Arkadaşlar, çok değerli fikir ve yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Sistemdeki suyun ısınma nedeni, seranın içerisinin çok ısınmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sıcaklık ve nem ölçer termometre daha alamadığımdan sera içinin kaç derece olduğunu ölçemedim, ama dün çok sıcaktı. Hatta sera içerisindeki bitkilerimin yaprakları dahi etkilendi bu sıcaklıktan. Hem sera içerisini biraz serinletmek, hem de fideleri direkt güneş ışığından korumak için, seranın üzerini gölge ağı ile kapattım. İlk tedbirim buydu, bugün hava parçalı bulutlu olduğundan mı, yoksa gölgeleme ağının faydasımı halen daha anlayamadım, yanlız sistemdeki su fazla ısınmadı. Bu arada besin tankımda 220 litrelik ve tamamı da toprağa gömülü, üzeride güneş ışığı geçmeyecek kadar korunaklı.
Eğer sistemdeki su ısınırsa, önerdiğiniz gibi boruları yansıtıcı folyo ile kaplamayı düşünüyorum. Sisteme su basan boruları kuma gömmek de dün aklıma gelmişti, fakat sn. akinselcuk'un dediği gibi, en kolay yolu seçmek bende sabitlenmiş durumda

Şimdi o boruları söküp, kuma gömmek çok zor bir işmiş gibi geliyor bana, hele hele işlerimin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde.
Bir diğer düşüncem de, sera içerisine zaman saatli bir sisleme mekanizması kurmak. Şimdi diyeceksiniz ki; Boruları kuma gömmekten üşenen biri, nasıl olacak da sisleme kuracak.

İşte onu bende anlamıyorum, ilk defa kurulacak sistemin işi beni hiç korkutmuyor ve zoruma gitmiyor.

Ama kurulmuş bir sistemi, tekrardan kurmak çok zor... Bu işten bir mana çıkarabilen varsa hemen söylesin, hiç olmazsa benimde kendimi anlayabilmeme yardımcı olacaksınız...
Gölgeleme ağını M2'sini 70 kuruşa aldım, 150 M2 = 100 tl. Bu kriz zamanında ne kadar tasarruf etmeye çalışıyorsamda, sürekli bir yerlerden masraf edeceğim şeyler çıkıyor.

Ama sanırım işe yaradı. Sn. jibuti, sizde önlem alsanız iyi olacak, sıcak bitkinizi bozmasın.