agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm)

seazone 27-07-2011 07:55

Sayın matrakmurat aeroponik sistemi ne şekilde yapıyorsunuz. Hangi aparatlarla?

matrakmurat 28-07-2011 16:55

4 Eklenti(ler)
Duz tabanli (olursa daha iyi) pvc cati olugu ve oluktan biraz uzun 2 adet gri 13mm sanirim pvc su borusu 1 adet T 4 adet L dirsek baglanti.Olugun uzerine kapatilmasi icin plastik levha veya benzeri.Delikler icin 1 mm matkap ucu.Sistemi nft gibi calistir.

seazone 29-07-2011 14:52

Çok Teşekkürler.

fusion1 29-07-2011 21:46

Sayın matrakmurat: foruma Glasgow dan degerli katkılarınızı ilgiyle izliyorum teşekkürler degerli paylaşımlarınız için.fogponic sistemin aeroponic sisteme göre özellikle başlangıç döneminde üstün sonrasında geri kaldıgını belirtmişsiniz bende incelemelerimde benzer izlenimler edindim. Bir çok çalışmada bu nedenle bu iki yöntemin birlikte kulanıldıgı - denendigini izledim. Fogponic için nebululizatör veya endüstriyel U-V soguk buhar makinalarını kullanabiliriz ,aeroponic içinse microsprayer,minipulvarizatör ..vb aparatlarla nem sıcaklık ölçer destekli sistemleri kurabiliriz . Nebulizatör , U-V soguk buhar kullanımına( fogponic için ) ek olarak microsprayer ,minipulvaziratör ,açıkhava serinletme aparatlarının (aeroponic için ) ve nem -ısı ölçer kontrolünün sistemle birlikte kullanımı için görüşünüz nedir ? ayrıca kullandıgınız aydınlatma sistemi ve/veya Türkiye gibi elektirigin çoook pahallı oldugu bir ülkede önerebileceginiz güneş aydınlatmasına ek /destek aydınlatma öneriniz varmıdır saygılarımla..

matrakmurat 30-07-2011 08:37

4 Eklenti(ler)
Selam Degerli Fusion1

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fusion1 (Mesaj 842078)
.......Bir çok çalışmada bu nedenle bu iki yöntemin birlikte kulanıldıgı - denendigini izledim. Fogponic için nebululizatör veya endüstriyel U-V soguk buhar makinalarını kullanabiliriz ..

Mumkun fakat cok pahaliya mal olur.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fusion1 (Mesaj 842078)
,aeroponic içinse microsprayer,minipulvarizatör ..vb aparatlarla nem sıcaklık ölçer destekli sistemleri kurabiliriz Nebulizatör , U-V soguk buhar kullanımına( fogponic için ) ek olarak microsprayer ,minipulvaziratör ,açıkhava serinletme aparatlarının (aeroponic için ) ve nem -ısı ölçer kontrolünün sistemle birlikte kullanımı için görüşünüz nedir ?. ..

Ornegin Sicak,soguk kontrol. http://www.ebay.co.uk/itm/Digital-Te...item1e63ea7bca

Nem kontrol.http://www.ebay.co.uk/itm/Humidity-C...item5d2f9c01c5

Farkli sprayer kullandim (Resimlerde) Gri olani aeroponik icin en iyisi Sari olanlari roleli vana (solenoid valve ) ile konrtol edip basincli su kullandim su pompasi degil.Aeroponik ve fogponik arasi birsey oldu.En ucuzu.
Iki sistemi beraber kullanmak,yani aeroponigin yaninda fogponigi kullanmak gereksiz kanimca.
Fogponik yesillik(marul,maydonoz v.b) baharat vb. icin ideal kullanilabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fusion1 (Mesaj 842078)
.......ayrıca kullandıgınız aydınlatma sistemi ve/veya Türkiye gibi elektirigin çoook pahallı oldugu bir ülkede önerebileceginiz güneş aydınlatmasına ek /destek aydınlatma öneriniz varmıdır saygılarımla..

Malum burda gunes herzaman kalin ve gri bulutlarin arkasinda.Yaz 2 hafta O yuzden Potasyumu fazla veremiyorum ve meyvelenme guzel olmuyor.Birde gri gunler cok uzun karanlik gece 23:30 ta basliyor.Isik kullanmak zorunda kaliyorum.Kontrolu daha kolay.Meyvelenme icin bulundugum yerde gerekli.
Keske Turkiyede olsam Gunesi kullansam daha randimanli olurdu.

Bence Lambalar Buyuk seralarda kullanilirsa parasini geri odeyecektir.Hollanda bunu basariyor.

Saygilar.

fusion1 30-07-2011 19:41

Her iki sistemi birlikte kullanabilme istegim birisinin açıgını digerinin kapatabilmesi umuduyla idi. Benim bu sistemlerin tek tek başarılı çalışabildigini gözlemlememiş olmamdan ve ulaşabildigim ,bulabildigim aparat sistem saglayıcalarının; sera , bitki besleme ,fogponic,aeroponic gibi konularda deneyimsiz ,bilgisiz olmasdından kaylanmakta.evde,balkon, teras ve deney amaçlı kullanabilecegimiz sis(fog) saglayıcı soguk buhar makineleri ,nebulizatörler TÜRKİYEDE 50-100 TL arasında saatte 2-4litre veren nem kontrolü saglayan sanayi tipi U-V nemlendiriciler içinse 1000-1400 TL aralıgında fiyat aldım . Aeroponic sistemlerde kullanabilecegimiz açık havakliması ve benzeri sistemlerde 100 sprayer için 3000 TL gibi tabi bu sistemler bizlerin gereksinimi ve talepleri uyarınca projenlendirilip fiyatlanıyor . Aşagıda ulaşabildigim bazı linkleri yazıyorum bu ve benzer firmalar ile iletişimimde konunun uygulanabilirligini fakat deneyim eksikliklerinin oldugunu gözlemledim . Saygılarımla.. http://www.arasticaret.tr.com.tr/default.asp?pid=0&lng= http://www.yavas.com.tr/ http://www.genfog.com/turkish/tu.html http://www.kar-el.com.tr/detail.aspx?id=141

fusion1 30-07-2011 21:11

Sayın Matrakmurat ;içten dostça katkı ve paylaşımlar için sagolun iyiki siz ve diger benzer forumdaşlar varsınız paylaşımlarınızdan her ayrı forumdaşın faydalandıgından haberdarsınız . Evet güneşi bol bir ülkedeyiz fakat Glasgow,Dublin,Hollanda domates yetiştirirken bizler İstanbulda ANTALYA domatesi, biberi yemek istemiyoruz ve ek aydınlatma ile Trabzon ,Erzurum İstanbul,Diyarbakırda kış güneşinde yapabilirmiyiz derdindeyiz. Katkıllarınız ile artan giderin geri dönebilecegini ögrendim . Bu tespit bile masraf agırlıklı degil geridönebilen kaliteli üretrim sürecini başlatabilmek için çok önemli ...Saygılarımla

matrakmurat 31-07-2011 11:28

Selam

Kesinlikle degerli Fusion1.

Eger seralara lambalar girerse haliyle karbodioksit sistemlerin kullanimi daha kolay ve randimanli olacak.
Dusunun..! Lamblar %30-40 ,ek olarak karbondioksit %20 buyume sagliyor.

Ornek verelim; Domateste Kisin veya bulutlu havalarda potasyumu yaza nazaran daha cok verilmeli eger yeterli isik yoksa ve Pot. nitrat kullanilmissa nitrat meyvenin acidini yukseltiyor.Lamblar sadece foto olayini zamansal 12/12 16/8 olarak uzatmak amacli.Yoksa lambalari butun gun acmak biraz yuklu olur.Kisin aydinlik 8 de basladi aksam 5 veya 4 ten sonra lambalari yakip aksam 8 veya 9'a kadar acik tutuyorsun.(ek karbondioksit onemli)yani lambalar 3 ile 5 saat calsiyor.(butun gun degil)

(30 cm Saksi perlite domateste)Lambalar ilk hasadin toplanmasindan ve N yukseltilmesinden ve demir ayarindan sonra isiklarla fotosal mevsim yani kisin ortasinda bahari geri getirip meyvelenme devam ederken ciceklenmeye hiz veriyorsun.Bu lambalar isi bakimindan idealde.yani HID Lamblar elektrik enerjisini ortalama %35 ini isik diger enerji isi olarak disa vurulmakta.Isi ve isik guzel bir planin uyumlu bir eki olabilir.

Saygilar.

matrakmurat 31-07-2011 12:08

Degerli fusion1 su an kullandigin aeroponik veya fogponik bir sistemin varmi ?

Besin degerleri digerlerine nazaran farklimi ?

Ve Ec,Ph degerini kacta tutuyorsun.

Su sicakligi kac derce arasi ?

Calisma zamanlari nasil,(su devirdaimi dahil) ?

Selametle.

fusion1 31-07-2011 14:05

Degerli Matrakmurat; topraksız tarımla 6 aydır ilgileniyorum. Son 3 ay balkon,teras denemelerim oldu.Durgunsu akansu nft benzer deneyimler. Sn. Kudret Tezel Sn.Sarıcan ile görüşme bilgi,katkı edinebilme olanagım oldu . Denemelerimin hemen hepsi oldukça başarılıydı . 3-5 m2 balkonda domates ,biber,salatalık ,roka ,kıvırcık ,dereotu,maydanoz,ıspanak yetiştirebildim ve tadabildim. Bu Sn KUDRET Hocadan temin ettigim besin eriyikleri ve E-C metre sayesinde gerçekleşti . Bu fırsatla agaçlar net ailesine, burada degerli zaman ve emeklerini bizlerle paylaşan tüm bilgi, deneyim, gözlemlerini aktaran USTA lara şükranlarımı iletmek isterim.

fusion1 31-07-2011 14:28

Henüz aeroponic.fogponic denemem olmadı. Araştırma inceleme sürecindeyim O nedenle katkılarınız bizler için çok önemli . Yakın bir zamanda bu sistemleri de deneyecegim ve paylaşacagım. Aydılatma konusunda led sistemleri inceliyorum oldukça ekonomik gibiler i(lk kurulum maliyeti 25 m2 için 150-300 dolar dışında ) sanırım gerektigi ölçüde sisteme eklenmeli Karbondioksit -sogutma için kuru buz ideal görünmekte Saygılarımla.. led growligth örnek linkler ....... http://www.alibaba.com/product-gs/43...row_Light.html http://www.bilgiustam.com/led-sungro...nin-kullanimi/ http://hkhaomai.en.made-in-china.com...0W-A-UFO-.html

fusion1 31-07-2011 15:17

Kuru buz

Kuru buz (veya karbondioksit karı), katı karbondioksittir. Katı sudan çok daha yoğundur ve donma noktası da çok daha düşüktür. Gaz sıkıştırılarak dışarı ısı vermesi sağlanır ve bu ısı kondansatörler yardımıyla depolanır. Daha sonra birden basınç düşürülünce, madde, alması gereken ısıyı geri alamaz ve buz halinde kalır.

Oda koşullarında (~1 atm) kuru buzda katı-gaz faz geçişi, süblimleşme olur. Adının kuru buz olmasının sebebi de budur. Kuru buz, ılık veya sıcak suya konulursa, havada sisli bir ortam elde edebilebilir. Bunun sebebi, kuru buzun süblimleşirken ortamdaki ısıyı almasıdır. Bu, hava içerisinde bulunan su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar. Aynı şey, sıvı azot için de geçerlidir.

Kuru buz elde etmek için yapılması gereken ilk iş, CO2 gazını sıvı hale dönüştürmektir. Bunun için de yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerekir. Bir tüp içinde sıvı halde bulunan CO2, tüp eğilerek dışarı döküldüğünde, gürültü ile etrafa dağılır ve sıvı halden gaz haline geçer. Bu değişim için gerekli enerjinin tamamını dışarıdan alamaz (olay çok hızlı cereyan eder) ve bir miktarını kendi içinden alır. Böylece gaz halindeki CO2 kendini soğutarak donar. Buna karbondioksit karı denir... kaynak wikipedi

fusion1 31-07-2011 15:33

[QUOTE=matrakmurat;842464]Degerli fusion1 su an kullandigin aeroponik veya fogponik bir sistemin varmi ?

Besin degerleri digerlerine nazaran farklimi ?

Ve Ec,Ph degerini kacta tutuyorsun.

Su sicakligi kac derce arasi ?

Calisma zamanlari nasil,(su devirdaimi dahil) ?



Aeroponic i köklere istenen , gerekli EC -PH Aralıgında gerekli nem oranına uygun vermeyi planlıyorum. Sisleme( fogponic) sisteme ek olarak gereksinimle göre kök ve yapraklara evoporation( ile olası kayıpları karşılama amaçlı mümkünse 0 ec ile olacak ) ilaçlama serinletme gereksinimleri için kullanılacak . Çalışma zamanları ortam nem -ısı gereksinimlerine göre otomatik saglanacak .. Saygılarımla ...

matrakmurat 31-07-2011 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fusion1 (Mesaj 842499)
Kuru buz

Kuru buz (veya karbondioksit karı), katı karbondioksittir. Katı sudan çok daha yoğundur ve donma noktası da çok daha düşüktür. Gaz sıkıştırılarak dışarı ısı vermesi sağlanır ve bu ısı kondansatörler yardımıyla depolanır. Daha sonra birden basınç düşürülünce, madde, alması gereken ısıyı geri alamaz ve buz halinde kalır.

Oda koşullarında (~1 atm) kuru buzda katı-gaz faz geçişi, süblimleşme olur. Adının kuru buz olmasının sebebi de budur. Kuru buz, ılık veya sıcak suya konulursa, havada sisli bir ortam elde edebilebilir. Bunun sebebi, kuru buzun süblimleşirken ortamdaki ısıyı almasıdır. Bu, hava içerisinde bulunan su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar. Aynı şey, sıvı azot için de geçerlidir.

Kuru buz elde etmek için yapılması gereken ilk iş, CO2 gazını sıvı hale dönüştürmektir. Bunun için de yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerekir. Bir tüp içinde sıvı halde bulunan CO2, tüp eğilerek dışarı döküldüğünde, gürültü ile etrafa dağılır ve sıvı halden gaz haline geçer. Bu değişim için gerekli enerjinin tamamını dışarıdan alamaz (olay çok hızlı cereyan eder) ve bir miktarını kendi içinden alır. Böylece gaz halindeki CO2 kendini soğutarak donar. Buna karbondioksit karı denir... kaynak wikipedi

Co2 yi fotosentez baslayinca tuplerde (Co2) gaz kontrolu ve Co2 sensor kontrol sistemi serada bulunan Co2 oranini havada,dogadaki normalinden 3 veya 4 kati uzerinde tutmak icin ayarli ve randimanli.

Kuru buz,kucuk ortam ve kucuk seralara uygun olabilir.Kuru buz ile istenilen (gaz enjekte) dengeyi sabit tutabilirmiyiz.Ileride,Buyuk seralarda ayni randimani alabilmek sorunlu olabilir.

fusion1 31-07-2011 18:56

Haklısınız gerekli dönemlerde ve ticari projelerde tüplerle co2 takviyesi hakkında. Fakat amatör deneyim ,küçük sera ve sogutma problemi olan çalışmalarda kuru buz önerim . Deneyim ve önerilerinizi paylaşmanız inanın önümüzü aydınlatıypr olası ise bu ve benzeri konuları bizler için hep aydınlatın. Sevgiyle ,Yeşille kalın ...

matrakmurat 31-07-2011 19:46

Benim deneyimlerimde Aeroponic fideden cicek-meyve baslangicina kadar EC 0.8 te tuttum.Besin eriginde nitrojen hafif yuksek ve ilk cicege kadar nitrat olmali.Ph 5.5 ile 6.1 arasi ph yukselince microplar yol aliyor.Organik degil,Tuz kullaniyorum.Hazir Sivilar a-b ideal ama istedigim oranlarda degil.Tuz ileriye donuk ekonomikte.

Suyun devri nem oranina ayarli.Nem yukselince ayni oranda su,uzun araliklarla stop.Nem dusuk olunca.Ayni oranda su,kisa araliklarla stop.Suyun alt koklerde bekleme suresi.v.b.Cok kontrol.
Aslinda bu sorunu Bu cihaz cozmekte http://www.biocontrols.com/leafsensor.html.

Fogponic gereksiz bir sistem degil kesinlikle dediginiz gibide kullanilabilir.Sistemlere ek destekler yapilmali Hydroponic
sistemler ne kadar kaliteli olursa daha fazla gelir ve kalite getirmekte.Zarar riskide azaliyor.

fusion1 01-08-2011 20:50

Degerli Envor öncelikle 2008 de bu başlıgı açıp bizlerle; zaman , deneyim, emeginizi sundugunuz için teşekkür ederim .Sanırım bu önemli konu başlıgında sorun var veya ben yanlış yapıyorum . '' Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) '' Başlık oysaki hidroponic sadece durgun su kültürü degil; aeroponic de akan su kültürü degil tanımlar farklı olmalı Bunlar Hidroponik tanımınin alt başlıkları 1- durgun su yöntemi 2-akan su yöntemi 3-aeroponik sistemler 4-fogponik sistemler gibi Saygılarımla ...

fusion1 03-08-2011 20:11

Degerli Matrakmurat ; haklısınız ülkemizin özel bazı yöreleri tarım için uygun. Fakat diger bir çok yöre destek, katkı, bilimsel bakış, proje, yönlendirme gereksinimleri ile kavruluyor. Topraksız Tarım GEREGİNCE SUNULABİLİRSE kullanılabilirse; ısıtma mı giderli sogutmamı , aydınatmamı giderli iklim kontrolümü, nemlendirmemi önemli CO2 mi,E-C mi önemli PH mı nın ötesinde tüm bu gereksinimleri optimum düzeyde nasıl saglarızı tartışabiliriz .Sorun gerekli tüm parametreleri bir bir optimize edebilmek ve sonra nerde geri kaldık tartışmasında . Yoksa un da var yagda ülkemizde .YETERKİ helva YAPABİLEN BEYİNLER birleşebilsin BİLGİ PAYLAŞILABİLSİN .. saygı sevgi dileklerimle..

fusion1 09-08-2011 19:50

Degerli Matrakmurat bizlerin çok zor araştırılarıyla bulabildigimiz gözlenimleriniz inanın benimle birlikde bir çok forumdaşa katkı bilgi sunmakda belli bitkilerin hangi gelişme dönemlerinde nasıl beslenmeleri gerektigine i,lişkin sunum, degerlendirmeleriniz önümüzü aydınlatacak . Teşekkürler

matrakmurat 11-08-2011 21:52

2 Eklenti(ler)
Pencere Onu Aeroponik Domates (F1 Shirley)



Aeroponik Perlite nazaran hemen hemen 3 kat hizli gelismekte.

4ncu yapraktan ilk cicege kadar kullanilan besin degerleri.

1.5 litre A ve B

N 96
P 60
K 120
Ca 120
Mg 36
Fe 3
S 66

Aeroponik mikro elemetlerle sorun yasamakta ilk olarak Demir sorunu B (Demir ve kalsiyum nitrat) Karisimini A karisimina nazaran 2 ml. fazla ekledim. duzelme gosterdi.

Mono Amonyum fosfor Kullanmiyorum.Amonyak zehirlenmesine karsi.(Nitrat baz/Amonyum baz 90/10).
Aeroponigin diger kolayligi bitki etkilendigi zaman mudahale edildiginde etki sorun olmaktan hizli bir sekilde kaldirilabiliyor.

Son 8 gundur bulutlu oldugu icin Nitrojeni dusuk kullaniyorum.Potasyum normalde birakiyorum.Gunesli havalardam ilk cicege kadar N 110 ve K 160 a cekiyorum.

Randimanli Hidroponik sistem iyi konsantrasyon ve ilgiye degil,dogru besin degerlerinin bitkinin istedigi sekilde ve ortamlarda verilmesine baglidir.

Saygilar.

fusion1 13-08-2011 21:57

Degerli Modaratör dostlar ;Topraksız tarım özel bir başlık gerektirmekde : konu ile ilgili alt başlık lar; literatürde mevcut hidroponnic, aeroponic,fogponic, yoksa kavram tanımlama betimleme karmaşında yüzmeye devam edcecegiz SAYGILARIMLA...

matrakmurat 01-09-2011 20:49

4 Eklenti(ler)
Aero/nft

Ph 6.0 ile 6.2,
Ec 1.2 ,
ilk cicekten, ikinci cicege kadar verilen besin degerleri.
N 120
P 55
K 160
Ca 120
Mg 36
Fe 4
S 118

Ph 6.0 ile 6.2,
Ec 1.4,ile 1.6
ikinci cicekten itibaren verilen besin degerleri.
N 130+5
P 55
K 300
Ca 150
Mg 36
Fe 4
S 115
Mn 0.8

Bitki digerlerine nazaran hizli bir sekilde gelismekte.digerlerinin 1 toprak+1perlite cok yavas gelismekte.
Perlitte olan domatese ayni degerde besin erigini Ec 2.1 ile 2.5 PH.5.8 ile 6.0 arasi olarak veriyorum.

Geceleri havanin soguk +10 olmasina baglantili olarak gelismeleri cok yavas ilerlemekte.

Aero/nft doamtesler diger domateslerle ayni ortami paylasmasina nazaran gelisme normal bir sekilde ilerlemekte.Ust yapraklar assagiya dogru kivrilmakta nedenini koklerin islak olmasina bagliyorum.
Kullandigim sistem ornek veriyorum nemin 65 sicakligin 20 derece oldugu ortamda 1saat:35 dakkia sistem calismiyor,zaman dolunca pompa suyu 5 saniye spreyledikten sonra duruyor.bunu 5 tekrardan sonra pompa 6 nci seferde 3 dakika calisiyor.Koklerdeki tuz badanasini silmek-dengelemek icin.Nem ve sicaklik degisirse pompanin calisma zamanida degismekte
Ornegin nem ve sicaklik sensorlerinin adapte edildigi mikrokontrollu bir plc elektronik devreye belli nem ve sicaklik aralarinda pompanin ne kadar oranda calismasini ogretir ve uygulatirsaniz bu sistem daha randmanli olur dusuncesindeyim.Veya kaba taslak/tahmini zamani siz ayarlar ayni tempoda sistemi goturebilirsiniz.''Sensorler gelcegin kolayligini hissetiren araclardir.''
Popma durduktan sonra koklerde kalan son suyun bekleme sureside onemli rol oynuyor.(Kok/nem sensoru)
Ust yapraklarin kivrilmasi domatesde sulfur eksikligi etkisi dusuncesindeyim,ilk baslarda demir eksikligi gibi gosterdi yeni cikan yapraklarda yaprak sapindan yaprak ucuna dogru aciklik/sararma bu butun bitkide olursa demir eksikligi sadece ust yapraklarda olusunca ust yapraklarin kivrilmasida dahil sulfur eksikligi yasanmakta, demir eksikligine denk effekt vermekte,farki butun bitkiyi acik yesil bir elbiseye burumesi nedeni sulfur ve nitrojen uyusmazligi derken sorunu koklerin uzun sureli islakligina bagliyorum.herneyse..!]


Simdiki hedef gunesin, bulutlarin arkasina aylarca saklandigi bu diyarda fosfor demir ve kalsiyum goz onune alarak ciceklenmede,cicekleri dusurmeden domatesleri gorebilmek.

Saygilar.

matrakmurat 20-09-2011 21:04

2 Eklenti(ler)
Aeroponik domates son hali meyvelenme basladi.

ibo3535 20-10-2011 09:19

Selamlar herkeze kolay gelsin ve başarılar.Bende bişey sormak istiyorum sanırım su motorunda bazı arkadaşlar sıkıntıda benim aklıma bişey geldi ama acaba olur mu ? bende hurda çamaşır makinası su pombası olur mu die düşündüm hem ucuz hemde güçlü.

aydın 20-10-2011 15:41

Çamaşır makinasının motoru olabilir. Dün gece eski halı yıkama makinasının su motorunu kullandım. Harika su bastığını gördüm. :o

şafak 30-10-2011 20:49

konunun yeri burası olmadığını biliyorum ama adanalı bir arkadasımız yanlıs hatırlamıyorsam, konusunu bulamadığım için buraya yazıyorum.
Konu:marul üretimi
sorun:su ve marullar agır gelip destek noktaları hariç pimaş borularda eğrilmeler
(ticari sera)
1 seneden beri arastırmalarımda ilk defa böyle bir sey gördüm paylaşmak istedim
(ticari sera düşündüğümden)
Chesapeake Greenhouse hydroponic lettuce - YouTube
ekim dikim hasat nasıl olur acaba bu sistemde
tüm topraksız tarım müdavinlerine saygılar.

muhi58 01-11-2011 10:47

arkadaslar bende topraksız tarım denemesi yapıcam ama bu bitki besinlerini nerden temin edicem yardım cı olursanız sevinişrim

fatihburak95 04-11-2011 18:19

Arkadaşlar benim de bu topraksız tarım hakkında bir projem var...

Fen liselerinde okul bitirme projesi olarak bilinir ve benim konum topraksız ortamda bitki yetiştirmek...

Bu konuda yardımcı olabilir misisinz?

karapotinli 08-11-2011 11:09

topraksız tarımda muz
 
Increased Yields with Hydroponic Systems by Greenhouse Sensations

http://www.nvsuk.org.uk/growing_show...hydroponic.jpg
http://www.stockphotopro.com/photo-thumbs-2/BA4PAJ.jpg

abi buda topraksız muz başka bişey demeye gerek yok heralde iklimi musait olan arkadaşlara duyurulur..

mehmetdeveci 02-12-2011 19:42

bende yakında başlayacam inşallah motive olmaya çalışıyorum


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025