![]() |
|
![]() |
#2401 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2013
|
Ph i kâğıtlarla olcuyoruz sürekli köyü yeşil çıkıyor testlerden ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2402 |
/
Giriş Tarihi: 26-07-2016
|
köklerın temızlıgı nasıl yapılır bılgısı olan var mı yosun gıbı kahverengı almaya basladı bıtkım yapraklarını sarkıttı koklerı temızlemek ıcın bı urun **** onerı lazım hastalık gıbı bısey |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2403 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Bütün arkadaşlarımın cumhuriyet bayramını kutlar, hürriyetlerinin daim olmasını dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2404 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2405 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-10-2016
|
*** kudret bey mineralli suyu nasıl tedarik ederim.domares yetiştirmeye çalışıyorum yardımcı olursanız sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2406 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2013
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2407 |
Ağaçsever
|
Oncelikle merhaba. Ben Bakude topraksiz tarima baslamak istiyorum. Ilk deneme icin marul yetisdirmek istiyorum. Simdi burada marulu akan su kulturunde ve durgun su kulturunde deneyen ve iyi verim alan arkadaslara sesleniyorum. Yapmis oldugunuz denemeyi besin eriyigi icerigini benimle paylasa bilirmisiniz? Merak etdiyim konu suki. besin eriyigi hazirlaya bilirim ama onu nasil kullanacagimi bilmiyorum. Mesela akan su kulturu ise devir dam yapan besin etiyigini kac gunde degismek lazim veya uzerine besin eriyigimi ilave etmek lazim. Eyer durgun su kulturu ise o eriyigi kac gunde yenilemek lazim **** uzerine ilave etmek lazim? Bununla bagli detaylari yapan arkadaslar verirse sevinirim. Ayrica Bakuden her kese sevgi ve saygilarimi iletiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2408 |
Ağaçsever
|
Sera bekcisinin fiyati ne kadardir? Bakuye gondermek mumkunmu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2409 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-06-2013
|
foruma katkı sağlayan emek veren siz değerli üyelere ayrı ayrı selamlar saygılar. öncelikle bi kaç haftadır takip ettiğim forumda ilk mesajımı bu gece son mesajıda okuduktan sonra yazıyorum. giresun bulancakta yaşıyorum. terası olan bir konutta ikamet ediyorum ve toprasız tarım için uygun alana sahibim. şimdilik bir bostan (kudret beyin terası) ekmeyi planlamıyorum. ancak katı ortam perlit + (tavsiye üzerine belirlenecek ikinci madde) karışımında domates ile başlamak niyetindeyim. henüz sistemimi somutlaştırmasamda paylaşılan formatlardan birini uygulayacağım. inşaallah |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2410 |
Yeni Üye
|
kudret hocam sizin çalışmalarınız herkesin motivasyonu artırdığı gibi çok iyi bir kaynak, öğrenmek adına. siz terasınıza ektiğiniz her ürün çeşidi için ayrı ayrı besin çözeltisi uyguluyor musunuz? yoksa ana ürüne uygun çözeltiyi (reçeteyi) diğer ürünlere aynı şekilde mi veriyorsunuz? şimdilik bu kadar sabah 7 de mesai var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2411 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Terasımda resimlerde de gördüğünüz gibi iki parkurum var. Bunlardan birinde domates yetiştiriyorum diğerini de de salatalık biber ( dolma- sivri ) kavun altın çilek patlıcan vs bitkileri denemek amaçlı kullanıyorum. Sistem olarak ayırmam kolay değil. Mümkün olsa da her bitki için ayrı ayrı sistem kurabilsem.Teras buna yetmiyor. İki parkurda sera bekçileri ile denetleniyor. Her zaman söylediğimiz gibi, her bitkinin ayrı ayrı besin formülasyonu istemesi kendini gösteriyor. Bu parkurda deneyler yapıyorum. Yapabildiğim gözlemler ve bulgulara göre değişik değişik besinler hazırlayıp büyümelerini ve verimlerini gözlüyor dengelemeye çalışıyorum. Dolayısı ile her bitkinin maksimum verimine değil parkurda maksimum verim ortalamasını yakalamaya çalışıyorum. Ancak yukarıda da anlattığım gibi bu parkuru deney parkuru olarak kullanıyorum. Önümüzdeki sezon nasip olursa ikinci parkurda da tek tip bitki dikimi yaparak devam etmek istiyorum. Herkese başarılar dilerim kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2412 |
Yeni Üye
|
hocam cevabınız için teşekkürler. birlikte inşaallah güzel işler başaracağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2413 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2016
|
sn kudret bey sn ateşkaptanın hogland 1 ve hogland 2 konusunda görüşleriniz nedir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2414 |
Ağaç Dostu
|
Sayın beşiktaşlı , sayın ateşkaptan ın hoagland besin eriyiğinin fosfor oranını yükseltmesi yaptığı denemeler neticesinde gördüğü eksikliği tashih etmesi için taptığı bir değişikliktir. Yarın bir başka bitki için daha düşük fosfor oranı kullanılması gerektiğini veya daha yüksek potasyum oranına ihtiyaç olduğunu düşünerek formülde değişiklikler yapabilir. Hoagland formülü çok eski bir formüldür bütün formüllerin atasıdır bütün formüller hoagland formülünün modifiye edilmiş şeklidir. O Bir örnektir. Bugün kaynaklara bakarsanız yüzlerce formül vardır hiç biri birbirinin aynısı değildir. Hoagland formülü genel bir formüldür ancak topraksız tarım çalışmaları gelişince her bitki için özel formüller gerektiği fark edilmiş araştırmacılar yetiştirdiği bitkinin davranışına göre değişiklikler yapmışlardır. Sayın ateşkaptan bu değişikliği yaparak istediği neticeye ulaştı ise istediği verimi aldı ise mesele yoktur. Ama bu iş çok teknik bir iştir, ortalıkta bu kadar çok formül olması bir kararsızlık bir arayıştır. Bu iş laboratuvarsız bitkinin ne kadar ne kullandığını ölçmeden bilmeden yapılan varsayımlardır. Onun için deneylerimiz gözlemlerimiz önem kazanır. zira biz maalesef hala amatörüz, bu işi amatörce yapmaya gayret ediyoruz. Herkese başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2415 |
Yeni Üye
|
ve nihayet besin kiti ve ec metre ph kitini sipariş ettik. kudret hocam sağolsun ilgilendi. sıra sistem için perlit saksı direnaj ve damlama sulama için gerekli malzemeleri temin etmede. şimdilik marol ve yeşil soğan ile bir süre recrübe edinip yaz sezonuna domates ve salatalık yapmaya çalışacağım. zamanla şekillendikçe fotoğraflama yaparak paylaşacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2416 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bence yaza çok var soğan biraz basit iş siz iysimi hıyar çalışması yapın |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2417 |
Yeni Üye
|
mevsimi değil ya maça bir sıfır başlayıp demoralize olmaktan çekiniyorum. aslında ec metre ve ph metre kullanmaya aşina olmak ve besin çözeltisi ve sulama konularında pratik yapmak istiyorum yaza kadar. yazın asıl çalışmalara başlayacağım. şuanda besin eriyiklerinin hazırlanması konusunu okuyorum (ders çalışıyorum) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2418 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-10-2016
|
bir dönüm arazının kurulumunda giden arac gerecler ve masrafını acık net bır sekılde yazarmısınız rıca etsem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2419 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-10-2016
|
domates yetiştırmek ıstıyorum topraksız tarımda ona gore masraflar bılen bırısı bana ulasırsa yardımcı olursa sevınırım uniw son sınıf ogrencısıyım okul bıtınce yapmak ıstıyorum numaram 5445952000 arayıp yardımcı olabılırsenız dahada hayra gecer |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2420 |
Ağaçsever
|
Salam. bende bir tds metre var. musluk suyunu olcdugumde 256 ppm yaziyor. bu ne demek? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2421 |
Ağaç Dostu
|
sayın kudret hocam sn ateşkaptana yazdım fakat cevap alamdım sn ateşkaptanın hoğland 2 formülü ile 2 adt hıyar yetiştiriyorum daha doğrusu çalışıyorum hıyar fidesi güzel gelişti çiçeklenme ve uçlarında küçük hıyarlar var fakat büyümüyorlar hoagland 2 ile başladım ve ve hoğland 2 ile devam ediyorum sizce sorun nedir hoğland 1 ile başlanıp sonramı 2 . hoğlanda gemeliyim şuan ec 2700 ph 5.80 son olarak hıyar yetiştirmek için en iyi formül hangisi sizin formunuzdaki çok aşamalı bu iş için en idaalimi.... teşekkür ederim ateşkaptan 879 nolu mesaj http://www.agaclar.net/forum/topraks...m/33826-30.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2422 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
de ihtiyaç vardır. Ama bizler amatör ruhla besin eriyiğini hazırlamakla herşey yoluna girecek zannederiz. Oysa diğer faktörlerde en az besin eriyiği kadar hatta ondan çok daha fazla önem taşır. Bunun yanında amatörce hazırlanan besin eriyiğinin gerçekten doğru olduğundan doğru hesaplandığından emin olmak lazım. Bunu söylerken şunu kasdediyorum yanlış anlamayın bazan öyle hatalar yapıla bilir ki iş bittikten sonra kendikendinize hayıflanırsınız bu hatayı nasıl yaptım diye. Şimdi lütfen faktörleri gözden geçirin. Isı , ışık, nem dolayısıyla havalandırma sistem besin ,EC Ph bunları topluca bir gözden geçiriniz. Siz kendinize göre en mükemmelini yatığınızı zannedebilirsiniz kişiye her işi ala görünür, ama yapılanı bir resimlerseniz sizin göremedikleriniz belki başkaları tarafından görülür ikazda bulunurlar. Hep beraber çözüm ararız kolaygelsin. Selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2423 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2016
|
Bardakların içine ne koydunuz axxz Ve diğer sorum bende ec ölçer var tds olarak tanksa ölçüm yaptığımda 153x10 ^6 yazıyor yani sonuc nasıl okunuyor kaç ec olmuş oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2424 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-08-2016
|
arkadaşlar merhabalar. 180 m2 deneme seramız tamamlanmak üzere. yanlız bir sıkıntımız var. izmirde üretim yapacağız kısmetse. arazimizin güney yamacında orman gen müdürlüğüne ait 8-10 tane çam ağacı bulunmakta. haliyle kışın güneşlenmemizi oldukça azaltıyor. biz ağaçları budamak istedik lakin orman ağacı olduğu için cesaret edemedik. daha önce arazide ki ağaçları keserek kendilerine yer edinmeye çalışanlar olduğu için mahkemelik olmuşlar. bizi de mahkeme sürecine dahil etmesinler diye budamaktan vazgeçtik. budama yapmak için gerekli ekipmanlarımız mevcut bulunmakta. sorum şu: belli saatler güneşten yoksun kalırsak sera içini aynalar ile aydınlatırsak, aynadan gelecek güneş ışığı seradaki bitkilerin fotosentez işlemleri için yeterli olur mu? ikinci sorum orman yetkililerine nasıl ulaşabiliriz. kendilerine durumu anlatsak budama yaparlar mı? teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2425 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1..hoğland 2 ile başlamak biraz hata 2..madem hoğland israrınız önce hoğland1 sonra 2 ye geçmeliydiniz 3 ..ec ve ph larınızın ölçümü nekadar güvenli ![]() 4..hepsi tamamsa döllenme konusunu iyi bilmiyorum kapalı balkon tipi bir yerde iseniz arılar rüzgar döllemesi gerekir veya hormon uygulaması ki ben hormon kullanımını bilmiyorum kudret beye veya anlayan formda kişilere yazın fotoğraf istiyoruz ![]() birde potasyum alımı nasıl yaprakların kenarlarında grimsi renkler mevcutmu incelyin |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2426 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2016
|
SN Kudret tezel hocam öncelikle topraksız tarım için vermiş oldugunuz caba için size tesekkür ederim topraksız tarım sevdasına kapılmış bizlere vermiş oldugunuz destek ve yardımlarla balkon ve teraslarında bu ürünleri yeitiren arkadasların basarılarını imrenerek okuyor ve seyrediyorum fakat bu işe sizinle beraber gönül veren ve 1000 metrekare civarında bir sera ile topraksız çilek ve akan su kültüründe marul yetiştiren abi ve kardeslerimizin paylasımlarının 2015 yılında son bulduğunu ve hatta o tarihten sonra foruma bile girmediklerini gözlemliyorum bu işe baslamalarından paylasımlarının bitimine kadar sizinle iletişim halinde olduklarını düsünüyorum bu arkadaslar bu işe hala devam ediyorlarmı 2 **** 3 yıldır bu işi devam ettiren varmı malum hocam işletme kurulum maliyetleri yüksek bu arkadaslar parayı buldu forumamı girmiyor yoksa battımı battıysa sebepleri nelerdir hayırlı günler diler saygılarımı sunarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2427 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1.TOPRAKSIZ tarım ülkemizde henüz yeni Antalyada birçok sera halen topraklı olarak devam ediyor buna rağmen hollanda %99 u topraksız tarımda topraklı ile topraksız tarımın arasındaki enbüyük sorun kurulum ve otomasyon sistemidir 2 topraksız tarım bana göre kas kuvetinden ziyade beyin gücüne dayanıyor hiç bilgisi olmaya birkişi bahçede,,, sakısda biraz gübre ve sulama ile sebze yetiştirebilir fakat topraksızda bunu yapmak bilgi ve ilim ister 3 .solcan gübresinde hammede olarak büyük baş hayvan gübresi olduğunu öğrenmek 3 yıllımı aldı maalesef ülkemizde bir bilgiye ulaşmak aslanın midesinden ekmek almak gibi birşey topraksız tarımda 1 dönümde 80 ton dometes almak demek deyil .......hedeflemek ![]() ....Getirisi nedir topraktan gelen hastalık ve zararlılar olmaz gübre maliyeti enaza iner işçilik maliyeti enaza iner kısa zaman içersinde ürün alınır birim alana daha çok ürün dikilir günün her ağnı seraya girme imkanınız(sulamadan dolayı çamur vs ) Yaklaşık olarak 2009 yılından beri ağaçlarnet üyesiyim ve 4 .5 yıldan beri topraksız tarım formundayım zaman zaman işlerimden dolayı uzaklaşsamda gönlüm hep burda ![]() bu zaman zarafı içersinde çok kişlerle tanıştım fakat çoğu benim gibi balkon sevdalısı ![]() profosyenele mağnada yapmak isteyen kişiler forma bile üye olmadan öğrenmek istediğini ve kişlerle irtibat sağlayıp işlerini kurdular şuanki konumlarını çoğnu bilmiyoruz fakat bunada aldanmamak gerekir bulundukları yer coğrafi konum içinde bulundukları aile durumu çok farklılık gösterir yalovada :todor üyemiz profosyenel olarak 3 veya 4 yıl topraksız tarımı bu formlardan öğrenip topraksız sera yaptı fakat aile durmu meseleinden bıraktı çok içeriğni bilmiyoruz serayı çalıştırmaktan ziyade serayı doğru zamanda çalıştırmak önemli dometesin pazarda 1 tl olduğu zamanda serada dometes yetiştirmek size nekadar kar sağlar topraksız tarım seralarında çalışan işçilerle konuşmalarımda!!! ki..! bunlar çiftçi kökenli kişler, kesinlikle topraksız seradan yana olduklarını söylediler ![]() kafanızda soruları çözmek için amatör olarak bu işe başlamanızı öneririm kudret beyden veya tarım siteleinden topraksız güber çözeltisi alıp yapmak istediğniz seranın küçük bir alanını kurup kendi kontrolünüzle bu işe başlamanuzu tavsiye ederim eğer bu işi gerçekten yapmak istiyorsun topraksız tarım fırmda paylaşışanları hesaplamaları tek tek bıkmadan usanmadan okuyun ![]() sizin bahsetiğniz gibi bundan öncekiler gibi bırakıp gitmeyin fotoğraflar paylaşın. kalın sağlıcakla .......... demir alma zamanı ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2428 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2016
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2429 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2014
|
Alıntı:
Buradan devam edeyim. Bende 1 - 2 senedir araştırıyorum. Emekli olduğumda bu işi yapabilirmiyim diye. ( Çiftcilik geçmişim yok, elektronik mühendisiyim ) İzmir civarında verimsiz tarlaları ucuz yollu araştırıyorum. Konu ile halen birçok araştırma tezi ( yurt içi - dışı ) okuyorum. Topraksız tarım için çok iyi organize olmanız gerekiyor. ( pazarlama değil. ) Çalışacağınız her şey ölçüm - değerlendirme ve uygulama şeklinde olacak. Hata yaptığınızda topraklı tarım gibi düzeltme şansınız çok düşük. Diğer mesajımda yazdığım gibi eğer toprağınızdaki verim yüksek ise topraksız tarımdan alacağınız verim fazla bir katkı sağlamaz. Verimsiz topraklar için çok uygun bir uygulama. Türkiyede inatla verimi yüksek yerlerde sera ve topraksız tarıma yönlendirme var. Sonra o seraların kurulma maliyetleri ve işletme maliyetleri kurtarmıyor. Antalya ve Yalova araştırın... Vanda bir işletme topraksız tarım ile domates yapıyor ve çok karlı olmuş. Sizin sorunuzda 1 kök çileğin topraklı ve topraksız karşılaşmasını istiyorsunuz. Birkaç araştırmada aynı gübreleme ve aynı ortamda sadece %10 luk bir artış mevcut. ( Aynı sera içinde toprağa ekilen çilek ve topraksız ortam karşılaştırması ) Diğer uygulamada verimsiz bir ortam denemesi yapılmış burada %100 lük artış var. Buna göre siz karar verin. Çilek gibi küçük yapılı bitkilerde katlı sistem ile birim kareye üretim artışı sağlanıyor. Yani 1 metrakare alınacak ürün çoğaltılıyor. Domates ve Hıyar için farklı ortamlar denenmiş verim artmıyor. Birkaç serayı gezmişliğim var. Seraların yanlarında toprağa ekilen aynı fideden çok büyük farklar oluşmamış. ... Topraksız tarım hep iyi yönleri gösteriliyor. Kimse risklerinden söz etmiyor. Ben size toprağınız verimli ve iyi ise topraksız tarım arayışına girmeyin derim. 12 ay üretim yapacağım diye israr ediyor iseniz mevsimsel ürünlerle bunu çözebilirsiniz. Ben çiftci değilim ama okuduklarımdan öğrendiğim bunlar halen rastladığım yoldaki seralara girip soruyorum. Topraksızla uğraşanada denk geliyorum. Ama bu işten çok iyi diye söz edene pek rastlamadım. ... Hollanda örneği veren çok oluyor işte orada şöyle ürün artışı oluyor, böyle iyi... Oradaki sistemleri burada kurabilecekseniz ve ihracat yapacaksanız o kadar yatırım yapın. Ama kimse o yatırımların altına giremez. ( Tek başına çok zor bir iş ) ... Birde siz deneyin bakalım 100 m2 deneme serası yapın ve ortam değerlendirin. Sonra büyük yatırım yaparsınız. ... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2430 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Burada defalarca yeni kurulan marul seralarini ve kucuk domates seralarinin fotograflari yayinlandi. Son olarak Trabzon domates serasi ve \samsun-Carsamba marul serasi. Yayinlayanlarda telefon numaralari vardir, onlarla irtibata gecip bugunlerinden bir fotograf yukleyebilirler. Bu cok basit, vakit almayacak, masrafsiz bir sey, yapilmiyorsa vardir bir nedeni ama ne ? Kitabi bilgi ile savunmak kolay, tasin altina el koyandan dinlemek lazim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
#bursa topraksız tarım |
|
|