Kenarda beyaz bir kuşak var, göbek bağına benzettim ben. |
26-11-2022, 20:55 | #237 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Lab lab fasulyenin yeşili gibi değişikmis |
28-11-2022, 22:37 | #238 |
Ağaç Dostu
|
Arbequina zeytin 6 fidan diktim, ikisi kurudu. Ağaçlardan biri üzüm salkımı gibi sık ve çok verdi. Diğeri az verdi, son ikisi vermedi. Bu seneki hasılat 1 bidon zeytin yaptı. Yeşil zeytin olarak sevmedim, belki siyahı iyidir. Ayvalar çok irileşti ve tadı da çok güzel ama küçük delikler oluştu, buralarda kurt oluşup ayvanın içini kararttı/çürüttü. Bir de dış yüzeyinde siyahlaşma oldu. Sebebini bilmiyorum, artık seneye devam. Patlıcanlar hala veriyor. Sineğe karşı neem yağı kullanmıştım. Etkili oldu, kararmalar bitti, çiçeklenme tekrar başladı. Patlıcanların altında yarım kova kadar biber var. Biberlerden özellikle dolmalık olanda biberler hala var. Gelecek sene de dolmalık ekerim. Domatesler de ürün vermeye devam ediyor. Özellikle Bilenyum domates ve B.Zebra'da ürün çok. Gerçi hava soğudu, güneş daha az görünüyor, domatesler de kızarmıyor ama olsun. Bu arada Bilenyumlarda çatlama ve buna bağlı hastalanma olmasa güzel domates. 1 kg civarı attım, hep yarılmış ve hastalanmıştı. (Sineklenme ve kurtlanmada yağmurun da etkisi olabilir.) B.Zebra'da ise omuzlarda biraz deformasyon ve yarılma var ama kurtlanmaya dönüşmüyor pek, ürün vermeye devam ediyor. |
30-11-2022, 21:13 | #239 |
Ağaç Dostu
|
Bahçeden getirdiğim yeşil domatesleri pencere kenarına koymuştum. Yavaştan kızarıyor artık. Altta da yeni aldığım tohumlar görünüyor. Bilenyum, B.Zebra ve çeri... Bilenyum domates tohumlarımı bulamayınca bahçeden getirdiğim domateslerden tohum almaya karar verdim. Domateslerde yarılma ve böceklenme olduğu için kendi suyuyla bir-iki gün bekletip/mayalandırıp dezenfekte olsun istedim fakat çok bekletmişim, daha doğrusu unutmuşum. 2 gün yerine 3 gün bekledi. Üzerinde beyaz bir tabaka oluştu fakat yine de çalkalayıp kurumaya bıraktım. Kuruyunca 3-5 tohumla çimlenme testi yapacağım. Sonuca göre de kullanıp kullanmamaya karar vereceğim. |
30-11-2022, 21:29 | #240 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Beyaz tabaka sorun değil, zaten olması gereken o, ben bazen bi bakıyorum su kalmamış o derece yani, sıkıntı olmaz merak etmeyin. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|