![]() |
Güle güle büyütün... ;)
|
Teşekkür ederim Sayın İlkin...
|
Ben de Titanopsisimi doğal ortamındaki gibi geçirgen bir toprağa (ponza-çakıl,çok az torf) diktim.Fotoğrafta görebilirsiniz.Tamamen torfa dikiliydi.Titanopsisler aslında Güney Afrika kökenli lithops benzeri bir succulent türüymüş ve sonbahar sonları ve ilkbahar haricinde sulanmaması gerekiyormuş.
http://img390.imageshack.us/img390/6...ofenginpb1.jpg |
Engin Bey; titanopsisinizin ortasındakiler tohum kesecikleri mi acaba?
|
Alıntı:
|
Benim aldığım titanopsisin de yaprak aralarında bu türde kurumuş çiçekler vardı. Ben onları Sayın Nariel'in yaptığı gibi ovalayarak toprak ve akvaryum kumu olan minik bir saksıya serptim. Umarım tohumdur ve çimlenir. Denemekten zarar gelmez :)
|
TİTANOPSİS SAHİBİ ARKADAŞLAR
engin arkadaşımın verdiği bilgi doğru.Bende internette araştırma yaptım ve lithops gibi kışın kesinlikle su dökülmeyeceğini tespit ettim. |
Buyrun size nefis bir titanopsis duvar kağıdı:
http://mesemb.ru/wall/titanopsis_hug...-1280x1024.jpg |
1 Eklenti(ler)
Sayın karınca70 den titanopsis tohumu almıştım.
Sanırım 7 taneydi. Bendeki titanopsislerin aralarında bulduğum tohum kapsüllerini de onların arasına ufalayıp serptim. 2-3 günde çimlendi. Ama o kadar yakınlar ki, nasıl ayıracağım bilemedim. Lithopslarda yaşadığımız problemi yaşayıp, yerinden oynattığım titanopsisleri kaybetmek de var. Eklenti 54883 |
sevilay 3-5 mm tane boylu akvaryum kumu serperseniz aralarına uzamadan dolayı toprağa yatmalarını önlersiniz.Birbirine yakınlık problemini dert etmeyin.Profosyonel tohum çimlendirenlerde aynı şeyi yapıyor.Yetişkin olduklarında ayırırsınız.Umarım filizileriniz problemsiz büyür.Zira titanopsislerin yetişkinleri şu anda marta kadar sürecek susuz döneme girdiler.
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba ,
Aldığım kaktüsleri bir araya toplayıp bir arajman yaptım :p boş olan yere bir tane daha sığar sanırım. Umarım çok çabuk büyüyüp birbirlerinin alanlarını kaplamazlar. İkinci resimde ise Astrophytum Asterias'lar var. Gerçi birinin türünden eminim de diğer ikisinin Asterias olduğunu düşünüyorum. Ama o kadar emin değilim :p Oldukça küçükler. Her biri 500 Kr kadar. Tüm kaktüs türleri hayranlık uyandıracak kadar güzel. Ancak asteriasların farklı güzellikte olduğunu düşünüyorum. |
Gatay,
astrophytum türlerine buradan bakabilirsiniz.Benim de favorim onlar. http://www.cactus-art.biz/schede/AST...strophytum.htm |
Sayın Engin, bu siteyi incelemiştim. Hatta bu siteden bazı türleri seçtim ve bir kaktüs satıcısından benim için araştırmasını istedim . Eğer bulabilirse ve fiyatları makul ise almak istiyorum. Bakalım henüz bir ses yok. :) Kendisi her asterias türünü bulabileceğini belirtmişti.
|
Sn gatay
Kaktüsleriniz çok güzel. nice keyifli kaktüs bahçeleri dilerim.. Siz kaktüslerinizi geniş bir kap içinde kardeş kardeş yaşatın elbet ama naçizane tavsiyem her birini tek bir küçük saksıya dikerseniz daha sağlıklı olur... Sonra bu saksıları bir kap içine koyar yan yana, ve üstünü toprak ve taşlarla yine süsleyebilirsiniz ve bir bahçede "tek bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine" yaşatabilirsiniz:)))
Kaktüsler küçük saksılarda bireysel takılmayı severler, gereğinden geniş saksılar ve toprak alanı onlara pek iyi gelmez. (****** doğada yetişen dev kaktüsler hariç) Sevgiyle kalın ve onlarla konuşun, sizi yanıtlayacaklardır.... Benimkisi minik bir tavsiye sadece.... |
Sayın Kartalpin , sizin gibi bir kaktüs sevdalısının tavsiyenize uymamak, benim gibi onlara yeni gönül vermiş bir kişi için mümkün değil :)
Hepsinin saksıları, tüm satılan kaktüslerde olduğu gibi bildiğimiz en ufak boy saksılardandı. Nedense hep o küçücük saksılarda büyüyemeyecekler kaygısı taşıyorum. Dediğiniz şekilde saksılara koyarak toprağa yerleştireceğim. Seçeceğim saksı o minik olanlardan mı olmalı ? Elimde onlardan bir boy büyük olan dışı sırlı toprak saksılar var onları kullanabilir miyim ? Saygılarımla |
Sn. GATAY'a
Alıntı:
Siz yeni gönül vermiş biri olarak eski gönül vermiş olandan hiç farkınız olduğunu düşünmüyorum. Kaktüs Sevdası öyle muhteşem ki, size gerçek sevdayı, hiç bir şey beklemeden yaşanılan sevdayı öğretir. Bir insanın da gerçek sevdayı yaşamında tatması en büyük kazançtır ve mutluluğun kaynağıdır. Bir süre sonra öyle bir hal alır ki, kaktüslerin sayısını, çeşitliliğini sürekli artırmak istersiniz. İçinizde sanki ilahi bir sevgi doğar ve sürekli coşar, taşar, oluk oluk akar ve bu sevdayı verecek daha çok muhatap aradığınız için kaktüs sayısı evinizde sürekli artar. Bu sevdanın önüne geçemezsiniz. Onlardan hiç bir şey beklemezsiniz ama beklemediğiniz halde size sadece 24-36 saat kendisini gösterecek çiçekler sunduklarında yüreğiniz daha bir coşar.. Üremeye çelikler vermeye, yavrularını size sunmaya başladıklarında ise onların size minnettarlıklarını duyumsarsınız. Eğer gönlünüzü gerçekten bu yaratıklara kaptırmışsanız çok şanslısınız, çünkü yüreğinizi tanıma fırsatı elde etmişsinizdir demektir (her insana nasip olmaz kendi yüreğini tanımak)... Şimdi saksı konusuna geleyim.. Ben sadece aşığım:)) yani kaktüs sevdalısıyım özel bir koleksiyoncu ya da botanikçi değilim. Okuduklarım ve kendi deneyimlerim sonucunda kaktüslerin çok büyük saksıları sevmediğini öğrendim. Anladığım kadarıyla siz kaktüsleri aldığınızda plastik minik saksıda aldınız (hepimiz gibi) işte o saksıların boyutuna yakın bir boy büyüğü toprak saksılara dikmeniz yerinde olur. Ben genelde şöyle yaparım= Saksının dibine ponza taşı parçaları, alelade küçük çakıl taşı koyar üstüne biraz toprak eklerim sonra plastik saksıdan kalıp halde çıkarttığım kaktüsü tam orta noktaya koyar kenarlarına toprak ekler o şekilde yerleştiririm. kaktüsün toprağının en üstüne de çakıl taşları , minik taşlar (hatta renkli de) koyarım. saksıyı değiştirdiğim gün asla sulama yapmam bir iki gün sonra sularım (zaten yeni toprağı çevresine koyduğunuz için nemlidir yeni toprak.. Eğer bir yapı marketten kaktüs toprağı satın almamışsanız (bence gerekli de değil) basit paketlerde satılan sıradan humuslu torflu toprağa yarı ölçüde perlit (perliti, yapı marketlerden bulabilirsiniz bauhaus da var örneğin, beyaz renkli hijyenik bir maddedir) karıştırın. biraz minik taşlar (akvaryumculardan bulabilirsiniz) karıştırın. Bu sizin sürekli kullandığınız 10-15 Litrelik bir toprak poşetiniz olsun.. Ve hep bunu kullanın. Artık kış geldi kaktüsçüler sulamayı keserler bu zamanlar (benim kaktüslerim kapalı camekan mekanda güney cephede ve güneş çıktığında iyi ışık alan bir ortamdalar, hava durumuna göre sulama durumunu ben ayarlarım 21 gün de bir **** ayda bir çok az miktarda verebilirim, **** hava koşulları çok nemli yağışlı olur çok soğuk da olursa suyu asla vermem, çok uzun süreli don olma ihtimali olursa da ısıtıcıyı devreye sokarım, ortamlarını +7 derecenin altına düşürmemek gerekir, ama çok da korumamak lazım yani biraz soğuk da görsünler mevsimleri hissetsinler ki daha sağlıklı olsunlar, havalanmaları da gerekiyor yani kapalı mekanda iyi havalarda camları açarım mutlaka) İşte böyle... Bahar gelmeye başladığında, kısmetse o zamanda ayrıca naçizane tavsiyelerim olur kabul buyurursanız.. Sevgiyle kalın... Kaktüslere olan aşkınız daim olsun |
Gatay, nacizane ben de bir şeyler eklemek istiyorum . Kartalpin gibi daha önce perlit kullanıyordum. Perliti fidanlıklarda **** çiçek yetiştiricilerinde bulabilirsiniz. Onlar ekseriyetle tohum çimlendirmek için kullanıyorlar zira perlit çok iyi bir su tutucu.Tabi toprağı daha hafif ,daha havadar,daha geçirgen halede getirir, ama su tutucu olması kaktüs yetiştirmede istenen bir şey değil. Ben saksı değiştirmelerim esnasında içinde perlit olan toprakların çok uzun süre nemli kaldığına şahit oldum ve tamamını değiştirdim.Neyle mi?
Eğer temin edebilirseniz perlit yerine ponza (pumis) ya da volkanik kaya parçaları (patlamış mısır gibi koyu kahve-siyah oluyor).Bunları da seralarda bulabilirsiniz.Perlite göre toprak çok daha geçirgen oluyor su anında aşşağıya iniyor ve çok çabuk kuruyor.Zira kaktüslerin en sevmediği şey nem,özelliklede kapalı havalarda. Bunların hiç birini bulamassanız bildiğimiz çakıl taşlarını,kremit kırıklarını (3-4 mm gibi) bolca, torf (çiçek toprağı diye satılanlar) ve normal toprak **** kırmızı toprakla karıştırarak geçirgen hale getirerek kullanabilirsiniz.Kesinlikle kum ya da gübre kullanmıyoruz.Kolay gelsin. |
''Kesinlikle kum ya da gübre kullanmıyoruz'' mu? Ben kum kullanıyorum :( Neden kullanmıyoruz? Yıkanmış orta irilikte inşaat kumu, bazen de akvaryum kumu kullanıyorum, gerçi yıllardır kaktüs bakıyorum bir zararını farketmedim ama belki kullanmasaydım daha büyük olabilirler miydi acaba? Bu konu hakkında biraz açıklama isteyebilir miyim?
|
Sn, Engin
Perlit kullanmakta bir sakınca görmedim, çünkü kaktüsleri çim sular gibi sulamadığımız için onun tutacağı nem kaktüslere zarar verecek ölçüde değil. her zaman kupkuru kalıyor.. Ama çim sular gibi çamurlu olacak kadar üzerine su dökerseniz dediğiniz doğru uzun süre nemli tutar toprağı..Hem çok sularsanız Ponza taşı, kiremit kırıntıları, eski toprak saksı kırıkları da çok nem tutucu olur...Önerdiğiniz volkanik kaya parçaları, ağaç kabukları kırıntıları, akvaryum çakıl taşları vs vs hepsi kullanıla bilinir. Önemli olan sulama miktarı.. ben perlit ile çok verimli sonuçlar alıyorum şimdiye kadar hiç mi hiç mantar gibi nem kaynaklı sorun yaşamadım. Mine 67 kardeşimizin kullandığı gibi orta irilikte inşaat kumu ve akvaryum kumu kullanılabilinir, ben kullanıyorum hiç sorun yaşamadım.. Ama kaktüsleri sularken kullanılan su miktarı ve sulama zamanı, hatta sulama için kullandığınız araç:)).. bunların hepsi faktör.. ama en önemlisi AŞK... Ben buna inanıyorum... Gübre konusuna gelince... Sıvı gübreler var kaktüsler için bunları kullanabilirsiniz, ben kullanıyorum... Sanırım siz Organik gübre (hayvan dışkıları) kullanmayın demek istediniz.. Evet Organik gübre (koyun, at dışkıları) kullanmak kesinlikle zararlı kaktüsler için.. Yurt dışında bir arkadaşım özel hazırlanmış organik gübre (kümes hayvanlarının dışkılarının özel bir işlemden geçirilmiş hali, yüksek sıcaklık verilerek içindeki tüm bakterilerin mikropların öldürülmesi sağlanmış olan bir gübre çeşidini çok seyreltik olarak, 40 litrelik kaktüs toprağına 1 kg bu gübreden koymuş) kullanmış iyi sonuç almış, ama ben denemedim.. Sıvı gübre kullanıyorum.. Sevgiyle kalın.. |
Kastettiğim kum ince elenmiş kum.Kökler için hiç hava boşluğu bırakmıyor ve sürekli nemli kalıyor.Hayvan gübresi de içinde bulunması muhtemel böcek larvaları ve parazitlerden dolayı arkadaşımızın dediği gibi sakıncalı.Sıvı gübreleri hepimiz kullanıyoruz.Her iki sulamada bir (toprakta aşırı mineral birikmemesi için) çiçek öncesi tavsiye ediliyor ve çiçeklenme esnasında ve dinlenme periyodunda önerilmiyor.
Kaktüslere su verilirken tek şart iki sulama arasında toprağın tamamen kurumuş olmasıdır.Buna dikkat ettiğiniz sürece sadece torf içerisinde de kaktüs yetiştirebilirsiniz. Taner Angay Bey den kaktüs aldıysanız yanında bir word belgesi de gönderiyor.Orada kendisinin 1/2 ponza ve 1/2 torfla çok iyi sonuçlar elde ettiğini okumuşsunuzdur.Google da ponza ya da pomza yazarak ayrıntılı bilgi edinebilir perlitle arasındaki farkları görebilirsiniz. |
Teşekkürler Sayın kartalpin ve Sayın Engin, acaba bir de humus ile ilgili varsa tecrübelerinizi paylaşabilirmisiniz, ben son hazırladığım saksımda 1/4 oranında kaliteli humus kullandım, kaktüslerim için bir risk oluşturabilir mi?
|
****** ne ekerseniz ekin, neye ekerseniz ekin, dünyanın el kaliteli en modern toprağına da ekseniz, en ansiklopedik bilimsel yöntemlerle ışıklandırıp sulasanız, Önce AŞK gerekir.. Sevginiz olmaz ise kaktüsünüz size küser.. Ona gönülden değer vermezseniz yaşama isteği azalır..
İnsan gerçek sevgi ile sahte/pazarlıklı sevgiyi ayırt edemez ama kaktüsler gerçek sevgi ile sahtesini çok iyi duyumsar.. Siz sevin, en asgari koşulları hazırlayın kaktüsleriniz yine de sağlıklı olur.. Unutmayın Omnia Vincit Amor=Aşk her güçlüğü yener.... Sağlıkla sevgiyle kalın, Mutlu bir bayram geçiriyor olmanızı diliyorum |
1 Eklenti(ler)
Tüm fikirlerini paylaşan dostlara teşekkür ederim. Ben toprağı hep kaktüs seralarından aldığım için toprağı kendim karıştırıp hazırlamadım. Ancak aldıklarımda ponza kırıntıları olduğunu bende fark etmiştim. Kaktüsleri tekrar düzenledim. :p İnşallah daha mutlu olacaklar ;)
Herkese iyi bayramlar dilerim. Sevgi ve saygılar... |
Sn.GATAY, çok zevklisiniz, çok güzel olmuş ve daha sağlıklı olmuş... Sevgiyle büyütün nice kaktüslerle nice bayramlar diliyorum
|
kaktüs
5 Eklenti(ler)
Selamlar. Benim sorum bu uzayıp giden kaktüsümün bu şekilde uzaması normal mi. İki boğum var kesip başka yere aktarmam gerekir mi
Sukkulent olan ile ilgili problem de pek cansız olması uzayıp gitmesi |
1 Eklenti(ler)
Bu da daha yakından çekilen fotoğrafı:D
|
Şmdiden teşekkür ederim.
|
Kaktüsünüz bence çok sağlıklı görünüyor. Uzamasıda cansız incelmiş gibi değil. gayet güzel uzamış .içiniz rahat etmezde keserseniz yazık olur bence güzelliğine ,hemde o türün bu mevsimde kökleneceğini zannetmiyorum.cemreler düşene kadar sutun biçimindeki kaktüs çelikleri tutmaz sanırım.sukkulentinizde bir cansızlık söz konusu görünüyor .bu konuda birşey söyleyemeyeceğim. bir bilen yardımcı olacaktır.
|
Herkese merhaba
1 Eklenti(ler)
Sayenizde bu başlıkta titanopsisi tanıdım ve kendileriyle, bir alışveriş merkezinde karşılaşınca, doğruca evime ortak oldu.Yakından inceleyince gerçekten çok güzel bir kaktüs. Üzerinde tohum kesecikleri vardı . Dayanamayıp bir kısmını serpiverdim toprağın üstüne.Zamansız oldu:o Şimdiden korku saldı içime .Bu bebekler çıkarsa nasıl bakacağım diye:p Sevgiler
|
Arkadaşlar iki hafta önce Taner Angay beye tohumdan yetiştirmeye çalıştığım tüm kaktüs ve sukulentlerden sipariş verdim:) Bundan sonrada tohumdan birdaha yetiştirirmiyim bilmiyorum. Taner bey sayesinde uzun zamandır istediğim türlere kavuştum. Aloinopsis_luckhoffii, Titanopsis_calcarea, Titanopsis hugo-schlecter, ASTROPHYTUM asterias "nudum", ASTROPHYTUM asterias cv. RURY KABUTO, Lophophora. williamsii var. caespitosa, ALOINOPSIS setifera, STAPELIA hirsuta, Crassula_ovata_'Gollum'
senecio rowleyanus, Adromischus_cooperii, Epithelantha_bokei ve lithopsalr tabiiki. Şimdi evde bir bayram havası yaşıyorum:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025