agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm)

soilless 09-05-2012 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mber2012 (Mesaj 957245)
selam arkadaşlar bende ilk denememde başarılı oldum ama bazı hatalarım var inşallah birdahakinde telafi edeceğim herkesin denemesini itavsiye ederim

Sn mber2012, ilk denemeniz olmasına rağmen başarılı olmanıza sevindim. Yaptığınız bazı hatalar nedir? Onları da paylaşırsanız deneyecek olan diğer arkadaşlar için faydalı bir ön uyarı olur.

Domateslerinizin son durumu nedir? Kökler geliştikçe PVC borularınız yeterli oldumu?

Teşekkürler

mber2012 10-05-2012 12:10

Değerli arkadaşlar pvc borular küçük olduğu için ilk 5 fide çok güzel gelişti ama arkadakilier küçük kaldılar boru enaz 120 lik olmalı fidelerin arasıda 50 cm olmalı diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra birde 150_60_60 büyüklüğünde akvaryum var 1 haftalık yavru alıp büyütüyorum.15 , 20 cm olunca eşe dosta dağıtıyorum.
İnanın bişeyler yapmanın ve paylaşmanın tadına doyum olmuyor. Bütün arkadaşlara saygılar sunarım. Tezel beye tekrar selamlarımı yolluyorum.

Ferhat Berkman 10-05-2012 13:43

bende varım

merhaba arkadaşlar bende 4-5 yıldır balkonumda domates yetiştiriyordum. toprak konusu artık sıkıntı olmaya başlamıştı (bana değil hanıma) pisleniyo ortalık diyodu, tesadüfen sitede gezerken buldum topraksız tarımı. bu sene bende varım inşallah tohunlarımı 2 hafta önce dikmiştim şuan 3,4 cmlik oldular. kudret beyle görüşmelerim sonunda sistemimde biraz değişikliğe gidiyorum, açıkcası çok sabırsızlanıyorum bu arada volkan arkadaşım çileklerine bayıldım allah nazarlardan kem gözlerden esirgesin :))

karapotinli 10-05-2012 22:53

süper görünüyorlar. maşallah .. bu arada bir yılı gecti forumdayım takip ediyorum.. küçük balkonum için en ideal sistem volkan arkadaşın sistemi ve birden o kadar çok hoşuma gittiki phmeter ec meter ve pompa siparişini hemen verdim. :) geriye sistemi kurmak KALDI ..
arkadaşlar bana domates ve çilek recetesi özelden atabilirseniz sevinirim birde eriyikleri nerden temin edebilirim.

volkan355 13-05-2012 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi begoman (Mesaj 963341)
merhaba arkadaşlar bende 4-5 yıldır balkonumda domates yetiştiriyordum. toprak konusu artık sıkıntı olmaya başlamıştı (bana değil hanıma) pisleniyo ortalık diyodu, tesadüfen sitede gezerken buldum topraksız tarımı. bu sene bende varım inşallah tohunlarımı 2 hafta önce dikmiştim şuan 3,4 cmlik oldular. kudret beyle görüşmelerim sonunda sistemimde biraz değişikliğe gidiyorum, açıkcası çok sabırsızlanıyorum bu arada volkan arkadaşım çileklerine bayıldım allah nazarlardan kem gözlerden esirgesin :))

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karapotinli (Mesaj 963718)
süper görünüyorlar. maşallah .. bu arada bir yılı gecti forumdayım takip ediyorum.. küçük balkonum için en ideal sistem volkan arkadaşın sistemi ve birden o kadar çok hoşuma gittiki phmeter ec meter ve pompa siparişini hemen verdim. :) geriye sistemi kurmak KALDI ..
arkadaşlar bana domates ve çilek recetesi özelden atabilirseniz sevinirim birde eriyikleri nerden temin edebilirim.

Birilerine bu konuda ilham kaynağı olmak güzel bir şey. Aynı şekilde bana da özellikle bu forumda ilham veren bir çok kişi oldu. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Ben besin eriyiklerini Kudret Tezel beyden temin ediyorum.
Sizlere başarılar ve verimli paylaşımlar dilerim.

çağdaş48 16-05-2012 21:19

mükemmel paylaşımlar için teşekkürler
sıfır bilgi az ilgi ile dışarıdan takip etmeye başladığım forumunuzda
epeyce bir bilgi ve muazzam ilgimle sizlere katılıyorum
emeği geçen herkese teşekkürler

erkan.altintas 17-05-2012 11:31

Yapmış olduğunuz çalışmaları ilgi ile bende izliyorum ve uygulamaya başlıyorum.İlk çalışmamın resimlerini bu mesaj dogru bir şekilde sitede görüntülenirse siteye yükleyeceğim.Bu arada Kudret Beye yardımlarından dolayı teşekkür ederim.

gürcan_keskin 20-05-2012 23:25

saat 00:18
Dünden itibaren 8.30 saat bu sayfayı okudum.
Zaten uzun zamandır siteyi geziyor araştırıyorum.2 hafta önce besin kitlerini Kudret Tezel beyden tedarik ettim.malzemelerimi ayarlamakla uğraşıyorum.
Beni tutabilene aşk olsun :))
Sonra ''biri beni durdursun'' demeye başlarım heralde :))
Yakın zamanda topraksız tarım denemelerimle sizlerle olacağım.
Saygılar.

volkan355 21-05-2012 13:22

PVC boruda akan su kültürü çalışması

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan355 (Mesaj 955719)
Dün besinleri tazelerken meraklı bir de misafirim vardı.
İleriki günlerde umarım sorun çıkarmaz. :rolleyes:

Merhaba arkadaşlar.
Çilekler baş göstermeye başladı. Havaların çok değişken olması gelişimleri etkiliyor. Alt sıradaki 4 adet fidana bit gibi küçük böcekler hasıl oldu. Bir yerde arap sabunu eritilmiş suyu fıskiye ile uygulayınca faydası oluyormuş diye okudum. Dün denedim. Sunucunu paylaşırım. Domateslerde gelişim hızla devam ediyor.
Sıra Resimlerde:

volkan355 21-05-2012 13:27

PVC boruda akan su kültürü çalışması

4 Eklenti(ler)
Bu da standart üretim toprakta çeşme suyu ile Red Robin çalışması. Sulu sistemdekinden 2 hafta büyük. Fena gözükmüyor. Demek ki toprakta ve çeşme suyunda tesadüfen bulunan besin miktarları şimdilik yeterli. Zannediyorum güneş fazla alamadığından boyu uzamaya devam ediyor.

süleymanizmir 24-05-2012 15:03

pompa

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan355 (Mesaj 942326)
Raf malzemesi olarak 40'lık alüminyum sigma profil ve bağlantı elemanlarını kullandım. Pvc malzemeler ile ilgili bilgileri 907 no'lu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/896973-post907.htm) resimde belirttim.
Toplam 30 adet çilek fidesinden alt iki sıradaki 10 adedi osmanlı çileği, diğer 20 adedi de yediveren çileği.
Resimlere devam:

sayın volkan355 hayırlı olsun.çok güzeller.verdiğiniz siteden aldığınız pompayı buldum.dediğiniz gibi 16.50tl civarı.almadan önce size nasıl çalıştırdığınızı ve kaç ampaerlik trafo aldınız,trafo yeterli geliyor mu? sES YAPIYOR MU? Çünkü aküye göre ayarlı olan pompa akünün 45 AH olan gücü yerine basit bir trafo ile verimli çalışıyor mu.Lütfen yazarsanız sevinirim.Daha şimdi yanan kafa motorumun yerine yenisini 35 tl ye aldım.Durumu bildirebilirsen birde bu pompadan alayım.TEŞEKÜRLER

volkan355 24-05-2012 15:14

Teşekkür ederim Süleyman bey. Kullandığım trafo 5 amperlik. İki adet 12V DC çıkışı var. Akşama fotoğrafını da göndermeye çalışırım. Trafodan herhangi bir ses gelmiyor. Sadece su içindeki pompadan hafif bir vınlama sesi geliyor. Pompa ile ilgili çeşitli sitelerde durmaksızın çalışmaya uygun olmadığı yazıyor. Buna dikkat etmek gerekli. Bu sebeple ben her 3 saatte bir 15 dakika çalıştırıyorum. Şimdilik bir sorun yaşamadım.

tifozi06 02-06-2012 23:24

merhaba

merhaba arkadaşlar,
bende uzun zamandır bu konu hakkında internet üzerinden araştırmalar yapıyorum. sonuçta evimde küçük çaplı bir akan su kültürü uygulaması yapmaya karar verdim. çilek yetiştirmeyi planlıyorum. bunun için pvc borulardan bir düzenek hazırladım, aslında düzenek hazırlamak çokda önemli değil, bu konuda asıl olan besin eriyiği hazırlayabilmek ve sonrasında besin ph değerlerinin uygun oranlarda tutulabilmesini sağlamak sanırım. nacizane, uygulamalarımla ilgili fotoğraflarıda yakın zamanda yayınlamak isterim.
Şunuda belirtmek isterim, bu site üzerinde bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım. Bu güzel hobiye daha da bağlanmamı sağladılar.

Food4Wealth - The Secret to the Easiest Way to Grow Fresh Organic Vegetables in your Veggie Garden without digging or weeding - low effort way to grow food

Adalı 29-06-2012 10:15

Selamlar,
Öncelikle foruma katkıda bulunmuş herkese çok teşekkürler. Gerçekten çok ciddi bilgi birikimi oluşmuş burada.

Ben de Sn.Envor'un 434 nolu mesajında gösterdiği, Sn.Volkan355'in de 907 nolu mesajda detaylarını çizdiği sistemi uygulama istiyorum.

Kudret Hoca'yla temas kurup besin karışımlarımı istedim bile. Ona da içten bir teşekkür göndermek isterim.

Birkaç tane sorum var;
1) Boru çapı: ilk yapacağım denemelerde çilek ve marul yetiştirmeye niyetliyim. Bunlar için 75'lik boru yeterli olur mu, 110'luk mu önerirsiniz?

2) Çilek ve marul için fide deliği aralıkları olarak 25 cm uygun mudur, farklı bir öneriniz olur mu?

3) Volkan Bey, en son Mart sonunda fotoğraf göndermişsiniz. Güncel bir fotoğraf koyarsanız sevinirim. Sistemin boyutuna karar vermek için nihai görüntü faydalı olacaktır.

4) Bu boruların kendi contalama düzenekleri sızdırmazlık için yeterli oluyor mu?

5) Su deposu olarak kullandığınız depo kaç litre? İdeal boyut mudur, bugün yapsanız daha küçük veya büyük bir depo tercih eder misiniz?
5.1) Bu ölçü marul için de yeterli olacak mıdır, yoksa tüketimi daha mı yüksektir?

Şimdiden çok teşekkürler.

volkan355 23-07-2012 15:46

Sn. Adalı,
Yıllık izin sebebiyle ancak cevap yazabildim. Belki de sisteminizi kurmuş hatta ürünlerinizi bile almışsınızdır. Yine de sorularınızı cevaplamaya çalışacağım.

1) Benimki 100' lük. Fakat çileğin kökleri domates gibi yoğun değil. 75' lik te olur.
2) Benimki de 25 cm aralığında. Fideler büyüyünce ideal bir aralık olduğu daha iyi anlaşılıyor.
3) Sistemden tahmin ettiğim oranda verim alamadım. Bunu fide cinsine ve o dönem ki hava koşullarına bağladım. Toplamda yaklaşık 1 kg ürün aldıktan sonra verim oldukça düştü. Bit gibi siyah böcekler türedi. Bunu önüne geçmek için internetten öğrenip uyguladığım doğal yöntemler denedim. Böcekler aksine daha da çoğaldı. Sonunda izin arefesinde sistemi kapadım. Bu sebeple güncel fotoğraf koyamıyorum.
4) Pvc boruların kendi sızdırmazlık contaları olsa da sonradan sistem çalışırken oluşacak bir sızıntıyı önlemek zor olacağından ek olarak silikonla da izole ettim.
5) Su deposu olarak yaklaşık 40 litrelik kapaklı bir çöp kovası kullandım. Herhangi bir sorun yaşamadım.
6) Bir kaç ay sonra sistemi temizleyip ben de marul denemesi yapacağım. Aynı sistemin yeterli olacağını sanıyorum.

Balkonumda pvc borulu sistemin yanı sıra 2 adet pembe domates ve 1 adet red robin domatesi denemesi vardı. İzindeyken kovadaki su miktarı azalınca sadece 1 adet pembe domates sağ kalmış. Şu an bir tek o devam ediyor.

hakanbirlik 23-11-2012 23:23

tebrikler gerçekten

ekizilaslan 17-12-2012 10:16

arkadaşlar elektrik düzeneğini nasıl yapıyorsunuz. elektrikten hiç anlamaya biri olarak bir iki parça kablo motor vs alıp biz de yapabilir miyiz. zor bir iş mi. beni en çok elektrik endişelendiriyor

ekizilaslan 17-12-2012 10:24

Sayın adalı kolay gelsin inşallah başarırsın. ben o sistemin öncelikle bir borulu halini yapmayı planlıyorum. bir akvaryum düzeneği ile işe başlarım diyorum. ama ondan da önce cocopeatta başarılı yetiştirmeler yapmalıyım . senin plan benim 3. hedefim yani. sen inşallah başarırsın. resimlerini gün gün bekliyorum. Allah kolaylık versin.

tansel07 17-12-2012 17:53

öncelikle herkese merhaba .Bu konularda yeniyim ve merak ettiğim birkaç soru var .
Durgun su kültüründe neleri deneyebilirim .
Ph aralıkları nasıl olmalıdır.
Durgun su kültüründe ph değişmesine etki eden faktörler nelerdir
Birde ph yüksek çıkarsa bitki hangi besin maddelerini alamaz ve tam tersi düşük çıkarsa ne olur ?

Şimdiden teşekkürler

ekizilaslan 19-12-2012 15:56

arkadaşlar su motoru nerden buluruz
volkan 335 kardeş senin sisteme nasıl bir su motoru taktın

mertcan dağlı 19-12-2012 19:06

kudret bey sizden erintiği temin edebilir miyim ?

ekizilaslan 19-12-2012 20:19

arkadaşlar çoktandır girmiyor anlaşılan. özelden yazalım da mailden haberleri olsun

volkan355 23-12-2012 09:43

[QUOTE=ekizilaslan;1071199]arkadaşlar su motoru nerden buluruz
volkan 335 kardeş senin sisteme nasıl bir su motoru taktın[/QUOTE

Merhaba mesajınızı aldım.
970 no'lu mesajımda su pompası ile ilgili resimli olarak bilgi vermiştim.
Ayrıca 907 no'lu mesajımda da sistemin çalışma şeklini şematik olarak anlatmıştım.
Faydalı olmasını dilerim.
Haklısınız şu sıralar çok sık foruma katılamıyorum. Ama bırakmış değilim. Hatta daha yeni başladık diyebiliriz. Yakında yeni sezonun hazırlıklarında görüşmek üzere.
Başarılar.

ekizilaslan 23-12-2012 11:58

ben sırk çerilerimi çimlendirdim 3 buçuk günde çıktılar. düzenek ve malzeme araştırıyorum ısınma turları atıyorum yakında sahalardayım inşallah

mber2012 13-01-2013 17:17

arkadaşlar tekrar merhaba biraz maddi imkansızlıktan ara verdim ama yeniden tohumları çiçek toprağına diktim çimlenirse bu kez 120 lik pvc lere sistemi nkuracağım
gecen yıl 2 kg civarında domates yedim çok hoş tadı vardı inşallah bu sene 100 kg alacağım. herkese saygılar.

kuzey ege 05-03-2013 20:12

sayın envoy besin eriyikleri oldukca kafamı karıştırdı sistemi kurdum fakat besin eriyiklerini sağlayamadım için başlayamadım besin eriyikleri en pratik nasıl hazırlanır bana yardımcı olursanız sevinirim veya direk olarak sıvı gübre veya yaprak gübresi alsam etkili olurmu bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

İsmail Karagülle 05-03-2013 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuzey ege (Mesaj 1114215)
sayın envoy besin eriyikleri oldukca kafamı karıştırdı sistemi kurdum fakat besin eriyiklerini sağlayamadım için başlayamadım besin eriyikleri en pratik nasıl hazırlanır bana yardımcı olursanız sevinirim veya direk olarak sıvı gübre veya yaprak gübresi alsam etkili olurmu bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Hoş geldiniz. Bu sorunuz karşısında affınıza sığınarak bir fıkra ile cevap vermeye çalışacağım .

Akıl hastanesinde ,bir deli ( alınma olmasın bu ben oluyorum ) deliğin birine gözünü dayamış bakarmış , doktor da ne yapıyor diye izlemekteymiş ( bu fıkra da doktor siz oluyorsunuz)

Aradan saatler geçmiş manzara aynı . Deli bakar dr izler .

Sonunda dr yanına gelmiş. Çekil kenara demiş. Deliğe gözünü dayamış bakmış bir şey görememiş.

Dönmüş deliye , ee bir şey görünmüyor,

Deli dr a duyururcasına, ben saatlerdir bakıyorum bir şey göremedim sen bir bakışta nasıl göreceksin,

Deli devam etmiş, Allah için söylesinler deli kim .

Ama forumun konu ile ilgili başlıklarına bakarsan , gübre yapımı ile ilgili bir çok bilgi var.( ama ben günlerdir bakıyorum anladım dersem çok doğru olmaz)

Baktın olmuyor . Forumda yapan ustalardan satın alırsın .

Kimi öneririm dersen , Besin eriyiği hazırlama başlığındaki yazıları okursan konuyu en iyi kim anlatmış kendin karar verebilirsin .

UNUTMADAN FORUMA YENİ ÜYE OLDUM DEMİŞSİNİZ . İki meaj yazmışsınız . ikisi de besin formulü en kolay nasıl hazırlanır? Diye sormuşsunuz.

Ben bir kaç yıl sonra , kimden alabilirim diye sorabilmiştim .

Sizi tebrik ederim. Konuya çabuk adapte olmuşsunuz . Gençlik başka bir değer. Tekrar tebrikler , başarılar dilerim .

kuzey ege 06-03-2013 15:32

Öncelikle fıkra için teşekkür ederim :D. bu işe gerçekten çok hevesli bir gencim onun için herşeyi ögrenmek istiyorum ve herkeze soruyorum bu sitede gerçekten çok detaylı herşey verilmiş yeni başlayanlar için iyi bir kılavuz ama bir okadarda anlamak çok zor bunun için pratik bir çözelti formülü istedim besin eriyiğinide temin etikten sonra bir engel kalmıyor hemen bitkiyi yetiştirmeye başlıycam .

İsmail Karagülle 06-03-2013 17:26

Kağıt-kalem ile Çalış mutlaka başarırsın .

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuzey ege (Mesaj 1114673)
Öncelikle fıkra için teşekkür ederim :D. bu işe gerçekten çok hevesli bir gencim onun için herşeyi ögrenmek istiyorum ve herkeze soruyorum bu sitede gerçekten çok detaylı herşey verilmiş yeni başlayanlar için iyi bir kılavuz ama bir okadarda anlamak çok zor bunun için pratik bir çözelti formülü istedim besin eriyiğinide temin etikten sonra bir engel kalmıyor hemen bitkiyi yetiştirmeye başlıycam .

Eğer amatörce yapacaksan , önce düzeneği doğru kurmaya gayret göstermelisin. Besin eriyiğini küçük çapta hobi gibi yapacaksan astarı yüzünden pahalıya çıkar. Hazır denemiş ustalardan alarak başla . Profesyonel olarak yapmaya başladığında besin eriyiklerini yapmayı denersin . İlk başlarda önceliği besin eriyiğine vermek ekonomik olmaz.

Ama illede ben kendi eriyiğimi kendim yapacağım dersen ,

Benim yaptığım gibi yap sadece , okumakla kalma, elinde kağıt kalem lise ve yüksek okulda ders çalışır gibi , forumdaki yapım ile ilgili başlıkları çok iyi çalış mutlaka yaparsın.

60 yaşından sonra hiç kimya vs bilmeden anlamaya başladım.

Ben bir senede anlamaya başladım . Siz bir hafta da bu işi halledersiniz.

kuzey ege 06-03-2013 18:39

Bu konuda aydınlatığın için teşekkürler ismail abi .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025