Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Sayın süleymanizmir, nedense besin eriyiğine karşı duygusal bir his var içinizde. Eğer besin eriyiğinin EC si domates için 2,2-2,5 arası isteniyorsa sizin biraz az geldi demeniz biraz duygusallık oluyor. İştiyorsunuzki biraz daha besin vereyim domates çabuk büyüsün.
Sayın süleymanizmir önce şu hatayı düzeltelim.! Eğer A ile B karışabilse idi tek poşet olarak hazırlar hiç teferruatla uğraşmazdık. Önce 14 şişe A, 14 şişe B koyuyorum üstüne 70 litre su ilave ediyorum diyorsunuz. Bu büyük hatadır. önce suyunuzu dolduracaksınız sonra A ve B yi ilave edecksiniz. A ile B yüksek konsantrasyonda birleşince suda çok zor eriyen bileşikler oluşur. zaten tankınızın dibinde bunu görürsünüz çöker. Durum böyle olunca EC olması gerekenden düşüktür. çünkü suda erimiyen tuzalar oluşmuştur. Siz biraz daha A ve B ilave ederk EC yi istediğiniz yere getiriyorsunuz ama zaman içinde demin çöken bileşikler yavaş yavaş ta olsa eriyor. Ve EC istenenin üstüne çıkıyor. Yapmamız gereken şey kullanma talimatına uymakta özen göstermek. Tankınızın kontrol edin dipte çöküntü görüyorsanız bu çöküntü eriyinceye kadar karıştırınız çok zor eriyeceğini bilmenizi isterim. Dökün yeniden hazırlayın diyemiyorum, besin eriyiğiniz ziyan olmasın diye. Tamamen eridiğinden emin olunca EC sini ölçün düşükse a,b ilave edin yüksekse su ilave edin 2,2-2,5 lara ayarlayınız. Tarım sabır işidir maalesef beklemekten başka care yok. Bitkinizinde yavaş yavaş düzeldiğini göreceksiniz. Tabii ki bu arada sıcaklık ta, sayın cesur393 arkadaşımızın dediği gibi büyük etken. El spreyi ile soğutma yapabilirsiniz ama buda söylendiği kadar kolay değildir. devamlı başında bekliyemessiniz. Tankınızın suyunu hergün kontrol ederek azalan suyu tamamlayınız, EC Ph konyrollerinizi yapınız. Bitkinizin havalanmasına yardımcı olması adına budamaya ve koltuk almaya dikkat ediniz başkada birşey söyliyemiyorum sayın süleymanizmir. Kolaygelsin , başarılar dilerim.
|
A ve B eriyiklerinin karışımı ile ilgili olarak yanılmıyorsam geçen sene Sn Kudret bey yapılan hatayı çok çok önemli uyarı diye yayınlamıştı. Kendisine iletilen uygulamaya göre en büyük hata A ve B eriyiklerini aynı anda konulması sonra su ilave edilmesi idi.
Yaptığım uygulama: hacmin 1/3 kadarına su koyup sonra A ilave etmek. Sonra güzelce çalkalamak Daha sonra B ilave etmek ve tam hacme kadar su ile doldurup güzelce çalkalamak. hele suyu bol şakır şakır yani hava dolu oksijen dolu koyarsak bitki çok seviniyor. Hem A ve B iyice karışmış oluyor hem de su da bolca oksijen oluyor. PH kontrolu elzem tabii ki. Çünkü PH derecesine göre bitkinin tüm besinlerden alma olasılığı artıyor.