View Single Post
Eski 13-07-2008, 17:34   #212
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sayın elektronik,
Eğer bitkimizde istenmeyen bir durum, bir anormalik varsa tabiiki sebep arıyacağız.

bitki sağlığını yitiriyor büyümüyorsa besin eksikliği ilk akla gelen olur tabiiki.
Burada önemli olan bitkiye nekadar besin taşıya biliyoruz ve belli bir zaman diliminde ne kadar besin verebiliyoruz.

Bence şunları bilmekte fayda var:
1 besin tankınızın büyüklüğü yani haçmi ne kadar , kaç litre
2 ompa her çalışmada ne kadar besin eriyiği basıyor, kaç litre, kaç cc.
3 nekadar zaman aralıklarıyla çalışıyor
4 Eriyiği kaç günde bir değiştiriyoruz.
5 kaç günde bir yıkama yapıyoruz.

Tabii ki bu söylediklerimiz şu anda yaptığımız amatörce bir yetiştiricilik için . yoksa PH metremiz ,EC metremiz varsa bu soruları anında cevaplıyacağız
Haftada bir eriyik değiştiriyoruz ama tankımızın büyüklüğü nekadar.

Bakın sizlere bugün yaptığımı anlatayım:
80 cm* 40 cm 6 adet teknenin 5 inde domates ekili 15 kök, birinde patlıcan.
Bu sabah resimlerini çekerken yaprakları biraz sararmış kırışmış bozulmuş gördüm.

Bakın şöyle yaptım: Besin tankı boşalmıştı besin eriyiği yerine su koydum yaklaşık 25 litre .Yarım saat çalıştırdım tankı boşalttım içindekini döktüm.suyu yeniledim , bir yarım saat daha çalıştırdım.

geri dönüş suyunu bir bardağa aldım PH ına baktım 6,6, biraz yüksek .

EC sine baktım 4,2 .

görüyormusunuz ne kadar ihmal etmişim yıkamakta geçikmişim. ne kadar tuz birikmiş. Şimdi 2 gün duruma göre 3 günde olabilir sadece su vereceğim.

Bu bitkiyi besinsiz bırakmak değil biriken tuzu yıkamak bitkiyi rakatlatmak için.
Eğer torf + kum olmasaydı kabak gibi iş kolaydı tankı boşalt kökü biraz yıka yeni eriyiği koy. ama katı ortam kültürü olunca yıkamak daha uzun sürüyor.

zannetmeyin ki 2 maşrapa su dökünce yıkanıyor.Su kültüründeki kabağın eriyiğini boşaltım ona da uzunca bir süre bakamamıştım güzel yıkadım eriyiğini tazeledim, ve mutlaka 2 gün sonra neticenin iyiye gittiğini göreceğiz.

EEEE amaörlük bu , bizim sistemimizi bilgisayar kontrol etmiyor, herşeyi biz kontrol etmek zorundayız.herkese iyi çalışmalar.

Düzenleyen malina : 21-07-2008 saat 10:02
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön