agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm)

aylakadam 24-09-2008 11:57

Sevgili envor bey,
size cok teşekkür ederim; vaktinizi ayırdığınız için. gerçekten fazlasıyla aydınlanmış durumdayım. :)
profesyonel sercılıkta rağbet katı kültür ortamında demişsiniz ve benim hiç de aklıma gelmeyen bir sebebi de ortaya koymuşsunuz. Gerçekten de olası bir hastalık senaryosunda hastalık hidroponik ortamda çok hızlı yayılacaktır.fakat gezindigim uluslararası sitelerde eğilimin sanki hep hidroponik üretime kaydığına dair bir izlenim edindim. hem hobi seraları için hem de profesyonel seralr için. (çok kişisel bir izlenim, doğru olmaya da bilir) aklıma şu soru takılıyor, biz türkler çok mu fazla sağlamcıyız, yoksa yabancı üreticilerin bildiği bir şeyi gozden mi kaçırıyoruz?
tekrar teşekkür ederim
kolaylıklar diliyorum

envor 24-09-2008 17:52

Sevgili aylakadam; Aslında biz fazla sağlamcılığımızdan değil bu, teknolojiyi hemen benimsemiyoruz, topraksız tarımın ülkemizde yapılması topu topu 10 yıl olmuştur, zaten Dizayn grup bu açığı kapatmak için girişime başladı, eminim 10 yıl içinde, bizde teknolojiyi yakalamış olacağız.

envor 24-09-2008 18:07

4 Eklenti(ler)
Eklenti 48104
Eklenti 48105

Marulların bugünkü hali, işi çok amatörce yapmama rağmen büyümeye devam ediyorlar :)
Konuyu takip eden arkadaşlardan, ilk yüklediğim resime bakmalarını ve tekrardan bugünkü resme bakıp, yorum yapmalarını rica ediyorum :)
Eklenti 48106
Eklenti 48107
Domates resmine iyi bakarsanız ilk çiçeklerin domatese dönüştüğünü göreceksiniz, ikinci çiçeklerde tam olarak açmış durumda, iki - üç gün sonra üçüncü çiçekte açıcak :)

envor 24-09-2008 18:16

4 Eklenti(ler)
Sivri biberimde üç meyve var ve bir sürüde tomurcuk var :))
Eklenti 48108
Eklenti 48109
Kapya biberi çok hızlı büyüyor, aslında onu kopartmam lazımda ama kıyamadım, okadar çok işkence çektirttimki ona, hala ayakta olmasından, yaşamayı hak ettiğini düşünüyorum :)

Patlıcanda ilk çiçeğini gösterdi :)
Eklenti 48110
Eklenti 48111

malbman 24-09-2008 18:22

Eh be birader, bu kadar da gözümüze sokmak zorunda mısın yani. Şurda balkon bile yokken bir saksıda neler yaparız diye kara kara düşünürken nispet mi yani bu şimdi:D:D:D Şaka bir yana sevgili envor, gerçekten muhteşem oldular. Eline emeğine sağlık. Bir de sorum olacak. Gerçi burası yeri değil diye her an silinebilir ama olsun: şu topraksız tarım kursu işinde bir gelişme var mı? Gelip serada bir kaç gün öğrenim görebilecek miyiz?

envor 25-09-2008 11:34

Sevgili malbman; Topraksız tarım kursu projesinde gelişme yok, olasılık düştü, bayram sonra bu konu hakkında gündem oluşturacağız, Tek yorum sen yaptığına göre, tek sen ilgileniyorsun, izliyorsun galiba, sağolun :)

malbman 25-09-2008 11:48

Valla kim isterse gelmesin, eğer bu iş olursa ben mutlaka orada olacağım. Tek başıma olsam bile.

jibuti 25-09-2008 13:46

Sayın malbman size yol arkadaşı ki bu biraz zor sanırım ben adana siz izmir, olmadı kurs arkadaşı olurum merak etmeyin tek bırakmam sizi ve enver beyi

jibuti 25-09-2008 13:54

Sayın envor 17/09/2008 tarihinde yerlerine yerleştirdiğiniz marullarınız o zaman 2-3 yapraklıydı ama şimdi yani 24/09/2008 tarihinde yüklediğiniz resimlerde hepsi 6-7 yapraklılar.Sadece 7 günde bu kadar değişim müthiş birşey vede çok sağlıklı görünüyorlar yemyeşiller amatörce böyle söylemem gerek sanırım.Toprakda bu imkansız olurdu bence.Veee işin çıldırtan yanı ise bende daha marul fidesi bile yok :) sağlık olsun ellerinize sağlık

envor 25-09-2008 18:40

Yorumunuz benim için çok değerli sayın jibuti, sağolun :)

lerdemir 25-09-2008 19:19

Helal diyorum sadece!!!

Hayranlık ve gururla takip ediyorum.

aylakadam 25-09-2008 20:59

sevgili envor bey, bir iş amatörce böyle yapılırsa, profesyonelce yapıldığında kim bilir ne sonuçlar çıkar :) Açıkcası benim akan su kültüründen bitki büyütme şevkimi artırdı bu resimler. ellerinize sağlık gerçekten. lakin yine kafama bir şey takıldı; marulları belli bir açıyla dikey olarak büyütüyo olmanızın sebebi, kullandığınız yöntemle mi ilgili yoksa sadece yer kazanmak için yaptığınız ufak bir modifikasyon mu? yani mesela aynı su kültürü ortamında domates yetiştirmeyi planlayan (hayal eden, isteyen :) biri olarak; domatesin dikini büyümesini hesab edersek sizin dikey yerleştirmeniz bana uymamış olacak. Akan su kültüründe suyun dolaşımını sağlamak için böylesi bir sistem her zaman şart mı? tekrar elinize sağlık
bir şey daha; bir kurs heyulası dolaşıyor ortalıkta, ben de katılmak isterim ben de..

envor 25-09-2008 22:06

Sevgili aylakadam, kafanız karışmasın, siz akan su kültürü yapmayı düşünüyorsunuz, benim bu yaptığım aeroponik, bitki köküne sisleme ile fasılalı besin eriyiği göndermek, siz bir önceki sayfalara bakarsanız domates fidelerinin başka bir platformda olduğunu göreceksiniz :)

Sevgili lerdemir, fazla abartmışsınız :o , yazdım bunu bir yere:p

jibuti 26-09-2008 15:02

Sayın envor çok teşekkürler,aslında sizin yaptıklarınız ve paylaşımlarınız çok önemli.Kibirsiz, böbürlenmeden bir bilgi ancak bu kadar verilir bence teşekkürler

envor 26-09-2008 19:42

Sayın jibuti, benim istediğim, herkes bildiğini ortaya koysun, her kim, ne bilgi istiyorsa alsın ama oda bildiğini ortaya koysun, bu illa bitki olacak demek değil, çiçek böcek ot çöp her neyse, her neyi biliyorsa, bilgi bir tohumdur bence ve 1'e 100 verir :)

Bu eşsiz paylaşım sitesi için, Lütfen herkes bir tohum eksin !

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR

jibuti 27-09-2008 13:08

Haklısın sayın envor,aslında işin aslıda bu bence.Küçük tohumlar ekmek.İlla sizin sera konusunda **** yetiştirmede değil, en basiti diğer forumda hayali sera kuruyoruz ve pompa ve suyun debisini bilmek gerek.Sera hakkında bilgisi olmayabilir (benim gibi) ama diğer konularda yorum yapar ve paylaşırlarsa bütün yük bir kaç kişinin üstüne bizmez.Kendisini de sadece tüketen değil,üreten ve destek veren bir konumda görmek mutlu edecektir diye düşünüyorum

lerdemir 27-09-2008 15:07

"Sn. envor" dedikçe, bu konudaki ustalığından ve paylaşımından ötürü, bir an içimden "senyor" diyesim geldi envor'a...

malbman 27-09-2008 16:17

Bence harika ve çok da yerinde bir benzetme:p Cuk oturmuş.

powersleep 04-10-2008 14:20

Merhaba arkadaşlar,
Ben de hidroponik tarıma merakı olan bir vatandaşım ve forumu yeni keşfettim.Hayran kalmadım desem yalan olur:) Herkes çok güzel bir şekilde paylaşım içinde.Ben de bundan sonra umarım bu paylaşıma müdahil olurum.

İlk sorumu enron beye yöneltmek istiyorum.#104 numaralı mesajın ilk resminde domates köklerini gördüğümde aklımda bir soru oluştu.Bilmiyorum belki de alakasız bir teoridir ama ben yinede sorayım.Bu bitkiler baş aşağı duracak şekilde konumlansaydı yerçekiminin de etkisiyle bitkinin gövde ve meyve gelişiminde daha iyi bir randıman alınabilir miydi?

Teşekkürler.görüşmek üzere bir üyeniz daha oldu hayırlı olsun:)

envor 04-10-2008 14:50

Hoşgeldiniz sn. powersleep; Umarım hayırlı olursunuz :)
Bitkiler baş aşağı şekildede büyürler, ama aeroponik yetiştirme tekniğinde bu imkansız, ayrıca başaşağı yetiştiricilikte dediğiniz gibi ürün artışı olmaz, aksine kayıp olur :)
Saygılarımla... envor :)

envor 05-10-2008 18:26

Bayram gelmiş, neyimize !!!

4 Eklenti(ler)
Uzun bir bayram tatilinden sonra, üzerimdeki rehaveti anında atmama yardımcı olan görüntüyü sizinle paylaşayım :eek:
Eklenti 48832
Eklenti 48833
Eklenti 48834
Eklenti 48835

Elektriklerin sürekli kesilmesi,:mad:
Sislemelerin sürekli tıkanması,:rolleyes:
Projenin çok amatörce yapılması,:o
Sonuç= Fiyasko :eek:

malbman 05-10-2008 19:00

Tüh, o kadar emek boşa mı gitti yani? Neyse, en azından sekiz on tanesiyle bir salata yapılır sanırım:D:D

kahyanur 05-10-2008 19:00

çokta kötü görünmüyorlar..siz onları diriltirsiniz..

envor 05-10-2008 20:49

2 Eklenti(ler)
Biberlerde bu olumsuzluklardan nasibini aldı:(
Eklenti 48868
Eklenti 48869

envor 05-10-2008 20:53

2 Eklenti(ler)
Domates meyveleri baya büyümüş, biz tatildeyken o çalışmış,:p

Eklenti 48870

Domatesler 3. çiçeklerini çıkarttı,(çıkartmıştı:()

Eklenti 48871

eczadolabi 05-10-2008 21:32

Çok sulamadan olabilir :)
Ya da az sulamadan.
bu konuyu tam çözemedim zira...

Üstadım kızma...
Şaka...

Herkesin geçmiş bayramını kutlarım bu vesile ile.

envor 05-10-2008 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eczadolabi (Mesaj 294265)
Çok sulamadan olabilir :)
Ya da az sulamadan.
bu konuyu tam çözemedim zira...

Üstadım kızma...
Şaka...

Herkesin geçmiş bayramını kutlarım bu vesile ile.

Sevgili eczadolabı, niye kızalım canım, kızmadım, ama siz bana çok kızmışsınız, şakalarınızdan bu çok belli oluyor :D
Evet doğru teşhis, az sulama, nasılda anladınız bir bakışta, valla bravo:p

Todor 06-10-2008 04:47

Yeniden toparlayacaklarına eminim. Belki hasat bir ik gün gecikir. Burada alınması gereken dersler var;

- Bir kaç gün bile olsa evden uzak kalacaksanız bu sistem risk taşıyor.

- Böyle hassas sistemlerde şebeke elektiriğine güvenmemeli. Enerji kesildiğinde otomatik olarak devreye girecek alternatif kurulmalı. Belki sisteme bir UPS eklemek tüm riski yok edebilir.

- Belki sisleme başlığı sayısını arttırıp tıkanma riskine karşı önlem almak gerekebilir. Biri tıkansa bile, müdahele edilene kadar, bitki yakındaki bir diğer sislemeden faydalanarak sağlıklı kalacaktır.

jibuti 06-10-2008 10:26

sevgili envor bu sistem ve resimler için yorum istemiştiniz, bende kndimce yorumlamıştım ve mükemmel olmuş demiştim ama kendi şansszılığımı size de bulaştırdım sanırım :( benim iyi dediğim 3 gün yaşamıyor :)
Yinede tekrar eski hallerine döneceklerine inanıyorum.Şanssızlığı gidermek için de hımm evet çok kötü bunlar çok kötü olmuş(hadi hayırlısı) kolay gelsin

Şule68 06-10-2008 14:22

Nazara gelmiş yavrucaklar, nazar boncuğu takmak lazım. Benim marul ve domatesler ayılıp bayılırken sizinkileri imrenerek seyretmiştim. Kem gözle bakmamıştım aslında ama..

Eminim nazardan daha bilimsel bir açıklaması vardır. Zaten siz de sebeplerini açıklamışsınız ama iyi bir bakımla canlanırlar bence ( çok anlarım ya). Topraksız tarım ile ilgili sistemleri incelerken en zor, masraflı ve problemli sistem aeroponik gibi gelmişti; pek haksız da değilmişim sanırım. Sizin gibi profesyonel biri için sorunlara müdahale daha kolay belki ama amatörler için riskli gibi.

Ben sizin başardığınızı düşünüyorum çünkü bayram öncesi herşey çok iyiydi. Sizin dışınızda gelişen sorunlardan dolayı bunlar olmuş. Herşey güzel olacak.. Kolay gelsin..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025