![]() |
|
![]() |
#1711 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Sayın süleymanizmir, nedense besin eriyiğine karşı duygusal bir his var içinizde. Eğer besin eriyiğinin EC si domates için 2,2-2,5 arası isteniyorsa sizin biraz az geldi demeniz biraz duygusallık oluyor. İştiyorsunuzki biraz daha besin vereyim domates çabuk büyüsün. Sayın süleymanizmir önce şu hatayı düzeltelim.! Eğer A ile B karışabilse idi tek poşet olarak hazırlar hiç teferruatla uğraşmazdık. Önce 14 şişe A, 14 şişe B koyuyorum üstüne 70 litre su ilave ediyorum diyorsunuz. Bu büyük hatadır. önce suyunuzu dolduracaksınız sonra A ve B yi ilave edecksiniz. A ile B yüksek konsantrasyonda birleşince suda çok zor eriyen bileşikler oluşur. zaten tankınızın dibinde bunu görürsünüz çöker. Durum böyle olunca EC olması gerekenden düşüktür. çünkü suda erimiyen tuzalar oluşmuştur. Siz biraz daha A ve B ilave ederk EC yi istediğiniz yere getiriyorsunuz ama zaman içinde demin çöken bileşikler yavaş yavaş ta olsa eriyor. Ve EC istenenin üstüne çıkıyor. Yapmamız gereken şey kullanma talimatına uymakta özen göstermek. Tankınızın kontrol edin dipte çöküntü görüyorsanız bu çöküntü eriyinceye kadar karıştırınız çok zor eriyeceğini bilmenizi isterim. Dökün yeniden hazırlayın diyemiyorum, besin eriyiğiniz ziyan olmasın diye. Tamamen eridiğinden emin olunca EC sini ölçün düşükse a,b ilave edin yüksekse su ilave edin 2,2-2,5 lara ayarlayınız. Tarım sabır işidir maalesef beklemekten başka care yok. Bitkinizinde yavaş yavaş düzeldiğini göreceksiniz. Tabii ki bu arada sıcaklık ta, sayın cesur393 arkadaşımızın dediği gibi büyük etken. El spreyi ile soğutma yapabilirsiniz ama buda söylendiği kadar kolay değildir. devamlı başında bekliyemessiniz. Tankınızın suyunu hergün kontrol ederek azalan suyu tamamlayınız, EC Ph konyrollerinizi yapınız. Bitkinizin havalanmasına yardımcı olması adına budamaya ve koltuk almaya dikkat ediniz başkada birşey söyliyemiyorum sayın süleymanizmir. Kolaygelsin , başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1712 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
|
Alıntı:
Yaptığım uygulama: hacmin 1/3 kadarına su koyup sonra A ilave etmek. Sonra güzelce çalkalamak Daha sonra B ilave etmek ve tam hacme kadar su ile doldurup güzelce çalkalamak. hele suyu bol şakır şakır yani hava dolu oksijen dolu koyarsak bitki çok seviniyor. Hem A ve B iyice karışmış oluyor hem de su da bolca oksijen oluyor. PH kontrolu elzem tabii ki. Çünkü PH derecesine göre bitkinin tüm besinlerden alma olasılığı artıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1713 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
5 lt'lik su bidonunda cocopeat agreratlı tek kök salatalığım dökmeye devam ediyor. Her boğumunda salatalık var. Ayda bir kere yapraklara gülleci bulamacı atıyorum. Normalde her sene bu zamanlar salatalığın külleri bile kalmazdı. Cocopeat muhteşem su tutuyor. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1714 |
Ağaç Dostu
|
Domatesler 2 ay yaşına girdi ama anlaşılan yaşgünlerini serabekçisi ve ben kutlıyacağız anlaşılan, zira ortalıkta kimsecikler gözükmüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda biberlerimiz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1716 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1717 |
Ağaç Dostu
|
Sayın süleymanizmir öncelikle şunu samimiyetimle söyliyeyim ki asla ve asla bir ima , bir sitem, bir kırgınlık sözkonusu değildir. Bu imajı verdiğim için gerçekten üzüldüm özür dilerim. yok böylebirşey. Kesinlikle yanlış anlaşılma. Ve samimiyetimle söylüyorumki tenkitleriniz , eleştirileriniz daha güzel neyiceler doğuracağı için bundanda memnun olurum inanın. Tankın tamamen boşaltılmasıda sözkonusu değil yukarıda anlattığım gibi. Ancak çok karıştırmanız lazım oda sizi yorar, onun için tercih sizin dedim. tankınızı doldurdultan sonra önce A yı veya B yi ilave edip karıştırıp,, sonrada diğerini ilave etmek yeterlidir.Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1718 |
Ağaç Dostu
|
Evet arkadaşkar 2012 sezonu teras çalışmalarımızın ilk hasadı demek nekadar doğru olur bilmem , zira daha önce bir kaç kere 3-5 topladık kahvaltılık sivri biberlerden. Ama dolma biberlerin ilk hasadı. Dolmabiberlerin tanesi 150 gr gibi gelenleri var. Toplam 1922 gram hasadın 465 gr ı sivri biber kalan 1457 gr ı dolmabiber. 13adet biber ortalaması 112 gr. Tadı akşama belli olacak. Düzenleyen Kudret Tezel : 18-07-2012 saat 21:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1719 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
|
Sayın Kudret Bey,yine büyüklüğünüzü gösterdiniz.Ben de teşekkür eder daha nice mahsulleri toplamanız dileklerim.Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-06-2012
|
Normal boyutlardaki bitki için vericeğimiz besin eriyiğini tohumdan itibaren vermeye başlarsak çimlenme gerçekleşir mi, gerçekleşse bile normal büyümeyi yakalayabilir miyiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Ağaç Dostu
|
Hocam sorularımla başınızı ağrıtacam kusura bakmayın Biz ortalama hersene doğal olarak yanmış hayvan gübreleri ile 2-3 ton arasında deniz kumunda ürün almaktayız. Toprakta bu 12-15 tonu fidelerimizle bulmaktadır.Ürünlerimiz yoğunluğu 5.6.aylar olup 11 Aya kadar açık alanda çilek üretmekteyiz Ot ile mücadeleyi biz zehirsiz sergilerle yapmaktayız ama otun çıkmadığı yer yok))Bu sebeple deneme yapmak istiyoruz. Benim Anladıklarımı Yazayım.Açık Alanda ; 50 metrelik kanalda veya 15 cm derinlikte boruda (üst kısımları kesik ve boydan boya) ortalama 20 cm aralıkta genleşmiş perlit ve kum karışımı veya sadece genleşmiş perlit kullandım damlama borusunu çektim Depom 3 tonluk Drenej borularda var fideleri 50 metreye 200 fide diktim (6 çeşit çilek fidemiz mevcut) benim anlamadığım şey sizin açık alanda aşağıda dediğiniz : Eger açık sistem tercih edilecekse, yani drenaj suyu bir tankta toplanıp tekrar sürküle edilmiyecekse normal sulama yapılmalı ancak 10-15 günde bir bol su ile yıkanarak agregattaki tuz birikimine mani olmalıdır. 1- Verdiğiniz formülü uyulayacağım ama eriyikleri geri almayacakmıyım. 2- Verdiğiniz formülü uygulayacağım ama eriyikleri aldıktan sonra biriktirip normal sulama yaparak tuz birikimini mani olacağım 3- Verdiğiniz birikimi uygulayacağım eriyikleri kullanacam bol su ile yıkayacam 3-5-10 (siz belirleyin lutfen) tekrar eriyik hazırlayıp kullanacam 4- Yukarıdaki formül 100 litrelik depo 3 tonluk 50 metreye formül değişirmi 5- Formüle ek takviye edilecekmi Saygılarımı sunuyorum. Çilekçi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1722 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Hocam yazılarınızı takip ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Ağaç Dostu
|
Teeşekkürler dellonline, aramıza hoşgeldiniz. Sizede başarılı çalşımalar dileriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1724 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
Kudret amcam ellerinize sağlık afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1725 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Kayıkçı, tohumu besin eriyiği ile çimlendirmek besin eriyiği israfından başka bir şey sağlamaz size. Zira çimlenme için gereken etmenler ısı ve nemdir. Bunu da sadece su ve mevsim uygun olduğu için ortam sıcaklığı ile sağlamanız mümkün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1726 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler sevgili jibuti,sesini duymak negüzel. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1727 |
Yeni Üye
|
Sayın malbman, kurmayı istediğim sistem üzerinden aynı anda hem normal büyüme hemde çimlendirme ve fideyi belli bir evreye kadar büyütmek istiyorum. O işlem için fazladan bir pompadan kaçınabilir miyim diye öğrenmek istemiştim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1728 |
Ağaç Dostu
|
Sayın çilekçi galiba sistemin açıklanmasında bir eksiklik var. Açık sistem saksıdaki çiçeği sulamak gibidir. suyu dökersiniz. altan çıkan su kaybolur gider. birdaha kullanılamaz. Onun için sulamada dikkat etmek lazımdır. Aşırı sulama yaparsak toprağı yıkamış yani içindeki gübreleri azaltmış oluruz. Topraksız tarım yapıyorsak gübreli suyumuzu ziyan etmiş oluruz. Onun için açık sistemde bitki çok fazla sulanmaz. Topraksız tarımda besin eriyiği hazırlanır, bitinceye kadar gereğince kullanılır. Ancak bu makbul bir sistem değildir ve topraksız tarım etiğine de ters düşer. Zira gübreli suyun fazlası toprağa karışır toprağımız tuzlanır çoraklaşır. Yeraltı sularımıza karışır, sularımızı kirletir. Dolayısı ile çevreyi kirletmiş oluruz. Oysa hedefimiz toprağımızı ve çevremizi kirletmemektir. Onun için kapalı sistem tercih edilir. Bu sistemde toprağa karışarak hem heba olan hemde çevreyi kirleten atık gübreli su besin tankına geri döndürülür. Ancak bitki bir miktar gübreyi kullandığı için besin değeri yani içindeki minerallerin miktarında azalma olur. Yapılacak iş besin değerini ölçmek ve azalan mineralleri takfiye etmektir. İsterseniz işi çok daha derinleştirmeden EC si yani iletkenliği ölçülür. A ve B stok eriyiklerinden eşit miktarda ilave edilerek besin tamamlanır. diyelim. Birçok profösyonel sistem böyle çalışmaktadır. Zamanla bitkinin istediği gübre oranlarında değişmeler olabilir. Bu hazırladığınız formüle bağlı bir neticedir. Denge bozuldukça bitkinin besin kullanma performansı düşer onun için peryodik olarak besin tankı komple boşaltılarak suyu değiştirilir. Besin tankı nekadar küçük olursa kontrolü okadar zor olur. Çok sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. buda bazı zorluklar çıkarır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1729 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Kayıkçı, tohumları besin eriyiği ile de çimlendirebilirsiniz tabii. Ama dediğim gibi, belli bir miktar besin eriyiği kaybınız olacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1730 |
Yeni Üye
|
Anladım sayın malbman, yani bir zararı olmaz gübre kaybı olur diyorsunuz. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1731 |
Ağaç Dostu
|
Hocam nasipse ekim kasım ayına sistemi hazırlayacağım o zamana kadar da çilek fideledimiz 10 cm lik köke ulaşmış olur saygılarımı sunuyorum Ereğliye geçerseniz kandıra kaynarca üzerinden geçebilirsiniz hem langoz ormanımızı görür hemde arazimizi incelemiş olursunuz saygılarımla (11 Aya kadar çileğimiz vardır ayrıca çilek te toplayabilirsiniz) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1732 |
Ağaç Dostu
|
İşte ramazan bereketi birinci hasat 4,5 kg domates. Ellerine sağlık sera bekçisi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1733 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
sayın süleymenizmir öncelikle çalışmalarınızdan dolayı kutlarım şuanda diyer bilgisyarım bizim koca adamda obakımdan eski bir makinaya kaldım ekran çözünürlüğü nerdeyse siyah beyaz sizin salatalıktaki sorunuz kırmızı örümcek ,kalsiyum yetmezliği(ph ve aşrı ıcaklıktan iz elemet alımı min seviyede)hava sirkilasyonu ve sıcak hava .... bütün bu sorunlar a ilaveten inişli çıkışlı ec ve ph dengesi hemen içinizi karatmayın tarım tecrübe işi,,,,! hele hele topraksız tarım hem tecrübe hem bilgi işi bir arkadaşımız güleci bulamacından bahsetmiş nasıl yapıldığnı burdan http://www.agaclar.net/forum/temel-k...a/21025-35.htm .öğrenebilirsin (mesaj 1029) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1734 |
Ağaç Dostu
|
Sayın platform katılımcıları, Merhaba. Ben Halil Balaban. Emekliyim, 60 yaşımdayım. Ağaçlar.net ile üye olmadan 18- 20 gün önce akıllı girişimin yönlendirmesi ile tanıştım. Ogün bugündür tüm konuları saldırırca- sına okudum. Çünkü toprtaksız tarım ilgilenmek istediğim bir konu olmasına rağmen, kaynak bulamıyordum. Ve yine çünkü ilkkez bir cep telefonu aldım, ilkkez internetim oldu. Cep tele- fonuna olan allerjim ve antipa- tim aslında beni körelten bir tutummuş. Şimdi bu satırları telefonun ufacık klavyesinden, 60 yılda büyüttüğüm kocaman sağ başparmağım ile harfleri arayarak yazıyorum. Bana göre topraksız tarım plat- formunda kutsal bir vatan müca- delesi veriliyor. Gazanız mübarek olsun. Kudret ve Enver Beylerin şahsında tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunarım. Lütfeder- seniz bende aranıza katılıyorum. Hepinize başarar diler, sevgi ve saygılarımı sunarım. Düzenleyen Halil Balaban : 22-07-2012 saat 02:21 Neden: Bir harf hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1735 |
Ağaç Dostu
|
Bugün ikinci hasatı yaptık. 5,5 kg domates, 1,5 kg sivri ve dolmabiber karışık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1736 |
Yeni Üye
|
Iyi Gunler, Forumda cok yeniyim. Topraksiz tarim konusuna merak sardim. Evimde kucuk bir akan su duzenegi kurmayi ve ayni anda cesitli sebzeler yetistirmeyi dusunuyorum. Her bitki cesidi icin ayri bir cevrim duzenegi mi kurmam gerekiyor yoksa tek bir cozelti ile farkli bitkiler beslenebilir mi bunu tam olarak anlayamadim. Yardimci olursaniz sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-07-2012
|
Ellerinize sağlık Kudret Bey gerçekten çok güzel ürünler almışsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1738 |
Ağaç Dostu
|
Sağolun sayın HarperScout, resimlerde güzel gözüküyorda yakından bakınca hiçte öyle değil. Domatesler perişan durumda . Açık teras çok rüzğar alıyor tabiiki benimde hatalarım eklenince bu manzaralar çıkıyor. Bugün 6,5 kg daha domates topladık, şimdiye kadar toplam 4,5+5,5+1,6+2,6+6,5=20,7kg oldu dahada çok var ama kırılmış dallar üzerinde heba olmuş domatesler kurumuş yapraklar görünce insanın içi acıyor. Bu sene rüzğar çok açımasız esti, tabiiki mazeret değil, gerektiği gibi ilgi gösteremedim, buda biraz sık dikimden kaynaklanıyor. Dikimden bir süre sonra değiştirmeyi düşündüğüm CEMİLE f1 domates cinsi güzel bir cinsmiş tavsiye ederim.Tadımlıkta olsa verdiğimiz bütün komşularımızın çok hoşuna gitmiş.Çok lezzetli ,birazıcık kalın kabuklu ve çok sulu bir domates çeşiti. Varsa ayni çinsi deniyen arkadaşlarımız düşüncelerini paylaşırlarsa memnun oluruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2011
|
Kudret Bey merhaba. Size bahsettiğim hastalık şu şekilde, acaba nedir ve tedavisi varsa ne yapmalıyım? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1740 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2012
|
arkadaşlar herkese merhaba. öncelikle 58 sayfalık 1736 mesajı bıkmadan hepsini okudum. gerçekten de hiç bilgisi olmayan biri olarak. çok bilgiye sahip oldum. tabi diğer araştırmalarımı da söylemeye gerek yok binlerce mesaj okuyarak bu işi az çok çözdüm. emeği geçen herkese teşekkür ederim. bunu da unutmayın ki sizi çok insan takip ediyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
#bursa topraksız tarım |
|
|