agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7407.htm)

Alan Parsons 29-03-2009 20:26

sistem içerisinden başka bir -kapalı devre-akan su sistemi kurarasanız, heralde olur?

envor 29-03-2009 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ALAN PARSONS (Mesaj 389187)
sistem içerisinden başka bir -kapalı devre-akan su sistemi kurarasanız, heralde olur?

Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım. Nasıl bir kapalı sistem?

Alan Parsons 29-03-2009 22:29

Sayın envor bey aslında kapalı devreden kastım şudur;
akan su sisteminin boru sistemi içerisinden, ince bir bahçe hortumu veya başka bir-çok daha küçük-pvc boru ile bir diğer sıvı sirkülasyonu sağlamak, sanırım burada da soğutma yüzeyinin önemi ortaya çıkıyor,o nedenle bahçe hortumu gibi bükülebilen esnek bir malzeme daha uygun olur.
Bu iki ayrı sistemin birbirleri arasında sıvı transferi olmayacak olması nedeniyle kapalı devre terimini kullandım.

akinselcuk 29-03-2009 23:05

Sistemdeki suyu ısıtan ne ? Hava durumu, güneş, ısıtıyorsa boruya yansıtıcı folyo kaplamak belki çözüm olabilir.

Pompa motoru ısıtıyorsa pompanın dışına soğutma yapılabilir. Motorun dışına bakır buzdolabı borusu sarılıp içinden yavaş yavaş su akıtılır.

Ya da Alan Parsons un dediği gibi, pvc boru içinden bahce hortumu geçirilir. Bahçe hortumundan soğuk su akıtılır. Devridaim ettirilir.

Fakat serin bir su kaynağı yoksa durum kötü. Ne motoru nede akan suyu soğutmak mümkün olmaz.

Sarıcan 29-03-2009 23:17

Sevgili Envor,

Sera örtüsü altındaki ortam sıcaklığı ne kadar? Sera dışında sıcaklık kaç derece? Su sıcaklığı besin deposunda kaç derece? Sistemden depoya tam dönerken seradan hemen çıkışta sıvı sıcaklığı kaç derece? Yani sıvı sisteme girerken kaç derece, çıkışta kaç derece? Bu değerleri verirsen daha mantıklı çözümler önerebiliriz.

Ama ilk acil önlem sera örtü altında PVC boruların ısınmasını önlemek için güneş ışığı ile temasını kesmek lazım. Aklıma güneş ışığını yansıtmak geliyor, yani parlak bir cisimle izole etmek lazım. Mesela mutfakta kullandığımız alüminyum folyo gibi. Daha iyisi alüminyum folyo zırhlı cam yünü ile izole etmek ve sera içi ısısı ile teması azaltmak.

Birde dışardaki besin deposunun üzerine bir gölgelik yapıp güneşle temasını kesmek lazım. Ayrıca deponun içine ahşap meyve sandıklarının tahtalarından panjur detayında bir ızgara yapıp sistemden gelen suyun depoya dökülmeden bu ızgaranın üzerine dökülmesini sağlayıp hem havalanmasını artırmak hemde ğerr mümkünse bir vantilatör ile bu ahşap ızgaranın üzerine hava üflemek lazım. Bu sisteme plastik enjeksiyon makinası çalıştıran sanayi sitelerinde soğutma kulesi diye rastlayabilirsin.

Gerçi bu buharlaşma ile su kaybını hızlandırabilir ama sistemin sıvısını soğutmanın en basit ve ucuz yoludur. Buda çözüm olmazsa besin deposunun içine yerden ısıtma borularının esnekliğinden faydalanarak spiral şeklinde bir boru demeti daldırmak ve bu borunun içinden soğuk su geçirerek depo içindeki besin sıvısını soğutmaktır. Bu sistem biraz daha teknik detay gerektirir. Gerekirse prensip şemasını bir çizimle gönderebilirim. Ama önce en ucuz ve basitini denemek lazım.

jibuti 29-03-2009 23:23

sevgili enver sistemdeki suyun ısınması sanırım besin tankınızın güneşe maruz kalması ve çok sığ olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Benim akansu kültüründeki su ısınmıyor,hemde gündüz sera içi sıcaklığı 40 dereceyi bulmasına rağmen.Ben besin tankımı toprak yüzeyinin 1 mt aşağısına yerleştirdim ve besin tankımıda mavi varillerden kullandım sanırım tankımın toprak yüzeyinin altında olması ve kalın mavi varillerinde etkisiyle su hiç ısınmıyor.Belkide ben yanlış düşünüyorum.Ama köylerde yazın peynir yağ gibi maddeleri toprağın altına gömerek muhafaza ettiklerini biliyorum :))

çelebi 30-03-2009 08:35

Sanırım tesisatın yukarıda olması direk güneş ışığıyla birlikte borulardan geçen suyu ısıtıyor. Bu boruları ve besin tankını güneş ışığından korumanız gerekli gibi. Aluminyum folyo veya kırtasiyelerde satılan, folyo ile aynı renkli defter/kitap kaplama malzemesi(daha ucuz olabilir) işinize yarayabilir.

omer.tuncer 30-03-2009 11:11

+ jibuti bulmuş teknolojiyi. Günümüz sürdürüle bilir enerji kaynaklarında da, kışın ısıtma yazın soğutmaya bu yöntem uygulanıyor.
Demek ki atalarımız teknolojiyi bizden iyi biliyorlarmış.:)

akinselcuk 30-03-2009 12:23

Ben de 100 metre bahçe hortumunu 1 metre toprağın altına göm suyu oradan geçir diyecektim ki tavsiye edilmiş.

Fakat serada üssten dolaşan su tesisatı yapıp sonra da suyu toprağın altından geçirmeye çalışıp soğumasını beklemek pek uygun bir iş değil.

En iyisi üstte dolaşan su tesisatını iptal edip yere indirilmesi hatta tabanda 20 - 30 cm gömülmesi.

derin 30-03-2009 12:24

Sn. envor bir kaç fabrikada ucuz çözüm olarak su soğutması şu şekilde yapılıyordu
Yüksek bir kule kulenin tepesinden düşen su 1 metre kadar aşağıda bir tel kafes var buraya çarpıyor.Tam bu kafesin olduğu hizada karşılıklı iki pencere bu pencereler hava akımı sağlıyor
burada tele çarparak dağılan su yaklaşık 8m yüksekten aşağı düşüyordu size bahsettiğim bu sistemde 40 derece hava sıcaklığında 21 derecelik soğuk su eldesi yapılabiliyordu ayrıca sistemden gelen su 40 derece olmasına rağmen buradaki ısınarak buharlaşan su sisteme yeniden kazandırılıyordu.
Pompanız var benzer bir sistemi sizde kurabilirsiniz.

akinselcuk 30-03-2009 12:31

Envorun kurduğu sistemler çok fazla detaya inmiyor. İnce ayrıntılarla zaman kaybetmeyi sevmiyor. En kısa yoldan kurulacak bir sistemden en kısa sürede güçlü sağlıklı bitkiler almayı hedefliyor. Tam olark amacına hizmet ediyor.

Bizler ise işin tesisat görselliği ve hobi kısmıyla daha ilgiliyiz.

Bence Envor a daha pratik çözümler üretmek gerek. : )

malbman 30-03-2009 15:09

Envor birader, Jibuti'nin dediği gibi besin tankını derinleştir ve toprağa göm. Başka bir şeye ihtiyacın kalmaz.

Bu arada: sera muhteşem olmuş. Ama domatlar ne zaman büyüdü de çiçek bile açmaya başladı onu anlayamadım. Bir gotoğrafta fideleri dikiyorsun. Üçüncü fotoğrafta diktiğin fideler çiçek vermiş:p:p Şu işin sırrını versen (diyeceğim ama vermezsin sanırım).:D

Sarıcan 30-03-2009 17:05

Yarında benim şakacıktan yaptığım gibi domates ağaçları ile dolmuş bir sera görürsen şaşırma:eek: Parmağını soksa avuç içinde domates bitecek adamın:D Birde kıskandırmak için kırmızı kırmızı domates resimlerini koyuyor:mad: Aynı fideler bize gelince küsüyor:(

envor 30-03-2009 20:04

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, çok değerli fikir ve yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Sistemdeki suyun ısınma nedeni, seranın içerisinin çok ısınmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sıcaklık ve nem ölçer termometre daha alamadığımdan sera içinin kaç derece olduğunu ölçemedim, ama dün çok sıcaktı. Hatta sera içerisindeki bitkilerimin yaprakları dahi etkilendi bu sıcaklıktan. Hem sera içerisini biraz serinletmek, hem de fideleri direkt güneş ışığından korumak için, seranın üzerini gölge ağı ile kapattım. İlk tedbirim buydu, bugün hava parçalı bulutlu olduğundan mı, yoksa gölgeleme ağının faydasımı halen daha anlayamadım, yanlız sistemdeki su fazla ısınmadı. Bu arada besin tankımda 220 litrelik ve tamamı da toprağa gömülü, üzeride güneş ışığı geçmeyecek kadar korunaklı.

Eğer sistemdeki su ısınırsa, önerdiğiniz gibi boruları yansıtıcı folyo ile kaplamayı düşünüyorum. Sisteme su basan boruları kuma gömmek de dün aklıma gelmişti, fakat sn. akinselcuk'un dediği gibi, en kolay yolu seçmek bende sabitlenmiş durumda :) Şimdi o boruları söküp, kuma gömmek çok zor bir işmiş gibi geliyor bana, hele hele işlerimin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde.

Bir diğer düşüncem de, sera içerisine zaman saatli bir sisleme mekanizması kurmak. Şimdi diyeceksiniz ki; Boruları kuma gömmekten üşenen biri, nasıl olacak da sisleme kuracak.:D:D İşte onu bende anlamıyorum, ilk defa kurulacak sistemin işi beni hiç korkutmuyor ve zoruma gitmiyor.:p Ama kurulmuş bir sistemi, tekrardan kurmak çok zor... Bu işten bir mana çıkarabilen varsa hemen söylesin, hiç olmazsa benimde kendimi anlayabilmeme yardımcı olacaksınız...:p


Eklenti 69748
Eklenti 69749
Eklenti 69750
Eklenti 69751
Eklenti 69752

Gölgeleme ağını M2'sini 70 kuruşa aldım, 150 M2 = 100 tl. Bu kriz zamanında ne kadar tasarruf etmeye çalışıyorsamda, sürekli bir yerlerden masraf edeceğim şeyler çıkıyor.:D Ama sanırım işe yaradı. Sn. jibuti, sizde önlem alsanız iyi olacak, sıcak bitkinizi bozmasın. :)

envor 30-03-2009 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 389634)
Yarında benim şakacıktan yaptığım gibi domates ağaçları ile dolmuş bir sera görürsen şaşırma:eek: Parmağını soksa avuç içinde domates bitecek adamın Birde kıskandırmak için kırmızı kırmızı domates resimlerini koyuyor Aynı fideler bize gelince küsüyor

Sayın Sarıcan; Nazarlıyacaksınız bizi, sonra bastığımız yerde ot bitmeyecek.:eek::D Domates kardeşimde meyve vermeyecek.:p

Ekmeğimizle oynuyorsunuz...:D:D

Kudret Tezel 30-03-2009 20:25

Çözüm yok değil sevgili arkadaşlar var tabii.Gerekiyorsa su cebri olarak soğutulur. Bunun için çeşitli yöntemler uygulana bilir. Ancak öncelikle sevgili jibutinin öneresi, depoyu toprağa gömmek ve sevgili akın selcuk un tavandan döşenen boruların iptal edilmesi fikrine katılıyorum.
Soğutma kuleleri buharlaşmayı hızlandıracağı için eriyiğin ec değerini fazlasıyla etkiler ve su takfiyesi hususunda sıkıntı yaratabilir belki.
Sevgili sarıcan ın sorduğu soruların cevaplanması , yani ortam sıcaklığı, giriş çıkış sıcaklığı debi stok hacmi gibi doneler bilinirse cebri soğutmanın ekonomik boyutu ve gerekli techizat hesaplana bilir. Bu tür bir ortamda en pratik yöntemlerden biride tankın etrafına bir çuval sarmak ,çuvalı biraz ıslatmak, vantilatör veya rüzgar yardımıyla suyun buharlaşma ısısından
istifade ederek suyu soğutmaktır. Sırsız testilerin suyu soğuttuğu gibi.

jibuti 30-03-2009 20:56

Sevgili enver, öneriniz için teşekkürler sanırım yarın telde bu işi sizle konuşuyor olucam ee napalım siz soktunuz aklımıza :)

Sarıcan 30-03-2009 20:56

Biz önlemimizi aldık, nazar boncuğunu da taktık:eek: Bundan sonra bir şey olmaz:p Keyif içinde domates ağaçlarını bekleyebilirsin ama sende kıskandırma bizi:D:mad::( Öyle uzaktan kırmızı kırmızı domatesleri gösterip :mad:

Zeytinci 30-03-2009 21:17

Buradaki arkadaşlar börtü-böcek, bitki-çiçeği aşmış. Başarılar arkadaşlar.

Serada, bodurlar için, dikine alan kullanımı iyi fikir. Birim hacime **** alana düşen bitki miktarı sınırı var mıdır acaba?
Belki de vardır. Okumam gerek.:)

envor 30-03-2009 21:35

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 389767)
ama sende kıskandırma bizi:D:mad::( Öyle uzaktan kırmızı kırmızı domatesleri gösterip :mad:


Tamam öyleyse. Biraz da kızarmamış domates resmi ekliyeyim :D:D Kıskanmazsınız :eek:

Eklenti 69763
Eklenti 69764

Sarıcan 30-03-2009 22:15

Yeni seranın mahsulleri mi bunlar? Ben ne dedim? "Parmağını soksa avuç içinde domates biter." Ben adamımı tanırım, bak avuç içine!

Deniz Abi 01-04-2009 06:04

Herkese merhaba,

Evde pencere önünde saksılarda yıllardır biber, domates yetiştiren birine bu forum aracılığı ile hayli bol miktarda teşvik edici materyali sunup, bitki yetiştiriciliğine yeni bir bakış açısı kazandıran, tabiri caizse bir "Topraksız Tarım Ansiklopedisi" hazırlayan tüm dostların eline, emeğine, yüreğine sağlık.

Aranıza katılışımın 3ncü, sizlere seslenmemin ilk gününde bana sağladığınız bilgi birikimleri için teşekkürlerimi kabul edin, haklarınızı helal edin ;)

Malum, evinde kendi çapında birkaç domates ve biber dalı ile avunup, haftada bir kez sabah kahvaltısında birkaç eşsiz lezzetli biber yiyebilen sayısız insandan biri olan ben; sizlerden öğrendiğim bilgilerle öncelikle yer sıkıntısından, sonrasında yetiştirme noksanlıklarından hızlı bir şekilde kurtulup, yıllardır özlediğim bol verimli ve fazla sayıdaki sebze-meyvelerimle daha keyifli günler yaşayacağım galiba :rolleyes:

Tüm geceyi bilgisayar başında okumak ve öğrenmekle geçirdiğim için, ayrıca mesaime yetişmek zorunda olduğum için iş dönüşünde sizlerle kendi çapımda yaptığım nacizane sistemimi resimlerle paylaşacağım.

Aslında o zamana kadar bekleyip, ilk mesajımı sistemimi sizlere sunarak göndermek istemiştim ama hissettiğim heyecanı eminim burdaki herkes ilk başlarda hissetmiştir. Ben de heyecanıma hakim olamadım ve işte burdayım :rolleyes:

Tekrar görüşene kadar sağlıcakla kalın :rolleyes:

Sarıcan 01-04-2009 07:26

Hoş geldiniz Deniz Bey,

Avatarınıza kanıp abi diyecek kadar yaşlı mısınız? Çok amansız bir hastalığa yakalanmışsınız. Daha çok geceler bilgisayar başında uykusuz geçecek bilginiz olsun. Yeni uğraşınızda kolaylıklar diliyorum.

çelebi 01-04-2009 07:28

Bahar gelince hasta sayısı epey arttı. Allah hepimize şifa versin :D:D

malbman 01-04-2009 07:31

Sevgili Deniz Abi, aramıza hoş geldiniz. Ankaralı dostlarımıza (doğal olarak da Topraksız tarım hastalığından muzdariplere) bir kişi daha eklendi sayenizde. Gerçekten çok yararlı bir uğraş seçmişsiniz kendinize. Mesleğinizin ne kadar stresli olduğunu düşünürsek, bu uğraş sizin için gerçek bir terapi olacaktır. Bunun yanında mesajınızda da belirttiğiniz gibi kendi üretiminiz olan son derece lezzetli ürünler yemek de cabası.

Sisteminizin fotoğraflarını merakla bekliyoruz. Ayrıca aklınıza takılıp da cevaplayamadığınız sorularınızı da (tabii öncelikle forumda araştırmanızı tavsiye ederim) hiç çekinmeden sorun. Mutlaka birileri yardımcı olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar.

Deniz Abi 01-04-2009 22:15

5 Eklenti(ler)
Sayın Sarıcan, Sayın Malbman, öncelikle hoşbulduk, çok teşekkür ediyorum. Eve gelir gelmez nacizane sistemimin fotoğraflarını çektim. Yorumlarınızı almak için sabırsızlanıyorum. ;)

Ayrıca Sayın Sarıcan, yaş konusunda pek iddialı olabilecek bir durumda değilim ama yolun yarısı tabir edilen yerlerdeyim. :rolleyes: Fakat eğer bu topraksız tarım konusu yaklaşık 1 haftadır hissettirdiği heyecan ve mutluluğu halet-i ruhiyeme aşılamaya devam edecek olursa galiba gitgide gençleşeceğim ;)
Kurduğum minik sistemimde 9 adet, her biri çay bardağı büyüklüğünde küçük saksıcıklar var. Bunların altında ve alta yakın yan kenarlarında delikler açtım.
Eklenti 70182
Sonrada bunlara cocpeat-perlit karışımından oluşan agregat doldurarak domates, salatalık ve deneme amaçlı olarak karpuz ve kavun tohumlarını ektim. Çimlenmeleri için nemli bir ortamda bekletiyorum.

Eklenti 70183
Sistemde akvaryum malzemeleri temin eden bir yerden aldığım hava ve su motorlarını kullanacağım.

Eklenti 70184
Eklenti 70185
Su motorundan dağıtımı ise serum setleri ve üç yollu musluklarla yapacağım. Meslek icabı iş yerinde sık sık muhattap olduğum bu sevimsiz malzemelerin şu sıralar hayatımın en zevkli uğraşısının içinde yer alması çok farklı bir duygu :rolleyes:
Eklenti 70186

Deniz Abi 01-04-2009 22:18

3 Eklenti(ler)
Sistemin su dağıtım şeması şu şekilde:

Eklenti 70190

Sistem ise şöyle bir şey:

Eklenti 70192
Eklenti 70191

Plastikten yapılmış dekoratif bir malzeme kutusunun kapağına deldiğim dokuz deliğe, yakında çimlenmesini beklediğim sebze meyvelerimi yerleştirip keyifle gelişimlerini izleyeceğim. :rolleyes:

Sistemi sürekli çalışır vaziyette tutmayı planlıyorum. Umarım fazla besleme yapmış olmam.

malbman 01-04-2009 22:45

Sevgili deniz Abi, öncelikle avatarınızın altında yazan "Şehir: akara" yazısını Ankara olarak düzeltir misiniz:p:p Güzel. Çok teşekkür ederim.

Şimdi de lütfen 448 numaralı mesajdaki ikinci fotoğraftaki Canderel'in ne işe yaradığını söyler misiniz? Sistemde şeker hasatası tohumlar falan mı var, yoksa sulama için kullandığınız (meslek icabı iş yerinde sık sık muhattap olduğunuz) diğer sevimsiz aparatlardan bir tanesi de bu mu?:D:D

Şaka bir yana; naçizane fikrimi soracak olursanız, sizin sistemde karpuz ve kavun olmaz. Zira o bardaklar bu iki bitkinin köklerine bile yer sağlayamaz. Bu nedenle karpuz ve kavunlar için bahçede yer aramaya başlasanız iyi olur:p:p

Yalnız ben işin en önemli kısmını çıkaramadım. Sisteminiz durgun su kültürü mü yoksa akan su kültürü mü olacak. Zira o dekoratif kutunun içindeki hortum kalabalığının ne iş yapacağını pek anlayamadım. Sistemi sürekli çalışır vaziyette tutacağınız yazmışsınız. Bunu biraz açar mısınız? Sanırım burada bir belirsizlik var.

Deniz Abi 01-04-2009 23:09

Sayın Malbman, şehir bilgisi düzeltilmiştir, hatırlattığınız için teşekkür ederim ;)

Diğer konuya gelince, günde 50 bardaktan fazla çay içen ve şeker tutkusundan vazgeçemeyen biri olarak en sık kullandığım malzeme olan yapay tatlandırıcım yanlışlıkla o fotoğrafa da girmiş, gözüm o kadar alışmış ki ona, siz söylediğinizde farkettim :D

Benim küçük sistemimde karpuz kavun olmayacağı aslında aklıma gelmişti. Ancak köklerinin büyüklüğü açısından değil de, nisbeten kurak veya çorak arazide yetiştirdiğimizden dolayı, akan su sisteminde tutmayacağını düşünmüş, yine de bir deneme yapmak istemiştim. Sizin bahsettiğiniz konu da diğer bir handikap galiba.

Tasarladığım kutu bir akan su kültürü. Kutunun içindeki borucuklar serum setlerinin boylarını kısaltamayışımdan kaynaklanıyor. Suyun içinde bulunmalarının sorun çıkarmayacağını düşünüyorum, neticede inert maddelerden imal edilmişler. Üç yollu musluklarla hazırladığım besleme hatlarından çıkan dokuz hortum, her saksının içine damlama şeklinde sulama yapacak. Sürekli çalışmasından kastım ise, sisteme fideleri koyduktan sonra hiç kapatmadan çalıştırmak. Gece şartlarında ise gerekirse bir suni ışık kaynağı ile ışıklandırma yapmayı düşünüyorum.

malbman 01-04-2009 23:29

Sevgili Deniz Abi, yaptığınız sistem akan su kültürü olmaz. Zira gördüğüm kadarıyla kutunun altı besin tankı olacak ve sizin saksı niyetine kullanacağınız bardaklar da besin tankındaki besin eriyiğinin içinde duracağı için, bardaklara damlama sulama yapmanıza gerek yok.

Sizin tek yapacağınız akvaryum hava motoruyla besin eriyiğine hava vermek olmalı. Gördüğüm kadarıyla yapabildiğim yorum bu. Umarım yanlış anlamamışımdır. MAlum bu saatte çoktan yatmış, dinlenmeye çekilmiş olması gereken bir beyni kullanıyorum:p:p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025