agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm)

malbman 01-04-2009 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Deniz Abi (Mesaj 391367)
günde 50 bardaktan fazla çay içen

50 bardak mı?:eek::eek:

Deniz Abi 01-04-2009 23:45

Sayın Malbman, kutunun derinliği fotoğrafta pek belli olmuyor ama köklerin suya değmesi biraz zor gibime geliyor, ya da şöyle söyleyim, kökler suya değene kadar epey büyümeleri gerekiyor. O zamana kadar da suyu devridaim ettirmek gerekecek galiba.

Bu sistem aslında, torpaksız tarım işinin alfabesinin ilk harfini eğri büğrü bir şekilde yazmaya çalışmaktan ibaret benim için. Ülkemizde henüz el değmemiş olarak tabir edilecek kadar yeni konular bunlar. Ve sizler sayesinde muhtemelen birçok cesur yürek çıkacak memlekette. Emeğinize sağlık. Kimbilir, belki yakın bir sürede bir arkadaşın kurduğu entegre topraksız tarım ürünleri üretim tesislerinin fotoğraflarını görürüz forumda :rolleyes:

malbman 01-04-2009 23:58

Sevgili Deniz Abi, kutuya besin eriyiği dolduracaksanız, bardakların suyun içinde kalacağı şekilde doldurabilirsiniz. Kökler suya değene kadar epey büyümesi gerekecek demişsiniz ama bardaklar suya deydiği ve bardaklardaki agregat suyu tuttuğu sürece, bitkileriniz köklerini en aşağıya kadar uzatacaktır.

Deniz Abi 02-04-2009 00:14

Sayın Malbman, haklısınız. Bilgiyi sadece öğrenmek yetmiyor, öğrenileni analiz edip yorumlamak, anlam katmak gerekiyor. Bunları da sizin sayenide yapabiliyorum, teşekkür ederim ;) Henüz bu maceranın başında biri olarak, ufkumu açtığınız için minnettarım ;) Sistemimi hemen modifiye ediyorum, durgun su kültürüne geçiyorum, böyle olunca da elimde kullanılmayı bekleyen bir su pompası kalıyor. Forumda geçen "acemi açgözlü olur" sözüne istinaden yarın iş çıkışı bir yapı markete giderek su borusu, vs. alarak akan su kültürüne bir adım atıyorum. ****** desteklerinize güvenerek. :rolleyes:

malbman 02-04-2009 00:28

Sevgili Deniz Abi, öncelikle bizim sayemizde bir şey yapmadığınızı belirtmek isterim. Zira her kes yaptığı her şeyi kendi sayesinde (ama forumdaki engin bilgi kaynaklarından öğrendiklerini özümsediği ve kendi bilgileri ile kaynaştırdığı için) yapıyor. Bu nedenle yalnızca kendinize minnettarsınız.

Alıntı:

****** desteklerinize güvenerek
Demişsiniz.
Bu forumdaki her kes, her an yardımınıza koşmaya hazırdır. Bu yüzden aklınıza takılan ve forumda cevabını bulamadığınız (ya da cevabını bulup da aklınıza yatmayan ya da daha ayrıntı istediğiniz) sorularınızı sormaktan çekinmeyin.

Deniz Abi 02-04-2009 05:13

Sayın Malbman, desteğiniz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince öğrenmeye ve mümkün olduğunca da katkıda bulunmaya çalışacağım bundan böyle.

Akabinde bir soru sormak istiyorum. Elimde bir yapı marketten aldığım kaliteli bri yeşil yapraklı bitki besini vardı. Bunun içeriğinde şöyle yazıyor:

Engrais CE - İzelement katkılı NPK gübre çözeltisi 6.4.5
Toplam Azot (N) %6
-Nitrat Azotu (N) % 2.9
-Amonyak Azotu (N) % 2.6
Suda çözünür Fosforpentaoksit (P2O5) %4
Suda çözünür Potasyumoksit (K2O) %5
Suda çözünür Bor (B) %0,013
Suda çözünür Bakır (Cu) %0,003
EDTA ile şelatlı, Suda çözünür Demir (Fe) %0,021
Suda çözünür Mangan (Mn) %0,011
Suda çözünür Molibden (Mo) %0,0011
Suda çözünür Çinko (Zn) %0,0058

2 litre suya 10 ml katılarak kullanılıyor. Sizce bu solüsyonun su kültüründe besin ortamı maksatlı olarak kullanım ihtimali ve muhtemel başarısı nedir?

malbman 02-04-2009 07:25

Bu konu Kudret hocamın ya da envor'un uzmanlık alanına giriyor. Bu yüzden onların cevaplaması daha uygun olacaktır.

Sarıcan 02-04-2009 07:43

Deniz Bey,

Yapmaya çalıştığınız sistem linkteki aeroponic sistemin benzeridir. Pompadan bastığınız besin sıvısını kökler üzerine püskürtsenizde yeter. Köklerin depodaki sıvıya değmesine gerek yoktur. Çokta başarılı olacağınız kanısındayım. Elinizdeki besin kiti toprakta üretilen bitkiler için takviye sulama besinidir. Topraksız tarımda element yoğunluğunun biraz daha fazla olması gerekir. Başarılar

http://www.futuregarden.com/hydropon...erospring.html

Acarextt03 02-04-2009 09:07

Valla siz çok hızlısınız Deniz Bey...
Ben 1 aydır okuyorum. İnceliyorum. Planlar çizip, fizibilite hazırlıyorum.
Siz bir akşam üye olup ertesi gün sistem hazır. Süpersiniz.
Ama bu siteden anladığım kadarıyla Elinizdeki bitki besini bu sistemlerde pek de yeterli olmuyor. Sayın Enver ve Kudret beyin EC lerini şiddetle tavsiye ediyorum..
Onlara da sorarsanız size güzel fikirler vereceklerdir. İhtiyacınız olan birçok şeyi bu siteden bulabilirsiniz... Size şimdiden başarılar diliyorum. İyi Günler...

Deniz Abi 03-04-2009 03:28

Sayın Sarıcan teşekkür ederim, linkteki sistemi inceledim, kendi sistemimi modifikasyon hazırlıklarına giriştim ;)

Sayın Acarextt03, iyi veya kötü farketmez, bir sistem kurup işe başlamak gerekiyordu. Her ne kadar kıymetli dostlarımızdan öğrendiklerimiz hatırı sayılır bir bilgi birikimi sağlasa da, kendi hatalarımızı görmeden ilerlemek mümkün değil. Bu işi profesyonel anlamda yapmayı planladığımı düşününce fazla da hızlı görmüyorum kendimi aslında :rolleyes: Ben de size çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Saygı ile...

envor 03-04-2009 20:56

Deniz Abi, aramıza hoşgeldiniz! Yapmış olduğunuz sistemi ilgi ile izliyor vede başarılar diliyorum. Elinizde mevcut olan gübre, topraksız tarım için bence yeterli değil. İz element olarak belki yeter ama N.P.K + ca, olarak yetersiz görünüyor.

Alıntı:

Engrais CE - İzelement katkılı NPK gübre çözeltisi 6.4.5
Toplam Azot (N) %6
-Nitrat Azotu (N) % 2.9
-Amonyak Azotu (N) % 2.6
Suda çözünür Fosforpentaoksit (P2O5) %4
Suda çözünür Potasyumoksit (K2O) %5
Suda çözünür Bor (B) %0,013
Suda çözünür Bakır (Cu) %0,003
EDTA ile şelatlı, Suda çözünür Demir (Fe) %0,021
Suda çözünür Mangan (Mn) %0,011
Suda çözünür Molibden (Mo) %0,0011
Suda çözünür Çinko (Zn) %0,0058

envor 05-04-2009 19:09

3 Eklenti(ler)
Akan su kültürü pvc boruda yetiştiricilik denemesi :)

Eklenti 70901

Çiçek yoğunluğunu görünce, bombus arısını da yerleştirdim seraya:D:D

Eklenti 70903
Eklenti 70904

malbman 05-04-2009 19:25

Birader hemen ne ara bu kadar köklendi bunlar yav? Maşallah. Bu defa sera tam fonksiyonlu çalışacak anlaşılan. Bambu arısı falan...:p:p

envor 05-04-2009 20:01

1 Eklenti(ler)
Ben boncuğu hazır tutayım da, ne olur ne olmaz:D:D:D

Eklenti 70918

nariçi 05-04-2009 21:05

Sayın envor, hayırlı olsun, seranızın tabanı neden kumlu? Özellikle kum koyulması mı gerekiyor.

Sarıcan 05-04-2009 21:08

Bu boncuğa benim gözler bile bir şey yapamaz.:D Boncuk Kahyanur' dan mı?:D:D

envor 05-04-2009 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 393678)
Sayın envor, hayırlı olsun, seranızın tabanı neden kumlu? Özellikle kum koyulması mı gerekiyor.

Sayın nariçi, özellikle konulması gerekmiyor, biraz pis bir yerdi, ne kadarda temizlesem de, toprağın içinden naylon, tel, tahta vs. parcaları vardı, bende kamyonla kum getirttim ve serdim, tamamen estetiklik:D

soilless 06-04-2009 16:07

Herkese merhaba,

Hızlı giriş yaptıktan sonra suskun kaldım gibi görünüyor ancak hem iş yoğunluğu hem buralarda hava inanılmaz sisli, puslu soğuk olunca durdum. Ancak forumu izlemeye devam ediyorum. Ayrıca burada tarım satış, fideleri 15 nisanda satışa çıkaracak. Bu yüzden sistemi kurmak ve sizlerle paylaşmak için biraz daha zamanım var. Açık balkon ve bahçede yapacağım için o zamana kadar sanırım havalar daha iyi olur.

Kudret Tezel 06-04-2009 22:24

Sevgili Deniz Abi.... Özür dilerim bu hitabet hiç olmadı. Kendimi bayağı genç hissettim, oysa genç olan sizsiniz. Bunu sevgili Deniz Kardeşim olarak değiştirmek istiyorum müsaade ederseniz. Aramıza hoşgeldiniz.Yapmış olduğunuz cevirilerle bizleri bilgilendirdiniz,size teşekkür borçluyuz. Yakalandığınız bu amansız topraksız tarım hastalığından dolayı geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum ama nafile ,denedik geçmiyor.
Ben işin teknik kısımlarını seviyorum,hesap kitap sistem ve çeşitli besin eriyikleri hazırlamak gibi. 457 numaralı mesajda bahsettiğiniz 6 4 5 +iz element gübresinin kuracağınız sistemde kullanılıp kullanılamayacağı hakkında etraflıca tartışıp gübre konusundaki bilgilerimizi yinelemek ve yenilerini katmak istiyorum. Zira bu konu teknik bir konudur varsayımlarla karar verilemez. Arayanlara kolaylık olması açısından konuyu besin eriyiklerinin hazırlanması başlığında tartışırsak iyi olur kanaatindeyim, arkadaşilarımın yorumlarını bekliyorum. Tekrar hoş geldiniz çalışmalarınızda başarılar dilerim.

envor 08-04-2009 00:37

5 Eklenti(ler)
Mikrop domatım kendisini sarmaşık zannediyor:D Bunu bana malbman hatırlattı:D Kendisiyle konuşurken, "mikrop domatım kendisini sarmaşık zannediyor" deyince, anladım ki bunlarda bu his genetik :))))

Madem öyle yapacak iki iş var, ya pikolağa götüreceğiz, ki bu imkansız. Düşünsenize; Pisikoloğa gidiyorum, "efendim domatesim kendisini sarmaşık zannediyor" dediğimde, pisikolag domatesimi hastası kabul edecek, yok sa benimi:eek:

Ya da; Mikrop'a sarmaşıkmış gibi davranmak. Bende öyle yaptım, sarmaşık gibi yaşaması için yüksek bir yere astım, bir yere veya şey'e sarılamayacak ama, sarmaşık gibi uzayıp gidecek. Artık mutludur her halde.:D

Eklenti 71425
Eklenti 71426

****** asınca drenaj sorunu çıkıyor ortaya, onuda plastik bir huni ile aştım, huninin ucuna hortum takıp, domates borusuna drenaj edeceğim suyu.

Eklenti 71427

Bu resimde de gördüğünüz, akan su kültüründeki domateslerin büyüdüğünden, ipe alma zamanımızın geldiğini anladık ve astık :)
Sayın Sarıcan, size anlatmak istediğimi, şimdi daha iyi anlayabilirsiniz.

Eklenti 71428
Eklenti 71429

Sarıcan 08-04-2009 08:54

Askı kancaları seralara özel mi? Çok fonksiyonel bir askıymış. Mikrop domatlar varendalar için biçilmiş kaftan. Tohumdan mı yetiştirmiştin?

Sayın malbman RRDA kurmaya karar vermiş, bütün kalbimle destekliyorum. Aslında biraz daha ileri gidip MDA olarak organize olsa daha da memnun olacağım.

Kurduğu ağa gönüllü olmak için gönderdiği RR leri çoğaltmaya çalışıyorum. Sende hem RR, hem mikrop desteği verirsin. Kim tutar MDA' yı. Kudret Bey' de pembe de var. Daha ne olsun.

envor 09-04-2009 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 395338)
Askı kancaları seralara özel mi? Çok fonksiyonel bir askıymış. Mikrop domatlar varendalar için biçilmiş kaftan. Tohumdan mı yetiştirmiştin?
.

Evet, askı kancası diye adlandırılıyor, seralar için özel yapılmış bir aparat. Tohumları yurt dışından getirttim, burada tohumunu üretmek istiyorum.

malbman 10-04-2009 07:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 395266)
****** asınca drenaj sorunu çıkıyor ortaya, onuda plastik bir huni ile aştım, huninin ucuna hortum takıp, domates borusuna drenaj edeceğim suyu.

Huniyi de takınca senin mikroplar tam psikiyatristlik olmuş envor:p:p Sonları Manisa gibi görünüyor, haberin olsun:D:D

envor 10-04-2009 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 397071)
Huniyi de takınca senin mikroplar tam psikiyatristlik olmuş envor:p:p Sonları Manisa gibi görünüyor, haberin olsun:D:D

Bir tanesi zaten Manisada.:D:D

Tartes 12-04-2009 18:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 387387)
Işıklandırmayı led ile mi yapacaksınız. Tam deneme yapmaya hazırlandığım bir konu.

150 W halojen lamba 3 desimetrekare alan içindeki marul çimlerini 20 cm yukarıdan hiç etkileyemedi. Bu durumu çok enteresan buldum. Halojen lambada ışığın bütün gördüğümüz ve göremediğimiz geniş bir tayfının olduğunu düşünüyordum. Ama marul çimleri ışık yok muamelesi yaptılar.

evet, 90W led sistemi ile yapacağım

envor 13-04-2009 20:48

3 Eklenti(ler)
Cherryler...

Eklenti 72457

Salkımlar...

Eklenti 72458
Eklenti 72459

Sarıcan 13-04-2009 21:40

Maaşallah... Şiir gibi... Gönlün gibi hasadında zengin olsun. Fideye ip bağlamayı tarif edecektin. Yakın plan bir resim koyabilir misin? Birde fideler hangi boya gelince alt yapraklardan budama yapıyoruz onu bir tarif etsen sana zahmet. Koltuk alma dışında budama yapmak gerekli mi?

omer.tuncer 13-04-2009 23:08

Askıya alma ve Budama

Domates 15-20 cm. boylanınca dip kısmından genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer tepedeki tele bağlanarak ipe alınır ;ancak bitkinin gövde ve büyüme noktaları gevrek olduğundan ipe alma ve sarmada bitkinin yaralanmamasına dikkat edilmelidir. Budama;Koltuk ve yaprak alma, tepe vurma şeklindedir. Koltuk alma;ana gövdeden çıkan yaprakların koltuğundaki yeni sürgünler 2-3 cm iken koparılır. Yaprak alma; en alt salkımda meyvelere ben düştüğü zaman salkım altındaki tüm yapraklar ve hastalıklı,yaşlanmış, kurumuş tüm yapraklar koparılır. Tepe kesimi; mevsim şartlarına ve meyve durumuna göre 4-8 salkımdan sonra iki yaprak bırakılarak vurulur. Meyve salkımı ucunda oluşan sürgünler koparılır.

Sayın Sarıcan haddim olmadan bahçesel forum dan alıntıyı buraya ekledim hata varsa af ola.

Acarextt03 14-04-2009 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omer.tuncer (Mesaj 399351)
askıya alma ve budama

domates 15-20 cm. Boylanınca dip kısmından genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer tepedeki tele bağlanarak ipe alınır ;ancak bitkinin gövde ve büyüme noktaları gevrek olduğundan ipe alma ve sarmada bitkinin yaralanmamasına dikkat edilmelidir. Budama;koltuk ve yaprak alma, tepe vurma şeklindedir. Koltuk alma;ana gövdeden çıkan yaprakların koltuğundaki yeni sürgünler 2-3 cm iken koparılır. yaprak alma; en alt salkımda meyvelere ben düştüğü zaman salkım altındaki tüm yapraklar ve hastalıklı,yaşlanmış, kurumuş tüm yapraklar koparılır. Tepe kesimi; mevsim şartlarına ve meyve durumuna göre 4-8 salkımdan sonra iki yaprak bırakılarak vurulur. Meyve salkımı ucunda oluşan sürgünler koparılır.

Sayın sarıcan haddim olmadan bahçesel forum dan alıntıyı buraya ekledim hata varsa af ola.

1 ) Enver beyde sürekli 10 cm den sonra alın diyor ?
2 ) Meyveye ben düşmek de ne demek anlayamadım ?
3 ) Tepe vurulmasında bir örnek resim rica ediyorum...
Teşekkürler

omer.tuncer 14-04-2009 10:24

İşin aslına bakarsanız ben düşme nedir bende bilmiyorum. en altta yazdığım gibi alıntı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025