12-07-2017, 09:40 | #4201 |
Ağaç Dostu
|
Eklemediğim vişne uğraşıları. Yeri hazır olmadığı için meydanda kaynatılmıştı. Haziran sonundan. Bahçenin en yukarı sınırındaki zerdali ağacının meyvelerini hiç toplamıyorduk. Bu sene eşim biraz toplamış, baktık çok lezzetli, konserve yapalım dedik. Pazar gününün işi bu oldu. Benim açımdan. Yeni yapılan fırının alt kısmı ocak başı oldu. |
12-07-2017, 09:45 | #4202 |
Ağaç Dostu
|
Fırın demişken; yaktık, denedik. Zerdali konserveleri soğumaya bırakıldığında. Önceki yıllarda keşfettiğim geyik böceği bu sene pek görülmedi. Sadece bu, o da yaralıydı galiba. Çiçekler sıcaklardan keyifsiz. Pholox açmaya çalışıyor. |
12-07-2017, 09:50 | #4203 |
Ağaç Dostu
|
Margarit papatyada ilginçlik. Yapışık üçüz. Katmerli gül hatminin yeni büyüyenlerinden. Sırası gelen karanfil açıyor, ortalığı mis kokutuyor. Stargazer lilium. Glayöllere de bir şeyler oldu. Onca renkten açan sadece bu, bir tane de tomurcuklu var. Şimdilik bu kadar. |
20-07-2017, 10:01 | #4204 |
Ağaç Dostu
|
Tohum almaya başladım. Etkinliğe hazırlık. Kara turp tohumları. Bir kökten dünya tohum çıktı. Çerini çöpünü ayıklamak biraz zahmetli ama. Yok oldular sandığım glayöller atağa kalktı, daha bir dolu tomurcuk var. |
25-07-2017, 09:59 | #4206 |
Ağaç Dostu
|
İlk budamalarda hiç konserve yapmamışız. Pazar günü budama tekrarlanınca kışın yapraksız kalmayalım dedik. Dört kavanoz oldu, düdüklü tencerede kaynattık. Salatalık ve dolmalık biber hasadı. Dikensiz böğürtlen. |
25-07-2017, 10:06 | #4207 |
Ağaç Dostu
|
Ağustos böcekleri öyle gürültücü ki, her gidişte kafamız şişiyor. Bu sene hiç fotoğraflamamıştım. Hünnabın dalında yakından görünce çekeyim dedim, ne hikmetse çekememişim ama bu fotoğraf sayesinde hünnapların oluştuğunu gördüm. Ağacın büyük kısmı çiçekte henüz. Mor phloxlardan sonra pembeler sırada. Kokuları çok hoş. Glayöllerde sırası gelen açıyor. |
25-07-2017, 14:59 | #4208 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sevgili SDurul, güzel günlerde sağlıkla tüketmek nasip olsun. Yaprakları kavanoza doldurduktan sonra su dışında başka bir şeyler ilave ediyor musunuz, ve kaç dakika kaynatıyorsunuz? Ben bu şekilde hiç denemedim, daha önceleri tuzlu salamura yapıyordum, fakat tansiyon olduğu için artık yapmıyorum. Sevgilerimle |
|
25-07-2017, 15:31 | #4209 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
(Büyümüş de ablalarına tavsiye verirmiş, bak bak bak ) Asma yapraklarını topladıktan sonra hiçbir işlemden geçirmeden yani topladığımız gibi, üçerli-beşerli desteler halinde elimize alıp gelişigüzel katlıyoruz ve içi kuru bir pet şişeye tıkıştırıyoruz, istediğimiz kadar yaprağı şişeye doldurduktan sonra (şişenin tıka-basa dolması şart değil) ağzını sıkıca kapatıyoruz. Hepsi bu kadar! Bu şekilde hazırlanan yapraklar, şişenin kapağını açmamak şartıyla 3-4 yıl tazeliğini koruyor, güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmek yeterli. Kullanacağımız zaman pet şişeyi kesip yaprakları çıkarıyoruz, katlarını açıyoruz ve yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynar suda bekletiyoruz (kaynatmıyoruz, kaynar suyu döktüğümüz bir kabın içine yaprakları koyup bekliyoruz) sanki yeni toplanmış gibi tazecik ve sarılmaya hazır yapraklarımız oluyor Annem belki 30 yıldır hep bu yöntemi kullanır, şiddetle tavsiye ederim. Bendeki şişelerden birinin fotoğrafını çektim, işte böyle görünüyorlar: Kaynatmak yok, tuz yok, dondurucu yok... Tek önemli nokta: Yapraklar da şişe de ıslak olmayacak. |
|
25-07-2017, 19:10 | #4210 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Eveeet, iyi ki hatırlattınız... çok önceleri bir dönem ben de yapmıştım ama unutmuşum, siz yazınca hatırladım, çok teşekkürler sevgili A-NOMAD |
27-07-2017, 11:09 | #4211 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili akçabardak, yapraklara sudan başka bir silme çay kaşığı tuz ekliyorum. Kaynadıktan sonra 15 dk. kaynatmaya devam ediyorum. Bu şekilde yapılan konserve, taze yaprağı aratmayacak lezzet ve tat veriyor. A_NOMAD'ın pet şişe tarifini bizim buralarda da yapıyorlar. Ben hiç denemedim, muhakkak güzeldir ama pet şişeden uzak durmaya çalışıyorum. Sarma, dolma demişken, biraz önce eşim bir dolu kabak çiçeği getirmiş. Epeydendir deyip duruyordu, ''dolması oluyormuş'' yapalım diye. Evirdim çevirdim, dibindeki yeşil kısmı çıkarıp çıkarmayacağımı anlayamadım. Şimdilik buzdolabına kaldırdım. İlk kez yapacağım için mutfak bölümüne uğrayıp püf noktalarını öğrenmem gerekiyor. Başarabilirsem paylaşırım. Tarifi buldum, burada. |
27-07-2017, 13:08 | #4212 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ablacığım, yorum yapmadan geçecektim ama duramadım, konserve yapmak (neyi konserve yaparsak yapalım) her halükarda bahsettiğim pet şişe kullanımından çok daha tehlikeli (çünkü clostridium botulinum diye bir bakteri üretiyor ve kullanmadan önce en az 10 dakika fokur fokur kaynatmadan tüketilirse zehirlenmelere sebep olabiliyor, yapraklar için uzun pişirme süreleri olduğunu düşünürsek bakteri riski ortadan kalkmış oluyor belki ama yine de bence pişirilip saklanan yani işlem gören yapraktansa çiğ saklanan yani hiçbir işlemden geçmeyen yaprak daha güzel bir seçenek, elbette kişisel tercihindir, ben sadece çok daha kolay diye önermiştim ) aklında bulunsun... Öpüyorum |
28-07-2017, 19:05 | #4213 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
11-08-2017, 10:22 | #4217 |
Ağaç Dostu
|
Önceki yıllarda çok fotoğrafını çektiğim Ağustos böceklerini bu yıl canlı çekemedim. Ömürleri bir gün olan bu yaygaracı böceklerin bir tanesi verandada ölmüş ve çektim. Son günlerin kır çiçeği. Kuruyan biberler ve asma. |
16-08-2017, 09:11 | #4219 |
Ağaç Dostu
|
Birazdan gidilip şeftali konservesi yapılacak. Bu sene biraz abarttık, kavanoz ala ala bitiremedik. Pazartesi günü kayısılara nokta koyduk. Daha ağaçta çok var. Dağıtmakla da bitmedi. Veremotlarını araya sıkıştıralım. Ektiğimiz havuçları mesken tutmuşlar bu kez. Temizledim ama biraz kaldı. Narlar iri bir ceviz kadarlar henüz. Küçük kıza toplanan böğürtlenler. |
16-08-2017, 09:34 | #4220 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Bütün uğraştıklarımız, emekler verdiğimiz hep bu kör boğaz için değil mi ellerinize emeklerinize sağlık, ağız tadıyla, sağlıkla tüketmeniz nasip olsun dileklerimle. |
19-08-2017, 16:11 | #4222 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Teşekkür ederim. Bahçede fırın şart, yapa yapa ustası olduk artık. |
||
22-08-2017, 13:23 | #4223 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 2,492
|
Maşallah ,Sevgili Durul,her şey harika görünüyor.Hepsini afiyetle tüketin.Sevgiler. |
23-08-2017, 13:12 | #4224 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim, sevgihoca'm, sizi burada gördüğüme sevindim. Bu sene domatesler hasta, olanlar da olgunlaşmak bilmiyor. Çocuklar dört kasa domates almışlar, ikisini bize verdiler. Dün doğramaya gittik, bir yağmur, bir tufan, bahçeyi sel götürdü. Her yer yarık içinde kaldı. Fotoğraf ve video çektim ama telefondan foruma yüklemek zahmetli. PC ye aktardığımda paylaşırım. İklimde doğal denge tamamen bozuldu, Ağustos ayı ve üç gündür öğleden sonraları bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor, sanki Nisan ayındayız. Bugün yine bulutlu. |
08-09-2017, 09:54 | #4226 |
Ağaç Dostu
|
Menemen günleri başladı. Büyük domatesi tartmadık ama yarım kiloyu geçkin olabileceğini düşünüyoruz. Fırın kullanılmaya başladı. Güzel pişiriyor. Geç ekilen mısırlar ancak büyüdü. Siyah incirler yağmurdan sonra kötü oldu. Dört beş incirden bir tanesi sağlam çıkarsa çıkıyor. Diğerleri kurtlu ya da çürük. Aydın incirlerinde sorun yok. |
25-09-2017, 13:09 | #4227 |
Ağaç Dostu
|
Site iki gün açılmayınca kıymetini daha iyi anladım. Paylaşmaya değer bulmadıklarımı da paylaşmaya karar verdim. Sabah sefaları her yerde. Fotoğraflar 20 Ağustos'tan. Geçen Sonbahar'da diktiğim Sedum autumn joy saksıda çiçeklendi. |
25-09-2017, 13:21 | #4229 |
Ağaç Dostu
|
Unlu bit sardığında budayıp bahçede yere diktiğim Sedum rubrotinctumlar saksıdakinden güzel gelişti. Kendiliğinden çimlenip büyüyen beyaz aster. Bahçeden hasat. Hünnaplar oldu, silkelenmeyi bekliyorlar. |
07-10-2017, 10:16 | #4230 |
Ağaç Dostu
|
Pazartesiden başlayarak ceviz hasadımızı bitirdik. Foruma video yüklemekte sorun yaşıyorum. O yüzden silkme makinası ile yapılan işlemi Facebook sayfama yükledim. Bu işler arasında fotoğraf çekmeyi ihmal etmedim. Güzel ve özel olduğuna inandıklarımı, yorgunluğum geçtikten sonra eklerim. |
Etiketler |
antep fıstığı, ceviz silkme makinası, ceviz soyma makinası, chandler ceviz, zeytin |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|