agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni33Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 02-02-2010, 00:32   #11
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolcu8264 Mesajı Göster
Peki mühendisler niye var? Hiçbir şey için gerek yok diyorsunuz mühendise? Bu kadar fakülte okul kapatalım gitsin. Acaba şimdi A bitkisinin ışıklanma ihtiyacı, ideal sıcaklık, hazırladığınız çözeltilerin hangi bitkiye ne kadar verieceği, tabii burda kimya mühendisliği de girer işin içine, sera konstruksiyonu parametreler ziraatten, yapımı inşaat mühendislerinden, sera otomasyonu elektrik elektronik mühendisliği. Bakın aslında ne kadar çok mühendislik dalını ilgilendiriyor ve şimdi bu gerek yok dediğiniz herşey mühendislerin yıllarca üstünde çalışıp elde ettiği bilgilerdir. Ve bu sadece internetten edilinilen bilgi silsilesi değildir. Bu o bakış açısını ve mantığı kavrama olayıdır ki üniversitelerde öğretilen de budur. Olayın mantığını kavramak elinizdeki anahtardır ve o anahtarla her kapıyı açarsınız. Şöyle bir örnek verelim. Aynı ev projelerini bir usta ve bir mühendise ayrı ayrı verelim ve yapmalarını isteyelim. Sonuçta yapılan evin görüntüsü tıpatıp aynı olacaktır. Ama işin derinlemesine baktığında taşıyıcı sistemleri önemlidir ve deprem sırasında sizi koruyacak olan boya sıva değildir. Doğrsu düzgün yapılmış kolon kiriş ve döşemelerdir. Sonuç olarak bir usta hep yaptığını yineler konuştuğunuzda yahu ben 20 yıllık ustayım der. Ama bir mühendis yapıya bakarken içindeki kuvvetleri,itkileri,momentleri görür. Bir yere müdahale edeceğinde o yerin hesap yöntemini de bildiğinden doğru düzgün müdahale eder değişiklikler yapabilir. Usta mantığı yahu ne gerek var birşey olmazdan öteye geçmez. Bakın ben 150 adet işçi ve ustayla çalışıyorum şantiyemde ve bu değişmez bir durumdur.
Yalnız tabii ki süper adamlar yok mu? var. Onlara birşey diyemem. Kendimiz evde birşeyler üretebiliriz, çok da işe yarayabilir ama lütfen bu işe hayatlarını adamış, yıllarca dirsek çürütmüş hala da literatürü takip etmek zorunda olan insanlara gerek yok deyip geçmeyin. Unutmayın etrafınızda gördüğünüz herşey o gerek yok dediğiniz insanların aklından çıkmıştır.

Ben mühendisler gereksiz demedim sera olayı artık kalıba oturmuş bunu belirtmek istedim domates serasının yüksekliği bellidir, biz kayısı bahçesinede yaptırdık onunda stadartları belli kullanılacak malzeme yükselik belli, ben büyük firmayada gittim aynı projeyi aynı malzeme listesini sundu bu işle uğraşan sera ustasıda aynı listeyi sundu biri 1500 tl anahtar teslim istedi diğeri daha hesap çıkaramadan sadece 3000 tl projesi için istesi zaten kredi alırken öyle uyduruk yapılara kredi verilmiyor.Kullandığınız malzeme listesine dahi banka karışıyor.Projeyi bizde hazırlıyoruz imzalatıyoruz ve 3000 lira bedel istenen projeyi biz bedavaya halletik.ben ve kardeşimde yeni ziraat mühendisleriyiz fakat topraksız tarımı ben burdan ve araştırmalarımla öğrendim.Gine burdan izmire kadar antalya dahil birçok büyük sera firmasıyla görüştüm ve araştırmalarım sonucu konuşuyorum Büyük firmalar fiyatı abartıyorlar bunda haklılarda çünki masrafları çok bunu manavcı ile pazarcı gibi düşünün biri eleman çalıştırıyor dükkan kirası elektirik gibi girdileri çok diğeri girdeleri az ikiside aynı ürünü satıyor.Artı büyük firmaların kaçında inşaat müh. var buda ayrı bir soru .Bünyelerinde genelde ziraat müh. olur ki bende bir ziraat müh. fakat tecrübesizim ve serada tecrübe altın nokta oluyor.Yapılan işi bankada çok beyendi fotoğrafladı.Experler yılda yüzlerce sera geziyorlar yanlış bir durum kalitesiz olsa zaten onay alamazdık.Seracımın belirttiğine göre birkaç büyük firmada bazen ustaları yoğun olduğunda bizim ustaya yaptırıp sadece müşteri bulduğu için usta kadar komisyon aldıklarını belirtiyor.Büyük firmaların geneli (hepsi demiyorum) Sera yaptırmak isteyen çiftçinin bilgisizliğinden kaynaklanan noksanlıktan faydalanıyor.
Yetiştirmek serada ürün yetiştirmek için mühendis olmak düşüncesi zaten şuan türkiyedeki seracılarla içinde çalışan ziraat müh. oranına baktığınızda ortada.
Bırakın mühendisi seranın sahibi ve yetiştireni ilkokul mezunu bile olmaya biliyor
Diploma mühendislik şart olsa zaten devletimimiz bunu zorunlu kılardı tıpkı bir inşaat gibi.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025