agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni933Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-07-2008, 13:28   #211
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın kudret Bey, benim torf ve kum karışımındaki domatesin yapraklarının renkleri açılmaya başladı birde yapraklar solgun duruyor.Durgun su kültüründekiler daha iyi durumda. Bende sulama yetersizdir diye saat başı 15 dakikadan yarım saate çıkardım. Acaba bunun sulama ile bir ilgisi varmıdır.Besini haftada bir değiştiriyorum.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 17:34   #212
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın elektronik,
Eğer bitkimizde istenmeyen bir durum, bir anormalik varsa tabiiki sebep arıyacağız.

bitki sağlığını yitiriyor büyümüyorsa besin eksikliği ilk akla gelen olur tabiiki.
Burada önemli olan bitkiye nekadar besin taşıya biliyoruz ve belli bir zaman diliminde ne kadar besin verebiliyoruz.

Bence şunları bilmekte fayda var:
1 besin tankınızın büyüklüğü yani haçmi ne kadar , kaç litre
2 ompa her çalışmada ne kadar besin eriyiği basıyor, kaç litre, kaç cc.
3 nekadar zaman aralıklarıyla çalışıyor
4 Eriyiği kaç günde bir değiştiriyoruz.
5 kaç günde bir yıkama yapıyoruz.

Tabii ki bu söylediklerimiz şu anda yaptığımız amatörce bir yetiştiricilik için . yoksa PH metremiz ,EC metremiz varsa bu soruları anında cevaplıyacağız
Haftada bir eriyik değiştiriyoruz ama tankımızın büyüklüğü nekadar.

Bakın sizlere bugün yaptığımı anlatayım:
80 cm* 40 cm 6 adet teknenin 5 inde domates ekili 15 kök, birinde patlıcan.
Bu sabah resimlerini çekerken yaprakları biraz sararmış kırışmış bozulmuş gördüm.

Bakın şöyle yaptım: Besin tankı boşalmıştı besin eriyiği yerine su koydum yaklaşık 25 litre .Yarım saat çalıştırdım tankı boşalttım içindekini döktüm.suyu yeniledim , bir yarım saat daha çalıştırdım.

geri dönüş suyunu bir bardağa aldım PH ına baktım 6,6, biraz yüksek .

EC sine baktım 4,2 .

görüyormusunuz ne kadar ihmal etmişim yıkamakta geçikmişim. ne kadar tuz birikmiş. Şimdi 2 gün duruma göre 3 günde olabilir sadece su vereceğim.

Bu bitkiyi besinsiz bırakmak değil biriken tuzu yıkamak bitkiyi rakatlatmak için.
Eğer torf + kum olmasaydı kabak gibi iş kolaydı tankı boşalt kökü biraz yıka yeni eriyiği koy. ama katı ortam kültürü olunca yıkamak daha uzun sürüyor.

zannetmeyin ki 2 maşrapa su dökünce yıkanıyor.Su kültüründeki kabağın eriyiğini boşaltım ona da uzunca bir süre bakamamıştım güzel yıkadım eriyiğini tazeledim, ve mutlaka 2 gün sonra neticenin iyiye gittiğini göreceğiz.

EEEE amaörlük bu , bizim sistemimizi bilgisayar kontrol etmiyor, herşeyi biz kontrol etmek zorundayız.herkese iyi çalışmalar.

eozen81 beğendi.

Düzenleyen malina : 21-07-2008 saat 10:02
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 18:34   #213
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Evet haklısınız Kudret bey biz aslında ilk temin etmemiz gereken şey ec ve PH metre olması gerekirdi. artık bu sezon böyle devam edeceğim. Olumsuzlukları da görmek insana deneyim kazandırır kanısındayım.
Aklıma takılan bir konu da durgun su kültüründe bitki besin sıvısının devamlı içerisinde kalarak besleniyor.Peki katı ortam kültüründe eriği hiç kesmeden devamlı olarak göndersek ne gibi sakıncası olur.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 18:44   #214
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın elektronik, Katı ortam kültüründede su devamlı verilebilr diyorum ,ama sayın eczadolabının bitkilerinde görülen arazın sebebi olarak çok sulanması dendi, oysa benim mantığıma göre verile bilir ancak suyun oksijen taşımasına dikkat etmek lazım yani havalandırmak lazım diyorum. Birde sayın eczadolabının fikrini alalım gözlemlerini anlatırsa memnun oluruz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 21:26   #215
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
eczadolabının bitkilerinde görülen arazın sebebi olarak çok sulanması dendi, oysa benim mantığıma
Kudret hocam;Mantık meselesi değil,Teknik meselesi bu...

İşte böyle düşünüyoruz ve yanlış yapıyoruz,Çok lafa karışmakda istemiyorum,Ukalalık yapıyormuş gibide algılanmaktan korkuyorum açıkçası (Affınıza sığınaraktan),

Ama Topraksız tarım diye de bitkileri su içinde yüzdürmenin hiç bir anlamı yok,

Sn eczadolabının sulama sistemini bir hatırlayalım,Düden şelalesi gibi,şarıl şarıl akıyor.15 dakikada bitki köküne ne kadar su veriliyor?

Perlit ortamında yetiştiricilik şöyle olur;
Bitki başına en az 7 lt perlit konur,sulama hava sıcaklığı ve nem göz önüne alınarak yarım saat veya saat başı,oda içerisinde ise belki 1,5 saatte bir 100 er cc ile başlanıp yine sıcaklığa göre 150 cc-200 cc olarak devam edilir. (bitki başına).

Dikkat etmemiz 4. suda damla damla saksımızın altından drenajımız gelmesi,5. , 6. suda ise ince iplik şeklinde drenaj gelmesi gerekir,

bundan sonra tekrardan suyumuzu 100cc çekip akşama kadar bu şekilde devam etmeliyiz ve akşam su vermemeliyiz (çok aşırı sıcakta bir defa su verile bilir).

Böyle bir sulama sistemini kurabilirmiyiz? Kuramıyorsak o başka.24 saat sulanmasının amacı nedir?

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 22:36   #216
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili envor. herşeyden önçe karışmak istemiyorum ,ukalalıkyapıyormuş gibi algılanaır felan lafını bırak.siz bu işi profosyönelce yapan ,işi bilen ve bilgilerinide arkadaşlarıyla paylaşan çok sevgili bir arkadaşımıssın. Ancak bu mantık işi değil diyince akan sular duruyor.

Sevgili eczadolabının yaptığı gibi su şelale gibi akarken köklere zarar verebilir ama köklere mekanik olarak bir zararı yoksa bence normaldir.profösyonel bir çalışmada sizin dediğiniz gibi yapmassak zaten sistemi çalıştıramayız .

Düşünün her bitkiye şakır şakır su akıtmak çok zordur. Siz seranızda bunu yapamassınız .Çükü o büyüklükte pompa bulamassınız Harcadığınız enerji yüzünden pahakı olur.Hatta bu sistemi kurmanız imkansız olur.Kitap en ekonomik ve en ergonomik yolu yazacaktır.

akansu kültüründe siz hatırladığım kadarıyla bir arkadaşımızın saatte ne kadar su basar sorusuna tahminim 6 ton civarındadır diye cevap vermiştiniz. yani borudan saatte 6 ton su akıyor anlamında değilmiydi, olabilir yeterki mekanik olarak kökleri zedelemiyelim.

fazla sulamak hatalı olsa idi su kültürünün çalışması imkansız olmazmıydı.Devamlı suyun içinde . Ancak ne var bitkiye her halukarda oksijen taşımak zorundayız.

Her sistem bir önceki sistemin olumsuzluklarını kaldırmak için düşünülmüştür
Şu anda damla sisteminin en büyük sıkıntısı nekadar az damlatmaya çalışırsanız o kadar arıza fazlalaşır.Az sonra tuz kurur damla kesilir nozul tıkanır. Oysa mesela size bir damlatma nozulu verseler ve deselerki bu nozul 12 saate sadece 1,5 litre damlatıyor, ve tıkanmamasına garanti verseler iyi olmazmı.

Bence çok yüksek debi ile sulamanın sıkıntısı eğer su,yüksekten dökülerek veya pompa vasıtası ile cebri olarak havalandırılmıyorsa perlit içindeki hava boşlukları tıkanır bitki hava alamaz . Danla damla veriyorsak su gözeneklerden direne olur akar gider ve perlit içimdeki boşlukları tıkamaz.

Eğer cok su veren bir sisteminiz varsa suyun mutlaka havalanması lazım hele hele hava çok sıcaksa suda erimiş oksijen azalacağından daha büyük problemler ortaya çıkacaktır. Benim mantığım ve görüşüm bu yöndedir, ayrıca yaptığım deneylerde bu söylediklerimi teyit eder.

Bu sezon domateslerim karambole geldi ama seneye o domateslerden yollamassan bozuşuruz haberin olsun.Gözlerinden öperim sağlıcakla kal.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 22:54   #217
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın Envor, 4.sulamada drenajdan damla damla şeklinde gelmeye başlayacak demişsiniz. O halde sistemimizi ilk üç sulamada drenajdan akmayacak şekilde mi ayarlamamız gerekir. Biz sulamayı uzun tuttuğumuz için daha ilk sulamada drenajdan akmaya başlıyor.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 08:25   #218
Ağaç Dostu
 
eczadolabi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 162
Benim düden şelalesi, yaklaşık 20 cm mesafeden perlite dökülüyor, perlit içerisinden süzülürken kökler ne kadar su tutarlarsa o kadar sulanıyorlar ve oldukça geniş drenaj çatlaklarından alttaki besin tankına yaklaşık 30 cm mesafeden şakır şakır dökülüyorlar.

Kudret Hocam'a da bir konuşmamızda aktarmıştım.
Mevcut domateslerden ümidi kesipde yeni bitkilere başlarken şunu farketmiştim.

Gece saat 10 de değiştirmiştim bitkileri. Perlit sıcacıktı.
Tüm gün güneş alan üstü cam ile kapalı bir terasta, sıcaklığın kimi zaman 40 dereceleri geçtiği bir ortamda yaşıyorlar. Sıcak kök sendromu
Belki meyve tutmamaları bu sebepten olmuştur.

Köklerde oksijensizlik belirtileri yoktu. Kökler oldukça beyazdılar.
Yapraklarda kıvrılmalar vardı, renkleri normaldi. Bu zannediyorum yüksek EC den kaynaklanıyor.

Bir bitki kökleri tamamen suda dururken gelişip büyüyebiliyorken, fazla sulama nedeni ile benimkilerin meyve tutmamaları çok tuhafıma gitmişti.
Ama ****** bu konu sizlerin uzmanlık alanı. Sizler ne derseniz biz buna inanmak zorundayız.
(Geçde olsa ikna olabiliyorum )

Yüksekden dökülen suyun oksijensiz kalabileceğini de düşünmüyorum ama yine de bir hava taşı koyacağım.

Acaba benim sıpaların başka bir problemi mi var?
Örneğin, aldığım fideler Hibrit denilen meyvelerden üretildilerde, onların tohumu kısır mı?

Acemice bir soru mu oldu bilemiyorum ama anlayışla karşılayacağınıza inanıyorum. Keza daha ne abuk subuk sorular soruyoruz, onları bile cevaplıyorsunuz.

Seneye Sayın Envor'dan bize güvendiği fidelerden yollamasını rica edeceğim.
Belki sonuç değişir.
Umarım...

eczadolabi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 14:00   #219
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
Sayın eczadolabı, bitkiler istenilen sayıda çiçek açıyorsa tohumun kısır olacağını sanmıyorum. Bu ancak döllenme problemi olabilir. Bence aşırı sıcaktan dolayı döllenme olmamış ve meyve bağlamamış olabilir. Ayrıca aşırı sıcaktan dolayı ortamın Ph sının yükselmeside olumsuz bir faktör diye düşünüyorum.

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 19:20   #220
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Topraksız tarım uygulamalarına başlayalı bir ay kadar zaman oldu.İşte sonuçlarından örnekler.

Eklenen Resimler
    
elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 19:33   #221
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Bunlarda durgun su kültüründeki domateslerim.

Eklenen Resimler
   
elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 19:37   #222
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Terasımdaki diğer sebzelerden birkaçı.

Eklenen Resimler
     
asilturk1 beğendi.
elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 19:44   #223
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Ellerinize sağlık sevgili elektronik, olay bu .yaptığımız bu ilk denemeden sonra gerek bilgi olarak ,gerek sistem, gerek alet edevat olarak zenginleştikçe çok daha iyilerini, çok daha
gelişmişlerini yapacagınıza inanıyor ve içtenlikle diliyorum.Ellerinize sağlık.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 22:55   #224
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Sevgili Hocam;Mantıkmı?Teknikmi? Konusunu sonra irdeliyelim,Foruma kısa bir ara vereceğim,Ama dönüşüm muhteşem olur inşallah.
Bu konuya açıklık getirmek için sizin mantığınız ve benim tekniğimle iki ayrı yetiştiricilik yapıp bu konuyu forumda naklen irdeleyeceğim.
Domates fidanı ve franbuaz için;Haklısınız Özürdiliyorum...Özrüm kabahatimden büyük oldu ama Birazda suç sizin,Herkes fidan diye yazıyor,Siz bir hatırlatsanız yetecekti Biliyorsunuz unutkanlık, vs. Benim rahatsızlığım....
Ellerinizden öperim,Sağlıcakla kalın.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 22:59   #225
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elektronik. Mesajı Göster
Sayın Envor, 4.sulamada drenajdan damla damla şeklinde gelmeye başlayacak demişsiniz. O halde sistemimizi ilk üç sulamada drenajdan akmayacak şekilde mi ayarlamamız gerekir. Biz sulamayı uzun tuttuğumuz için daha ilk sulamada drenajdan akmaya başlıyor.
Sevgili elektronik,Öyle olması gerekiyor,ama sabretin inşallah yakında uygulamalı olarak yapmayı düşünüyorum,o zaman açıklamalı anlatacağım...İnşallah...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 23:02   #226
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Bu arada bitkileriniz çok güzel,sadece biraz EC'ye dikkat!
Elinize sağlık....

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 23:11   #227
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Hayırdır sevgili envor. ne arası bu?.İnşallah çabuk dönersin de deneylere devam ederiz.
Teknik, mantık hiç önemli değil önce sağlık. Düşündüklerimizi açık açık söylemessek başarısızlıktan korkar susarsak öğrenemeyiz, öğretemeyiz.İnşallah hayırlısıyla git, gel uzun uzun tartışırız ve eminimki en doğrusunu buluruz. Gözlerimden öperim , sağlıcakla kal.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2008, 07:30   #228
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Herkes Aynı Fikirdeyse,Orada Kimse Çalışmıyor Demektir...
Biz Burada Çok Çalışıyoruz...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2008, 14:14   #229
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elektronik. Mesajı Göster
Topraksız tarım uygulamalarına başlayalı bir ay kadar zaman oldu.İşte sonuçlarından örnekler.
Sevgili elektronik bunlar bir aylık mı yani şimdi? Benim 76 günlük domateslerim seninkilerin ilk boğumuna gelmiyor. Allahaşkına, bunlara ne veriyorsun sen? Dikkat et bir ay sonra EC ya da verdiğin şey herneyse onu değiştirmeye gittiğinde geri dönemeyebilirsin. Bir bakmışsın bunlardan bir tanesi kapmış seni, afiyetle yiyor

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 14:47   #230
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın Malbman,geçen ayın 16 sında fideleri ilk önce durgun su kültürüne koydum.Daha sonra tekini katı ortama aldım.Şu anda hem katı kültüründe hemde durgun su kültüründe domateslerim var her ikisinde de üzerinde domatesler var.Ben burada perlit bulamadım o yüzden torf ve kum karışımına diktim.Her iki sistemi de karşılaştırdığımda katı kültüründeki domateslerin yaprakları güneşte bayıldıkları halde durgun su kültüründeki domadeslerin yaprakları daha dirençli olduğunu gördüm.
Son günlerde yaprak rengi açılmıştı.Ben de Katı ortamındaki besini boşalttım Kudret Beyin söylediği gibi bol su ile yıkadım.Besini yeniden hazırladım. Belki oksijen yetersiz olabilir düşüncesi ile besin tankının içerisine hava taşı koydum.Bakalım domatesleri kızartıp yiyebilecekmiyiz.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2008, 11:28   #231
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlarım, 12 mayıs 2008 pazertesi günü ektiğim fidelerimden birkaç gün önce tadımlık topladıklarımdan sonra bu gün 20 temmuz pazar günü yani yoplam 10 hafta sonra ilk büyük hasadı yaptık. Domates, patlıcan, salatalık ve biber olmak üzere toplam 11 kg.

Eklenen Resimler
  
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2008, 22:12   #232
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Şimdi bu resimlerden sonra ben hiç resim eklemeyeyim ben de torf-perlit karışımı mekanik sulama ile tohumdan yetiştirdiğim tumbler den ilk büyük hasadı yaptım, bu sabah evdeki herkes afiyetle 2 tabak domates yedi

Kudret Beye bir kez daha teşekkürler.

Name:  Resim 561.jpg
Views: 2895
Size:  32.3 KB

Name:  Resim 554.jpg
Views: 2994
Size:  43.9 KB

Name:  Resim 559.jpg
Views: 2894
Size:  37.5 KB

Name:  Resim 556.jpg
Views: 2831
Size:  42.9 KB

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2008, 22:56   #233
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Maşallah, maşallah sevgili deniz akvaryumu ellerinize sağlık gerçekten çok güzel ,çok güzel. Bu seneki manuel sulamadan sonra seneye otamatik sulamayı deneyecekmisiniz.ne dersiniz.
Birde sevgili deniz akvaryumu şunu merak ediyorum cevaplarsanız memnun olurum. Bu seneki deneylerimizin önemli bir noktası.
Kaç kök domates ektiniz bildiğim kadarıyla başka çeşit yoktu ve manuel sulama ile ne kadar eriyik kullandınız .
Tadı hakkında birşeyler söyleyin,herkesin damak zevki değişik ,ev halkının fikrinedir.
Teşekkürler.başarılarınızın devamını dilerim,saygılar sevgiler.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2008, 23:19   #234
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Manuel sulama aslında hacı murat araba kullanmak gibi otomatik sulama ise mercedes diye tabir edebiliriz ...Ama her sene 15-20 günlük iznim domates-biber zamanına denk geldiğinden bu durumda açıkçası otomatk sulama otomatikman devreden çıkıyor ve kayınbirader manuel sulamaya devam ediyor yani bu aşamada otomatik sulama benim için olanaksız.

Sizden 500 lt lik eriyik almışdım, iki saksı 4 kök tumbler ve bir saksı iki kök tumling tom.Yani toplam 3 saksı 6 kök.

Şimdi tohumdan itibaren kendim yetişdirdim diye söylemiyorum ama domateslerin "işte bu" dedirten tadı ve kokusu vardı tüm domatesler çatır çatur hemen bitti.

Seneye 2x500 lt lik bir eriyik ile başlangıç yapacağım

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 00:43   #235
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın Denizakvaryumu, ellerinize sağlık hacı muratla böyle güzel hasat elde etmişsiniz. Otomatik sulama sistemi hele sizin gibi 15 -20 gün tatile gidenler için daha iyi olmazmı.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 00:52   #236
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.elektronik,
teşekkürler, dediğiniz doğru ancak açıkçası çekincelerim var...Elektrik kesilmeleri,arızalar olası bir takım olumsuzluklar vs.gibi.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 17:20   #237
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın elektronik.231 no lu mesajınızdan sonra gözlemlediğiniz değişiklikleri rica etsem yazarmısınız.Katı ortam kültüründeki besin eriyiğini yenileyip daha bol sulama ile neler değişti,?..

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 22:00   #238
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın Kudret Bey,Katı ortam kültürü açık terasta bulunuyor.Domates fidesi çok fazla güneşe maruz kalıyor ve domates yaprakları soluyor.Ancak gölgeleme yaptığım zaman canlanıyor.Bu da gelişmesini yavaşlatıyor. Ben bu fideyi ilk önce durgun su kültürüne koymuştum. Daha sonra katı kültüre aldım. Şu anda durgun su kültüründe de domates fidesi var.Bu ortamdaki fide güneşten daha az etkileniyor.ve daha canlı.
Denemek için aynı ortama ve birde toprağa salatalık dikmiştim.Salatalık fidesi anormal gelişme gösterdi.Toprağa diktiğim daha öylece bekliyor.
Yalnız bitkinin anormal gelişmesine rağmen meyvalarını büyütemiyor,sararıyor.Belki domates için hazırladığım eriği kullandığımdandır herhalde.Yaprakları o kadar büyük oldular ki hiç bukadar büyük salatalık yaprağı görmedim. Resimleyebilirsem daha iyi anlaşılır.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 09:20   #239
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Dikkatimi çeken bir husus ta kaptaki besin eriği çok ısınıyor.Bunun negibi sakıncaları olur?Tecrübelerinizden yararlanmak isterim.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 11:48   #240
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,608
Galeri: 15
Sayın elektronik, bildiğim kadarıyla (sayın envor' dan öğrendiğim kadarıyla) ısınan besin eriyiğinin ec değeri yükselir. EC yükselince de bitkinin besini alması zorlaşır, diye biliyorum.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
#bursa topraksız tarım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025