View Single Post
Eski 05-09-2021, 00:06   #107
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
...Bu vücut denen nesnenin hiç mi toleransı yok ?...
Mutlaka olur; hastalara olayı anlatırken aşağıdaki örneği veririm hep, en anlaşılır şekilde böyle anlatılır diye düşünüyorum.

- Hastalıkların insan vücuduna etkisinde pek çok önemli şey var. En fazla görülen - bilinen ve önlem alınabilecek hastalıklar şeker (diyabet) ve yüksek tansiyon. Bunlar da vücutta genelde damarları etkileyerek hasar verir. Vücuttaki damarları bahçe hortumuna benzetelim. Diyabet güneş, tansiyon da basınç olsun. Bahçeyi sularken hortumun ucunu ne kadar sıkarsanız (tansiyon) suyun hortumun çeperine yaptığı basınç artacak ve dolayısıyla ömrü kısalacaktır. İşiniz bitince hortumu katlar depoya kaldırırsanız ömrü uzar, ancak bahçede kendi halinde güneşin altında (diyabet) bırakırsanız da ömrü kısalacaktır. Peki hortumun hiç mi etkisi yok olaya; tabi ki çok önemli ve ona da kalıtım diyelim. Elimizde metresini 10 liraya aldığımız esnek mi esnek pırıl pırıl bir hortum var ise mutlaka ömrü daha uzun olacaktır. Ancak hurda plastikten yapılma eğilip bükülmesi bile zor metresi 2 liralık hortumu ne kadar korursanız koruyun ömrünü bir yere kadar uzatabilirsiniz. Ailesinde 80 yaşından önce ölüm görülmeyen birinin 40 yaşında kalp krizinden ölme ihtimali çok düşüktür.

Gelelim şekerin, karbonhidratın vs. nin etkisine. Sabah kahvaltıda; tereyağın içine iki yumurta kırın, üzerine çökelek-kaşar peyniri vs. peynir ekleyin, yanında zeytin, domates, şekersiz çay... Diğer kahvaltı seçeneği; gevrek veya ekmek, üzerine bal - reçel - çikolata vs. - meyve suyu (taze sıkılmış hazır çok önemli değil) - şekerli çay veya kahve... Bu iki çeşit kahvaltı sonrası bedeninizde fark göremiyorsanız istediğiniz kahvaltıyla devam edin. Aynı şeyi öğle ve akşam yemeğinde de tekrarlayabilirsiniz. Yani pirinç - tatlı - un aldığınız öğün ile almadığınız öğünlerde fark yok ise kafanızı yormayın, canınızın istediğini yiyin gitsin. Benim çok fark ediyor mesela; uyku hali, daha çabuk acıkma, nabzın yükselmesi vs...

Bir de şu var; belki de en önemli olan yaptığınızdan zevk alabilmek. Eğer bu kahvaltı, yemek ile oluyorsa abartmadan hayatın tadını çıkartmakta fayda var.Örnekleri çoğaltacam ancak özendirme gibi anlaşılabileceği için burada keseyim. Kişi değişimleri, kendine, yaşamına uyarlayarak uygulayabiliyorsa ne mutlu, ama olmuyorsa hayatı eziyete dönüştürmenin anlamı yok.

NOT: @halcur ve @Portakal Rengi ile bir bahçede oturup sohbet etmek eminim çok zevkli olurdu. Zevklerimiz pek uyuyor zira.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön