![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunun gibi daha pek çok şey var. Özellikle buğdaygillerle ilgili son yıllarda yapılan bazı çalışmalar konunun üzerine çok güzel gidiyor. "Anıza ekim" sözcükleriyle konuyu araştırabilirsiniz. Bazı denemeler yapılmaya başlandı, sonuçlar gözlemlenerek geliştirileceği umudundayım. Ancak bu yöntemler, yani işin pratiği maalesef felsefenin önüne geçme eğiliminde. Fuku Oka'yla başlayan bu eğilim daha en başında anıza ekim yöntemine uygun makineleşmenin teşvikine döndü. İşte bu nokta Fuku Oka'nın kemiklerinin sızladığı noktadır. Düzenleyen Taşlıbahçe : 16-12-2016 saat 18:09 Neden: sıcak değil kurak |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
Fukuoka' nın dediği gibi hiç bir şey yapmayın. Nasıl olacaksa? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Sayın dongyul, bu japon amca, toprağa gömdüğü bitki artıklarının üzerine birşeyler serpiyor. Toprağa ayrıca siyah bir toz karıştırıyor. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını yazabilir misiniz? Bir sorum daha olacaktı, mandalina portakal gibi narenciye artıklarını da kompost yapımında kullanabilir miyiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Sayın Dutlubahçe; Artıkları gömdükten sonra çok kısa sürede elimine olmaları için enzim kullanıyor... O siyah toz; pirinç kabuğu gibi artıkları ateşsiz yakmadan o siyah hale getiriyor ve sonrasında toprağa katıyor (bunu detaylı öğrenmek isterseniz youtube üzerinden araştırın derim..) Ayrıca leonardit kullanıyor bazen belki onuda görmüş olabilirsiniz. Uzakdoğuda toprak çok fakirdir yağış fazla olduğu için mineraller akıp gider o yüzden o Japon amca ekim yapmadan önce hep toprağa bir şeyler ilave ediyor çünkü toprağın sürekli yıkandığını biliyor. Bazen kemik unu kullanıyor... Komposta narenciye ürünleri kullanmamayı söylüyorlar ancak ben kullanıyorum... Örneğin domates içinde asitli kullanılmamalı deniyor ama gözlemlediğim kadarıyla domatesleri solucanlar severek tüketiyor... Burada yapılması gereken aşırıya kaçmamak.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Kışlık ürünlerde hasat Beyaz lahanalar olgunlaşmaya başladı, en lezzetli lahanalar şuan ki lahanalardır çünkü kar ve soğuğu yediler... Kendileri 1,650 gr geldi. ![]() Karnabaharlar beyaz altınlarını oluşturmaya başladı... Şuanlık 40-45 adet karnabaharım mevcut umarım kar yağdığında bozulmazlar. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 114
|
Sayın dongyul ve Taşlıbahçe, dönüşleriniz için teşekkür ettim, aydınlattınız. Lahana ve karnabaharın da maşallahı var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Sonunda Hurmalar Kurudu. Geçen sene hurmaları Japonlar gibi çok kurutmuştum ancak pek hoşuma gitmemişti ancak bu sene Sayın Meyvelitepe'de gördüğüm gibi aşırı kurumadan iplerden aldım, yıkadıktan sonra vakumlu poşetlerde saklamaya aldım. (Yıkamamın amacı dışarıda tozlanmış olabileceklerini düşünmem.) Ancak saklamak istemiştim ki biz bu hurmaların lezzetine bayıldık saklayamadan bittiler neredeyse... Gelen geçen herkese tadımlık tattırdım, tattırırken de nasıl kurutulduğunu anlattım ki sadece tüketen taraf değil gelecek yıllarda onlarda üreten taraf olmaları için... Herkes tadını çok beğendi ve şaşırdılar. Çoğunun ağzından hurma nasıl kurur lafları oldu. Türk kahvesinin yanında ikramlık olarak küçük kurumuş hurmalardan ikram etmek çok güzel oldu. Kahve lokum çiftinin yerini alabilir... Hurmalar kurumaya başlayınca üzerilerinde beyaz şeker kristalleri oluşuyor... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Sayın dongyul, karnabaharların yaprakları da çok güzel görünüyor. Onları değerlendirebiliyor musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Ancak hepsini tüketmek zor o yüzden bir kısmını karnabaharın yapraklarını kopmposta atıyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2013
Şehir: BURSA
Mesajlar: 31
|
merhaba Sayın dongyul; tohumları çimlendirmeden önce aspirinli suda bekletmişdiniz,burdan yola çıkarak, -tohumları fısfısla çimlemeye veya yaprakları çıkdıkdan sonra söğüt ağacının suyu ile seyrelterek sulamaya devam etsek sizce etkisi nasıl olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Bir kaç yıl önce Tübitak proje önerisi okurken karşılaşmıştım Lise öğrencileri söğüt yapraklarından elde ettikleri suyla domates yetiştirmişler ve kontrol grubundaki domateslerden daha verimli ve daha uzun boylu bireyler meydana gelmişti.. Yani sizde böyle bir çalışma yaparsanız olumlu şeyler olacağını düşünüyorum... Ancak her tohumu çimlendirme de aspirin işe yaramadığını söyleyebilirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2013
Şehir: BURSA
Mesajlar: 31
|
Sayın dongyul;geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim, nisanda sebze tohumlarından bir kaç tanesini,çimlendirip yerine dikene kadar söğüt suyuyla suluyayım, merak ettim sonuç ne olucak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Bizim buralara da sonunda kar yağdı geçti... Kar yağdı geçti ama karnabaharlar, brokoliler devrildi neyse ki toparlandılar.... Tünel serayı kapatamadım o yüzden biraz kar zarar verdi... ![]() Brüksel lahanaları oluşturduğu başları büyümemeye başladı ilk önce havaların soğuk gitmesinden dolayı düşündüm sonra ticari üretim yapan Amerika'daki bir çiftliğe sordum onlarda en üst başlarını kesmem gerektiğini söylediler ve kestikten sonra büyümeye başladılar. ![]() Kumkuatlar; reçeli olmak üzere toplandılar. ![]() Brokoliler kardan sonra gerçekten lezzetlenmişler... ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Karlar düşer... düşer düşer ağlarım... - Uzun zamandan sonra tekrar yazabildim... Bir süredir bahçemden uzakta kaldım sonunda bir süreliğine bahçemi görebildim... Kar taneleri her düştüğünde acaba bahçem ne oldu... Mandalinam soğuk yedi mi? Karnabaharlar soğuktan yandı mı? Tünel seramı kapatamadım gibi deli sorular sonunda son buldu... Ben yokken tabi ki de kimse bahçemle ilgilenmemiş tünel serayı kapatan olmamış mandalinalarım dallarında kar yemiş... Küçük tünel seralarım kar yüzünden zarar görmüş... Gelelim bahçemize... Mandalinaların son durumu bazıları dallarında bozulmuş, soğuk yemiş... Her sene soğuktan etkilenmesin diye bol samanlı gübre ile kök kısmını kapatırdım bu sene yapamadım ama zarar fazla görmemiş gibi... ![]() Tünel seralar kardan etkilenmiş, normalde kar yağdığı geceler çıkıp tünel seraların üstünü temizliyordum ancak bu sene yapamadım...Sonuç ortada ![]() ![]() Kar erimeye başlayınca yorgun argın halimle bir gazla tünel seranın üstünü örtmeye kalktım ve başardım... Amacım ilk bahar ekimini erken yapmak ve bu sayede ürünleri erken yetiştirmek bunu yapmak içinde kuru toprağa sahip olmak gerekiyor ıslak toprakta hiç bir şey yapılmaz kazılmaz kazsanız bile hep büyük toprak parçaları oluşturursunuz toprağı sıkarsınız bir nevi.. ama toprak kuru olursa işlemesi kolay olur ve ayrıca tünel seraların işlevsel olması için en önemli husus içeride su buharının ve suyun olmamasıdır bu sayede tünel seralarda sağlıklı bitkiler yetiştirirsiniz. ![]() ![]() Sonunda seradaki brokolileri toplamaya başladık.... Bir daha seraya brokoli dikermiyim asla dikmem... Çünkü lahanagiller kar yemeden lezzetlenmiyor. Bol yoğurtlu salatası yapıldı... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Dongyul bu sene bende brüksel lahanası ve brokoli denemeyi düsünüyorum.Sizden ekim zamanını ögrenebilirmiyim? Yaptığım en büyük hatalardan biri de bu.. Kamkat fidanı bende almıstım .Saksıda birkac ay yasadı bir daha denemeye korkuyorum açıkcası.. GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Bazı tohumlar erkenci bazıları orta erkenci bazıları geç çeşitler... Elinizdeki tohum nasılsa o şekilde ekim yapmalısınız... Örneğin; Brüksel lahanasını haziran sonu gibi ekiyorum... Diğerlerini de temmuzun ilk haftası tohumlarını ekmeye başlıyorum... 1 ay sürede fide haline geliyorlar ve sonrasında asıl yerlerine dikim işlemlerini yapıyorum... Lahanagilleri yetiştirmenin püf noktası kesinlikle tırtıllarla mücadele.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Dongyul haziran ve temmuz ayları gec degil mi? Burada havalar nisanda ısınmaya basliyor ekim ayında bile kıragı yağdığı oluyor.Bu sebzeler dondan etkilenmez dersen sorun yok ****** de..Biz bütün sebzeleri soguklara kalmaması ve tohum almak icin nisan mayıs aylarında mutlaka ekeriz.. GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 114
|
yok mu yeni haber/foto? bağımlısı olduk ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Sayın anarius; Çok teşekkür ederim bir süredir sağlık problemi yaşıyorum umarım en yakın zamanda bahçelerde olacağım... Bende bu sitenin bağımlısı oldum, herkesin paylaştığını okumak çok güzel ve bilgilendirici ^^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Bağda son durumlar... Havaların soğuk ve kapalı gitmesi ürünlerin kalitesinde bozulma ve gelişiminde yavaşlama söz konusu... Baş oluşturması için ekilen arpacık soğanlar yeşermeye başlamış kar yedikten sonra daha güzel geliştiler sanki.. ![]() ![]() Bezelyeler çıkmaya başlamış. ![]() Baklalar da bezelyeleri takip ediyor. ![]() Üçüncü posta ekilen karnabaharlar baş oluşturmaya başlamışlar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Hasat Zamanı Yedikule Marul ![]() Roka ![]() Çin Turpu (Laçin Turpu); Dışı beyaz içi bu şekilde mor halkalar oluşturuyor, bizim turplara göre biraz daha aromalı. ![]() Turplar; beyaz ve kırmızı turplar ![]() Bazıları görüldüğü gibi kök kısımlarından çatlamalar yapıyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Bir kısım tohumların çimlendirilme işlemleri başlamış bulunmakta ![]() Bu yılın bu zamanları içimi bir heyecan kaplar sonuç erkenden tohumları çimlendirmek olur... Çeşit çeşit biberler, domatesler sıcak pamuk aralarına yerleştirildiler ![]() ![]() Bu sene yetiştirmeyi düşündüğüm domates ve biber çeşitleri, şuan elimde olanları çimlendirmeye başlamış bulunmaktayım ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
![]() Çalışmalarınızı imrenerek takip ediyorum. Kolaylıklar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Bu arada daha bu bahçeye bir kaç çeşit fasulye, börülce, salatalık çeşitleri ekilecek ^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Sayın İsmail Kuzucu; Evet kesinlikle öyle iklim o kadar dengesizleşti ki ayrıca bahar aylarında gelen erken bir anda sıcaklar şuan çimlendirme başlamama neden oluyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 303
|
Bu senede bereketiniz bol olsun. Allah zararlı börtü böcekleri bahçenizden uzak tutsun. Bol bol resimli paylaşım bekliyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
birnefestoprak, tcm, telato |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|