Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul
...kışın yapraksız kalmayalım dedik...
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak
...daha önceleri tuzlu salamura yapıyordum, fakat tansiyon olduğu için artık yapmıyorum...
|
Ben sizlere
aşırı derecede kolay bir yöntem önermeye geldim

(Büyümüş de ablalarına tavsiye verirmiş, bak bak bak

)
Asma yapraklarını topladıktan sonra hiçbir işlemden geçirmeden yani topladığımız gibi, üçerli-beşerli desteler halinde elimize alıp gelişigüzel katlıyoruz ve içi kuru bir pet şişeye tıkıştırıyoruz, istediğimiz kadar yaprağı şişeye doldurduktan sonra (şişenin tıka-basa dolması şart değil) ağzını sıkıca kapatıyoruz. Hepsi bu kadar!
Bu şekilde hazırlanan yapraklar, şişenin kapağını açmamak şartıyla 3-4 yıl tazeliğini koruyor, güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmek yeterli.
Kullanacağımız zaman pet şişeyi kesip yaprakları çıkarıyoruz, katlarını açıyoruz ve yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynar suda bekletiyoruz (kaynatmıyoruz, kaynar suyu döktüğümüz bir kabın içine yaprakları koyup bekliyoruz) sanki yeni toplanmış gibi tazecik ve sarılmaya hazır yapraklarımız oluyor
Annem belki 30 yıldır hep bu yöntemi kullanır, şiddetle tavsiye ederim.
Bendeki şişelerden birinin fotoğrafını çektim, işte böyle görünüyorlar:
Kaynatmak yok, tuz yok, dondurucu yok... Tek önemli nokta: Yapraklar da şişe de ıslak olmayacak.