View Single Post
Eski 07-07-2020, 23:42   #1274
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Video'nuzu izledim. Genel olarak gayet güzel. Kullanılacak kaolinin özelliklerinden bahsedip uygunsuz özelliklerde kaolin hakkında uyarıda da bulunmuşsunuz. Size yorum yazanlardan biri kaolin kullandığında biber ve domateslerin yapraklarının yandığından bahsetmiş. Kimbilir nasıl bir malzeme kullandı. Kullanılan malzemenin ne olduğu çok önemli. Öyle ki ben artık dümdüz kaolin deyip geçemiyorum.

Uygulama oranı sebzeler için %2,5 doğru. Yayıcı yapıştırıcıyı çok vurgulamışsınız. Ancak, yapıştırıcı ağaçlara uygulama yaparken önemli. Sebzelere yapıştırıcı kullanılmasa da olur, aslında daha iyi olur.

Kaolin uygulaması yaparken kullanılan yayıcı-yapıştırıcının ne olduğu da çok önemli.

Piyasada hep organo-silikon yayıcılar var. Bunlar kaolin kaplaması için uygun değil. Solusyonun yüzey gerilimini fazla düşürdüğü için uygulama sırasında malzemenin çoğu yaprakta kalmaz, akar gider ve zayıf bir kaplama olur. Dahası bu yayıcılar yaprak gübresi, herbisit, zirai ilaç vb. için geliştirilmişlerdir. Yani amaç solusyonu yaprak stoma'larından içeri sokmaktır. Oysa kaolin kaplamasında böyle bir şey istemiyoruz.

Bu yüzden şayet yayıcı-yapıştırıcı kullanma gereksinimi varsa (ağaçlarda var), kullanmamız gereken reçine esaslı bir yapıştırıcıdır. Büyük arazilerde, özellikle de hasat süresi çok uzun ve kalıntının problem olmadığı ürünlerde (zeytin, ceviz, badem, nar vb.) reçine esaslı yapıştırıcıdan da daha iyi başka bir malzeme daha var.

Uygulamanızda dikkatimi çeken başka bir şey de, cihaz solusyonu sis gibi atabiliyor, bu güzel, fakat atış gücü sebzeler için fazla. Bitkileri döver gibi değil de daha yavaş, bitki sakin bir sisin içine girip çıkıyor şeklinde uygulanmalı. Cihazda öyle bir ayar vardır herhalde. Bu sayede yapraklarda daha homojen bir kaplama elde edersiniz. Bitkiler de hırpalanmamış olur.

Domatese uygulama yapmanızdan yola çıkarak bir ilave daha yapayım. Domateste önemli zararlılardan yeşil kurt ve tuta için solusyona önceden hazırlanmış bacillus thuringiensis içerikli biyolojik ajan eklemeniz zamandan tasarruf ve iyi bir tedbir olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön