Bu mesajı okuduktan sonra Envor'u telefonla aradım ancak ulaşılamıyor muhtemel ki yurt dışında veya internet imkanı olmayan bir yerde, bu nedenle ben cevap vermeyi uygun gördüm.
- Arazim yok ve arazi fiyatlari oldukca yuksek bu nedenle 150 veya 300 m2 bir alandan ihtiyacim olan haftalik uretime ulasabilirmiyim?
Topraksız tarımda ideal ve uygun ortamda verim dekar (1000 m2) başına 20-25 ton miktardadır (11 aylık verim döneminde). Bu miktar farklı yöntemlerle ve domatesde çeşit değişimleriyle biraz yükselebilir. Özellikle sizin yapmayı düşündüğünüz arazinin gördüğü en yüksek ve en düşük sıcaklıkları bu hasat süresini kısaltıp yükseltebilir. Yinede üretim yerini yeridne görüp teşhis koymak gerek.
- Eger ulasamazsam bu alandan beklemem gereken uretim miktari ne olacaktir?
Yukarıdaki verim şartlarında 300 m2 alandan 11 aylık üretim sezonunda 7-10 ton civarı olacaktır.
- boyle bir alana (5mx30m) kac adet fide dikebilirim?
Topraksız tarımda serayı uygun konstrüksiyonda inşa ettiğinizde bitki sayısı topraksız kültür metodunuza göre değişebilir.
- bir fidenin ilk hasat suresi nedir ve verimi kg olarak ne olabilir?
Domates fidesini diktiğinizde 2,5 aydan önce meyve bekleyemezsiniz. Verim domates türünden türüne göre değişir ancak verimi esas etkileyen çeşit seçimi ve topraksız kültür metodunuzdur.
- daha buyuk olcekteki bir serayi min maaliyetlerle nasil kurabilirim?
Topraksız tarım Seralarının Türkiye maliyeti 25-30 Euro civarı tam teslim ısıtmalı ve üretime hazır sera için 35-45 Euro/m2 gözden çıkartmalısınız.
Bu yatırım ciddi ve stabil bir yatırım zira sürekli sabit ürün ve benzer rakamlarda hasat miktarları üretir fakat profesyonel düzeyde üretim için mutlaka üretim sorunlarının giderilmesi için üretim danışmanlığı hizmetinin alınması gerekir gerisini bilgisayar halledecek zaten.
|