agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni33Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-02-2010, 18:20   #271
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolcu8264 Mesajı Göster
Peki mühendisler niye var? Hiçbir şey için gerek yok diyorsunuz mühendise? Bu kadar fakülte okul kapatalım gitsin. Acaba şimdi A bitkisinin ışıklanma ihtiyacı, ideal sıcaklık, hazırladığınız çözeltilerin hangi bitkiye ne kadar verieceği, tabii burda kimya mühendisliği de girer işin içine, sera konstruksiyonu parametreler ziraatten, yapımı inşaat mühendislerinden, sera otomasyonu elektrik elektronik mühendisliği. .
Söylediklerinize katılıtorum, ancak söylenmesi gerekenler var. Ziraat Mühendisliği tanımından kaynaklanan bu problem sadece Türkiyede geçerli olan bi anlam kaznamaktadır. Aslında Ziraat Mühendisliği nin bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Söylemek istediğim şu ki; Ziraat Mühendisliği 8 bölümden oluşmaktadır:
Tarım Makinaları
Tarım Ekonomisi
Bahçe Bitkileri
Tarla Bitkileri
Toprak
Zootekni
Bitki Koruma
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Dünya her bölüme farklı bir ünvan vermiş ve hepsinin görev tanımını yapmış. Sadec bizde olan Ziraat Mühendisliği tanımı bu 8 bölüm için genel bir isim olmuş. Her birinin ortak alanı ****** Ziraat ama görev tanımı eksikleri nedeniyle çoğunun ne iş yaptığı bilinmemekte yanlış bilgi kirliliği oluşmaktadır. Biraz önce verdiğiniz cevaba gelmek istiyorum.

Tarımsal ve Sulama Bölümü:
Sulama sistemleri
Drenaj Sistemleri
Sera Sistemleri
Hayvan barınakları (ahır,ağıl,kümes,silo,gübre çukuru..)
Zemin etüdleri
İstinat yapıları..vs gibi alanlarda çalışan aslında inşaat adı üstünde bir yapı mühendisliğidir.
Sözün yeri gelmişken avrupa bunu şu şekilde çözmüş.

Tarım Makinaları ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Sistemleri Ziraat Mühendisleri adı altında toplanmışlar.

Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Zootekni bölümleri ise Argonomistler yetiştiriciler olarak ayrılmışlar. Avrupa birliğine uyum çerçevesinde
TYS ve Makina bölümleri Biyosistem Mühendisliği olarak ayrılması düşünülüyor. Tokat ve Uludağ Üniversiteleri bildiğim kadarıyla öğrenci alımını bu şekilde yaptılar.

Sözün özü bilindiği üzere Ziraat Mühendisliği içerisinde sera projeleyecek bölümler var Hatta zannediyorum ki bu projelerde inşaatçılar çok zorlanırlar.

Acele yazdığımdan dolayı cümle düşüklüğüm olduysa affedin

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 20:02   #272
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-03-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 36
İnşaatçılar her türlü parametreyi hesaba katar, merak etmeyin zorlanmazlar.

yolcu8264 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 20:12   #273
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Ondan şüphem yok ****** herkes kendi bölümlerinde, kendi uzmanlık alanında her türlü parametreyi hesaba katacaktır.

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2010, 00:32   #274
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolcu8264 Mesajı Göster
Peki mühendisler niye var? Hiçbir şey için gerek yok diyorsunuz mühendise? Bu kadar fakülte okul kapatalım gitsin. Acaba şimdi A bitkisinin ışıklanma ihtiyacı, ideal sıcaklık, hazırladığınız çözeltilerin hangi bitkiye ne kadar verieceği, tabii burda kimya mühendisliği de girer işin içine, sera konstruksiyonu parametreler ziraatten, yapımı inşaat mühendislerinden, sera otomasyonu elektrik elektronik mühendisliği. Bakın aslında ne kadar çok mühendislik dalını ilgilendiriyor ve şimdi bu gerek yok dediğiniz herşey mühendislerin yıllarca üstünde çalışıp elde ettiği bilgilerdir. Ve bu sadece internetten edilinilen bilgi silsilesi değildir. Bu o bakış açısını ve mantığı kavrama olayıdır ki üniversitelerde öğretilen de budur. Olayın mantığını kavramak elinizdeki anahtardır ve o anahtarla her kapıyı açarsınız. Şöyle bir örnek verelim. Aynı ev projelerini bir usta ve bir mühendise ayrı ayrı verelim ve yapmalarını isteyelim. Sonuçta yapılan evin görüntüsü tıpatıp aynı olacaktır. Ama işin derinlemesine baktığında taşıyıcı sistemleri önemlidir ve deprem sırasında sizi koruyacak olan boya sıva değildir. Doğrsu düzgün yapılmış kolon kiriş ve döşemelerdir. Sonuç olarak bir usta hep yaptığını yineler konuştuğunuzda yahu ben 20 yıllık ustayım der. Ama bir mühendis yapıya bakarken içindeki kuvvetleri,itkileri,momentleri görür. Bir yere müdahale edeceğinde o yerin hesap yöntemini de bildiğinden doğru düzgün müdahale eder değişiklikler yapabilir. Usta mantığı yahu ne gerek var birşey olmazdan öteye geçmez. Bakın ben 150 adet işçi ve ustayla çalışıyorum şantiyemde ve bu değişmez bir durumdur.
Yalnız tabii ki süper adamlar yok mu? var. Onlara birşey diyemem. Kendimiz evde birşeyler üretebiliriz, çok da işe yarayabilir ama lütfen bu işe hayatlarını adamış, yıllarca dirsek çürütmüş hala da literatürü takip etmek zorunda olan insanlara gerek yok deyip geçmeyin. Unutmayın etrafınızda gördüğünüz herşey o gerek yok dediğiniz insanların aklından çıkmıştır.

Ben mühendisler gereksiz demedim sera olayı artık kalıba oturmuş bunu belirtmek istedim domates serasının yüksekliği bellidir, biz kayısı bahçesinede yaptırdık onunda stadartları belli kullanılacak malzeme yükselik belli, ben büyük firmayada gittim aynı projeyi aynı malzeme listesini sundu bu işle uğraşan sera ustasıda aynı listeyi sundu biri 1500 tl anahtar teslim istedi diğeri daha hesap çıkaramadan sadece 3000 tl projesi için istesi zaten kredi alırken öyle uyduruk yapılara kredi verilmiyor.Kullandığınız malzeme listesine dahi banka karışıyor.Projeyi bizde hazırlıyoruz imzalatıyoruz ve 3000 lira bedel istenen projeyi biz bedavaya halletik.ben ve kardeşimde yeni ziraat mühendisleriyiz fakat topraksız tarımı ben burdan ve araştırmalarımla öğrendim.Gine burdan izmire kadar antalya dahil birçok büyük sera firmasıyla görüştüm ve araştırmalarım sonucu konuşuyorum Büyük firmalar fiyatı abartıyorlar bunda haklılarda çünki masrafları çok bunu manavcı ile pazarcı gibi düşünün biri eleman çalıştırıyor dükkan kirası elektirik gibi girdileri çok diğeri girdeleri az ikiside aynı ürünü satıyor.Artı büyük firmaların kaçında inşaat müh. var buda ayrı bir soru .Bünyelerinde genelde ziraat müh. olur ki bende bir ziraat müh. fakat tecrübesizim ve serada tecrübe altın nokta oluyor.Yapılan işi bankada çok beyendi fotoğrafladı.Experler yılda yüzlerce sera geziyorlar yanlış bir durum kalitesiz olsa zaten onay alamazdık.Seracımın belirttiğine göre birkaç büyük firmada bazen ustaları yoğun olduğunda bizim ustaya yaptırıp sadece müşteri bulduğu için usta kadar komisyon aldıklarını belirtiyor.Büyük firmaların geneli (hepsi demiyorum) Sera yaptırmak isteyen çiftçinin bilgisizliğinden kaynaklanan noksanlıktan faydalanıyor.
Yetiştirmek serada ürün yetiştirmek için mühendis olmak düşüncesi zaten şuan türkiyedeki seracılarla içinde çalışan ziraat müh. oranına baktığınızda ortada.
Bırakın mühendisi seranın sahibi ve yetiştireni ilkokul mezunu bile olmaya biliyor
Diploma mühendislik şart olsa zaten devletimimiz bunu zorunlu kılardı tıpkı bir inşaat gibi.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2010, 09:14   #275
Ağaçsever
 
shrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 71
Sayın Delimus, Türkiye'de olay metal konstrüksiyon üreten firmalardan oluşmuş ve genelde aynı tip plastik sera yapan firmalar mevcut. Sizi temin ederimki bu iş böyle değil ve en son Antalya'daki Growtech fuarındaydım hocamla birlikte birçok firmayla görüşme imkanım oldu. yurtdışında bu işi yapan diğer firmalarla alakaları bile yok. Herşeye ve herkese plastik sera önerilemez. Yabancı bir firmanın temsilcisinin ban söyledği bişey çok ilgimi çekti. Örneğin Çok uzak bir ülkede proje yapııcaklar. Adamların 100lerce kişiden oluşan işçi ekipleri var ve bu insanları o ülkeye taşıyorlar. Herbiri işlerinin uzmanı kişiler. Ekipte inşaat müh. Teknikeri. makine müh. v.s. kurulu bir takımlar. Bunun yanında cam ve sert plastik malzemelerden kurulu farklı şekillerde değişik havalandırma ve ısıtma koşullarında seralar yapıyorlar. Sizin domates serası dediğiniz seranın iç yüksekliği 7-8 m. kadar çıkıyor ve oluk altı yüksekliği onlarda 5m civarında geziniyor. ortalama full otomasyonlu bir seranın m2'si 60-70 avro civarında.
Saygılarımla,


Düzenleyen shrub : 02-02-2010 saat 09:57
shrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2010, 09:53   #276
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Arkadaşlar her şey çok güzel, hoş da, bunların konuşulacağı yerin bu başlık olduğunu sanmıyorum. Zira konu topraksız tarımda domates yetiştiriciliğinden "benim okulum senin okulunu dövere" doğru gidiyor. Devam edecekseniz lütfen ayrı bir başlık açıp orada devam edin.

Teşekkürler

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 22:49   #277
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-03-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 36
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Arkadaşlar her şey çok güzel, hoş da, bunların konuşulacağı yerin bu başlık olduğunu sanmıyorum. Zira konu topraksız tarımda domates yetiştiriciliğinden "benim okulum senin okulunu dövere" doğru gidiyor. Devam edecekseniz lütfen ayrı bir başlık açıp orada devam edin.

Teşekkürler
Çok yaşayın sayın malbman! Kendimizi fazla kaptırmamak lazım. Sayın delimus bu arada Ustanın telefonu neydi?

yolcu8264 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2010, 00:26   #278
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Erdemli Sanayisinde yeri Zaten oraya gittiğinde hemen hemen her dükkanın sera işini yaptığını görürsün. Özelden attım telefonu.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 08:18   #279
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-03-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 36
Sn Envor Antalya'da ki felaketi gördüm. Umarım iyisinizdir. Büyük geçmiş olsun. Bütün Antalya'lı üyelere de geçmiş olsun.

yolcu8264 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 18:25   #280
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Teşekkürler sayın yolcu. Gerçekten çok büyük bir falaket, bir çok sera suların altında kaldı, millet perişan.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 14:57   #281
Ağaç Dostu
 
Volkan Kesici's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2010
Şehir: Çorlu
Mesajlar: 103
Geçmiş olsun sayın Envor. Seraları sele karşı sigortalamanın maliyeti konusunda bilgisi olan var mı acaba?

Volkan Kesici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 21:44   #282
Yeni Üye
 
aslan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 2
volkan bey sigorta sel kapsamında değilmiş.bizde sel olayından sonra öğrendik durumu.ben antalyanın aksu ilçesindeyim,büyük felaketten en çok etkilenen yerdeyiz.sel teminatı ocak 2010dan sonra yapılan sigortalar için geçerliymiş,biz kasım ayında yaptırmıştık.saçma sapan bir olay.madem sel kapsam dışında neden sigorta yapmak için can atarsınız sonuçta bizi etlikeyen ya fırtına ya dolu **** sel

aslan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 21:45   #283
Ağaç Dostu
 
derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hakan küres Mesajı Göster
Merhabalar Enver bey, havuzda marul yetiştiriciliğinde suyun oksijeni arttırmak için HİDROJEN PEROKSİT kullanılabilir mi?
Bu yazıyı tesadüfen gördüm bilgilendirmek istedim,yararları konusunda detaylı anlatımlar mevcut.Hem oksijen sağlıyor hemde hastalık yapıcı organizmaları yok ediyor.(Sterilizasyon ve O2)
http://www.jasons-indoor-guide-to-or...-peroxide.html

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2010, 13:52   #284
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-04-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 10
*** cok güzel bunlar

ascona Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2010, 00:12   #285
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 21
sn Envor,
çalışmalarınızı yakından takip ediyorum.Sanırım 1-2 hafta daha lazım herseyı okuyabılmek için

Saygılar..

agronom_06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 18:11   #286
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Mersin
Mesajlar: 3
Herkese merhaba, aranıza yeni katılan bir tarım gönüllüsüyüm. Özelliklede son zamanların ve bence geleceğin en önemli tarımsal üretim yöntemi olan topraksız tarım hakkında araştırmalar yapıyorum. Konuyu baştan sona soluksuz okudum, özellikle Enver beye bilgilerini açıkca paylaştığı ve hiçbir kaygı taşımadan biz bilgi açlarını beslediği için teşekkürler
Ben topraksız tarım alanında bilgi ve belge yatırımı yapmayı ve bu alanda kendimi mümkün olduğu kadar geliştirmeyi hedefliyorum. Şimdiye kadar araştırmalarım ve konu hakkında bilgili kişilerden derlemelerim oldu ama kesinlikle kendimi ve edindiklerimi yeterli görmüyorum, hala bilgiye açım En kısa zamanda hatta önümüzdeki yaz, bu konuda harekete geçmeyi, küçük çaplıda olsa bir yatırım yapmayı düşünüyorum. Sizlerinde nacizane önerilerinizi ve bilgilerinizi çok önemsiyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, kolay gelsin.

Burak Tolga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 19:31   #287
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
Aramıza hoş geldin diyerek konuya girmek istiyorum. Öncelikle gerçekten çok kapsamlı bir konu hepimiz özelikle ben sürekli öğreniyorum. Ama gerçeği işin içine girilince daha kapsamlı öğreniliyor. Sana kolay gelsin diyerek tekrar hoşgeldin.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 15:11   #288
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2010
Şehir: aydın
Mesajlar: 3
Yeni üye olduğum için bilmiyorum konuyu nereye açacağıma kusura bakmayın.Gerçekten çok güzel ve faydalı bir forum oluşturmuşunuz tebrik ederim.Benim size sorum olacak.Ben 1 dönüm kadar sera kurmayı düşünüyorum ve içinde başlıca sebzeleri(domates,biber,salatalık vb.) yetiştirmek istiyorum.Maliyet hesabı yapmam gerkiyor.bu sebzelerin verimi ne kadardır yani fide başına ne kadar ürün alırım **** dönüm başına ne kadar fideden ne kadar ürün alırım.sera bölgesi aydın olacak.ortalama söylesenizde olur.Bu soruyu sormadığım yer kalmadı hepside kaçamak cevaplar verdiler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ayrıca yapmak istediğim sera topraklı sera.

ca_fer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 15:26   #289
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Mersin
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seazone Mesajı Göster
Aramıza hoş geldin diyerek konuya girmek istiyorum. Öncelikle gerçekten çok kapsamlı bir konu hepimiz özelikle ben sürekli öğreniyorum. Ama gerçeği işin içine girilince daha kapsamlı öğreniliyor. Sana kolay gelsin diyerek tekrar hoşgeldin.
Çok teşekkürler öğrenminin sınırı yok, işin içine girince pratiğin teoriğe hiç benzemeyeceğini, çok sorunla karşılaşabileceğimide (umarım olmaz) tahmin ediyorum, fakat biyerden başlamak lazım diye düşünüyorum, herşey gönlümüzce olsun...

Burak Tolga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2010, 14:51   #290
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-04-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 10
tebrik ederim çok güzel görünüyorlar öyle bir merak sardıki anlatamam ama önce bir sera yapmam lazım o kolay gerisini sizin değerli bilgilerinizden faydalanmaya çalışacagım ama besin eriğini anlamış deilim biraz daha araştırayım saygılar

ascona Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2010, 14:01   #291
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-05-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 10
merhaba enver bey red robin fidesi almak istiyorum yardımcı olurmusunuz

Ferhat Berkman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2010, 19:58   #292
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-10-2010
Şehir: D.C
Mesajlar: 1
Sn.Envor'dan bilgi yardimi talebi

Merhabalar,
Sanirim forum politasi nedeniyle onceliklle kendim hakkinda cok kisa bilgi vermem gerek.
Adim Jeff (bu arada Turkiyede Cem) ve ABD'de Maryland eyaletinde yasamaktayim. Yasim 37 ve meslegim isletme. Istanbulda kendi sirketimle yaklasik 14 yil ithalat ve ihracat uzerine ugrastiktan sonra butun birikimimi 2 ay gibi kisa bir surede kaybettim(batirdim veya herneyse). Yaklasik 2 yildir ABD de ailemle yeni bir yasama basladim.
Simdi Sn.Envor ve diger uyelerden ogrenmek istedigim bilgi topraksiz tarimla ve domatesle ilgili. Ben burada domatesi halden toptan alip perakende satiyorum (manav seklinde diil). Burada kasalar 25 lb yani yaklasik 12 kg. haftalik ihtiyacim min. 160 kasa civarinda. Fakat sikintim urun bulmakta / dogru fiyatla urun bulmakta sorunlar yasamam. Bu sebeple kendi serami kurup kendi ihtiyacim olan urunu yetistirebilirmiyim diye arastirmalara basladim. Neticede sizin forumunuzdan daha fazla bilgi alabilecegim bir kaynaga ulasamadigim icin sizlere danisma karari aldim. Sorularim kisaca(gerci oldukca uzun)
- Arazim yok ve arazi fiyatlari oldukca yuksek bu nedenle 150 veya 300 m2 bir alandan ihtiyacim olan haftalik uretime ulasabilirmiyim?
- Eger ulasamazsam bu alandan beklemem gereken uretim miktari ne olacaktir?
- boyle bir alana (5mx30m) kac adet fide dikebilirim?
- bir fidenin ilk hasat suresi nedir ve verimi kg olarak ne olabilir?
- daha buyuk olcekteki bir serayi min maaliyetlerle nasil kurabilirim?

Biliyorum bircogunuz icin cok sacma gelebilecek sorular fakat bu sorularin cevabi benim su anda hayatimi devam ettirdigim isin gelecegi icin cok onemli bir yol gosterici olacak.
Hepinize simdiden tesekkurler

tomato Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2010, 10:20   #293
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-04-2010
Şehir: yalova
Mesajlar: 1
arkadaslar bu domates ısı super ya . ben ızmırde yenı sulama sıstemını kurdugum topraksız tarım serasını gorunce kesınlıkle yapmaya karar verdım.domatesler ben sulama sıstemını bıtırmeden mısket kadar oldu.cınsı bantıta salım domates.bende nasıbse yetıstırıcem yurtdısında.avrupa pazarına gırmek ıcın.

varnali77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 16:49   #294
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1
herkese merhabalar. forumu buyuk bir dikkatle takip ediyorum. Merak ettiğim ama net bir cevap bulamadığım bir soru var; sunu olarak ışıklandırabildiğimiz, (400w mh) 1m2 lik, akan su kültürü ortamına en fazla kaç domates fidesi ekebiliriz? ve sistemimizi kaçlık pvc borudan kurmalıyız? saygılar

copperelf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2010, 17:47   #295
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Bucharest
Mesajlar: 8
Sayin envor,

uzun bor zamandir size ulasmaya calisiyoruz. Romanzadan topraksiy tarim ile ilgili yardima ihtizacimiz var. Lutfen bir mail atarmisiniz iletisim icin..

klimatore Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2010, 09:36   #296
Ağaç Dostu
 
Volkan Kesici's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2010
Şehir: Çorlu
Mesajlar: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi copperelf Mesajı Göster
herkese merhabalar. forumu buyuk bir dikkatle takip ediyorum. Merak ettiğim ama net bir cevap bulamadığım bir soru var; sunu olarak ışıklandırabildiğimiz, (400w mh) 1m2 lik, akan su kültürü ortamına en fazla kaç domates fidesi ekebiliriz? ve sistemimizi kaçlık pvc borudan kurmalıyız? saygılar
400w ışık kullanarak 1m2 yerde domates yetiştirmek pek mantıklı değil. Elektrik maliyeti çok yüksek olur.

Volkan Kesici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2010, 11:04   #297
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
envor

Sn.envor ' un siteye 11 Ağustostan bu yana uğradığına dair bir kanıt bulamadım .
Sorularınızı yanıtlama şansı düşük .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2010, 22:32   #298
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bu mesajı okuduktan sonra Envor'u telefonla aradım ancak ulaşılamıyor muhtemel ki yurt dışında veya internet imkanı olmayan bir yerde, bu nedenle ben cevap vermeyi uygun gördüm.



- Arazim yok ve arazi fiyatlari oldukca yuksek bu nedenle 150 veya 300 m2 bir alandan ihtiyacim olan haftalik uretime ulasabilirmiyim?

Topraksız tarımda ideal ve uygun ortamda verim dekar (1000 m2) başına 20-25 ton miktardadır (11 aylık verim döneminde). Bu miktar farklı yöntemlerle ve domatesde çeşit değişimleriyle biraz yükselebilir. Özellikle sizin yapmayı düşündüğünüz arazinin gördüğü en yüksek ve en düşük sıcaklıkları bu hasat süresini kısaltıp yükseltebilir. Yinede üretim yerini yeridne görüp teşhis koymak gerek.

- Eger ulasamazsam bu alandan beklemem gereken uretim miktari ne olacaktir?

Yukarıdaki verim şartlarında 300 m2 alandan 11 aylık üretim sezonunda 7-10 ton civarı olacaktır.


- boyle bir alana (5mx30m) kac adet fide dikebilirim?

Topraksız tarımda serayı uygun konstrüksiyonda inşa ettiğinizde bitki sayısı topraksız kültür metodunuza göre değişebilir.

- bir fidenin ilk hasat suresi nedir ve verimi kg olarak ne olabilir?

Domates fidesini diktiğinizde 2,5 aydan önce meyve bekleyemezsiniz. Verim domates türünden türüne göre değişir ancak verimi esas etkileyen çeşit seçimi ve topraksız kültür metodunuzdur.



- daha buyuk olcekteki bir serayi min maaliyetlerle nasil kurabilirim?

Topraksız tarım Seralarının Türkiye maliyeti 25-30 Euro civarı tam teslim ısıtmalı ve üretime hazır sera için 35-45 Euro/m2 gözden çıkartmalısınız.

Bu yatırım ciddi ve stabil bir yatırım zira sürekli sabit ürün ve benzer rakamlarda hasat miktarları üretir fakat profesyonel düzeyde üretim için mutlaka üretim sorunlarının giderilmesi için üretim danışmanlığı hizmetinin alınması gerekir gerisini bilgisayar halledecek zaten.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2010, 15:53   #299
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sn.envor ' un siteye 11 Ağustostan bu yana uğradığına dair bir kanıt bulamadım .
Sorularınızı yanıtlama şansı düşük .
Evet , malesef işlerimin yoğunluğundan dolayı siteye pek uğrayamıyorum soru ve mesajlarınıza geri dönemedim, kusura bakmayın. Şimdi biraz vaktim var, burdayım ama nerden başlayacağımı da bilmiyorum. En iyisi burdan kaçmak ( bu şaka tabi ki) Herkese selam ve saygılar...


Düzenleyen envor : 26-11-2010 saat 18:51
envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2010, 19:07   #300
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Evet , malesef işlerimin yoğunluğundan dolayı siteye pek uğrayamıyorum soru ve mesajlarınıza geri dönemedim, kusura bakmayın. Şimdi biraz vaktim var, burdayım ama nerden başlayacağımı da bilmiyorum. En iyisi burdan kaçmak ( bu şaka tabi ki) Herkese selam ve saygılar...
Hoşgeldiniz .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024