![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 114
|
Masanobu ve Permakültür yaklaşımlarına ilgi duyan ve denemek isteyen birisi olarak merak ettiğim şey, bu "felsefelerin" Türkiye topraklarında uygulanabilir olması için ne gibi değişiklikler yapılmalı, fikir verebilir misiniz? Çok bir şey ifade etmedi çünkü bende. Peşinen teşekkürler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Şimdi size azda olsa açıklamaya çalışayım... İlk olarak Taşlıbahçenin resmi bloğunu takip etmenizi yapılan çalışmaları dikkatli okuyup anlamanızı öneririm.. Taşlıbahçenin yapmış olduğu çalışmadan örnek veriyorum; Permakültürde genelde sebze yatakları hazırlanır ve bu yataklar toprak tabanından yüksekte yapılır amaç aşırı yağmur suyundan sebze yataklarını korumaktır ve kök sistemini geliştirmektir.. Bu sebze yataklarını yükseltirken odun ağaç dal artıkları filan kullanılır. Bu permakültürün çıkış yeri avrupadır.. Avrupa yağışlı bir bölge olduğu için bu sebze adalarını yükseltmek işe yaramış görünüyor. Gelelim bizim sevgili ülkemize işler nasıl ilerliyor bu sebze adalarını yapılan çalışmaları Taşlıbahçede bizim ülkemize uyarlamış sebze yataklarını yükseltmek yerine derin çukur bölgeler oluşturarak o odun ağaç dallarını çukurlara gömmüş ve sebze adalarını yükseltmeden oluşturmuş olmuş.. Kesinlikle bu bir buluş... Böyle yapmasının neden bizim ülkemizdeki yağışların avrupadan uygulanan permakültürdeki bölgeden az olması.... Taşlıbahçenin yaşadığı bölge Çanakkale... Onun yaşadığı bölge için o sebze adalarını yükseltmek yerine yapmış olduğu çalışma işe yaramış gibi görülüyor.. Ancak Taşlıbahçe karadeniz bölgesinde yaşıyor olsaydı yağışın fazla olması onu sebze yataklarını yükseltmeye itecekti.... Yani yapılan çalışmalar onların ülkeleri için işlevsel olabilir ancak bizim ülkemizde işlevsel olmayabilir... Bunu gözlem yaparak bizim ülkemizdeki ve onların ülkelerindeki alt yapıyı bilmek şart... Anlatabildim mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunun gibi daha pek çok şey var. Özellikle buğdaygillerle ilgili son yıllarda yapılan bazı çalışmalar konunun üzerine çok güzel gidiyor. "Anıza ekim" sözcükleriyle konuyu araştırabilirsiniz. Bazı denemeler yapılmaya başlandı, sonuçlar gözlemlenerek geliştirileceği umudundayım. Ancak bu yöntemler, yani işin pratiği maalesef felsefenin önüne geçme eğiliminde. Fuku Oka'yla başlayan bu eğilim daha en başında anıza ekim yöntemine uygun makineleşmenin teşvikine döndü. İşte bu nokta Fuku Oka'nın kemiklerinin sızladığı noktadır. Düzenleyen Taşlıbahçe : 16-12-2016 saat 18:09 Neden: sıcak değil kurak |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
Fukuoka' nın dediği gibi hiç bir şey yapmayın. Nasıl olacaksa? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Sayın dongyul, bu japon amca, toprağa gömdüğü bitki artıklarının üzerine birşeyler serpiyor. Toprağa ayrıca siyah bir toz karıştırıyor. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını yazabilir misiniz? Bir sorum daha olacaktı, mandalina portakal gibi narenciye artıklarını da kompost yapımında kullanabilir miyiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Sayın Dutlubahçe; Artıkları gömdükten sonra çok kısa sürede elimine olmaları için enzim kullanıyor... O siyah toz; pirinç kabuğu gibi artıkları ateşsiz yakmadan o siyah hale getiriyor ve sonrasında toprağa katıyor (bunu detaylı öğrenmek isterseniz youtube üzerinden araştırın derim..) Ayrıca leonardit kullanıyor bazen belki onuda görmüş olabilirsiniz. Uzakdoğuda toprak çok fakirdir yağış fazla olduğu için mineraller akıp gider o yüzden o Japon amca ekim yapmadan önce hep toprağa bir şeyler ilave ediyor çünkü toprağın sürekli yıkandığını biliyor. Bazen kemik unu kullanıyor... Komposta narenciye ürünleri kullanmamayı söylüyorlar ancak ben kullanıyorum... Örneğin domates içinde asitli kullanılmamalı deniyor ama gözlemlediğim kadarıyla domatesleri solucanlar severek tüketiyor... Burada yapılması gereken aşırıya kaçmamak.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Dongyul,sayfanızın son kısmında yazılanları okudum yoruldum bahcede calıssam bu kadar yorulmazdım ![]() Tozlasma konusunda da aynı tür bitki aralarına süpürge otu ekilirse tozlasmayi önleyecegini okumustum..ne kadar dogrudur bilemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Sayın Zekoş; bence de sebze yetiştirmek çok zor değil tamamen bilgi alt yapı şart. Komposta gelecek olursak tamamen alternatif olarak kullanıyorum... Koyun gübresinin daha işlevsel olabileceğini tahmin ediyorum... Tozlaşma konusunda biraz araştırma yaptım az çok onu çözdüm sayılır ^^ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
birnefestoprak, tcm, telato |
|
|