![]() |
Şu andan itibaren sorun kalmadı, bu akşam lezzetli bir salata yiyeceğim kesin:D
Bol zeytin yağlı ve nar ekşili:p |
Tüh, ben de topraksız tarım kursuna geldiğimizde tam kıvamına gelmiş olurlar da, bol bol salata yeriz diye heveslenmiştim:p:p. Bu arada, kurs işi ne alemde sevgili envor? Yapılabilecek gibi mi?
|
Güzel haber çok sevindim ee bizede afiyet olsun demek düşüyor.
|
Alıntı:
|
Sayın envor bitkilerin durumu nasıl şimdi merak ediyorum.Kurs işinde bir gelişme varmı.
Envor bey domates için enazından sizden öğrendiğim sık sulamanın iyi olmadığı 30 dk 2 dk gibi sulanması gerektiğini öğrendim fakat ne kadar su yeterli olacak yani sizin seranızda kullandığınız pompaların gücü ile benimki aynı olmayacak elbette sizinki kadar uzun ve adet olarak çok bitki olmayacak ama kafama takıldı normalde kaç litre olmalı verdiğimiz sulama suyu.Bunu sordukdan sonra tekrar aaştırdım ve mesajı düzeltiyorum normalde 1.3 lt yetiyor ama sıcaklık ve büyümeyide katarsak 2,2-2,4 gibi diye diğer forumlarda verdiğiniz bilgileri okudum teşekkürler bilgiler için. O zaman ben yine sorayım size:p Serama örtü için hangi muşambadan almalıyım uv filtreli olanlar daha iyi gibi ama bilmiyorum.Bu muşambalar çiften deniyor ben açıp tek olarak kullanmak istiyorum bu doğru olur mu? |
Bu topraksız tarımda kullanılan maddeler hormon olmuyormu?
Hormonlu domates ve marul mu yiyecez? Eğer hormonsa bu işin hormonsuz yapılma durumu varmı acaba? Bir bilen varsa yanıtlayabilirmi? şimdiden teşekkür ederim.. |
Benim durgun su kültürü soğanlarım yetişti çok hızlı köklenip hemen boy atmaya başladılar, bir süre sonunda bazı dalları çok uzayıp yana yatmaya başladılar dalların diplerine baktım çok ince gözüktüler gözüme,sistemin durduğu yer çok az güneş görüyor(2 saat tam güneş, diğer durumlarda aydınlık) birde besin eriyiğinden şüpheleniyorum neye versem boyu anormal uzuyor sizce sebebi ne olabilir teşekkürler.
|
Alıntı:
|
Sayın envor çalışmalarınızda başarılar dillerim öncelikle. Sizi ilgiyle takip ediyorum. Bende hobi amaçlı olarak topraksız tarım yapmak istiorum. İlk olarak aklımdan geçen domates. Forumun başında bahsettiğiniz besin eriğinin içeriği nedir. Bildiğimiz hazır gübrelerden meydana gelen bi karışımı acaba bu. Tarım konusunda pek bilgim yok. Mesleğim makina mühendisi. Hazırladığınız kavanoz düzeneğinin bi benzerini evimde kurmayı düşünüyorum. Yardımcı olursanız çok teşekür ederim. İyi günler.
|
Arkadaşlar hepinize merhaba !
Sevgili jibuti; Dediğin gibi yap sera plastiğini,(Gerçi çok uzun zaman olmuş, ama kızma :p) Sayın enginnaz; Sizin sorunuzun cevabı sevgili malbman vermiş, (sağolasın malbman, iyi yorum, biz damarcıyız:D) Sevgili derin; Fotoraf yükleseydiniz çok iyi olurdu, yanlız büyük bir ihtimalle güneşsizliktendir diye düşünüyorum (yetersiz ışık), besin eriyiğinin içeriği hakkında bilgi verirmisin, düşük EC dende olabilir, EC kaç? Sayın hannibal; Aramıza hoşgeldiniz :) Siz forumdaki konuları iyice bir okuyun, aklınıza takılan bir şey olursa biz buradayız, ****** yardımcı oluruz :) |
Sevgili envor seramı acemice de olsa yaptım.İlgin için teşekkürler evet geç oldu ama yine de burdasın.Hazır yakalamışken sorularımı sıralayım.
Bir firmadan tarım perliti adı altında perlit aldım acaba bunlara fide ekmeden yıkamalıyım nedeni çok tozlu olması evet iri daneli ama ıslandığında tozlar kalın bir tortu oluşturuyor,bunu akansu sistemimdeki marulları koyduğum bardaklarda farketim sizce normal mi? |
Alıntı:
Bu reçetede neden (KCL) potasyum klorür kullanıyoruz. Yaptığım araştırmalarda bir çok yayında potasyum klorürün tuzlanmaya neden olduğunu ve ayrıca sebzeler klora hassas oldukları için potasyum klorür kullanılmadığını okudum. Örnek : Toros tarım sitesinden aldığım paragraf ve ilgili link aşağıda. Bilgilerinize. - Potasyum Klorür (KCL) Bu gübre ülkemizde bayiler tarafından üreticilere pazarlanmamasına rağmen üç besinli kompoze gübre yapımında en çok kullanılan bir gübredir. Beyaz veya değişik renklerde (kiremit kırmızısı-mavi) üretilen ve tuz kristali iriliğinde bir gübredir. Bünyesinde etkili madde oranı (K2O) % 50 ve % 60 K2O ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Bünyesinde klor (Cl) bulunması nedeni ile topraklarda tuzluluk meydana getirebileceği için ve sebzelerin, meyvelerin, patatesin ve tütünün klora karşı hassas olması nedeni ile potasyum klorür gübresi doğrudan gübre olarak kullanılmayıp (şekerpancarı-çeltik hariç) üç besinli kompoze gübre üretiminde kullanılmaktadır. GOLD-15-15-15 ve SÜPER GOLD-10-20-20+ Zn+ 6 S kompoze gübreleri hariç diğer üç besinli kompoze gübrelerdeki potasyumun kaynağı potasyum klorürdür. Potasyum klorür gübresinin % 50 K2O ihtiva eden tipinde % 2 kadar % 60 K2O ihtiva eden tipinde ise % 0.5-1 oranında sodyum klorür (NaCl yemek tuzu) bulunmaktadır. http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin6.asp |
Alıntı:
Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir :) Saygılarımla... envor :) Not: Bazı sorulara amatör yetiştiricilik yapan arkadaşlara yetecek kadar cevap veriyor ve detaya girmiyorum, bunun sebebide verdiğim cevabın amatör yetiştiricilik yapanlara yeterli olduğuna inandığım içindir. |
Sevgili envor;
Öncelikle size sevgi ve saygı duyduğumu belirtmek isterim. Verdiğiniz bilgiler hepimiz için çok önemli. Ama sizde kusuruma bakmayın lütfen. Eğer bu soruyu sormasaydım neden KCL kullanıldığınıda anlayamayacaktım. Öte yandan okuduğum bazı yayınlarda (örnek: hasat yayıncılık topraksız tarım teknikleri) domates besin çözeltisi hazırlamada KCL tercih edilmiyor. Ama tabii ki bu konuda çok fazla yayın yok. Ve topraksız tarım konusu Türkiyede yeni uygulanmaya başlanan bir alan. Kafamdaki soru işareti tam olarak kalkmadı. Bu konuyu araştırmaya devam edeceğim. Sodyum molibdat tabii ki kullanacaksınız. İz element olarak:) Size soru sormak çok faydalı oluyor. Umarım sıkılmazsınız:) Saygılarımla. |
Sevgili kahyanur, yukarıdada belirtmişsiniz, topraksız tarım teknikleri diye, bu benim tekniğim, yani ben böyle yoğurt yiyorum :)
Bazı domates çeşitlerinde kullanılmıyor potasyum klorur (Altes, clarena, vs.), belki inanmıyacaksınız topraksız tarım yapılan seralarda bu tip hiç bir bilgiyi alamazsınız, bir bilgi kıskançlığı var, size ne EC'nin değerini verirler, nede kullandıkları receteyi, ama ben burada verilmesi gerekeni vermeye çalşıyorum, ama bazı püf noktalarınında bende kalması gerktiğini savunuyorum, sonuçta profosyonel olarak bu işi yapıyorum, burada yinede her soruya cevap vermeye çalışıyorum, çalışacağım, ama bazı sorularınıza cevap vermessemde beni hoş karşılayın :) İz element olarak sod. molibdat yerine amonyum molibdat kullanabilirdim, ama kullanmadım :) |
Alıntı:
Eğer sodyum molibdat miktarı (0.060 gr) çok düşük olmasaydı fazla 'amonyum azotu' kullanmak istemediğinizi düşünürdüm. Ama miktar çok düşük. Öte yandan domatesin meyvalanma döneminde ölçülü bir tuz stresine tabi tutularak verim ve kalitenin arttırılması söz konusu imiş. Hatta besin çözeltisine ölçülü miktarda sodyum klorür katılıyormuş. Sodyum molibdat ve potasyum klorür kullanmanızın bu konu ile ilgisi olabilir mi acaba? |
Siz bizi bilginizle dövdünüz:D:D Tamam, tamam pes:D
Kimbilir? Belkide etkisi vardır. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Derdim kimseyi bilgi kırıntıcıklarımla dövmek değil. Sadece ektiğim tohumcuklarım fide olmadan onları besleyebileceğim en iyi besin çözeltisinin formülünü bulabilmek. Domates çeşitleri, marul, salatalık, fındık turp, süs biberi ektiğim çeşitler. Daha sırada tere, roka, dereotu hatta ıspanak var. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Teşekkürler sevgili envor.Evet bardaklarda marul deniyorum ancak katı ortamda da domates deneyeceğim.Uyarınız için teşekkürler.
|
Bu arada bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.Söylediğiniz gibi başka bir seracıya bu konuları sorsanız cevap dahi alamazsınız(ki ben alamadım toprakta yaptığı halde).Ancak ben de amatör olarak uğraş verip çaba harcayıp tam profesyonel olmasada kendime yetecek kadar yarı profesyonel olmaya çalışıyorum.Evet daha işin en başındayım ve amatörün a'sıyım ama çalışıyorum.Siz ve sizin gibilerrin yardımı,bilgisi,tecrübesi ile yarı profesyonel olabilir ve kendi kendime yater hale gelebilirim diye düşünüyorum.Siz ne dersiniz sevgili envor?
|
Sevgili envor bir soru da ben sormak istiyorum. Az önce viyollere 30 adet ithal tohum Lettuce Lollo Rosso (Kırmızı marul-kıvırcık karışımı bir şey) ve 30 tane de Paris Island marul tohumu ektim. Bunları senin daha önceki hobi seranda yaptığın sistemde yapacağım. Ancak bir farkla: benim sistem balkonda olacak ve doğal olarak her türlü hava koşuluna maruz kalacak. Ama İzmir' in iklim şartlarını göz önüne alırsak çok da kutup soğuklarına maruz kalacakları söylenemez. Bu durumda marulların şansı sence nedir? Çok şansları yok dersen şanslarını artırmak için balkonda alabileceğim türden basit önlemler önerebilir misin? Sevgilerimle
|
Sn. Malbman;
o yazdığınız marul tohumlarını nereden aldığınızı ve kaça aldığınızı öğrenmem mümkün mü acaba? Çünkü ben burada fide, tohum falan aldığım bir zirai malzeme satan kişiye sordum. ''Abla onlar çok pahalı 10gr'ı 110 ytl ve 10gr dan az satmıyoruz'' dedi. Zaten ben ne zaman gitsem bıyık altından gülüyor gibi geliyordu benim çabalarıma . Aldığım küçük meblağlı şeylerden sıkılıp beni başından savdığını düşünüyorum. Haklı olup olmadığımı öğrenmek için bu soruyu soruyorum ve tabi bu tohumları bulmayı da çok istiyorum. Vakit ayırıp cevaplarsanız sevinirim. Kolay gelsin. |
http://www.reimerseeds.com/lettuce_582.aspx linkinden giderseniz
http://www.reimerseeds.com/looseleaf-lettuce_579.aspx sayfasında kırmızı yapraklı kıvırcık marullar var. 100 adet tohum 2.5$ + kargo. Ben daha önce bu siteden alışveriş yaptım, ne tohumlarda, ne çimlenmede herhangi bir problem yaşamadım. Dünyanın en acı biberi başlığında konuşulan Habanero Hot Peppers (Red Savina™) PVP - Guinness World Record biberini buradan almıştık. |
Sayın Şule68 sayın todor' un verdiği linkten de bulabilirsiniz. Ben www.dobies.co.uk sitesinden almıştım. En azından fiyatları karşılaştırabilmeniz için elinizde ikinci bir seçenek olur. Yanlız Paris Island olanı yerli, Yaprak tohumculuk diye bir firmanın. Siz bıyık altından müstehzi müstehzi gülenlere aldırmayın. Bşardığınız işleri bir görseler, bırakın gülmeyi, eminim girecek delik ararlar utançlarından. Hiç aldırmayın.
|
Alıntı:
Not: Hatır için çiğ tavuk bile yerim:D |
Teşekkür ederim arkadaşlar;
ben marulu pazarda görmüştüm ama adını bilmediğim için tohumcuya kırmızı kıvırcık diye sormuştum. Adını bilmediğimden de nette arama yapamamıştım. Bu gün arama yaptım ve Antalya'da bulduğum bir tohum bayini telefonla aradım. Aslında gerçekten pahalı bir tohummuş. 5000 adet lollo rosso için 150 ytl dediler. Ve az miktarda satmıyorlarmış. Gönderdiğiniz linkleri inceleyeceğim, sağolasınız. Bu sitelerden sipariş vermek daha karlı olacak gibi. Yine sorularım olacak bu sitelerden siparişte kargo ne tutuyor ve kaç günde geliyor? Sn. Malbman yüreklendirici sözleriniz için teşekkürler. İmkanlarımız dahilinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Birilerine komik gelse de biz gayet ciddiye alıyoruz. |
Sn. Şule68 siz kimsenin alaycı tavırlarına bakmayın, çok muhteşem bir iş çıkartığınızı biz biliyoruz. Aslında benim durumuma görede şanslısınız, insanlar topraksız tarım fikrine alıştılar, siz birde benim 1991 yılında köyde derme çatma:eek: ekipmanlarla topraksız tarım denemeleri yapmaya çalıştığımı vede 350 hanelik bir köyün, neredeyse tüm hanelerinin:eek:, topraksız tarımmı olur?:o deyip gelip bakmalarını ve beni tefe koyup çalmalarını :D gözünüzün önüne getirirseniz, bir zamanki durumumu anlamış olursunuz vede şimdi ne kadar şanslı olduğunuzu anlarsınız ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025