agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm)

efkantr 09-05-2015 17:23

1 Eklenti(ler)
Kullandıgım hazır besinler

byramm 11-06-2015 23:37

siteyle daha yeni tanıştım işsiz olduğum için tüm günümü bu sitede geçiriyorum desem yalan söylemiş olmam ,öncelikle iyi şeylerin paylaşarak çoğaldığının örneği olan herkese bereketli emekleri için teşekkür etmek istiyorum.
Üzerinde düşündüğüm ve bir türlü örneğine rastlayamadığım konu var hipodronik sistemle yonca yetiştirelebilir mi ? yetiştirilirse bunun yetiştirme ortamı nasıl olmalı ? kaç günde ürün verir ? tarlada olduğu gibi iyi yerdeyse 7 sene hasat edilebilen tohumun hipodronik tarımda performansı nasıl olur ? cevap verirseniz beni mutlu edersiniz

idris şenol 12-06-2015 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi byramm (Mesaj 1386871)
siteyle daha yeni tanıştım işsiz olduğum için tüm günümü bu sitede geçiriyorum desem yalan söylemiş olmam ,öncelikle iyi şeylerin paylaşarak çoğaldığının örneği olan herkese bereketli emekleri için teşekkür etmek istiyorum.
Üzerinde düşündüğüm ve bir türlü örneğine rastlayamadığım konu var hipodronik sistemle yonca yetiştirelebilir mi ? yetiştirilirse bunun yetiştirme ortamı nasıl olmalı ? kaç günde ürün verir ? tarlada olduğu gibi iyi yerdeyse 7 sene hasat edilebilen tohumun hipodronik tarımda performansı nasıl olur ? cevap verirseniz beni mutlu edersiniz

yonca yetiştirme topraksız tarımda nasıl olur hiç görmedim birde kudret tezel beye sorun belki onun bilgisi vardır

Kudret Tezel 12-06-2015 09:45

Sevgili İdris Şenol, arpa buğday vs tarla bitkileri için uçuk kaçık bazı düşüncelerim var ancak tatbik edip görmek lazım. Tabii ki imkan meselesi. Mesela en basitinden şöyle düşünüyorum hafif eğimli bir arazide naylon veya branda ile izole edilmiş ve kalınlık olarak 10 -15 cm ucuz bir agregat mesela perlit serilmiş bir tarla modeli oluşturup tarla bitkileri dikmek. Sulama yağmurlama sistemi, drenaj ayni sistem olmaması için bir sebep göremiyorum ama dedik ya imkan meselesi. Arsası tarlası olan arkadaşlarımız bunu deneye bilirler. Soğan yetiştiren arkadaşlarımız aslında bunu denediler ama açık sistem yaptıkları için bence bazı problemler oluştu oysa kapalı sistem yapılsaydı çok daha güzel olurdu diye düşünüyorum. Ayni sistem kapalı olsa ve soğan yerine yonca , buğday, arpa ekilip denense olmaz mı dersiniz.

byramm 12-06-2015 12:44

kudret tezel bey 6 bin m2 tarlam mevcut.sizinde malumunuz hidropolik sistemle arpa 7 günde hasatı yapılabiliyor.yonca için gerekli şartlar nelerdir ? gerekli şartlar sağlandığında kaç günde verim alınabilir kabaca bi hesap yapılabilir mi ?

kiziltan 13-06-2015 00:02

Merhaba
7 gunde arpa duymadim, olsa olsa arpa cimlendirme olur sadece. Yani size arpa vermez cimlenir okadar.

Yonca icin arastirmis ve kayda deger birsey bulamamistim. Sanirim sorun kok gelisiminin cok derin olmasi. Yani 10-15-20 cm gibi bir agregat icerisine kok sigmaz saniyorum belki fici gibi birsey ya da kuvet gibi birsey olabilir mi?
Saglicakla kaliniz

idris şenol 13-06-2015 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi byramm (Mesaj 1387007)
kudret tezel bey 6 bin m2 tarlam mevcut.sizinde malumunuz hidropolik sistemle arpa 7 günde hasatı yapılabiliyor.yonca için gerekli şartlar nelerdir ? gerekli şartlar sağlandığında kaç günde verim alınabilir kabaca bi hesap yapılabilir mi ?

orataya atılan bu fikir kafamı baya kurcaladı
kara tarımını buğday ve Ayçiçek ekimi yapmaktayım
bugünkü imkanlarla ticari amaçla buğday ,yonca vs maalesef karlı bir yatırım deyil umutsuzluğa kapılamayın 1000 m2 deneme amaçlı başlayın size burdaki arkadaşlar naçzane bende yardımcı olucam:)

byramm 14-06-2015 12:50

kızıltan bey arpadan verdiğim örnek sizin de dediğiniz gibi çimlendirmeyi demek istemiştim tam anlatamadığım için yanlış anlamalara mahal verdim.süt ineği rasyonunda çimlendirilmiş arpa ve kurumadde açığını kapatmak içinde saman veya yonca en iyi verim için yonca olacağanı düşünüyorum.serada arpa çimlendirme ve günlük yonca üretmekle hayvanların rasyonu günlük ve taze elde edilebilir.yoncaya gerekli şartlar sağlandığında kaç günde verim alınabilir bunu merak ediyorum.

kiziltan 14-06-2015 13:45

Cimlendirme isini arpa yerine yonca ile yapmak olabilir. Onemli olan tohum maliyeti. Tarlaya ekince 5-7 sene hasat yapilabilen tohum , cimlendirme yapinca yenilenmek zorunda. Her hasat yapildiginde yeni tohum gerekecek.

Bakmak lazim ki, 1 kilo tohum cimlenince kac kilo oluyor ve bunun tohum, su, aydinlatma, iscilik toplami olarak kilo maliyeti ne oluyor. Kurtarirsa neden olmasin.

Bu cimlendirme isini yapan Sn Vertman belki denemistir yoncayi. hazir calisan sistemi olduguna gore denemesi bir hafta ya da 10 gun surer. Kendisine sorsaniz.. belki deneyip bildirir.
Saglicakla kaliniz.

byramm 14-06-2015 14:34

sahip olduğum arsanın yanından saniyede 4 litre su akıtan dere var.kabaca termodinamik hesabıyla 80 metre yükseklikten suyu çekersem jeneratöre bağlı su çarkıyla 240w elektirik alabilirim.su maliyeti de yok.kabaca hesapla veteriner ve tohum maliyetim olacak.bunun için günlük yem teminini seradan elde etmem gerekiyor.yonca çimlemesi olur mu ? gerekli şartları nedir ? bunları bilsem deneme şansım olur ama hiçbir bilgim yok

kiziltan 14-06-2015 15:11

Merrhaba

Dusunce bazinda dogru ama 80 metre irtifa var mi ? Bunun kurulus maliyeti ile kucuk ruzgar gulu va ya yaninda bir tane gunes enerjisi elektrik paneli de olabilir.
Zaten kullanacaginiz su pompasi kucuk ve surekli calismayacak.

Kapali sistem oldugundan isitma cok sorun olmaz.

Siz ilk adimda tohum fiyati alsaniz ve deneme yapip ve ya Sn Vetman`a danissaniz da ogrenebilsek bir kilo yonca tohumu cimlenince kac kilo oluyor. Geri kalan masraflari sifir bile saysak kilo maliyeti kurtaracak mi? Ornegin 1 kilo tohum 7 kilo cimlenmis urun olsa, tohum fiyatini yediye bolunce urun maliyeti koruyor mu ?
Saglicakla kaliniz

byramm 14-06-2015 15:35

dik üçgen hesabıyla yükseklik 85 metre falan ediyor.hacimxyükseklikle bu hesabı buldum.regülatör ve inçi nedir bilmiyorum ama çatı oluk borusu,paslanmaz çelikten çark hepsi çok fazla hesapla 2bini bulur.**** bununla uğraşmak yerine 1 tonluk depoyu tarlanın en yukarısına koysam 20 metre yangın hortumu geri kalan mesafaye çatı oluk borusuylada elektrik üretilebilir.önemli olan suyun hacmi ve yüksekliği.akan suyu geri depoya beslemek için elektrikli su pompası ve 80 metrelik atık su borusu işimi görür.hava koşullarından etkilenmeden elektriğimi üretmiş olurum.

seraya iki adet 30x70 ölçülerinde 6 sıra raf koysam arpa çimlendirme yapsam tek raf 20 hayvanı besler.diğer rafa yağlık ayçiçeği çimlendirsem rasyonu hazırlamış olurum.eğer yonca çimlemesi yapabilirsem yağlık ayçiçeği yerine yoncayı yapmayı düşünüyorum en sağlıklı ve yüksek verimlisi o.

kiziltan 14-06-2015 16:47

Akan suyu elektrikli pompayla geriye , depoya gondermek konusunu anlayamadim. Kullanacaginiz elektrik ureteceginizden fazla olur. Aksi takdirde sonsuza kadar calisacak bir makina olur ki imkansiz.

Aycicegi cimlendirmek icin internette ` microgreens sunflower `` yazip arayin lutfen, isterseniz youtube icerisinde ayni aramayla videolari da izleyebilirsiniz ki cok cok kolay. Ancak elde edilecek urun tohum masrafina degecek mi bilemiyorum.

byramm 14-06-2015 21:08

kızıltan bey şöyle düşünün tarlanın başında 1 bir tonluk bir depo tarlanın en aşağı noktasına kadar bir boru.karadeniz olduğu için araziler eğimli bu eğim %10 eğilmle baştan aşağı yükseklik 80 metreyi buluyor yani depodan en uç noktaya kadar basınçlı su elde etmiş olurum.su çarkı ve buna bağlı regülatörle 240 volt elektrik üretilebilir.depodan boşalan suyuda su çarkından çıkan suyu elektirikli su pompasıyla tekrar depoya geri pompalayarak devir daim oluşturmuş olurum.
yağlık ayçiçeğini yoncanın muadili olarak kullanmak mantıklı olabilir mi onu bilmiyorum.kuru madde oranı yoncayla aynı ama rumen için bir zararı olur mu emin değilim.

kiziltan 14-06-2015 21:22

Sn Byramm

Sozettigim konu bir fizik kanunu. Siz 80 metre asagiya dusurdugunuz su ile elektrik urettiniz, bu tamam. Akan suyu tekrar 80 metre yukariya pompa ile tasiyacaksaniz, bu pompanin kullanacagi elektrik basta urettiginizden daha cok olacaktir.

Surtunmeden ve isinmadan olusacak kayiplar cabasi.

Boyle olmasa bu sistem sonsuza kadar bedavaya calisir degil mi? Bunun gibi 200-300 tane kursak artik baraj falan istemez bir kasabayi aydinlatirdik.
Saglicakla kaliniz.

extant958 15-06-2015 18:23

topraklı topraksız tarım
 
5 Eklenti(ler)
terastaki uygulamalarım

extant958 15-06-2015 18:26

tarıma devam :)
 
5 Eklenti(ler)
teras bulba

extant958 15-06-2015 18:28

devam
 
5 Eklenti(ler)
terasta olanlar

extant958 15-06-2015 18:31

devam
 
5 Eklenti(ler)
biriktirmişmiyim ne

extant958 15-06-2015 18:33

devamdayız
 
1 Eklenti(ler)
teras

efkantr 03-07-2015 01:03

Merhaba balkonda Akan Su kültürü
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar en son 9 mayıs da resimleri paylaşmıstım
Geçen süre de balkondan son durum
http://www.agaclar.net/forum/1377179-post1050.htm

GAME_OWER 19-07-2015 23:02

Merhaba ben aranıza yeni katıldım. Çalışmalarınızı severek takip ediyorum ve sizin çalışmalarınızdan ilham alarak akan su kültürü ile ilgili bir çalışma yaptım. İlk başlarda her şey çok güzeldi fidelerin gelişimi ve sebzelerin ilk oluşumu salatalıktan örnek verecek olursak salatalar bir sürü çiçek açtı ve sebzeleri oluştu fakat sebzeler 20mm olup çiçekleri açtıktan sonra sararıp çürümeye basladı bu arada yeşil yapraklarda kurumaya başladı. ben akan su sisteminde salata,domates,biber ve patlıcan yetiştirmeye çalıştım. Suyumun EC si 2 Ph ı ise 6-6.5 arasındaydı. benim sistemim 70 lik borulardan oluşuyor ve redüksyonlu bir sistem yani devamlı sistemin içinde su kalıyor. su sıcaklığım da 25 dereceler civarında bu konu ile ilgili yardımlarınızı rica ediyorum. sürecin bu şekilde olması beni derinden üzdü bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

TunahanCoC 23-07-2015 00:07

Merhaba arkadaşlar ben derin bir araştırma içerisine girenler arasına adımı yazdirdim

Bir sorum olacak bilen illaki vardır

Yatay aereponik sistemin dikey seklindeki halini gördüm önceki bir arkadaşın yorumunda ondan yapmak istiyorum yerden tasarruf için ama nasıl yapacam videosu varmı bilen arkadaşlara duyrulur

idris şenol 23-07-2015 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TunahanCoC (Mesaj 1397443)
Merhaba arkadaşlar ben derin bir araştırma içerisine girenler arasına adımı yazdirdim

Bir sorum olacak bilen illaki vardır

Yatay aereponik sistemin dikey seklindeki halini gördüm önceki bir arkadaşın yorumunda ondan yapmak istiyorum yerden tasarruf için ama nasıl yapacam videosu varmı bilen arkadaşlara duyrulur

https://www.youtube.com/watch?v=LXSCIEOp0sc

idris şenol 23-07-2015 14:46

https://www.youtube.com/watch?v=s-HKXPzMIVU

TunahanCoC 24-07-2015 02:13

İdris bey etiketler yüklenemedi diyor maalesef ne vardı acaba orada

furkanaslan 10-08-2015 01:29

Merhabalar. Belki daha önce değinilmiştir ve çok yorum olduğu için ben gözden kaçırmış olabilirim. Haddim olmadan başlığa değinmek istedim. Hidroponik kelime anlamı ile topraksız tarım terimiyle eş anlamlı olarak değerlendiriliyor. Aeroponik terimi ise bitkilere besin ve suyu sisleme yoluyla kök ortamından vermek anlamında kullanılmaktadır.

furkanaslan 10-08-2015 01:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi byramm (Mesaj 1386871)
siteyle daha yeni tanıştım işsiz olduğum için tüm günümü bu sitede geçiriyorum desem yalan söylemiş olmam ,öncelikle iyi şeylerin paylaşarak çoğaldığının örneği olan herkese bereketli emekleri için teşekkür etmek istiyorum.
Üzerinde düşündüğüm ve bir türlü örneğine rastlayamadığım konu var hipodronik sistemle yonca yetiştirelebilir mi ? yetiştirilirse bunun yetiştirme ortamı nasıl olmalı ? kaç günde ürün verir ? tarlada olduğu gibi iyi yerdeyse 7 sene hasat edilebilen tohumun hipodronik tarımda performansı nasıl olur ? cevap verirseniz beni mutlu edersiniz

Merhaba Bayram bey. Foruma yeni üye olduğum için biraz geç yanıtlıyorum sorunuzu. Bahsettiğiniz konu yani topraksız tarım ile yonca yetiştirme konusu üzerine hala ilgiliyseniz 'yüzen su kültürü' tekniğini araştırmanızı tavsiye ederim.

byramm 29-09-2015 16:13

teşekkür ederim furkan aslan bey.tecrübeli arkadaşlara bir soru daha olacak; acaba hidroponik sistemle arpa başaklandıralabilir miyiz ? halihazırda 7 günde ortalama 15-20 cm kadar boy rekoltesi alınıyor biraz daha bekletilse başaklanması sağlanabilir mi ? yani tohum alabilir miyiz ?

by_kuzgun 12-10-2015 23:40

envor çalışmalarınızı takdirle imrenerek okudum gözlemledim gerçekten çok iyi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025