![]() |
Sn. Volkan355,
Hava karıştırma olayını sizin resimde musluk koyduğunuz yerde hallediyorum. Akvaryum kafa motorlarında suya hava karıştırmak için yapılan basit bir venturi tertibatı bu işi görüyor. Böylece hava pompasından kurtuluyorsunuz. Ben geçen sene Red Robin yapmıştım, bu sene pembe domates yaptım. Red Robin çok verimli olmuştu. Semt pazarlarında ya da bauhaus gibi marketlerde saksıda satılan domates fidelerinin çoğu Red Robin' e benziyor. Ben tohumdan yetiştirmiştim ama süre çok uzun oluyor. Bu yüzden sezonda domates yiyememiştim. Tatilden döndüğümde de domatesler fidenin üzerinde çürümüştü. Ben bu sistemi domates ağacı yapmak için düşünmüştüm ama tohum bulamadım. Yeriniz müsaitse her türlü domates fidesini rahatlıkla büyütebilirsiniz. Kudret Bey' den besin eriyiği ile birlikte EC metrede alabilirsin. Kullanımı ve bakımı en kolay cihaz o. pH için ya bir cihaz alacaksın ya da akvaryumcuların kullandığı damla metodlu test kitlerinden alacaksın. Kolay gelsin. |
Bugün marul fidelerini su kültürü sistemine yerleştireli tam 20 gün oldu...Su tankındaki gübreli suyu boşalttım...Tekrar su ile doldurup Ph sını 7 ye Ec sini 1.25 e göre ayarladım...Tahminlerim beni yanıltmazsa 25 gün kadar sonra marullarla, şöyle bol sızma zeytin yağlı güzel bir salata yapacağım inşaallah...
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Su kültüründe marullarımın son hali...dikim tarihleri 30 mart.....
|
Merhaba arkadaşlar. sitede bilgi veren herkese çok teşekkürler. ben yeni üyeyim. bir çırpıda formu okudum ve malum hastalığa bende tutuldum:) denemelere başlamaya karar verdim. yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden sağolun
|
1 Eklenti(ler)
Böyle bir sistem durgun su kültürü icin uygunmudur?
|
Uygundur Sayın Iced,
En azından sistemi mantıken kavramış olduğunuz anlaşılıyor. Fakat sistemi, kurarken büyüklüğünü ayarlamak ve o büyüklüğe uygun malzemeleri denkleştirmek ve besinli suyun berraklığını yitirmeden marulları sağlıklı şekilde büyütmek için epey çabalamanız gerekecek. Bunları deneyerek bulursunuz. Önce küçük bir sistem kurup elinizi alıştırın derim. |
Sayın Akın,
Bu konuda cok bilgisizim aslında 5 gundur arastırıyorum marul deilde domates yetistiriyim demistim ama :) benim cizdigim sistemde strafor yeterlimidir? yani fideyi aldım kökün etrafında mevcut bir toprak olur onunla birlikte arasına sıkıstırıyoruz deilmi yoksa topragı elımızden geldıgınce temizliyormuyuz? Bi sorum daha olucak kutunun ici besinli suyla dolu olucak sadece deilmi? Biraz fazla soru sordum sanırım ama gercekten cok secenek var ama mantık bu sekilde galiba..Tesekkurler.. |
Topraksız tarımda fide toprakta yetişmişse sistemin hiç bir avantajı kalmaz...
Fidelerinizi, torf ve perlitte yetiştirmeyi deneyin....Toprak pek çok hastalık etmeni de içerdiğinde köklerin çürümesine yol açabilir... |
Alıntı:
Kökün etrafındaki toprağı ben olsam tamamen yıkar temizlerdim. Tamamen yıkamazsanız besin alımında bir sorun olmaz ama besinli suyu kirletmiş, pompadan toprak artıklarının dolaşıp kanatcıklara ince kum tanelerinin sıkışmasını sağlamış olursunuz. Pompa büyüktür sorun olmaz belki ama besinli suya bir çok bakteriyi de bu toprakla aşılamış olursunuz. Fidelerin toprakla hiç temas etmeden perlitte veya bir parça süngerde yetiştirilmesi de oldukca doğru bir yaklaşım olur aslında. Çok daha hijyen bir fide olur. Fakat topraksız sistemlere yerleştirilen fidelerin büyük bir kısmı viyollerde torf ( organik maddece zengin organik maddesi kısmen çürütülmüş toprak - saksı toprağı) ) içinde geliştirilen fidelerdir. Büyük ticari seracılarda olduğu gibi. Tabi bahçeden alacağınız bir avuç toprak ile torf arasında da bir hijyen farkı vardır. Torf daki bakteriler bize zararlı değillerdir . Ama bahçeden gelen toprakta tüm bakterilere açığız. Toprak bulaşığı hiç sorun çıkarmayadabilir, çıkaradabilir. Evde hobi üretimi için bu kadar hassas düşünüp kendinizi boğmayın. İçinize doğduğu aklınıza uyduğu şekilde yapın. Toprak bulaşığı için ; Size bir şey olmaz gibi geliyorsa bir şey olmayacaktır. Çizdiğiniz sistemde köklerin etrafında dolaşan içine hava verilen su tamamen besinli su olacak. Bu besinli suyu deponuzdan köklerin sarktığı tanka verecek oradan tekrar tanka geri dolaştıracaksınız. Bu devridaim sürekli yapılacak. Ben eğer kök tankı yeterince büyükse ayrıca bir depo kullanmamayı tercih ederim. Ama eğer büyük sistemleri taklit edeceksek bir depo olması gerekir. Evde yaptığımız için sistemi olabildiğince teferruattan kurtarmak benim yaklaşımım. Mesela köklerin sarktığı kısmı daha küçük tutarsınız. Büyük bir depodan besinli suyu kök tankına gönderir ve kök tankının drenaj suyu diyebileceğimiz geri dönüş besinli suyunu bu depoya geri basabilirsiniz. Bu durumda besinli su pH ve EC kontrollerine biraz daha hakim hale geliriz. Mesela %90 ı depoda olan besinli su ölçümleri sağlıklı şekilde yapılabilir. Ama Depo ve kök tankı yakın hacimlerde ise suya hakimiyetimizin bir kısmı tahminlere dayalı kalır. İşciliğimiz artar. Bunlar deneme yanılma ile kolayca öğreniliyor. Bence önce küçük bir sistem kurun bir kaç marulluk. Şöyle kucağınıza sığacak büyüklükte bir şey. Besinli suya sudaki havaya ve marul gelişimine hakimiyet kurun. Besinli suyun bozulması ne demek ? Bazen bir den bire değişebilen pH dengesini bozabilen unsurlar neler ? Ne hacimde bir su için ne büyüklüktükte motorlar lazım ? Besinli su sıcaklığına nasıl kolayca hakimiyet kurabiliriz ? Bu soruların hiçbirinin net ve kesin cevapları yok. her sistemde ve her ortamda değişik cevaplar oluşur. Siz kendi pencere önü veya balkonunuzun cevaplarını tespit edebilmek için denemeler yapmalısınız. |
5 Eklenti(ler)
Aşağıdaki sistemi haziran başında okulumun kiraz festivalinde açacağı stand için hazırladım. Amacım Türkiye de henüz yaygınlaşmayan ve halkın korkuyla baktığı topraksız tarım hakkında ziyaretçileri bilgilendirmek.
İşe önce sırık F1 domates domates tohumlarını torf-perlit-vermikülit karışımına ekerek başladım. Büyüme sürecinin hızlanması için küçük bir sera yapıp fideleri sıcak ortamda tuttum. Fideler gerekli büyüklüğe erişince çeşme suyunun ph seviyesini 6 ya sabitlemek için çalışmalar yaptım ama ph kağıdıyla tam başarıya ulaşamayacağımı anlayınca ph derecesi 5.9 olan merih marka sulardan kullanmaya karar verdim. İlerde bitkinin salgılarından dolayı ph seviyesinin bozulmasına karşı önlem olarakta seyreltik sülfürik asit çözeltisi hazırlayıp bir kenara koydum. Belirli aralıklarla ph ölçümü yapıp sonuca göre kaplara bu seyreltik çözeltiden ilave edeceğim. Dün besin eriyiğini hazırlayıp, bugün de büyüyen domateslerimi sisteme aktardım. Hava motorunu kısık seviyede 18 saat çalıştırmayı planlıyorum. Umarım haziran başına kadar sorunsuz devam ederim. Her aşamada sorularıma bıkmadan cevap veren ve her konuda yardımını esirgemeyen Sn.Kudret Tezel'e birkez daha teşekkür ederim. |
Sevgili gündöndü,
Bazı eksiklerini baştan düzeltelim ki fidelerin ölmesin. Sistemin güzel olmuş, iyi bakarsan epeyce domates yersin. Kiraz festivalinde okulun standına koyacağını söylüyorsun. O zaman fidelerin sarılması için sırık veya askı ipini kavanozla (bidonla) birlikte taşıyacağın bir sistemi şimdiden düşünüp hazırla. Çünki fidelerin inanılmaz bir hızla büyüyüp sarılacak yer isteyecekler senden. Kolay taşınabilir ve arabaya sığabilir bir şey yapmaya çalış. Gelelim asıl meseleye. Kudret Bey' in anlattıklarını iyi dinlememişsin herhalde. Yazdıklarını okusa acaba yanlışmı anlattım diye üzülürdü. Sen çeşme suyunun pH' ını 6 ya sabitlemeyeceksin. Hele birde pH ı 5,9 olan merih marka su kullanırsan fidelerin kavrulur bilmiş ol. Kudret Bey' den aldığın besin stoklarını hazırlamak için önce tarifine uygun olarak 2 Adet 2,5 litrelik Pet şişe ayarla ve bulabildiğin en yumuşak su, gerekirse distile su ile hazırla bu çözeltileri. Daha sonrada yine bulabildiğin en yumuşak suyu kavanozlarına doldurarak, hazırladığın bu A ve B stoklarından 60 ml' lik büyük enjektörle her 5 litre suya 50 ml A + 50 ml B stoku olacak şekilde ilave et. Bu stokları ilave ettiğin zaman elde ettiğin pH seviyesi 6 - 6,5 seviyesinde olması lazım. Yani çeşme suyunun değil, besin katılmış sıvının. Sen baştan pH seviyesi 5,9 olan suyla başlarsan yanlış olur. Birde pH' ı 5,9 olan şişe suyu olmaması lazım, bir yanlışın olmasın. Maden suyunun pH' ı ne kadardır bilmiyorum. Birde sadece pH' ı ayarlamak yetmez. Bir EC metre yardımı ile ilk hazırladığın besin sıvısı EC değeri 2 - 2,5 mS olması lazım. Eksikse eşit miktarda A ve B stoku ilave etmen lazım. Her 10-15 günde birde kavanozlardaki suyu komple yenilemen lazım. Fakat şu Merih marka suya kafam takıldı. Bir yanlışlık yapma sakın. Fidelerini biraz zayıf gördüm. Mutlaka yeterli güneş almalarını sağla. Kolay gelsin. |
Doğal kaynak sularının çoğunun ph sı 7-8 aralığında....Bende 5.9 gibi bir ph bana da tuhaf geldi...
|
1 Eklenti(ler)
Sn. Sarıcan öncelikle uyarınız için çok teşekkür ederim. Mesajınızı okuduktan sonra sistemdeki suyun Ph seviyesini ölçtüm. Ölçümlerimi dijital pH metreyle yapmadığım için çok hassas ölçümler değil ama pH kağıdının rengi 6-5 arası ancak 6 ya daha yakın değerlik gösteriyordu. Bunun üzerine sisteme biraz yemek sodası ilave ettim ve elde ettiğim ph seviyesi 6-7 arası ancak 6 ya daha yakın bir değerdi. Sanırım sorunu böylece çözmüş oldum. Umarım geç kalmamışımdır. Aslında bu konuda Sn. Kudret Tezel'de çok fazla açıklama yapmıştı ancak kısa sürede çok fazla kaynak okuyup anlamaya çalışmamdan olsa gerek yinede böyle önemli bir hata yaptım. Fidelere destek konusunda da önerinizi dikkate alarak yarın bitkiler için satılan yeşil plastik kaplamalı desteklerden edineceğim. Merih marka su şişesinin üzerindeki analiz raporunu aşağıya ekliyorum, suların pH dereceleri konusunda araştırma yaparken rastladığım en düşük pH seviyeine sahip su buydu. Diğer markaların Ph değerleri Sn. sercan 1969'unda dediği gibi 7-8 arası değişiyordu.
|
Sevgili gündöndü,
Merih suyun analiz raporunu okuyunca şaşırdım. Ama hemen unutmadan şunu söyliyeyim Kudret Bey' in hazırladığı reçete eritilirken ve sistem için besin eriyiği hazırlanırken nerede ise saf su sayılabilecek su dikkate alınarak elementler hesaplanmıştır. Buna ilave olarak birde Merih suyun içindeki mineraller ilave olursa besin eriyiğinin formülü çok değişir ve belki domatesin istemediği bir formül ortaya çıkabilir ve sen EC, pH kontrollerinde başarılı olamaz sürekli EC ve pH ayarlamak zorunda kalırsın. Sana tavsiyem mesajında bahsettiğin pH' ı 7-8 olan ve EC değeri de 0,4 - 0,5 mS olan içme veya çeşme suyu kullan. Olayı sadece pH kontrolü ile götüremezsin, mutlaka EC kontrolüde yapman gerekir. Bu yeni su ile hazırladığın besin eriyiğini Kudret Bey' in önerdiği şekilde yaparsan domates için en uygun çalışma aralığı pH= 6 - 6,5 , EC=2,0 -2,5 arası olması lazım. Zaten tarife uygun karıştırırsan bu değerler çıkacaktır. Merih Su piyasada soda diye satılan doğal mineralli suya benziyor ama 5 litreliğini ilk defa gördüm. Bu arada dersini iyi çalışmamışsın Kudret Bey duymasın. Kafanın takıldığı bir yer olursa sormaktan çekinme. Topraksız tarımın geleceği senin okuldaki yapacağın tanıtıma bağlı, bunu unutma. Sen başarısız olursan bir çok insanın gözü korkar. Başarılar. |
Marullara destek amaçlı, ortası 15mm çaplı delik bulunan halka biraz yukarı kalkınca, marulun gövdesinin boğulmasına yol açtı....Aslında ben delikli saksıları
perlit ile doldurduğumdan bu parçaları kullanmam da gereksizdi bunu şimdi daha iyi anladım...Öğrenmenin yolu hata yapmaktan geçiyor galiba...:rolleyes: |
Sistemi boş olarak görüntülemediğin için dışardan yorum yapmak çok zor. Delikli saksılarda hydroton daha verimli olabilir. Perlitin küçük taneleri deliklerden düşerek pompanın tıkanmasına yol açabilir. Kullandığın plastik kanallar kablo kanalı mı? Raflı sistem içinde çok güzel olurmuş. Çilek içinde çok uygun bir sistem. Tecrübe denilen şey yapılan hataların bileşkesi. Üzülme... Kolay gelsin.
|
http://www.yukleresim.com/images/315...9077_thumb.jpg Yukleresim.com
ustamızın onayıyla:p köklendirmeye bıraktığımız 5 papaya çeliğinin 3ünü snkudret beyin göderdiği pepino besinine diğer 2sini karsılastırma olması amacıyla toprağa dikeceğim. kazamız mubarek ola:D |
5 Eklenti(ler)
Marulların son hali ve gereksiz yere koyduğum kapağın başıma açtığı iş....
|
1.9 EC ile nasıl beslenir hidroponik sistem de domates ve nereden temin edilir
acill şimdiden teşekkürler |
Alıntı:
sorduğunuz soru formun içersinde benide sizin gibi topraksız tarım merakı sardı,ama inanın günlerden beri sn KUDRET TEZELLin yazıları araştırmaları ve formdaki diyer deyerli arkadaşların yazıları çalışmaları ile uğraşıyorum, şuğana kadar çok yol kat ettim ama yolun başındayım ,yakında bende topraksız çalışmalara başlıyacam :)) |
4 Eklenti(ler)
Su kültüründe bitkinin yetiştiği solüsyonun ph sı son derece önemli, başarıyı yakalayabilmek için...100 lerce dönümde bu işi yapan firmalar açısından düşünecek olursak, suyun ph sını kontrol etmek önemli bir maliyet oluşturuyor mu acaba arkadaşlar ne dersiniz?
Bu arada hasattan bir hafta önce marulların durumu.... |
2 aylık ön izlemeden sonra aranıza bugün katıldım .Öncelikle bu denli özverili ve paylaşımcı çabalarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.
|
Sayın sercan 1969 marullarınız çok güzel görünüyor. Elinize sağlık. Köşeli borular ve kapakları da çok şık duruyor. Benim favorim borulu sistem zaten. Hem kapak hem epet fazla olmuş evet. Sepeti hiç kullamadan da olabilirmiş direkt suya.
|
Sıcaklık değiştikçe EC değeride değişiyormuş. HANNA İnstruments firmasının laboratuvar ortamında yaptığı ölçümler aşağıdaki gibi. Lazım olabilir.
5 °C……. 896 µS 10 °C….. 1020 µS 15 °C….. 1147 µS 16 °C….. 1173 µS 17 °C….. 1199 µS 18 °C….. 1225 µS 19 °C….. 1251 µS 20 °C….. 1278 µS 21 °C….. 1305 µS 22 °C….. 1332 µS 23 °C….. 1359 µS 24 °C….. 1386 µS 25 °C….. 1413 µS 26 °C….. 1440 µS 27 °C….. 1467 µS 28 °C….. 1494 µS 29 °C….. 1521 µS 30 °C….. 1548 µS 31 °C….. 1575 µS |
Ayaş domatesi fidelerini nerden temin edebiliriz acaba?
|
dometesler kaç günde meyvesini veriyor
|
şu an evde yenibir deneme yapıyorum suda bamya yetiştirmeye çalışıyorum
|
arkadaşlar aranıza yeni katıldım. kudret bey ile nasıl iletişime geçebiliriz?
|
Herkese merhaba.. Kudret bey size özel mesaj gönderemiyorum. Telefon ya da e-mail adresinizi bana iletir misiniz?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025