![]() |
daha önceden yani üye olmadan forma şöyle bir göz attım gerçekten çok güzel paylaşımlar var herkese verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederim. formun 1.sayfasında gördüğüm kavonoz motor v.s. görünce meraklandım ve hemen çarşıya gidip gerekli tüm malzemeyi hazırladım. 1 adet de domates fidesi aldım aynen yaptım kavonoza çeşme suyu koyup aynı tarif edildiği gibi herşeyi eksiksiz yaptım. Ama hemen hemen 1,5 ay su motoru çalıştı inanınki çarşıdan aldığım domates fidesi bu 1,5 ay zaman içeresinde aynı kaldı yani ne büyüdü ne de çürüdü biryerde bir yanlış yaptım ama nerede yardımcı olursanız çok sevinirim acaba suyun içesirine bir madde mi konuluyor. Teşekkürler vereceğiniz bilgiler için
|
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz sayın odcy2000.
Ben doğru okudum sanırım çeşme suyu doldurmuşsunuz kavanoza ama bu imkansız eğer forumları tam incelemiş olsaydınız kavanozdaki veya herhangi topraksız tarım denemesinde su değilde besin eriyiği kullanıldığını mutlaka okurdunuz. Yani kavanozda su değil besin eriyiği olmalıydı. |
Sayın Envor. resimlerinizden birinde bıraktığınız filizin ilk salkımında kaşıma yapmanızın sebebini öğreneblirmiyim.ilk salkım sapının güçlü gelmesi gerekir.diktiginiz domatesin çeşitini öğrenebilirmiyim?
|
sn. envor hocam....
Yaptığınız çalışmaları ilgi ile takip edİyorum eğer sizi sıkmazsam bir iki sorum olacak burda cevabını bulamadığım sorularımı yanıtlarsanız çok memnun olurum.. 1-torbaların altında drenaj deliği varmı varsa kaç adet delik açılacak... 2-torbada perlitmi var ve perlitse özelliği nedir? numarası filan varmı.. 3-torbaların altındaki yatay çubuklar nedir bi özelliği varmı... 4-drenaj saçlarını nerden alabiliriz... 5-sizin kullandığınız perlit torbalarını nerden temin edebiliriz.. 6-seranızda domates ve üst üste marullar var hepsini tek besin deposundanmı besliyorsunuz yoksa ikisini ayrı ayrı depolardanmı suluyorsunuz tek besin kaynağından sulansa olurmu? 7-damlama sulamada zamanla suyu tazelememiz gekiyormu,damlama sulama sistemini şematik olarak açıklarmısınız...şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim..... saygılarımla... |
ben bu alanda denemeler yapmak istiyorum. sebze için gerekli besinleri nereden tedarik edebilirim. şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar. sizleri ilgilye izliyorum. kolay gelsin
|
Çok güzel ve sürükleyici bir konu olmuş. Paylaşımınız için teşekkürler. Çalışmalarınızın ve başarınızın devamını dilerim.
|
sevgili envor arkadaş bitkileri sularken ne motoru kullandın ve ne kadar arlıklarla suladın fideleri yerleştirdikten sonra akan so direk diplerine temas edip akıyor dimi merakımı maruz gör bu konuda çok acemiyim bende böyle bişey yapmak istiyorum inşallah boş bi vaktimde başlıycam ama bi sorun var sistem kurmayı bilmiyorum ne motoru kullanıcağım gibi gerekli malzemeler neler onları öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim
|
Alıntı:
1- Torbaların altında, torbanın boyunca çift sıra 10 cm'de bir delik var, bunda bir kriter yok, sadece amacı var. Amaç; torbalardaki fazlalık suyun hızlı bir şekilde drenaj olması. 2- Torbalarda iri tarım perliti kullandım, perlit ne kadar iri olursa o kadar iyidir. Tozlu perlit çok su tutar ve bu topraksız tarımda istenmeyen bir şeydir. 3- Torbaların altında ki yatay çubukların görevi, torbanın zemine tam olarak oturmaması için, torba zemine tam otursaydı eğer, içerisine verdiğimiz su ile çok ağırlaşacak ve de drenaj deliklerini kapatacak suyun poşetten çıkmasını engelleyecektir. Bu sebeple torbanın havada kalması gerekir. 4- Drenej saçlarını ben hurdadan almıştım, özel olarak bu tip saçlar yaptırılıyor, fakat profesyonel olarak bir sera yapacak olsam strafor ve plastikten olan bir drenaj yapardım. Daha ekonomik olurdu. 5- Poşetleri poşet imalatçılarından bulabilirsiniz. Dışı gri, içi siyah olması avantajdır. 6- Ben her iki sistemi de aynı besin eriyiğiyle besledim, ticari olarak ayrı ayrı beslemek daha doğru olur. 7- Sulama suyumuzu belli bir zaman sonra değiştirmek gereklidir. Hem bitki içerisinde ki besin kaynaklarını kullanır, hem de suyun buharlaşması sonrası aşırı tuzlanma olur ve EC yükselir. Şema pc başında şema çizmek beni aşan bir durum kusurabakmayın. Başarılar dilerim. Saygılarımla. |
Alıntı:
Saygılarımla. |
Size ulaşmak ne mümkün Sn. Envor, unuttunuz bizleri. Domatesle ilgili kime dert yanacağız biz.
|
Hoşgeldin sevgili envor nerelerdesin. Görüştürene şükür. Hiç olmassa arada bir el sallada bizleri unutmadığını bilelim.
|
envor bey verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim...ankara gölbaşında kullanılmayan bi sera var,yaklaşık 300 metrekare orayı kiralamak üzereyim,orda perlitte domates yetiştirmeyi düşünüyorum sizlerin desteği ile mutlaka başaracağım .... 1 mart dedimi başlayacağım resimlerinide burdan yayınlayacağım tekrar çok teşekkür ederim en derin saygılarımla.....
|
bır soru soracagım .gecenlerde okudum koklerı su ıcınde oldugunda curume olmuyor cunkı oksıjen verıyoruz yazmıısnız.sorum sudur? normal toprakta domates ekıldıgınde su ıcınde bıraksak bataklık varı yanı ama altına hortum takıp bu suyu oksıjenlesek bu durumda curume olmazmı yanı
|
Oksijeni köklere ulaştırabilirseniz ki bu mümkün değil çünkü toprakta kökler sürekli yer değiştirecekler onu kontrol altına alamazsınız. Aldığınızı farzedelim o zaman çürümez.
|
sulu tarım da domateslerin rengi canlı tatlarıda cok güzeldi,r
|
dikim için bir su kanalı yaptım boyu 3 metre genişlik ve derinlik 15 cm. Sizce bu yeterlimidir?
|
3 metre genişlik dediğiniz uzunluk herhalde domates ekecekseniz 25 cm derinlik 20 cm genişlik 8 metre uzunluk ben yapmıştım tıkanıklık olmadı yeterli olur.
|
merhabalar perlit torbalarının altındaki beyaz borular ne işe yarıyor ve perlitin ortasındaki siyah borularla damlama sulamamı yapılıyor ,damla sulama yapılıyorsa akan su bitkilerin dibinden nasıl tahliye oluyor
|
Alttaki borular drenaj boruları damlamadan akan sular o borulardan drene oluyor.
|
Merhabalar,
Durgun suda, balkonda, domates yetiştirmeyi planlıyorum ancak, balkonda priz olmadığı için hava motorunu çalıştıramıyorum. Ev birinci katta olduğu için camı kapıyı açık bırakma gibi bi şansım da yok. Pilli hava motoru kullanmayı düşünüyorum, daha öncesinde kullanan var mı? Kullanışlı olur mu veya başka bi çözüm yolu önerebilir misiniz? |
Sayın Burak Tümer, pille başa çıkamazsın. her gün pil değiştirmen, dolayısıyla da her gün pil masrafı yapman gerekir. Bunun yerine Antalya'daki seracılardan taksiyle bir kasa domates istemen daha ucuza gelir:p:p
Şaka bir yana da, gerçekten masraflı olur. Elin alet tutuyorsa, bir matkap edin ve evden balkona açacağın bir delikten kablo geçirip içerideki pirize bağlaman çok daha ucuza mal olur kanısındayım. |
Sayın burak tümer, balkonda aydınlatma yokmu. Mutlaka olduğunu düşünüyorum. Bir adet duy- piriz le halldebilirsiniz. Sayın malbman ında dediği gibi pille başa çıkamassınız.
|
Kudret hocam çok daha basitini önermiş. ben kulağı üçüncü kattan göstermişim:p:p
|
1 metre kare bi yer ve aydınlatma yok Kudret Bey, balkon demek ne kadar doğru o da ayrı konu:)
pili şarjlı düşünmüştüm ama o da çok uğraştıracak galiba, Bana kalsa çoktan açtım deliği Sayın malbman - ki daha önce yapmadım böyle bişey, yan daireden çıkabilir matkabın ucu- ancak, eşim 'hayır' diye çok net bi tepki koydu, zor bi ihtimal:) Teşekkürler önerileriniz için. |
Kapı kasasının ya da pencere kasasının duvarla birleştiği köşe noktasından uzunca bir tornavida ile açabileceğiniz bir delik sizin işinizi rahatlıkla görür. Duvarı, kapıyı bacayı delmekle uğraşmazsınız. Matkabınız yoksa diye bu öneriyi getirdim. Ayrıca tam köşe noktası olduğu için sıkıntı da çıkartmaz ilerde tamir tadilat konusunda.
Ayrıca balkon duvarlarında hiç buat deliği yok mu? Kontrol edin. Varsa bunlardan da elektrik çekebilir, sıva üstü setlerle (izole kablo + kroşe+ sıvaüstü priz+ anahtar) işinizi halledersiniz. |
Malıyetı nasıl olur bılmıyorum ama gunes enerjısı ıle calısan bır sıstem dusunun bence ızmır guzel gues alabılır.
|
sayın tuğrulbaba pencereler pimapen, olmaz sanırım.
Kışın güneş sorun olur gibi sayın thempest, ama araştırmak lazım...her ne kadar ticari olamasa da maliyet de önemli, sayın malbmanın diline düşmeyelim :D Kuru aküler hakkında bilgisi olan var mı? çok soru sordum galiba:o |
Alıntı:
|
Ev halkını topraksız tarıma ikna etme yöntemi diye bir başlık vardı siz en iyisi o konuyu bir çalışın. linki burada tıklarsanız bulursunuz. Kolay gelsin.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=14987 |
Sayın B. Tümer;
zaten kapı veya pencere kasasının kendini değil sıvalı kısmı deleceksiniz. Yalnız pvc kapı pencerede kör kasa tabir edilen, pvc malzemenin tutturulduğu sıva altı ekipman vardır. Profil demirinden imal edilmiştir. Eğer ondan varsa ki vardır büyük ihtimal, o zaman delme işlemi olmaz. Ya da daha zor bir hal alır. Pvc pencerenin köşesinden sıcak tornavidayla kablonun geçebileceği bir delik ayarlayabilirsiniz, ileride mastik, np silikon veya normal silikon türevleri ile doldurabilirsiniz. Ama illede herhangi bir zarara yol açmak istemem derseniz, balkon kapısının muhakkak mermer eşiği falan vardır. altından, kenarından bir boşluk oluşturabilirsiniz. Bu da olmaz derseniz, güneş pili önerisini düşünebilirsiniz. Kuru akü durduğu yerde boşalan bir şey. Size daimi bir şey lazım. Bu tip çözümleri ileri dönük olarak hesap etmelisiniz. Elbette herşey öneriden ibaret. Siz ne yapabileceğinizi aslında bizden daha iyi biliyorsunuz. Çünkü oturduğum yerden görebildiğim en net şey balkonda elektriğin olmadığı gerçeği. Çözüm üretmek, mekanın konumunu görmeden kör dövüşüne benziyor. Aklıma yeni geldi. Güneş pilleri güneşi gördüğü vakit tam kapasite çalışır. Bunun dışında kapalı havalarda da az da olsa üretim yapma yetisine sahip. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025