agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni933Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-06-2009, 15:04   #901
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-05-2009
Selamlar...
Kudret bey sizin domates ve salatalık için hazırladığınız karışımın mümkünse formulasyonunu yazabilirmisiniz acaba? Belki daha önce yazmışsınızdır diye baktım ama bulamadım forumda Bende hem sizden aldığım karışım var hemde piyasada besin kiti olarak satılan karışım var. ikisinide farklı saksılardaki domates ve salatalıkta kullanıp sonuçları yazacağım.

HAZIR BESİN KİTİ
Nitrat : 225
Fosfor : 52
Potasyum : 280
Kalsiyum : 190
Magnezyum : 28
Demir : 2
Mangan : 0.38
Boron : 0.27
Çinko : 0.12
Bakır : 0.05
Molibden : 0.01

fatihes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2009, 17:37   #902
Ağaçsever

ayselug's Avatar

Giriş Tarihi: 05-11-2007
Durgun su kültürü içindeki domateslerin meyveye durmaları zor olmuyomu acaba? Selahattin hocamın yazılarında az sulamamız gerektiğini yazmış, ama bu şekilde hep suyun içindeler :S

ayselug Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2009, 20:32   #903
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sayın fatihes,piyasadan bulduğunuz bu besin eriyiği stok eriyik halindemi,yoksa sulandırılmış nihayi halini almış örneğin 50-100-veya 200 litrelik bidonlar halindemi.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 14:37   #904
Ağaçsever

Kudret bey bunlar stok eriyik. 5 litre A , 5 Litre B diye iki ayrı bidonda sıvı vaziyette.Kullanım şekli, 5 litre suya 50 cc A bidonundan, 50 cc B bidonundan karıştırılarak kullanılıyor.

Eski 30-06-2009, 17:29   #905
Ağaç Dostu

Sayın fatihes, besin eriyiklerinin hazırlanması sayfalarında bahsetmiştik böyle bir formül
biraz yanlış olur. zira değişik değişik yerlerde hazırlanmış eriyikler suların farklılığından dolayı ayni değerleri vermez. Formülü budur diyebilmek için hesabedilen kimyasal tuzları damıtık suda eritmek lazımdır ki o zaman şukadar ppm potasyum şukadar ppm diyebilesiniz.
Engüzeli oran olarak vermektir. Şu anda benim agaçlar.net teki arkadaşlarım için hazırladığım formül domates için 1 0,66 1,6 1,2 0,4 0,84 bu değerler N P2O5 K2O CaO MgO SO3 çinsindendir.
N P K Ca Mg S
dersek
1 0,288 1,328 0,857 0,24 0,316
Şimdi talimata uygun bir biçimde yani 5 litreye 50 cc suda erittiğinizde ki üstüne basarak söylüyorum sudan dolayı bilemediğimiz + lar olacaktır,( özellikle kalsiyum ve magnezyumdan yana) 160 46 212 137 38 50
ppm ve artı ları olacaktır. Farklılıkları gözlemeyi ve yorumlamayıda size bırakıyorum.

Eski 01-07-2009, 17:09   #906
Ağaçsever

Bilgileriniz için teşekkürler. Dünden itibaren sizin karışımıda kullanmaya başladım. Aynı suda iksininde EC=2.2
Bitkilerde olası farklılıkları paylaşacağım.

Eski 03-07-2009, 13:46   #907
Ağaçsever

Kırmızı örümcek

Çok geç farkına vardım. Benim Patlıcan , biber ve salatalıklara kırmızı örümcek musallat olmuş. Gözle görünmeyen bir canlı.Patlıcan ve salatalık yapraklarına sanki kar yağmış gibi. Bir süre sonra yapraklar deliniyor ölüyor bitkiyi adeta tüketiyor Resimleri koyacağım. Bugün ek'teki zirai ilacı aldım akşam kullanacağım. 10 litre suya 5 milim karıştırılıp yapraklara püskürtülecek bütün sebzelerde ve meyva ağaçlarında kullananılabiliyormuş.

Eklenen Resimler

Eski 04-07-2009, 11:22   #908
Ağaçsever

kırmızı örümcek

Dün ilaçlama yaptım 1 hafta sonra tekrar yapacağım. İlçe Tarımdan aşağıdaki yaprak örneklerine kırmızı örümcek dediler.

Eklenen Resimler

Eski 04-07-2009, 11:33   #909
Ağaçsever

Bu iki domates farklı saksılarda ikisininde tepe noktası farklı. Soldaki ana gövde olmasına rağmen sadece tepe noktası son günlerde hiç gelişme göstermiyor cansız ve solgun. sağdaki başka bir saksının ana gövdesinden ayrılan bir filiz olmasına rağmen çok canlı. Nedeni ne olabilir acaba.Saksı yapıları neredeyse aynı agregat aynı, besin aynı. Sadece sol taraftaki saksıda toprağın üstünde kökler görünüyor onuda bugün biraz torf ve kumla örttüm. Ondan olabilirmi acaba.

Eklenen Resimler

Eski 04-07-2009, 14:39   #910
Ağaçsever

akya's Avatar

Giriş Tarihi: 10-02-2009
hasat fotoğrafı

Balkonumdaki domateslerim aşırı sıcaktan ve gölgeleme yapmamaktan artık büyümüyorlar. Açan çiçekler de meyve tutmadan köreliyor. Yine de bu sezon 6-7 kök fideden 8-10 kg sebze yedik tahminimce...En son hasatımdan bir kare.

Eklenen Resimler

akya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2009, 15:18   #911
Ağaç Dostu

Ellerinize sağlık sayın akya, afiyet olsun.Başarılarınızın devamını dilerim. Şimdi ne dikeceksiniz. Önümüzde hayli zaman var daha yazın bitmesine, boş geçmez inşallah.

Eski 06-07-2009, 13:01   #912
Ağaçsever

akya's Avatar

Evet Kudret Bey, boş geçirmemek lazım, ama buranın çöl sıcağı sebzeleri kavuruyor. Balkon küçük, priz yok, uzatma kablosu çekip otomatik sulama yapmam lazım. Tabi bir de gölgeleme. Tekrar başlayacağım, kışa kadar vakit çok. Kızım da domates toplamasını çok seviyor dalından.

Bu arada foruma ilgi azaldı mı? Yoksa yaz rehaveti mi çöktü? Herkes tatilde mi?

Eski 06-07-2009, 18:43   #913
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-08-2008
Sevgili akya tatil mi dedin bende sana nerdeeee diyebiliyorum sadece Elbette tatile çıkabilenlere sözümüz yok güzelce eğlensinler, nedense ilgi azaldımı deyince üzerime alınıp işlerimin yoğumluğundan dolayı foruma sık giremiyorum açıklamasını yapmak geldi içimden bu not özellikle kudret hocam için. Saygılar

jibuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 20:10   #914
Ağaç Dostu

Merhaba sevgili jibuti, bende bizleri iyice unuttun diye üzülüp duruyordum. Meğer işlerinin yoğunluğundanmış. Çok sevindim. Hem bizi unutmadığına ,hemde şu kriz ortamında yoğun olmana. Fırsat buldukça, hatırladıkça yazarsan, o eski günlerdeki gibi yaptıklarını, başarılarını paylaşırsan çok mutlu olurum. Sevgiler selamlar.

Eski 07-07-2009, 09:27   #915
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 7
EVET ARKADAŞLAR KUDRET AMCA BİLGİSAYAR BAŞINDA BİZLERİN NELER BAŞARABİLDİĞİNİ GÖRMEK İSTİYOR... HERKES ARADA BİR SELAM VERSİN BİR FOTO. KOYSUNDA YANLIZ KALMAYALIM...

BU DA BENİM MESAJIM....
" Buradayım Kudret amca... Ama işyerinde yalnız olduğumdan pek mesaj yazamıyorum...
Sadece yeniliklere bakıp senin mesajlarını ve kimya bilgine hayran olup geziniyorum...
Zaten 2 hafta önce farkındaysan banner yedim.. İsmimin altında kuralları öğreniyor yazıyordu.. Sütten ağzımız yandı, yoğurdu üflüyoruz...

Sana daha önce bahsetmiştim.. Ağaç Net'in Yemyeşil projesi var diye Ömerli'de... Her hafta sonu oraya gitmeye çalışıyorum... Ev İş Tatil derken zaman geçiyor... Yaz dönemi olduğundan mıdır nedir zaten topraksız tarım üyelerinde bir gevşeme var... Tabii olarak bütün kış öğrendiklerimizi uygulama aşamasında ilgimiz oralarda... Senin bitkilerinde bir haberim var.. verdiğin kudret narlarından 6-7 adet iri ceviz büyüklüğünde meyve var...
Fakat domateslerin büyük bölümü kayıp.. Özellikle kök tahribatları çok olduğu için yeni kök yapsada gövde çürükleri oluştu ve bir çoğunu kaybettik... Ama 3-4 tanesi bir karış daha uzadı. Henüz çiçeklenmediler ama umutluyum... Bahçemde ve sistemde genel olarak domatlarım çiçek ve meyve bağlamada... Amatör açgözlü olur mantalitesi nedeniyle seninkiler kadar sık ve el ayak girmediği için müdahale edemeden birbirleriyle yarışıyorlar.. Son bir şey sistemde EC yi 3,3 çıkardım. Tepkilerini bekliyorum.. Bakalım ne olacak... Benden haberler böyle... Gül gibi geçinip gidiyoruz...""""

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 12:29   #916
Ağaç Dostu

Teşekkürler acarextt03, arada bir sesinizi duyalımda merak etmiyelim.Herşeyin başı sağlık. daha çok domatesler yetiştiririz inşallah önemli olan gönüller hoş olsun, Allah sağlıktan sıhhatten ayırmasın.Başarının sırrı başarısızlıktadır. tecrübe,deneyim en önemli faktördür. Bundan sonraki sezonlarda umarım çok şey değişecek.
Yaz sezonu olduğu için sitede bir rehavet,bir gevşeme hissediliyor.Herkes yazın sıcak ve güzel günlerini değerlendiriyor anlaşılan. Eeee...hayatta domates yetiştirmek kadar güzel başka işlerde var tabii. Darısı başımıza. Herkese selamlar.

Eski 07-07-2009, 13:02   #917
Ağaç Dostu

Balkonda son durum. Pembeler kızardı, salatalık yemeye devam ediyoruz. Domateslerden 2-3 götürüyoruz ama henüz toplu hasad yapmadık, fakat zamanı geldi. Kabaklar , fesleğenler, üzümler. Birde su kabağımız var kendi yetiştirdimiz ama henüz küçük

Eklenen Resimler

Eski 07-07-2009, 13:13   #918
Ağaç Dostu

Ve diğerleri.

Eklenen Resimler

Eski 07-07-2009, 20:23   #919
Ağaçsever

sans43's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2008
Kudret Bey,

Tüm bitkileriniz harika olmuş. Ben de Bodrum'da 4,75 EC li arteziyen suyu ile naçizane bir şeyler yapmağa çalışıyorum. Salatalar artık eriyiği alamadıkları için duraksadılar. Son durum fotolardaki gibi.

Eklenen Resimler

Düzenleyen sans43 : 12-11-2009 saat 23:53
sans43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 21:14   #920
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-07-2009
HErkese selam

İnanın bazen nereden bu işe sardırdım demeye başladım... Herşey kızımın bir paket domates tohumu alalım demesiyle başladı. 1 aydan uzun zamandır bulabildiğim tüm teorik bilgileri topladıktan sonra artık sistemlerimi yapmaya başladım.
1 haftadır tüm geceleri sistem tasarımı ve marangozlukla uğraşıyorum. Şu anda evin ortasında küçük çaplı bir havuz ve 8 saksılı (12 şer litrelik) damlatmalı sistem var.

Her saksıda 4 lt/h lik 2 adet gardena end drip head var. GAP projesi gibi birşey oldu ama çalışıyor.
Sağolsun Kudret beyden eriyikler ve EC metre de yola çıktı.... Yarın ağaç sevdalısından perlitlerim de gecek, Tartesden hidroton ve cocopeatlarımı da haftaya alırım.Önümüzdeki hafta da kayayünü içine marul ve domates tohumlarımı ekerim. Tohumlardırma için ışık sistemi de hazır durumda...

Bu arada ABD deki tohumcudan bilimum domates, salatalık, biber ve marul tohumlarım da yola çıktı.

HArcadığım para ile yaklaşık 2 yıllık domates stoğumu yapabilirdim ama bu işin şaka yanı artık böyle hobiye girince harcanan paraları saymamak lazım...

Ancak normal bildiğimiz saksılardan (perlit dolu) drenaj sistemini sanırım yorgunluktan artık tasarlayamadım. Bir fikri olan varmı?

iyi akşamlar...

aydınlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 21:30   #921
Ağaç Dostu

Sayın şans43 sizinkilerde harika gözüküyor, hele hele 4,75 ec li su ile .. inanın büyük başarı. Sezon başında sevgili malbman tohumlar yolladı. Mini serada fideleri büyüttük. sevgili envor fideler yolladı. Ayrıca benim tohum alıp yetiştirdiklerim ve bunlar yetmiyor gibi birde aldığım hazır fideler.... Netice balta girmemiş bir domates ormanı , olgunlaştığı halde toplanamayan zavallı domatesler.
Geçem gün 15 tane kadar redrubin toplayıp tohumlarını çıkarttım kuruttum. anlıyacağınız tohumlarımız hazır. Şimdi sıra pembelerde . Birkaç güne kadar onlarda kızarınca inşallah hem tadına bakacağız hemde bol miktarda tohumlarımız olacak.
bunlarda kalan redrubinler. Hernekadar kıyamasamda bu hafta toplanması gerek.

Eklenen Resimler

Eski 07-07-2009, 22:10   #922
Yeni Üye

bir kac resim de benden

Bu kadar resimden sonra kıskandım valla Benim sistemde şimdilik benim kız yüzüyor sadece

Drenajı saksılı sistem icin sormustum..

Digerinin de (su kültürü) izolasyonu ile ugrasıyorum su anda akvaryum silikonu ile.

Kudret bey tohumlarım geldiğinde paylaşabilirim özellikle domatesleri F1 olmayanlardan seçtim ki tohumları işe yarasın. Bazıları da Heirloom denen tohumlardan... Sizin bahçeye şık olur..

Eklenen Resimler

Eski 07-07-2009, 22:37   #923
Ağaç Dostu

Sayın aydınlı gerçekten görenleri kıskandıracak bir montaj olmuş.,gayet düzgün.
Üste suyu dağıtacak boydan boya bir boru altda drenejı toplıyacak boydan boya bir boru sistemi koysanız nasıl olur acaba.
Gelelim heirloom denen tohumlara .. Bundan böyle çok çok özel olmadıkça fidelerimi kendim yetiştireceğimi söylemiştim. Gerçekten çok zevkli bir iş. Bendede redrubin ve pembe domares tohumları olacak.Paylaşırız ne güzel olur. Teşekkürler kolaygelsin.

Eski 08-07-2009, 00:10   #924
Yeni Üye

Sayın TEzel

Önerinizi yapmaya başladım yarına bitmiş olur. Gardena borulara şekil vermek zor oluyor esnek olmadıkları için o zaman da iş uzuyor.

Sizin bahçede fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile damlatma başlıkları 0-20 lt/saat ayarlanabilir olanlardan değil mi....

Benim saksı sistemimde her damlatma başlığından yaklaşık 3 lt/saat (saksı başına 6 Lt/saat ediyor 2 başlık olduğu için) debi ile su aktığı düşünüldüğünde süper iri perlit ortamında domates için nasıl bir sulama rejimi olabilir sizce?

Bu arada tam deneyemedim daha ama 1.5 metrelik ana dağıtım borusu olmasına rağmen en sondaki 4lt/saat kapasiteli başlıklardan çok az su geliyor. Acaba pompadan sonraki basınç düşürücüyü (GArdena Master Unit-1000 basınç düzenleyici ve filtre) ayırsam çözüm olurmu?

Eski 08-07-2009, 00:25   #925
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
EC 4,75 Su diyince aklıma bizim çiftliğin suyu geldi eğer bukadar yüksekse ne yapabiliriz ? Filtreleme ile değeri düşürebilirmiyiz.Büyük ihtimal EC değerini yükselten kireçtir gibime geliyor.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2009, 08:51   #926
Ağaç Dostu

Sayın aydınlı bence filtre çıkışından debiyi bir ölçün. Motorunuz ne güçte bilmiyorum ama 6 l/h*8= 48 litre/ saat çok olmamakla birlikte, filtre etkisi çok faz tahmin ediyorum. Pompanız nasıl bir pompa?. Damlama nozullarına fazlaca güvenmeyiniz zira bayağı baş ağrıtıyorlar. Çokçabuk tıkanıyorlar. Bu açıdan filtre tabiiki çok güzel iptal edin diyemem ama Birde filtreyi çıkartıp aradaki farkı görün derim. En kötü ahvalde iptal edersiniz.Kolaygelsin.

Eski 08-07-2009, 08:53   #927
Ağaç Dostu

Haklısın delimus. Anyon değiştirici basit bir filtreyle suyun EC si düşürüle bilir. Daha öncede önermiştim ama deneyen olmadı sanırım.

Eski 08-07-2009, 11:02   #928
Ağaçsever

akya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydınlı Mesajı Göster

Ancak normal bildiğimiz saksılardan (perlit dolu) drenaj sistemini sanırım yorgunluktan artık tasarlayamadım. Bir fikri olan varmı?

iyi akşamlar...

Resimdeki onduline altı srafor 1 m eninde 2 m boyunda. Kolaylıkla kesilip saksıların altına koyularak drenajın depoya akması sağlanabilir.

Eklenen Resimler

Eski 08-07-2009, 11:18   #929
Ağaç Dostu

Sevgili arkadaşalarım,gerçekten çok üzgünüm.Az önce bitkilerimi kontrol ederken henüz tam olgunlaşmamış, 1-2 gün daha beklese iyi olur dediğim, dallar arasına sıkışmış bir pembe domates kopardım. ve eşimle birlikte milletin metetiği şu pembe domatesin tadına bir bakalım ,test edelim dedik.Pembe domates olduğunu bilerek yediğimiz ilk domates.
Olmaz böyle bir şey arkadaşlar.İnanın şimdiye kadar kendimizi kandırmışız. şöyle lezzetli böyle lezzetli diye. Bu sene topraksız tarımla beraberliğimin 6. senesi. ve gecen 5 seneye acıyorum. Bu domates gerçekten çocukluğumda yediğim domatesin ta kendisi.Artık bende pembe domates yetiştirenler, bunu yaygımlaştırmak isteyenler bölüğünün bir neferiyim.
Bundan böyle domates diyince Pembe domates, diğerleri benim için bitmiştir.
Bana bu fırsatı veren,bu lezzeti tekrar tatmama sebep olan sevgili arkadaşım malbmana sonsuz teşekkürler ediyorum. Minnetdarım.Sağolsun varolsun. Herkesin denemesini tavsiye ederim.Lezzetmiş, verimmiş, salkımmış, çeriymiş, hepsi masalmış arkadaşlar.
Biraz fazla heyacanlanıp abarttımmı bilmiyorum ama, inanın bambaşka bir lezzet.Yediğimiz domateslerle uzaktan yakından bir benzerliği yok.Herkese tavsiyemdir. Tohum ve fide konusunda elimden gelen bütün gayreti gösreceğim.Hoşçakalın.

Eski 08-07-2009, 12:01   #930
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-08-2008
Sevgili Kudret hocam bune heyecan bu nasıl bir anlatım yani pembe domates yiyesim geldi.Denemeden dururmuyum hemen tohumunu edinmeye çalışayım ama önce bir araştırayım bakalım nerden bulabilirim.Bu arada sonundaki hoşçakal bana koydu nedense sanki biryerlere gidiyorsunuz gibi hissettim ((

jibuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
#bursa topraksız tarım

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025