![]() |
Bu işi elektrik enerjisine gereksinim duymadan çift depo metodu yardımıyla damla sulama yöntemi ile halledeceksin. Zaten 1 m2 yer diyorsun, umarım güneş görüyordur. En fazla bir veya iki saksı yaparsın. Onuda bildiğimiz serum seti ile damla sulama yaparsın. Drenajda biriken suyu her gün üst depoya alırsın veya çok az ise evde başka çiçek falan varsa onları sularsın. Ben ilk başladığım sene çileğin tanesini 1 TL ye mal etmiştim. Ondan sonra masraf yapmaktan vazgeçtim. Çilek ağacı için derin kuyulara salınan dalgıç pompa kullanmıştım. Şimdi aklıma gelince gülüyorum. Fuzuli harcama olarak duruyor bir köşede.
|
Önerileriniz için teşekkürler,
Güneş görüyor sayın sarıcan, serum seti benim de aklımda, elektrik olayını makul şekilde çözemezsem o şekilde yapacağım. |
*** syn büyüklerim
konuyu geçen sene takip ediyodum.uzun bi ara verdim ve bu arada bazı kararlar aldım. gaziantepte ticari amaçlı suda dometes yetiştirmek istiyorum açıkçası pek fazla bilgi sahibi deilim öncelikle durgun su yönteminimi yoksa akan su kültürümü tercih edilmeli? hangisi daha pratik, enerji ihtiyacı düşük elektrik masrafı düşük olur ec denilen besin eriyigi nereden nasıl temin edilir? teşekür ederim |
Sayın maydanoz,
Haddim olmayarak bir tavsiyede bulunmak isterim. Burada benden çok bilgili ve tecrübeleri hocalarım var fakat henüz cevap verilmediği için cevap yazmak istedim. Öncelikle pek fazla bilgim yok diye belirtmişsiniz en önemli sorunlardan birisi bu çünkü ticari düşünüyorsunuz kaybınız çok olabilir.Bence küçük küçük denemeler yapmalısınız hem öğrenir hem eksiklerinizi giderebilir hem de kaybınızı minimuma indirebilirsiniz.Topraksız tarım ha deyince olacak bir iş değil. Bunları şevkinizi kırmak için yazmıyorum ama ortada gerçekler var ben ve diğer bütün forum dostları göz göre göre zarar etmenizi istemeyiz.Dediğim gibi iyice inceleyin,okuyun ve şahsen küçük bir m2 de denemeler yaparak öğrenin.Son olarak sizin yerinizde olsam ticaride olsa amatörde olsa akan su ve ya durgun su ile başlamazdım,katı ortamda domates denerdim . Başarılar dilerim |
estafurullah.Burada benim için hepiniz ayrı ayrı birer hocasınız.Paylatığınız bilgiler için teşekür ederim.
Benim düşüncemde başlangıcı amatörce yapmak.İşin inceligini ögrendikten sönra ticarete girmek.ancak dedigim gibi bilgim yetersiz başta syn kudret tezel ve syn envor olmak üzere birçok bilgi sahibi hocalarımın paylaşımlarını ayrı ayrı incelemeye çalıştım fakat bilgileri birleştiremedim.Katı ortam önermissiniz inanın bu konudada bilgim yok bana yön verirseniz inanın minnetar kalırım.Değerli hocalarımın yardımlarını bekliyor Teşekür ediyorum. |
Sevgili mydonoz, gerçekten jibuti arkadaşımıza büyük bir teşekkür borçluyuz. Daha önce yapmış olduğu çalışmalardan edindiği bilgileri nekadar güzel özetlemiş. Sevgili jibuti arkadaşımız bu işe ilk gönül verenlerden ve kendini geliştirerek ( konu komşudan aileden fırsat kalmamış ama :D)ticari manada küçükte olsa güzel başarılar elde etmiş, herzaman taktir ettiğimiz bir arkadaşımız. Burada tecrübe konuşuyor. Bende size ve sizin gibi bu işe gönül veren arkadaşlarıma ayni şeyleri tavsiye ederim. Topraksız tarım yapmak istiyorum ama hiç bir bilgim yok lafını bir an önce, topraksız tarım tekniğini biliyorum ama ticari manada yapmanın yollarını arıyorum lafıyla değiştirmeniz.
Topraksız tarım dünyanın yaptığı tarım. Artıları avantajları çok fazla ama....en büyük zorluğu teknik donanım ve bilgi istemesi. jibuti arkadaşımıza tekrar teşekkür eder herkese başarılı çalışmalar dilerim. |
Tavsiyelerinizi için çok teşekür ederim gerçekten düşüncerimi ciddi anlamda düzelti bu işe amatörce başlamak en iyisi
sormak istedigim bi husus var Daha önceki paylaşımlarda 1.9 ec,2.2 ec gibi terimler.tamam ec ne anlama geldigini biliyorum.1,9 ve 2,2 nedir neye göre belirlenir nasıl ayarlanır Teşekür ederim |
Sevgili kudret hocam övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim ama bu eser başta siz, enver ve diğer tüm arkadaşlarımızın sayesinde oldu.Asıl ben teşekkür ederim.
|
Başarı sahibinindir sevgili jibuti, bizler katkıda bulunabildi isek ne mutlu.
Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyor, yeni sezon paylaşımlarınızı beliyoruz. |
Sayın Gökhan Aydinli, ellerinize sağlık çalışmalarınız çok güzel.
|
sistemle yetişen ürünler hakikaten çok lezzetli bu başlıkta okuduğum " bitki toprakta ne bulursa onla basleniyor biz ihtiyacı olanı veriyoruz" yorum çok isabetli
|
herkese iyi akşamlar topraksız tarım işine yeni yeni başladım ve okulumda ar-ge klubü açabilmek için bir poreje sunarak ödenek sağlamam gerekiyor ve ben bu projenin topraksız tarım olabiliceğini düşünüyorum sizin gibi bu işin içinde olan bu işle ilgilenen abilerimden bu konuyla ilgili(sağladığı kolaylıklar,faydaları vs)gibi konularla ilgili yardım bekliyorum elinizde bu konuyla ilgili dökümanlar varsa lütfen bana yardımcı olun mail adresim:mstx130@hotmail.com şimdiden çok teşekkürler.
|
sayın envor kudret tezel sarıcan ... son günlerdeki topraksız tarım merakım önce bu siteye üye olmama sonra bu mesajı yazmam neden oldu 27 sayfayı son 2 saatir her satırını okudum :o ve şuan yapamasamda bunu mutlaka yapmak için acayip gaza geldim :D
ama bazı sorularımda yok değil, sayın envor yaptığınız hobi serası kaç metrekareydi ve ne kadar harcadınız ? tabi karşılığında ne kadar kazandınız çünkü bir aile için baya fazla bir üretim yapmışsınız gibi gözüküyor. birde acaba bunu profesyonel eğitim alarak yapmak istesek hangi üniversitenin hangi bölümünde okumalıyız? ben şuan daha polis okuluna gitmemiş bir polis adayıyım önümüzdeki 10 senede 1 dönüm tarladan sizce milyarlar kaldırabilir miyiz ? şimdiden cevaplayan herkese teşekkürler :cool: |
Ege üniversitesi, Ziraat fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü bence en ideali olur...Tabi kazanabilirseniz....:rolleyes:
|
2 Eklenti(ler)
İlk akan su kültürü denemem...
Fotoğraftaki marullar funly cinsi ve 1 haftalık... |
selamlar bende bugun itibariyle forumunuza üye olmus bulunmaktayım.
Biraz hızlı davranıp besin kitlerimide sipariş ettim.kovonoz benzeri bir ortamda havalandırmalı baslayacam insallah. Bu güzel çalışmalar ve paylasımlarınıziçin tesekkurler. |
Sülfirik asit gerçekten çok etkili bir ph düşürücü...Besin eriyiğine 2cc dökecekken 5cc nin tamamı dökülünce ph 1.6 ya kadar düştü...Bende hemen su takviyesi yaparak ph yı 6 ya kadar çıkarttım.Bunları yaparken 3 dakikalık bir zaman geçti...Bu süre içerisinde köklerde umarım tahribat olmamıştır. Yoksa herşey sil baştan...:(
|
Sulandırarak yapın mesala 1 lt 'ye asit ekleyin karıştırın (ısınacaktır,sıçrama yapabilir dikkat) ondan şiringayla alıp besin eriğinize ekleme yapın.
|
Marulları az önce kontrol ettim. Şu an her şey yolunda gözüküyor...
|
2 Eklenti(ler)
16 nisanda marulların son durumu....
|
domates fidesinin boyu çok uzadığında suyu değiştirmek zor olmazmı veya nasıl değiştirilir
|
EC terimi nedir ne anlama gelir
acilll |
EC elektriksel iletkenliktir.Türkçe karşılığı....
Su içerisindeki besin elementi oranı arttıkça elektriksel iletkenlikte artar... |
Alıntı:
|
Alıntı:
sevgili arkadaşlar bu tür asitlerle çalışırken çok dikkat edin göze asit kaçmasında hemen 15 dakka süreyle bol suyla yıkayın bakın 15 dakka çok önemli bol suyla durmadan yıkayın!!!! Birde ortalıklarda asit türevi maddeleri bulundurmayın su şişesinin içersine daha doğrusu içeçek maddelerin bulunduğu kaplara kesinlikle asit koymayın yaşanmış bir olay: oto elektirikçide çalışan bir elaman ,masa üzerinde su şişesine konmuş asit dolu şişeyi su sanıp içmiş!!!!! sonuç maalesef ölüm olmuş, çalışmalarınızı günlerden beri okuyorum emeği geçen herkese teşekkür ediyorum |
Magnezyum ve demiri arttırmak için bunları ayrıcamı ilave etmem gerekiyor ?
Not:Todor Bey, Çeşit funly yani piyasadaki en açık renkli marul çeşitlerinden biri... bu renk açıklığı sizi yanıltmasın.... |
Mg sülfat yerine Mg Oksit ilavesi aynı görevi görür mü?
|
Akan su kültürü ile ilgili şemetik bir resim
1 Eklenti(ler)
Akan su kültürü ile ilgili şemetik bir resim. Ben bunu oluşturmaya çalışıyorum. Yakında sistemin resimlerini toplam maaliyeti ile bereber göndereceğim.
|
Sn. Volkan355,
Ekteki linkte benzer bir çalışma 29 no' lu mesajdan itibaren bütün yapım aşamaları fotoğraflarla anlatılmıştır. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12435 Ben iki yıldır kullanıyorum. Çok da memnunum. Ben hava motorunu kaldırdım. Drenaj delşğine yaptığım çok basit bir düzenekle de alt depodaki su seviyesini ve bitkilerin tükettiği su miktarını görsel olarak izliyorum. Besin takviyesi için yol gösterici oluyor. İncelemeni tavsiye ederim. Kolay gelsin. |
Sn. Sarıcan,
Gönderdiğiniz link için teşekkür ederim. Hava motorunu kaldırdığınızı belirtmişsiniz. Demek ki su pompasının su ile karışık verdiği hava yeterli oluyor. Benim hazırlamaya çalıştığım sistemin tekneleri, pompları ve bağlantı ekipmanları hazır. Hafta sonu montajını yapmaya çalışacağım. Sn. Kudret beyle temasa geçtim. Besin eriyiği temini için yardımcı olacak. Red robin cinsi domates yetiştirmeyi düşünüyorum. Yaptığım araştırmada bu cinsin daha çabuk ürün verdiğini, güneş ışığı olmayan yerlerde bile yetiştiğini ve lezzetli olduğunu öğrendim. Şu sıra bir yandanda red robin fidesini nereden bulabileceğimi araştırıyorum. Bu konuda belki sizin bir bilginiz vardır. Forumdaki yazışmaları okumaya devam ediyorum. EC, PH gibi bazı terimlerden bahsediliyor. Bunları öğrenmeye çalışacağım. Sizlerinde desteği ile acemilik dönemini umarım çabuk atlatırım. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025