![]() |
Alıntı:
Yeni seranızda hayırlı olsun. Hep başarılı olmanız dileğiyle saygılar... |
Sayın Kudret Tezel, Sayın Envor, Sayın Sarıcan ve tüm bitki doğa sever site sakinleri,
hepinize merhaba diyerek nihayet bende yazmaya başladım. Sitenin uzun zamandır üyesi olmama ve sık sık ziyaret etmeme rağmen ancak yazma imkanım oldu. Maalesef şimdilik sizlerin üretimlerini, güzel çalışmalarını izleyerek öğrenme ve heveslenme aşamasındayım. Bir çok dostuma siteyi ve sizlerin topraksız tarım ile neler yaptığınızı anlata anlata bitiremiyorum. Sağolun varolun. Çok kıymetli bilgiler ediniyoruz. İnşallah bir gün bende bu işlere kalkışacak imkan ve vakti bulurum. Saygılar, sevgiler kolay gelsin hepinize. |
Tüm site sakinleri merhaba sitedeki konuları epeyce okuduktan sonra bende sizlerin desteği ile balkonumda topraksız tarım yapmaya karar verdim. Ancak hangisini Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) veya her iki sistemide bir arada mı yapacağıma karar veremedim.Durgun su kültürü için 100x40 cm lik 2 adet büyük saksım var bunların alt drenaj deliklerini bir şekilde kapatıp durgun su kültürüne uygun hale getirebilirim sanırım akan su kültürü içinde 4 m iki boru alıp üzerlerinden delikler açarak biber domates salatalık yetiştirmeyi düşünüyorum şimdiden tüm sitede emeği geçen dostlara teşekkür ediyorum.
|
Yesil417 ilk önce hoşgeldin durgun ve katı ortamlı yetiştirme teknikleri için hiç bir fikir veremem ama ben sürekli akar su deniyorum süper zevkli kesinlikle akar su denemeni tavsiye ederim.
|
tavsiyenize teşekkür ederim bende 1.50cm lik çilek ağacı da düşünüyorum heriki sistemide tek motor kaldırırmı bilmiyorum
|
Motor olarak ne kullanacağınıza bağlı çok büyük kapasiteli motora gerek yok.
|
Sayın Envor, taze meraklı olarak henüz sistemleri inceliyor ve sizleri gıpta ile takip ediyorum. Müsadenizle bir sorum olacak.
"ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum." demişsiniz, ben de bunu merak ediyordum tam ki sizin yazınızı gördüm. Değiştirmekten kastınız eski eriyiği atmak değil , değil mi. herhalde yeniden ayarlamalarını yapıp kullanıyorsunuz, yoksa tamamen atık mı ? şimdiden teşekkür ederim |
Sayın site sakinleri hepinize merhaba.Ben eski izleyici yeni üye "dede34".Nasıl özeniyor,imreniyorum.Çok yakında ufakta olsa düzenimi kuracağım.Veeee o zaman başınızı çok ağrıtacağım.Saygılar...
|
Alıntı:
Suyu komple değiştirmekten bahsediyorum. Eski suya yeni ayarlama yapmak mümkün değil, içerisindeki kullanılan ve kalan elementleri bilmediğimizden, değiştirmeye mecburuz. :) |
Alıntı:
İlk başlayacak arkadaşlara durgun su tekniğini tavsiye ediyorum, en basit başarıya giden yol bu, riskleri yok. Evinizde İyi ışık alan ve korunaklı bir yerininiz varsa, başarısızlık mümkün değil. İlk denemesinde başarılı olamayan, ikinci denemeye cesaret edip başlayamıyor, bu genelde böyle. Bu yüzden Ki; ilk denemede başarılı olmak çok önemli... Saygılar... |
Sayın Envor sizden böyle bir yanıt almaktan mutlu oldum.Tavsiyenize teşekkür ederim.Aynı yönde malzeme teminimi yaptım.Domates tohumu aldım.Çimlendirme işlemi aklımı karıştırdı.Sayın Kudret hocamın bir yazısında çimlenme sırasında güneş ışığının zararlı olacağından söz etmişti.Bir başka üye yoğun güneş tavsiye ediyor.(****** hocamı dinlicem de yinede karıştım.
|
Alıntı:
Fide viollerini sularken her viol gözünü eşit miktarda sularsak, fidelerimizin çıkışıda eşit olur, dengesiz sularsak, fidelerde dalgalı büyümeye başlar. Her tohumu aynı derinlikde ekmemizde bu konuda çok önemli. |
Sayın Envor bilgi için teşekkür ederim.Aynen uygulayacağım.Tohum fideye dönüşene kadar su ve besin takviyesi hakkında ne önerirsiniz? Yaptığım aramalarda değişik bilgiler var da..
|
Fideler 1 cm uzunluğuna gelene kadar musluk suyu ile sulaya bilirsiniz, daha sonra fideyi beslerseniz sağlıklı ve güçlü fideler elde edersiniz. Sağlıklı fide ile başlamanız, daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. Fideliklerde 1.4 EC ile besleme yapıyorlar, genelde bu böyle.
|
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Saygılar
|
Sayın Envor,akan su kültüründe yapılacak bi deneme için iki set besin eriyiği kaç tane bitkiye ve ne kadar ( kaç litre ) eriyik hazırlamaya yeter? Yapılacak sistem 11 saksılı sistemin benzeri olacak...
|
merhaba bir kaç gündür akın ve envor beyin resimlerinden etkilenip topraksız tarıma merak saldım daha önce kocaelide tarımsal işletme pazarlama okurkene topraksız çilek üretimi yapmıştık. o zaman ders olduğu için hiç ilgimi çekmezdi :D
sizlerden ufak bi ricada bulunmak istiyorum ben zaten köyde yaşayan ve çiftçilik yapan biriyim bitki besini hariç diğer bütün aksesuarlar elimde mevcut. hatta tesadüf evdeki bahçem için yediveren çilek almıştım 30 tate ve bi dünya çiçek asrmasık tohumu. şimdi ben bı çilekleri topraksızda yapmak istiyorum. bütün bu düzenekleri kurmak benim bi saatimi alır fakat besin eirğine hiç aklım çalışmıyor bunu hazır tedarik etmek istiyorum yardımcı olursanız ben ve çilek fidelerim size minnettar kalacaktır... saygılarımla ali osman küreşir. |
Alıntı:
Sayın kuresir forum u okursan satış bölümünde aradığın eriyikleri bulabilirsin |
bu siteye envor ustanın dometeslerini görünce ayrılamaz oldum içimde tarım merakını keşfetmeme neden oldu yapılanları zevkle ve merakla takip ediyorum saygılar
|
sayın envor hocam
ben sizden salkım domates tohumu,salatalık ve biber tohumu rica edecektim tabi besin kitinede ihtiyacım var elinizde hazırda varsa istiyorum sizin için sakıncası yoksa şimdiden teşekkürler |
Alıntı:
marketten aldığım domates tohumlarını 30 adet olmak uzere torf toprak karışımı ıkı saksıya ektim sistem konusunda henüz bir sey planlayamadım fideler olgunlasa kadar bir yontemle baslayacağım kısmetse forum sayfalarını okumaya buyuk bir zevkle devam ediyorum.Emeği katkısı bulunan herkese ozellikle ustad envor ve kudret hocama tesekkur ediyorum |
40 adet çilek için yapılan yatay pvc düzenekde ki besin tankına koyacağım hava üreteci ne kadar büyüğklükte olmalı acaba arkadaşlar
|
Hava üreteci derken besin eriyiğini sisteme basacak pompayı kast ediyorsanız, normal güçte bir akvaryum kafa motoru yeterlidir.
Eğer besin eriyiğine hava vereceğiniz pompadan söz ediyorsanız, onun da normal bir akvaryum hava motoru olması yeterlidir. |
teşekkürler sayın malbman. oksijen için sormuştum ama diğer motorda önemli tabi. benim aklıma suyu dolaştırmak için başka bi alternatif geliyor ama nasıl olur bilmiyorum. bu kalorifer kazanlarında boyutuna göre değişken bir devirdaim motoru bulunur. muhtelif boylarda olanı da var ve bu pompalar oldukça sessiz ve sürekli de çalışabilir. elektirik sarfiyatıda 100w civar larında olanları var. bana acemi olarak olur gibi geldi ama siz üstadların başka bildiğiniz olmaz dediğiniz bir yanı varsa bilemem tabi. görüşlerinizi bekliyorum
|
Hobi üretiminde 100 W enerji bile büyük enerji masrafı. Akvaryum pompası 10-30 W civarındadır. Bu pompalarda sessizdir ve susuz kalmadıktan sonra sürekli olarak çalışırlar, su içinde çalıştıkları için susuz ortamda kalmamasına dikkat etmek gerekir. Bende başlangıçta çilek ağacı yapıp, düşey sistemde suyu yukarı basmak için basınç gerektiği için dalgıç pompa almıştım. Ama sonunda enerji masrafları ile birlikte diğer giderleri de hesapladığında bir adet çileği neredeyse 1 kg çilek fiyatına yediğini hesaplıyorsun. Bu yüzden en ekonomik çözümü bulmak gerekli.
|
Sayınaliosmankuresir. Sevgili Sarıcan haklı. Siz belki elinizde mevcut olanı değerlendirmeyi düşündünüz ama 100 watt enerji gerçekten büyük masraf.
Hobi üretiminizi 7-8 TL civarında basit bir akvaryum kafa motoru ile çok daha ucuz enerji kullanarak ekonomik bir şekilde yapabilirsiniz. Yoksa forumda bir arkadaşımızın dediği gibi, Florida'ya gidip bir kilo çilek alıp gelmeye eş değer bir masraf çıkıyor karşımıza:p:p |
evet sizi anlıyorum akvaryum motorunun o kadar az olduğunu bilmiyordum.
benim yapmak istediğim sistemi size anlatmak istiyorum bakalım burası olmaz diyeceğiniz bir yeri var mı 3 mt 100 pvc boruyu pancla 15 cm aralıkla deliyoruz (3 adet pvc boru) 100 dirseklerle birbirlerine altalta olacak şekilde irtibatlıyoruz. bir adet 18 lt su damacanayı besin tankı yapıyoruz. bir adet akvaryum motoru bir adet akvaryum hava motoru tedarik ediyoruz. pet bardakları deliyoruz. perlit koyuyoruz. bu sisteme domates biber salatalık çilek patlıcan kavun karpuz marul fasulye bitkilerinden hangilerini aynı besin maddesiyle besleyebilirim **** aynı besinle bunları beslersem ne olur bu konu en çok kafamı karıştırıyor arkadaslar. |
Problemi dokuz bilinmeyenli sormuşsunuz, matematik ilmi bile bu problemi çözmeye yetmez. Kudret Bey olsaydı "Amatör aç gözlü olur" diye kestirmeden açıklardı bu problemin sonucunu. Dokuz ayrı bitkiyi tek besinle beslerseniz bitkiler canı istediği kadar verimli olur herhalde. Belki bazısı da hiç verim vermez.
Yaptığınız sistemde boruları 100 lük dirseklerle alt alta olacak şekilde irtibatlıyoruz diyorsunuz. Sistemi tam tarif edemediniz herhalde. Üst üste dizilen boruları aynı çap dirseklerle birbirine bağlayamazsınız. Mutlaka redüksiyonla çap düşürüp 50 lik dirsekle bir alttaki boruya giriş yapmanız lazım. Yoksa sisteminiz çalışmaz. Aynı çap dirsekle birleşim yapabilmeniz için boruların yatayda yan yana durması gerekir.(sn. Malbman' ınki gibi). Çilek için 15 cm fide aralığı yeterli ama aynı sisteme domates koyarsanız fideler arası en az 40-50 cm olacak şekilde seyrek dikim yapınız. Bence sistemi yapmadan önce resimlemeye çalışıp paylaşıma açarsanız daha sağlıklı bilgiler alabilirsiniz. |
anladım teşekkür ederim en kısa zamanda resimlendirip paylaşırım. sanırım sadece çilek olacak.
|
hava ve su kombine motor
sanırımişimize yarayacak ve iki aleti bir yapan bişi buldum bu pompa hem hava basıp hem su basıyo bence fiyatta makul bunu almayı düşünüyorum
bu da linki http://www.hepsiburada.com/atman-104...egoryId=562129 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025